Kreativ

ŠTÍTEK: orchestr

O5 a Radeček. Zleva Radek Sekyra (kytara), Přemysl Ptáček (housle), Tomino Polák (zpěv), Ondřej Polák (basa) a Milan Lečko (bicí)

Kapela O5 a Radeček: Láska se má slavit častěji než jednou za rok

Kvůli velkému zájmu o vstupenky přesunula kapela O5 a Radeček koncerty valentýnského turné do větších sálů. V Šumperku však ani stěhování z divadla do prostornějšího kina nepomohlo a koncert byl měsíc a půl dopředu vyprodaný. Radečci se proto rozhodli přidat další vystoupení.

Přátelé Františka Kmocha se sešli na výroční schůzi.

Přátelé Františka Kmocha se ohlédli za minulým rokem, muzika u toho nechyběla

/FOTOGALERIE/ Na své výroční členské schůzi se v neděli po obědě v kolínském sále Na Zámecké sešli členové zapsaného spolku Klubu přátel Františka Kmocha. Tajemnice klubu Hana Zrůstová omluvila ze zdravotních důvodů neúčast předsedkyně Ludmily Bílé i několika dalších hostů včetně Václava Hlaváčka, kapelníka orchestru Krajanka a šéfredaktora časopisu Dechovka, to je naše.

David Stypka.

Farna, Janáčkova filharmonie, Mirai. Koncert připomene písně Davida Stypky

Dobré ráno, milá, Vrány taky, Nebolelo, Mňam, Lodivod a mnohé další. Ojedinělý a originální hudebník a zpěvák David Stypka z Dobré u Frýdku-Místku napsal spousty silných a hitových písní a nezapomíná se na něj ani dva roky po jeho odchodu. V nových úpravách zazní jeho songy na speciálních koncertech Janáčkovy filharmonie Ostrava, kde spolu s ní zahraje i Davidova kapela Bandejeez a zazpívají je třeba Ewa Farna, Kateřina Marie Tichá a další. 

Šéfdirigent Plzeňské filharmonie Chuhei Iwasaki

Líbí se mi tady, mám rád absurdní humor, říká dirigent Chuhei Iwasaki

Narodil se roku 1987 u rybího trhu v Tsukiji v Tokiu a Plzeňané se s ním mohou setkávat nejčastěji v Měšťanské besedě na koncertech Plzeňské filharmonie. Od roku 2020 je Chuhei Iwasaki jejím šéfdirigentem a Deníku prozradil, co ho v Česku nejvíce překvapilo a jaký je jeho nejoblíbenější seriál.

Šéfdirigent Plzeňské filharmonie Chuhei Iwasaki

Líbí se mi tady, mám rád absurdní humor, říká dirigent Chuhei Iwasaki

Narodil se roku 1987 u rybího trhu v Tsukiji v Tokiu a Plzeňané se s ním mohou setkávat nejčastěji v Měšťanské besedě na koncertech Plzeňské filharmonie. Od roku 2020 je Chuhei Iwasaki jejím šéfdirigentem a Deníku prozradil, co ho v Česku nejvíce překvapilo a jaký je jeho nejoblíbenější seriál.

Májovák v kostele sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech.

Novoroční koncert Májováku letos opět nebude

Po mnoha letech poruší Symfonický dechový orchestr Májovák tradici a neodehraje 1. ledna před publikem svůj Novoroční koncert. Milovníci tohoto hudebního tělesa si budou muset počkat až do března, kdy se Májovák představí v Městském domě kultury v Karviné.

Hudebník a kapelník Petr Macek z Mostu

Vánoční muž z Mostu kupuje kapra bez kostí a dělá lidem radost Rybovkou

/ROZHOVOR/ Na schůzku do mostecké restaurace U Káči přišel v zimní bundě s trikolorou na klopě a ve veselém červeném svetru s obrázkem vánočního losa. „Jsem rád, že jsme Rybovku dělali dřív, protože při téhle ledovce by hodně lidí do divadla nepřišlo,“ řekl s úlevou tři dny před Vánoci Petr Macek, když po opatrném cupitání po zledovatělém sídlišti Pod Lajsníkem usedl za stůl a objednal si malé pivo.

Dechový orchestr města Hradce Králové

Slavné muzikálové písně zazní v Adalbertinu

Dechový orchestr města Hradce Králové zve všechny hudební příznivce na svůj tradiční zimní koncert, který se uskuteční ve čtvrtek 8. prosince od 19 hodin ve velkém sále královéhradeckého Adalbertina. A jak napovídá podtitul koncertu „Podzim s muzikálem“, prim bude tentokrát hrát posluchačsky oblíbený žánr muzikálu.

Liberecký baletní soubor uvádí prmiérově nové představení nazvané Šach mat / Carmen.

FOTO: Šaldovo divadlo uvádí po pěti letech baletní premiéru s živým orchestrem

Baletní soubor libereckého Divadla F. X. Šaldy v pátek 11. listopadu a neděli 13. listopadu představí premiéru dynamické inscenace nazvané Šach mat / Carmen, složené ze dvou baletních příběhů. Komponovaný večer v režii a choreografii šéfky souboru Mariky Mikanové nabídne emotivní pohled na lidskou existenci a její rozmanitost.

Svatomartinský koncert orchestru Harmonie 1872 Kolín.

Podívejte se: Harmonie 1872 potěšila svatomartinským koncertem v divadle

Do posledního místa zaplněný sál kolínského Městského divadla se ve středu 9. listopadu výborně bavil na osmém Svatomartinském koncertu orchestru Harmonie 1872 Kolín. Bez přídavků šestnáct skladeb si rozdělili tři dirigenti, kromě dnes již zavedených Jiřího Vojtěcha a Ireny Pithartové také i mladý Ondřej Hnízda, zpívala opora orchestru Petra Perná a coby hosté Kateřina Hošková a Jakub Kubín.

Dirigent Libor Pešek.

Zemřel dirigent Libor Pešek, čestný občan Litomyšle

V neděli 23. října zemřel dirigent Libor Pešek, který se více než 40 let vracel do Litomyšle a svůj profesní život spojil s národním festivalem Smetanova Litomyšl. V roce 2009 se stal navíc čestným občanem města.

Dirigent Tomáš Brauner

V Domažlicích zazní hudba Antonína Dvořáka. Vychutnejte si tento koncert i vy

Pěvecký sbor Čerchovan ve spolupráci s Městským kulturním střediskem Domažlice přichystal hudební lahůdku pro všechny milovníky hudby Antonína Dvořáka. V sobotu 29. října 2022 rozezní Arciděkanský kostel v Domažlicích kantáta Svatební košile. Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně řídí dirigent Tomáš Brauner, spoluúčinkují sólisté  Lucie Silkenová, Aleš Voráček a Roman Janál. 

Carmina Burana položila na lopatky vyprodaný Klášterní kostel v Šumperku

Netradiční Carmina Burana nadchla diváky i účinkující

Závěrečný koncert Klášterních hudebních slavností byl fantastický. Komorní verze Orffovykantáty se dvěma klavíry namísto orchestru vůbec nezněla komorně. Prostor šumperskéhoklášterního kostela se naplnil plným, bohatým zvukem, který ocenilo vnímavé publikum a také účinkující si společné dílo vydatně užili. Za fotografie a sdílení jedinečné události děkujeme Štěpánce Šoupalové

Orchestr SHK

Zavzpomínejme na kapelníka, hudebníka a skladatele Jaroslava Vosláře

Ve čtvrtek 22. září by se dožila 100 let jedna z největších osobností benešovské hudební scény – kapelník, hudebník a skladatel Jaroslav Voslář. Jen neuvěřitelná smůla a rány osudu připravily tohoto mimořádně talentovaného muzikanta o možnost vystudovat housle na konzervatoři či klarinet na AMU, paradoxně jej však takto „zachránily“ pro regionální scénu.

Varhan Orchestrovič Bauer vystudoval střední školu chemickou.

Výstřední dirigent Varhan Orchestrovič Bauer: Jsem divnej, ale něco umím

Když se do něčeho pustí, dotáhne to Varhan Orchestrovič Bauer coby perfekcionista k dokonalosti. Možná tím, že dělá věci na maximum a po svém, bývá často nepochopený a navíc podle něj dáme v Česku hodně na vnějškovost a zapadání do škalutek. „Jako holohlavý v šedém obleku bez vyhraněného názoru na cokoli a s těmi 'správnými' vlivnými kamarády bych určitě měl mnohem snadnější cestu,“ řekl pro časopis Story. Jisté je ale jedno. Jeho práce si lidé, především pak za hranicemi, cení.

Hvězdou pondělního večera bude francouzská violoncellistka Camille Thomas.

Dnes začíná festival Špilberk. Přinese klasickou hudbu i filmové melodie

Vzdal bych se všeho, co jsem kdy napsal, kdybych mohl zkomponovat něco jako toto. To prý řekl Johannes Brahms o Hebridách Felixe Mendelssohna Bartholdyho, které dnes otevřou letošní ročník Mezinárodního hudebního festivalu Špilberk. Filharmonie Brno ho pořádá 23. rokem a jako tradičně nabídne čtyři velké koncerty na hradním nádvoří. „Držíme se osvědčeného modelu, tedy odlehčeného programu a kombinace s jinými žánry, abychom klasickou hudbu ukázali i těm, kdo na koncerty běžně nechodí,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Česká dvouplátková akademie zve na koncerty do Rataj nad Sázavou.

Česká dvouplátková akademie slaví 10 let existence

Největší akademie hry na hoboje a fagoty, Česká dvouplátková akademie, která je každoročně pořádána v Ratajích nad Sázavou, slaví desáté narozeniny. Deset let za sebou (i během covidu) se uskutečnily tyto jedinečné týdenní hudební kurzy, které jsou doprovázeny koncerty, workshopy a besedami i pro veřejnost.

8. července proběhne Zahajovací koncert 4. ročníku festivalu Živé pohraničí/Lebendes Grenzland se sólistou světového jména, klavírním virtuozem Gerhardem Oppitzem.

Kolonádní koncerty západočeského orchestru otevírají hlavní sezonu

K pravé lázeňské atmosféře patří pohárek z porcelánu, voňavé letní květiny na kolonádě, poklidná promenáda, křupavá oplatka a tradiční kolonádní koncerty. „Těžko spočítat, kolik duší návštěvníků města vyléčil relax a odpočinek za podpory Západočeského symfonického orchestru, který hraje na kolonádě už 201 let,“ uvádí PR manažerka Lokální destinační agentury KIS Mariánské Lázně Elena Sorokina.