Kreativ

ŠTÍTEK: orchestr

Do Ústí v listopadu dorazí jazzová legenda i klávesista Karla Gotta Pavel Větrovec (na snímku).

Do Ústí přijede trio rodáka Pavla Větrovce, který hrál s Pilarovou a Gottem

Ve středu 29. listopadu se příznivci kvalitní jazzové hudby mají na co těšit. Do Ústí přijede trio rodáka Pavla Větrovce. Pavel začínal v bývalém vynikajícím orchestru Domu kultury, kde se stal po emigraci legendárního kapelníka Šímy ve svých dvaceti létech kapelníkem. Jeho kvality však přesahovaly přes hranice našeho města a tak se na výzvu Jiřího Suchého vydal „do světa“. 

Podzimní koncert filharmonie v Městském společenském domě.

Strauss, Smetana i Elvis. Kolínská filharmonie připravila přelomový program

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kdo z návštěvníků, který nenahlédl předem do rozdávaného programu již 445. koncertu Kolínské filharmonie v letošní 120. sezoně označeného jako Podzimní a odehrávajícího se ve velkém sále Městského společenského domu v Kolíně, nečekal nějaká velká překvapení. Opak ale byl pravdou.

Václav Žákovec oslavil 75 let

Václav Žákovec oslavil 75 let. S koncertováním ale končit nehodlá

Václav Žákovec je oblíbeným hudebníkem a zpěvákem, který absolvoval tisíce vystoupení převážně v Plzeňském kraji. V neděli 12. listopadu oslavil 75. narozeniny, ale stále neúnavně koncertuje. „A pokud bude stále zájem o naše vystoupení, chci koncertovat dál," říká v rozhovoru.

Orchestr Harmonie 1872 vystoupil v kolínském Městském divadle.

Muzikanti z Harmonie 1872 beznadějně vyprodali divadlo, lákala nejen muzika

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V letošním roce je to už dvacet let, kdy z tehdejší kolínské Městské hudby Františka Kmocha odešla většina muzikantů a založila si svůj vlastní orchestr. Ten po mnoha peripetiích dostal jméno Harmonie 1872 a nakonec zapadl do kolínského hudebního světa. Pravidelně se zúčastňuje festivalu Kmochův Kolín a organizuje další koncerty. Jedním z těch pravidelných je Svatomartinský, který se uskutečnil ve středu v kolínském Městském divadle. 

Táborský symfonický orchestr Bolech - Večer španělské kytary v Milevsku.

Večer španělské kytary s podtitulem: „Temperament a vášeň“

Táborský symfonický orchestr Bolech zve na nevšední koncert španělské kytarové hudby v bazilice Milevského kláštera. Projekt připravil fagotista orchestru Michal Novák, který je též absolventem Konzervatoře v Českých Budějovicích na koncertní kytaru. Za příspěvek a fotky děkujeme Petru Voborovi.

Úspěchy havlíčkobrodských akordeonistů a akordeonistek na soutěži v Praze. Zleva Liliana Beránková, Ivana Laštovičková, Kristina Veletová a Johanka Juklová

Akordeonisté z Havlíčkova Brodu si z Prahy odvezli několik zlatých pásem

Mezinárodní akordeonové dny v Praze, které se konaly na konci října, přinesly vavříny i pro brodské akordeonistky. Několik z nich získalo ohodnocení zlatého pásma, bodovala však i děvčata se stříbrným ohodnocením. Uspěl i orchestr Pohoda Havlíčkův Brod. Děkujeme Jindřichu Mackovi za krásné zprávy.

Zpěvačka a multiinstrumentalistka Judith Hill na jazzovém festivalu v Přerově

Jazzový festival v Přerově skončil, finále patřilo Judith Hill

/VIDEO/ Procítěný soulový zpěv, drsný zvuk kytary, kterou během vteřiny přehodí přes rameno a vymění ledabyle za klávesy, aby v sále rozpoutala taneční smršť funky a jazzu. Americká zpěvačka Judith Hill se stala nepsanou královnou jubilejního čtyřicátého ročníku Československého jazzového festivalu v Přerově, který v sobotu večer skončil.

Zpěvačka a multiinstrumentalistka Judith Hill na jazzovém festivalu v Přerově

VIDEO: Jazzový festival v Přerově skončil, finále patřilo Judith Hill

Procítěný soulový zpěv, drsný zvuk kytary, kterou během vteřiny přehodí přes rameno a vymění ledabyle za klávesy, aby v sále rozpoutala taneční smršť funky a jazzu. Americká zpěvačka Judith Hill se stala nepsanou královnou jubilejního čtyřicátého ročníku Československého jazzového festivalu v Přerově, který v sobotu večer skončil.

Prefektní souhru radost z hudby a chytlavý swingový repertoár nabízí publiku Glenn Miller Orchestra i dnes.

FOTO: Těšte se, slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Ústí

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé hudební těleso přinášející publiku nejlepší melodie ze zlaté swingové éry zde vystoupí od 13. do 17. ledna 2024 s novou show „The Best of Tour 2024“. Tu představí publiku na celkem šesti koncertech v pěti městech: dva koncerty bude mít v Praze, po jednom v Brně, Hradci Králové, Liberci a Ústí nad Labem. Konkrétně v Ústí vystoupí orchestr 16. ledna od 19 hodin v Domě kultury. 

Skladatel, zpěvák i podnikatel Ladislav Štaidl.

Poklad české hudby Ladislav Štaidl: Chtěl s Gottem emigrovat, zasáhl Husák

Ladislav Štaidl byl šedou eminencí naší populární hudby. Začalo to hitem Trezor, který složil v roce 1965 pro Karla Gotta. Jeho písně pak zpívali Helena Vondráčková, Jiří Korn nebo Dalibor Janda. V 80. letech 20. století se jako zpěvák představil i on sám. Proto je hlavním hrdinou dalšího dílu našeho seriálu Zpívali v osmdesátkách.

Christa Schönfeldinger a skleněná harmonika.

Způsobuje šílenství, tvrdili. Skleněná harmonika zazní v Brně, poslechněte si ji

/VIDEO/ Nejen pozapomenutým autorům a skladbám, ale i pozapomenutým hudebním nástrojům je věnován letošní ročník festivalu Moravský podzim v Brně. Jedním z nich je skleněná harmonika, které bude patřit od devatenácti hodin dvanáctého října v Besedním domě čtvrteční večer s příznačným názvem Sólo pro skleněnou harmoniku.

Bývalý sólohornista Berlínské filharmonie zahraje na koncertu ve Dvoře Králové

Fenomenální hornista Radek Baborák bude hlavní postavou druhého koncertu letošního 56. ročníku Kruhu přátel hudby ve Dvoře Králové. Ten pokračuje koncertem, který bude stejně jako zahajovací také orchestrální. Ve čtvrtek 12. října 2023 se od 19:00 v Hankově domě představí komorní orchestr Pražští komorní sólisté. Dirigentem a zároveň sólistou bude bývalý sólohornista Berlínské filharmonie Radek Baborák.

První ročník Swing Festivalu v Ústí se vydařil

VIDEO: První ročník Swing Festivalu v Ústí se vydařil

/FOTO/ Základní umělecká škola Jaroslava Kociana v režii Lindy Gregarové uspořádala první ročník Swingového festivalu Zdeňka Černého. Festival úspěšně navázal na loňský nultý ročník. Letos v dvoudenní provedení.

Pěvecký sbor Čerchovan v domažlickém arciděkanském kostele Narození Panny Marie.

Symfonický orchestr, sbor Čerchovan a sólisté koncertují v Domažlicích

Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně, Pěvecký sbor Čerchovan a tři sólisté s mnoha zahraničními úspěchy rozezní arciděkanský kostel Narození Panny Marie v Domažlicích. V programu 30. září od 19 hodin budou zastoupeni dva francouzští skladatelé: Gabriel Fauré (1845–1924) díky svému Requiem a Francis Poulenc (1899–1963) prostřednictvím Koncertu pro varhany, smyčcový orchestr a tympány.

Mladá muzika Šardice zářila na mezinárodním festivalu Golden Sardana.

Dechovka u moře. Mladá muzika Šardice přiletěla ze Španělska se zlatým diplomem

S bohatou nadílkou zasloužených diplomů přiletěli z Pyrenejského poloostrova domů hudebníci Mladé muziky Šardice. Mezi nimi se zvláště vyjímá Excelentní zlatý diplom pro ty nejlepší z orchestrů. Muzikanti ze Šardic jako jediní reprezentanti České republiky excelovali mezi dechovými hudbami z Polska, Španělska i Malajsie.

Jed na krysy. Ilustrační foto

Od sousedů: Houslista míchal krysí jed matce do jídla

62letý houslista Šlesvicko-Holštýnského symfonického orchestru se měl pokoušet otrávit svou matku a dva kolegy. První proces v Hannoveru byl přerušen pro onemocnění jedné soudkyně a hlavní líčení muselo začít znovu.

FOK ve Valdštejnské zahradě - Koncert Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK.

Podívejte se: Pražští symfonikové zahráli zdarma ve Valdštejnské zahradě

Ve středu 30. 8. od 17 hodin se ve Valdštejnské zahradě rozezněly zvuky Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Pod taktovkou dirigenta Jana Kučery zahrají Pražští symfonikové Smetanovu Vltavu i filmovou hudbu. Speciálním hostem bude mladý český tenorista Daniel Matoušek, který zazpívá slavné neapolské písně.

Haydn Youth String Orchestra.

V konojedském kostele se rozezní hudba. Zahraje třicetičlenný smyčcový orchestr

V Konojedském kostele se opět rozezní hudba. Tentokrát proběhne v pátek 4. srpna od 19 hodin benefiční koncert Haydn Youth String Orchestra. Při neopakovatelném zážitku se představí třicetičlenný holandský smyčcový orchestr, který se skládá z houslí, viol, violoncell a kontrabasů a řídí jej Jan-Ype Nota, jehož cílem je vystopovat a vést mimořádně talentované mladé smyčcové hráče ve věku od 9 do 19 let.

Novoměstští filharmonici se obrátili na své posluchače i filantropicky smýšlející jednotlivce či firmy s prosbou o pomoc. Vyhlásili sbírku na bicí nástroje, které nutně potřebují pro příští turné.

Filharmonici potřebují nové tympány, ty půjčené zahřmí ve Hvězdných válkách

Zvládají se ponořit do Smetanovy Vltavy i vyrazit s Antonínem Dvořákem do Nového světa. Doprovázejí Froda na jeho nelehké pouti v Pánovi prstenů a na citlivou notu posluchače naladí ústřední melodií ze Schindlerova seznamu, aby je vzápětí ohromili galaktickým motivem z Hvězdných válek. Řeč je o osmdesátičlenném symfonickém orchestru z východních Čech, který věří, že bude vyslyšena jeho prosba, jež mu umožní lépe plnit vytyčené poslání - šířit lásku k hudbě.

Z koncertu na nádvoří opočenského zámku.

Přispějete na bicí? Začala sbírka na nové nástroje pro Novoměstskou filharmonii

Osmdesátičlenný orchestr mladých muzikantů z Nového Města nad Metují má za sebou koncerty ve svém domovském městě, Praze a na zámku Opočno. S programem pod názvem Vzhůru ke hvězdám zahájí rovněž 93. Jiráskův Hronov, nejstarší amatérský divadelní festival na světě. Melodie z Hvězdných válek a Planety Gustava Holsta zazní v Parku Aloise Jiráska už 29. července 2023 od 18 hodin.

Pětapadesátý Mezinárodní festival dechových hudeb v Ratíškovicích.

VIDEO: Dechovkové půlkulaté jubileum slavili v Ratíškovicích i Rakušané

Přátelé a milovníci dechové hudby i přes tropické teploty zamířili v neděli do dechovkového moravského Kolína, do Ratíškovic. Právě ty totiž hostí široko daleko největší festival dechových hudeb. Jako magnet táhnou špičkovou středoevropskou úrovní, kterou dokládá účast vyhlášených kapel nejen z Moravy, ale také z Čech, Slovenska a Rakouska.

Vinnetou, Zorro a Harmonika se smyčci v zádech. V Boskovickém westernu tleskali symfonii ve stoje.

Vinnetou, Zorro a Harmonika se smyčci. Westernu v Boskovicích lidé tleskali

/FOTO, VIDEO/ To, že banditům prahnoucím po zlatě Apačů, visí kolty proklatě nízko, se ví. Platí, že Old Shatterhandova medvědobijka s henryovkou neminou cíl a jeho pěst spolehlivě umlčí jakékoliv bezpráví. Za spravedlnost nasazuje život podobně jako jeho pokrevní bratr Vinnetou. Jejich příběhy a další hrdiny Divokého západu návštěvníci westernového městečka v Boskovicích na Blanensku dobře znají. V sobotu se ale do dávných časů poprvé ponoří v doprovodu filharmoniků. Unikátní projekt Western Symphony tam zahájí jubilejní třicátou sezonu dvěma koncerty. Jedním dopoledne a druhým večer.