Kreativ

ŠTÍTEK: orchestr

Michal Penk

Myslel jsem si, že už je všechno za mnou, říká o návratu na pódia Michal Penk

Zpěvák a skladatel Michal Penk se už před nějakým časem vrátil na hudební pódia, v doprovodu symfonického orchestru ale vystoupí vůbec poprvé. Stane se tak 22. dubna ve Smetanově síni Obecního domu v Praze, kde Bohemian Symphony Orchestra Prague představí to nejlepší z popové hudby. „Je to pro mě čest, bude to úplně něco nového. Už teď se toho tak trochu bojím, ale zároveň se moc těším,“ říká muzikant.

Až pět set žáků základních uměleckých škol z Olomouckého kraje se v sobotu zúčastnilo postupové přehlídky ve hře dechových, jazzových a tanečních orchestrů. Postup do ústředního kola si zajistil Velký dechový orchestr při ZUŠ Hranice (na snímku).

Nejnašlapanější konkurence v republice: Orchestry ZUŠ soutěžily v Přerově

Až pět set žáků základních uměleckých škol z celého Olomouckého kraje se v sobotu zúčastnilo postupové přehlídky ve hře dechových, jazzových a tanečních orchestrů. Hudební maraton se konal od od brzkých ranních hodin až do pozdního odpoledne na dvou místech - v sále Základní umělecké školy B. Kozánka a v Městském domě v Přerově. Mladí hudebníci se představili s pestrým repertoárem, který posluchače bavil.

Až pět set žáků základních uměleckých škol z Olomouckého kraje se v sobotu zúčastnilo postupové přehlídky ve hře dechových, jazzových a tanečních orchestrů. Postup do ústředního kola si zajistil Velký dechový orchestr při ZUŠ Hranice (na snímku).

V nejnašlapanější konkurenci v republice uspěl orchestr z Hranic

Až pět set žáků základních uměleckých škol z celého Olomouckého kraje se v sobotu zúčastnilo postupové přehlídky ve hře dechových, jazzových a tanečních orchestrů. Hudební maraton se konal od od brzkých ranních hodin až do pozdního odpoledne na dvou místech - v sále Základní umělecké školy B. Kozánka a v Městském domě v Přerově. Mladí hudebníci se představili s pestrým repertoárem, který posluchače bavil.

Vzpomínka na Jaromíra Václavíka.

Vzpomínka na Jaromíra Václavíka, houslistu a dirigenta z Frýdku-Místku

Sedlišťský rodák Jaromír Václavík, houslista a dirigent Symfonického orchestru Válcoven plechu, dnes Symfonického orchestru Frýdek-Místek, by se 4. dubna letošního roku dožil 90 let. Vzpomínku na svého kolegu nám poslali jeho kolegové ze Symfonického orchestru Frýdek-Místek. Děkujeme.

Hold Bedřichu Smetanovi u příležitosti oslav 200.výročí jeho narození vzdala 11. března Základní umělecká škola v Plzni-Lobzích, která byla založena v roce 1920 a od roku 1924 nese skladatelovo jméno.

Základní umělecká škola vzdala hold Bedřichu Smetanovi

Hold Bedřichu Smetanovi u příležitosti oslav 200.výročí jeho narození vzdala 11. března Základní umělecká škola v Plzni-Lobzích, která byla založena v roce 1920 a od roku 1924 nese skladatelovo jméno. Slavnostní koncert v Měšťanské besedě v Plzni, který se konal v rámci 44. ročníku multioborového festivalu Smetanovské dny, byl sestaven výlučně z děl Bedřicha Smetany.

V Olomouci budí pozornost červená piana. Jedná se o petiční stánky, které umístili do ulic filharmonici. Nesouhlasí s chystaným sloučením Moravské filharmonie a Moravského divadla. Ilustrační foto

Slučování MFO a MDO: kontroverzní nápad se prodražuje

V pondělí 11. března pokračoval na zastupitelstvu Města Olomouce dalším dílem seriál o nápadu pananáměstka Ticháka na sloučení Moravské filharmonie (MFO) a Moravského divadla Olomouc (MDO). Bohužel pana náměstka jeho myšlenka stále neopustila.

Na pozvání tří orchestrů ze ZUŠ Střezina a Smíšeného pěveckého sboru Smetana vystoupí v hradeckém Aldisu studentský WCA Tour Choir & Orchestra ze Saint Louis.

Mezi světy zahrají hudebníci z Čech i USA na koncertě v hradeckém Aldisu

Česko-americké hudební setkání. I tak je možné charakterizovat koncert Mezi světy, který se chystá na úterý 12. března do Malého sálu královéhradeckého Aldisu. Na pozvání tří orchestrů ze Základní umělecké školy Střezina a Smíšeného pěveckého sboru Smetana zde vystoupí studentský WCA Tour Choir & Orchestra ze Saint Louis ve Spojených státech.

Umělecký šéf a kontrabasista Festivalového orchestru Petr Macek z Mostu.

Most a Chomutov spojí nový hudební program vymyšlený seniorem Petrem Mackem

/FOTO/ Umělecký šéf a kontrabasista Festivalového orchestru Petr Macek ve svých 77 letech zahájí 33. jarní sezónu koncertů tohoto ojedinělého regionálního tělesa, které hraje v Podkrušnohoří evergreeny světoznámých klasiků s pozvanými špičkovými sólisty a mladými talenty. První letošní hudební večery budou v pondělí 11. března od 19 hodin v Městském divadle v Mostě a ve středu 13. března od 19 hodin v Městském divadle v Chomutově. Patriot Petr Macek se s novým programem zároveň připojil k celostátní oslavě Roku české hudby.

Jiří Šlitr a Jiří Suchý na obálce německého časopisu (rok 1964).

Jiří Šlitr chtěl uspět v Americe, říká jeho životopisec Lukáš Berný

Sto let po narození skladatele a komika Jiřího Šlitra vychází obsáhlá kniha Doktor Klavír, kterou o spoluzakladateli pražského divadla Semafor napsal Lukáš Berný. Nová publikace je důkazem, že o klasikovi české písničky toho mnohem víc nevíme, než víme. Sám Šlitr o sobě prozradil jen málo. Tragická smrt přeťala jeho dráhu dříve, než mohl bilancovat, a na jeho životopisce proto čeká nejedno překvapení. Tak například fakt, že měl autor melodií k písním Malé kotě, Ach, ta láska nebeská, Co jsem měl dnes k obědu či Tereza ještě minimálně dvě utajené děti.

Písecký komorní orchestr. Ilustrační foto.

Písecký komorní orchestr připravuje abonentní koncerty

Písecký komorní orchestr vstupuje do dalšího roku svého působení na písecké kulturní scéně. Díky dramaturgickému plánu svého současného dirigenta Jakuba Waldmanna připravuje pod jeho vedením pro své posluchače řadu čtyř abonentních koncertů s velice zajímavým programem. Za příspěvek děkujeme Miladě Klátilové.

Ilustrační foto

Oslava jedinečných talentů z HAMU. Zahrají s Pardubickou komorní filharmonií

Únorový program Komorní filharmonie Pardubice pokračuje. Po úspěšných abonentních koncertech s klavíristou Janem Jiraským se v Sukově síni příští týden představí mladí umělci z Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze. Jako sólisté v doprovodu pardubické filharmonie vystoupí klavírista Matyáš Novák, houslistka Terézia Hledíková a dirigent Zdeněk Červinka. Všichni tři už na sebe upozornili nejen v naší zemi, ale také ve světě. Tuto jedinečnou oslavu mladých talentů můžete navštívit ve středu 21. února 2024.

Pěvkyně Eva Urbanová

Eva Urbanová: Jsem typ člověka, který rád chodí do velkého rizika

Pod názvem Grande finale vystoupí 29. února v pražské O2 areně operní pěvkyně Eva Urbanová. Neznamená to ale, že půjde o její poslední koncert vůbec. „Ještě vás tady budu chvilku dusit,“ usmívá se umělkyně, která v největší české hale oslaví opožděně – vinou covidu - své šedesátiny. Posluchačům se představí v popoperní i rockové poloze, která je jí odjakživa blízká.

Příbramský region v jarních měsících již po pětapadesáté ožije v doprovodu Antonína Dvořáka klasickou hudbou.

Příbramsko již po pětapadesáté ožije hudbou v doprovodu Antonína Dvořáka

O velkolepé zahájení festivalu se ve čtvrtek 25. dubna postará jedinečný orchestr Česká Simfonietta pod vedením Radka Baboráka, tentokrát v roli dirigenta. V Divadle Antonína Dvořáka v Příbrami přednese věty z cyklu Bedřicha Smetany Má vlast spolu s díly Antonína Dvořáka, Josefa Suka či Oskara Nedbala.

Nástrojová obsazenost

FOTO: ZUŠ Trutnov vychovává nové „dechaře“

Jeho mnoho dechových hudeb, které drží tradici lidové hudby, ale potýkají se s problémy, že stále hledají nové hráče na dechové nástroje (trubky, tenory, trombony, ale i klarinety aj.). A vždy jen každý slyší: „To dnes mladé lidi nebaví. Dechové nástroje jsou pro ně moc náročné a téměř je nevyhledávají.“

Moravské divadlo a Moravská filharmonie Olomouc. Ilustrační foto

Milan Ludvík: Co jsem nestihl v rozhlase říct

Vážení přátelé olomoucké kultury, milí signatáři petice „Proti sloučení MFO a MDO“! Rozhovor, který proběhl na téma „Slučování MFO a MDO“ v Českém rozhlase Olomouc ve středu 10. ledna za účasti náměstka kultury V.Ticháka a mojí, trval pouze 10 minut.

Koncerty Glenn Miller Orchestra povzbuzovaly koncem 2 světové války morálku spojeneckých vojsk.

Od zmizení slavného zpěváka to je 80 let. Glenn Miller Orchestra míří do Liberce

/SOUTĚŽ/ Nešťastný pád letadla do moře způsobený pumou odhozenou britskými bombardéry při návratu do vlasti, tajná poprava německými jednotkami na okupovaném území nebo smrt v pařížském nevěstinci? Teorií o tom, co ukončilo život slavného swingového skladatele Glenna Millera se po jeho záhadném zmizení vyrojilo mnoho.

Pedagog Milan Ludvík jde předat vedení města petici proti spojení Moravské filharmonie Olomouc a Moravského divadla Olomouc v jednu kulturní instituci, 4. května 2023

Sloučení divadla a filharmonie: výzva k diskuzi a hledání jiné cesty

Musím úvodem poděkovat Olomouckému deníku, že se nebrání zprostředkovat svým čtenářům diskuzi na téma „Sloučit či nesloučit Moravské divadlo a Moravskou filharmonii?!“ Velmi mne ovšem mrzí, že tato diskuze se nevedla před jednáními zastupitelstva a na odborné úrovni, alespoň s odborníky v Olomouci, kterých je tu celá řada.

Z adventního koncertu Podnikového dechového orchestru Škoda Auto ve Škoda Muzeu v Mladé Boleslavi.

Podnikový dechový orchestr Škoda Auto dal posluchačům koncertu krásný dárek

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Škoda Muzeum v Mladé Boleslavi nastavilo ve čtvrtek 14. prosince v podvečerních hodinách krásnou vánoční náladu těm, kteří přišli na adventní koncert Podnikového dechového orchestru Škoda Auto. Průvodní slovo Martina Herrmanna otevřelo srdce všech přítomných. Překvapení však nastalo, když se na scéně objevilo téměř 150 účinkujících, protože hosty byly liberecký pěvecký sbor Ještěd a místní dětský pěvecký sbor Jiřičky.

Budova Moravského divadla a Moravské filharmonie na Horním náměstí v Olomouci. Ilustrační foto

Černý pátek pro olomouckou kulturu

Vážení přátelé olomoucké kultury, signatáři petice proti spojení Moravské filharmonie (MFO) a Moravského divadla (MDO). Doporučuji Vám, máte-li chuť a čas, abyste se podívali na záznam z jednání zastupitelstva města Olomouc (ZMO) ze dne 15.12.2023 (bod č.16). Čtyři hodiny debaty o slučování MFO a MDO jsou tragikomickou ukázkou politické kultury v podání koaličních zastupitelů Města Olomouce.

Glenn Miller na snímku z roku 1942. Slavný skladatel a kapelník byl zosobněním swingu_elegance i dokonalé profesionality.

Po 80 letech od záhadného zmizení Glenna Millera zazní jeho hudba v Ústí

Nešťastný pád letadla do moře způsobený pumou odhozenou britskými bombardéry při návratu do vlasti, tajná poprava německými jednotkami na okupovaném území nebo smrt v pařížském nevěstinci? Teorií o tom, co ukončilo život slavného swingového skladatele Glenna Millera se po jeho záhadném zmizení vyrojilo mnoho. Jisté je jen to, že 15. prosince roku 1944 Miller spolu s ostatními pasažéry nasedl v Británii do malého letounu, aby se vydal přes kanál La Manche do Francie. A pak ho už nikdo nikdy nespatřil.

Žáci ze ZUŠ J. V. Stamice Havlíčkův Brod a SZUŠ Havlíčkův Brod uspěli v mezinárodní akordeonové soutěži.

Mezinárodní akordeonová soutěž. Žáci z Brodu opět uspěli

V listopadu se konalo mezinárodní kolo celosvětové soutěže Trophée mondial de l’accordéon. Kvalifikační kolo pro tuto prestižní soutěž se konalo v červnu 2023 na Celostátní akordeonové soutěži v Dobřanech, avšak někteří soutěžící získali nominaci na Mezinárodní akordeonové soutěži v chorvatské Pule.

Benefiční koncert pro kutnohorskou charitu.

Koncert pomůže zdravotně znevýhodněným klientům charity na cestě k samostatnosti

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Benefiční koncert pro charitu se uskuteční v neděli 3. prosince v 18 hodin v kostele sv. Jana Nepomuckého v Kutné Hoře. Účinkuje Velký dechový orchestr Kolín se svými velkými i malými sólisty. Výtěžek benefice bude věnován klientům se zdravotním handicapem charitního Centra Přístav a podpoří je v úsilí zůstat doma a neskončit v ústavní péči po odchodu rodičů.

Do Ústí v listopadu dorazí jazzová legenda i klávesista Karla Gotta Pavel Větrovec (na snímku).

Do Ústí přijede trio rodáka Pavla Větrovce, který hrál s Pilarovou a Gottem

Ve středu 29. listopadu se příznivci kvalitní jazzové hudby mají na co těšit. Do Ústí přijede trio rodáka Pavla Větrovce. Pavel začínal v bývalém vynikajícím orchestru Domu kultury, kde se stal po emigraci legendárního kapelníka Šímy ve svých dvaceti létech kapelníkem. Jeho kvality však přesahovaly přes hranice našeho města a tak se na výzvu Jiřího Suchého vydal „do světa“.