Kreativ

ŠTÍTEK: orchestr

Akce Notování Zábřehem v Zábřehu.

Bude to velké, Zábřehem opět zazní filmová muzika

Velkolepý zážitek slibuje koncert filmové hudby, který se uskuteční v sobotu 11. června Zábřehu. Notování Zábřehem vyvrcholí vystoupením místního dechového orchestru se sborem a videoprojekcí. Na akci, kam míří tisíce lidí, se ale představí i další zajímaví umělci.

Jirkovský Red Dwarf Band na festivalu v Žatci.

Vítězné tažení Red Dwarf Bandu na festivalu v Žatci

Přijel, zahrál, zvítězil. Tato tři slůvka vystihují včerejší triumf orchestru základní umělecké školy Red Dwarf Band. V Žatci se mu ve velké konkurenci povedlo vyhrát letošní ročník soutěžního jazzového festivalu Jazz Fest Competition.

FEDO ve Štětí

Štětí obsadí dechové orchestry. Po čtyřech letech se uskuteční festival

Národní festival dechových orchestrů (FEDO) se ve Štětí uskuteční po čtyřech letech a rovnou oslaví jubileum. Třicátý ročník festivalu se bude konat poslední červnový víkend, od pátku 24. do neděle 26. června. Program festivalu odstartují páteční koncerty na Husově náměstí vystoupením zahraničních orchestrů a slovácké Vinařinky.

Stari Grad a Letovice udržují přátelské vztahy již 40 let a každoročně se navštěvují.

Dechový orchestr z Chorvatska přijel do Letovic. Koncertem oslavil výročí

Milovníci orchestrální hudby měli poslední sobotu v dubnu důvod k velké radost. Dočkali se slavnostního koncertu Hrvatské gradské glazby Stari Grad. Chorvatská Národní dechová hudba přilákala posluchače nejen z okruhu příznivců vážné hudby. Děkujeme panu Švanarovi za poskynutí fotografií.

Výstava ke 100. výročí založení Velkého dechového orchestru Zlín. Kongresové centrum Zlín

OBRAZEM: 100 let Velkého dechového orchestru připomíná putovní výstava

V roce 2021 uplynulo 100 let od založení dechového orchestru firmy Baťa. Dlouhou historii orchestru lidem připomíná putovní výstava s názvem VDO Zlín 1921-2021, která zahájila svou tour nejprve v galerii v budově radnice a od 2. května se přesunula do Kongresového centra ve Zlíně, kde bude k vidění až do 20. května.

Z koncertu Mládežnického orchestru ZUŠ a pěveckého sboru Červánek v Uhlířských Janovicích.

Janovickým náměstím zněl opět zpěv. Tradice Májových koncertů pokračuje

/FOTOGALERIE/ Na prvního máje se v Uhlířských Janovicích tradičně konal koncert Mládežnického orchestru Základní umělecké školy a pěveckého sboru Červánek, který si poslední dobou zve na pomoc sbor Pampelišky z nedalekých Zásmuk. Důvod je jednoduchý, oba sbory vede Květoslav Červený. Ten janovický spolu s Miloslavou Královou.

Radek Baborák a Aleš Bárta.

Českolipský komorní cyklus přivítá uznávané hudebníky

5. ročník Českolipského komorního cyklu bude pokračovat v úterý 26. dubna v kostele Mistra Jana Husa v České Lípě ve společnosti světově proslulého hráče na lesní roh Radka Baboráka. Ten se v České Lípě představí tentokrát společně s uznávaným varhaníkem Alešem Bártou, který nahradí původně avizované Trio Jadin, jež ze zdravotních důvodů nemůže v rámci cyklu vystoupit.

Při finálovém koncertu se představí také sopranistka Michaela Katráková, která spolupracuje se slavnými hvězdami jako je Gabriela Beňačková či Eva Urbanová.

Finále bude ve znamení romantických hudebních okamžiků

V pořadí 31. sezona Festivalového orchestru Petra Macka se přiblížila svému vrcholu. Finálový koncert, který se uskuteční v Městském divadle v Chomutově, má název Romantické hudební okamžiky. V úterý 26. dubna od 19 hodin při něm zazní skladby P. De Sarasateho, A. Dvořáka, B. Smetany, G. Pucciniho a dalších proslulých autorů. Budou virtuózní skladby pro housle, árie a dueta ze známých oper.

Při finálovém koncertu se představí také sopranistka Michaela Katráková, která spolupracuje se slavnými hvězdami jako je Gabriela Beňačková či Eva Urbanová.

Finále bude ve znamení romantických hudebních okamžiků

V pořadí 31. sezona Festivalového orchestru Petra Macka se přiblížila svému vrcholu. Finálový koncert, který se uskuteční v Městském divadle v Mostě, má název Romantické hudební okamžiky. V pondělí 25. dubna od 19 hodin při něm zazní skladby P. De Sarasateho, A. Dvořáka, B. Smetany, G. Pucciniho a dalších proslulých autorů. Budou virtuózní skladby pro housle, árie a dueta ze známých oper.

Z výroční schůze Klubu přátel Františka Kmocha spojené s taneční zábavou s dechovým orchestrem Suchdolanka v sále na Zámecké v Kolíně.

OBRAZEM: Na Zámeckou přijede Záhoranka a Kolíňanka, nyní bavila Suchdolanka

Měsíc květen bude v prvním pololetí posledním, kdy se uskuteční nedělní taneční odpoledne na Zámecké tradičně organizované Klubem přátel Františka Kmocha (KPFK). „Hned v první květnový den se bude hrát, zpívat a tančit přímo prvomájově. Hudební produkci obstará kapela, která si říká Záhoranka. V ní se na Zámeckou vrátí členové bývalého Akordu Josefa Vance a doplní je muzikanti z dalších hudebních seskupení. Kapelníkem je Jiří Chára, zpěvačkou Týna Pokorná,“ zve tajemnice klubu Hana Zrůstová.

Ilustrační foto

Hradecký dechový orchestr oslaví stovku

Velký Dechový orchestr města Hradce Králové zaznamenal v loňském roce 100. výročí svého založení, a je tak vůbec nejdéle fungujícím velkým hudebním tělesem v krajském městě.

V Českém muzeu hudby na vás ve středu čeká tradiční koncert dětského smyčcového orchestru Nadačního fondu Harmonie.

Tipy na středu 6. dubna

Kam vyrazíte? Kino? Koncert? Výstava? Pokud si chcete zpříjemnit dnešní odpoledne či večer, přičemž ještě nejste rozhodnutí, kam vyrazit, podívejte se na pár našich tipů na dnešní den.

Koncertuje Duo Bárka

Bárka s magickou souhrou keltské harfy a violoncella připluje ke Třem lvům

Po velmi úspěšném koncertu dvou excelentních a známých hudebníků – virtuózního hobojisty Viléma Veverky a klavíristy Zdenka Merty z podzimu roku 2019 připravilo českobudějovické studio Českého rozhlasu v rámci živé edice pořadu Vlídné tóny další podobně atraktivní koncert na středu 6. dubna od 19 hodin ve studiovém sále, a to velmi interesantní dvojice jménem Bárka, sestávající ze špičkových muzikantů - harfenistky orchestru Národního divadla Ivany Pokorné a violoncellisty Symfonického orchestru Českého rozhlasu Pavla Barnáše. Děkujeme Jiřímu Kasalovi za příspěvek. 

Dobroměřický trenér David Holeček mužstvo v zimě skvěle nastartoval. Foto: archiv D. Holečka

Dobroměřice vyhrávají jako orchestr. Pomohl i brankář zn.: last minute, ví kouč

Nebýt podzimních kolapsů, bušili by v Dobroměřicích už na brány krajského fotbalového přeboru. Mančaft pod v dobrém smyslu pedantem Davidem Holečkem totiž v zimě doplnil baterky a v jarní části vyhrává jako orchestr. "Jsme spokojení, i když ne všechno je ideální," říká v rozhovoru pro Deník dirigent rozehrané party David Holeček. Pochválil i předsedu klubu, který narychlo sehnal brankáře, neboť trenér o oba přišel…

Neplánovaný koncert na terminálu letiště Charlese de Gaulla v Paříži v podání Smiling String Orchestra z Hradce Králové.

VIDEO: Orchestr hradecké zušky nečekaně okouzlil pařížské letiště

Opatrné a tiché tóny čtyř houslí a jednoho violoncella se jedno březnové dopoledne rozletěly do všech stran velké haly terminálu mezinárodních letů pařížského letiště Charlese de Gaulla. Za chvíli se přidávaly další a další nástroje, sílila dynamika skladeb i potlesk mezi nimi a zvyšoval se počet telefonů, na které si lidé natáčeli nečekaný koncert.

Zábavné koncerty Festivalového orchestru Petra Macka v Mostě a Chomutově podpořily Ukrajinu.

Zábavné koncerty v Mostě a Chomutově podpořily Ukrajinu

Zábavné koncerty Festivalového orchestru Petra Macka, které se konaly 14. března v Mostě a 15. března v Chomutově, našli velký ohlas u posluchačů a byli také manifestací proti zlu. Proti válce na Ukrajině, která způsobuje obyvatelstvu a všem velké utrpení.

Zábavné koncerty Festivalového orchestru Petra Macka v Mostě a Chomutově podpořily Ukrajinu.

Zábavné koncerty v Mostě a Chomutově podpořily Ukrajinu

Zábavné koncerty Festivalového orchestru Petra Macka, které se konaly 14. března v Mostě a 15. března v Chomutově, našli velký ohlas u posluchačů a byli také manifestací proti zlu. Proti válce na Ukrajině, která způsobuje obyvatelstvu a všem velké utrpení.

Koncert sborů a orchestrů Základní umělecké školy B. Kozánka v Městském domě v Přerově, 9. března 2022

VIDEO: Koncert ZUŠ B. Kozánka zaplnil "měšťák"

Do posledního místečka byl ve středu večer zaplněný velký sál Městského domu v Přerově, kde se konal po dvouleté odmlce tradiční koncert sborů a orchestrů Základní umělecké školy B. Kozánka v Přerově. Atmosféra byla skvělá a lidé hudebníky odměnili bouřlivým aplausem.

Ilustrační snímek.

Dny R. A. Dvorského potěší milovníky swingové a jazzové hudby

Od března do května se ve Dvoře Králové nad Labem uskuteční 27. ročník hudebního festivalu Dny R. A. Dvorského. Tradiční akci pořádá městské kulturní zařízení Hankův dům, a to na počest významného rodáka, českého skladatele, kapelníka, klavíristy, zpěváka, herce a nakladatele, významné osobnosti v dějinách české taneční hudby, který si své jméno zvolil podle svého rodného města. Během několika týdnů se tak uskuteční pět koncertních večerů a chybět nebude ani Královédvorská tančírna.