Kreativ

ŠTÍTEK: orchestr

Vinnetou, Zorro a Harmonika se smyčci v zádech. V Boskovickém westernu tleskali symfonii ve stoje.

Vinnetou, Zorro a Harmonika se smyčci. Westernu v Boskovicích tleskali ve stoje

/FOTO, VIDEO/ To, že banditům prahnoucím po zlatě Apačů, visí kolty proklatě nízko, se ví. Platí, že Old Shatterhandova medvědobijka s henryovkou neminou cíl a jeho pěst spolehlivě umlčí jakékoliv bezpráví. Za spravedlnost nasazuje život podobně jako jeho pokrevní bratr Vinnetou. Jejich příběhy a další hrdiny Divokého západu návštěvníci westernového městečka v Boskovicích na Blanensku dobře znají. V sobotu se ale do dávných časů poprvé ponořil v doprovodu filharmoniků. Unikátní projekt Western Symphony tam zahájil jubilejní třicátou sezonu dvěma koncerty. Jedním dopoledne a druhým večer.

Z koncertu NeoKlasik orchestru v synagoze v Čáslavi u příležitosti připomínky obětí holocaustu na Kutnohorsku.

NeoKlasik orchestr zahrál při uctění obětí holocaustu v čáslavské synagoze

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Soubor NeoKlasik orchestr vystoupil v neděli 11. června v rekonstruované čáslavské synagoze k připomínce obětí holocaustu z Kutnohorska. Záštitu nad koncertem převzali velvyslanec Spolkové republiky Německo Andreas Künne, hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková a místostarostka Čáslavi Renata Vaculíková.

Koncert filmové hudby v sobotu 10. června v Zábřehu.

Centrem Zábřehu zněla filmová hudba

Muzika zněla v sobotu 10. června centrem Zábřehu. Masarykovo náměstí hostilo akci Notování Zábřehem. Ta vyvrcholila ve večerních hodinách koncertem filmové hudby za účasti tisíců lidí.

Prime Orchestra z Ukrajiny zahraje v sobotu v budějovickém Metropolu.

Rocková show ukrajinského crossoverového orchestru v sobotu v Metropolu

V červnu zavítá do evropských měst moderní ukrajinský crossoverový orchestr Prime Orchestra se svým energickým programem Rock Sympho Show. Koncerty se budou konat v různých městech Česka a Polska. V Českých Budějovicích se koncert uskuteční 17. června od 19 hodin ve společenském sále DK Metropol.

Koncert v Thermalu.

Ukrajinská Prime Orchestra opět míří do Thermalu. Nabídne svou rockovou show

Hudebníci během svého výjimečného představení upozorňují na hrůzy války. Už podruhé, a to velmi krátké době, zavítá ukrajinský soubor Prime Orchestra do Lázeňského sanatoria Thermal v Karlových Varech. Poprvé, a to 1. dubna, sem hudebníci z Ruskem okupavané Ukrajiny zavítali s představením Film Sympho Show. 

Ze sobotního dění 57. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Kmochův Kolín.

Ve čtvrtek startuje Kmochův Kolín. Vystoupí Čechomor i Richard Müller

/FOTOGALERIE, VIDEO, PROGRAM/ Ve čtvrtek v podvečer odstartuje již 58. ročník mezinárodního festivalu dechové hudby Kmochův Kolín. Návštěvníci se i letos mohou těšit na přehlídku dechových orchestrů, taneční um mažoretek i vystoupení hudebních hvězd. Svou účast letos přislíbila skupina Čechomor nebo zpěvák Richard Müller.

Velký akordeonový orchestr Základní umělecké školy Frederika Chopina v Mariánských Lázních slavil 60 let v sále hotelu Lesní mlýn.

Alexandr Smutný vede akordeonový orchestr šedesát let, jde o republikový rekord

/FOTO, VIDEO/ Mariánské Lázně mají o jednoho rekordmana více. Stal se jím dirigent a zakladatel Velkého akordeonového orchestru Základní umělecké školy Frederika Chopina Alexandr Smutný. V sobotu měl velikou radost spolu s celým orchestrem, který v sále hotelu Lesní mlýn oslavil v lázeňském městě šedesátileté výročí. A protože nikdo jiný tak dlouho v republice nevedl akordeonový orchestr, získal Alexandr Smutný od Agentury Dobrý den Pelhřimov certifikát o vytvoření českého rekordu, který byl zaregistrován 24. května 2023.

Z Neratova. Projděte se s námi po Neratově.

Společně pro Neratov, společně s jedním cílem: chtějí pomáhat

Známé poutní místo v Orlických horách opět ožije ZUŠ Open v Neratově. Festival se na toto magické místo vrací s bohatým programem, v němž se představí základní umělecké školy z Královehradeckého, Pardubického kraje i z Prahy. Výtěžek podpoří rozvoj tohoto unikátního místa.

Houslový virtuos Pavel Šporcl pořádá od 26. června do 8. července druhý ročník hudebního festivalu Hvězdy nad Vltavou.

Pavel Šporcl přivede na jih Čech legendy. Hvězdy nad Vltavou zazáří podruhé

/VIDEO, FOTO/ Houslový virtuos a českobudějovický rodák Pavel Šporcl, který oslavil padesáté narozeniny, chystá společně s českobudějovickým magistrátem druhý ročník festivalu krásné hudby Hvězdy nad Vltavou. Koncerty legendárních ensemblů, orchestrů i začínajících hudebníků se uskuteční od 26. června do 8. července napříč Jihočeským krajem.

Dům hudby v Pardubicích.

V Sukově síni zazní hudba Pink Floyd v symfonických úpravách

Český akademický orchestr uvádí koncertní program s hudbou legendární britské kapely Pink Floyd, Benjamina Brittena a originální tvorbou Antona Aslamase. Koncerty pod názvem "Mind Floyd" se uskuteční 23. května v kostele sv. Šimona a Judy v Praze a 25. května v Sukově síni v Pardubicích.

Z koncertu NeoKlasik orchestru.

Slavnostní koncert NeoFolk Martinů zakončí festival Poděbradské dny poezie

/FOTO, VIDEO/ Slavnostní koncert s názvem NeoFolk Martinů se uskuteční v neděli 30. dubna od 17 hodin v Kongresovém centru Lázeňská kolonáda v Poděbradech a zakončí 60. ročník festivalu Poděbradské dny poezie. NeoKlasik orchestr představí skladatele Bohuslava Martinů a jeho dílo inspirované českým a moravským folklórem.

Vyškovský Bigband má už čtyřicet let.

Vyškovský Bigband slaví čtyřicet let. Zaučujeme mladé, říká vedoucí Krejsa

/VIDEO/ Čtyřicet let od prvního vystoupení slaví letos Vyškovský Bigband, který při té příležitosti pětadvacátého května vystoupí se slavnostním koncertem v Besedním domě. Zatímco vstupenky v předprodeji postupně ubývají, vedoucí orchestru Lukáš Krejsa hledí do budoucna. „Snažíme se zaučovat i mladé. Mezi zkušenější hráče zapadnou a dále se zdokonalují,“ říká Krejsa v rozhovoru pro Vyškovský deník.

Hrajeme déle než Olympic, říká kapelník Horalky Josef Novotný

Hrajeme déle než Olympic, říká kapelník Horalky Josef Novotný

Kraslická dechovka Horalka baví lidi neuvěřitelných 65 let. Její kapelník, osmašedesátiletý Josef Novotný říká, že u nich se vždycky všude hrálo a všude zpívalo. On sám hraje na klarinet a saxofon. V kapele jsou muzikanti, kteří prošli fabrikou na výrobu hudebních nástrojů Amati. To byla značka, díky níž znal Kraslice celý svět. Letošní výročí hodlají muzikanti s Horalkou a posluchači i tanečníky oslavit v městských sadech, kde mají svou domovskou základnu.

Orchestr ZUŠ Vimperk si na mezinárodním festivalu v Praze vedl na výbornou.

Vimperský dechový orchestr je třikrát zlatý

Dechový orchestr ZUŠ Vimperk pod vedením Pavla Vališe a Petra Staňka se před několika dny zúčastnil mezinárodního soutěžního festivalu Young Bohemia v Praze. Festival má mnohaletou tradici a účastní se ho pěvecké sbory, soubory a orchestry z celého světa. V rámci soutěžního programu je zařazen každý do své kategorie podle obsazení.

Orchestr Janáčkovy filharmonie Ostrava a japonský dirigent Chuheie Iwasaki, multifunkční aula Gong, Ostrava, 14. 3. 2023.

Trend dorazil i do Ostravy: Gladiátor, Avatar... Gongem opět zní filmová hudba

/FOTOGALERIE/ V Dolních Vítkovicích nyní měsíc co měsíc zaznívá známá filmová hudba. Trend, který je hitem posledních let ve světě či třeba v Praze, tak nyní našel své pevné místo i v Ostravě. V těchto dnech v epických konturách ožívá muzika z hollywoodských trháků v podání Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Ostravou se znovu rozezní filmová hudba.

Titanic, Avatar, Star Wars i Gladiátor. Ostravou se znovu rozezní filmová hudba

V uplynulých měsících mohli posluchači v Ostravě díky hostujícím orchestrům slyšet známou filmovou hudbu skladatele Hanse Zimmera či tóny přímo z Pána prstenů a Hobita od Howarda Shorea. Nyní se v Ostravě s hudbou nejen z hollywoodských trháků představí domácí orchestr Janáčkovy filharmonie Ostrava. Na polovinu března chystá dva koncerty.

Houslová virtuoska Shizuka Ishikawa.

V Mostě zahraje houslová virtuoska Shizuka Ishikawa. Pozval ji místní kapelník

Festivalový orchestr Petra Macka se připravuje na jarní část koncertní sezóny. Na zahajovací koncert v Mostě přijede renomovaná japonská houslová virtuoska Shizuka Ishikawa. Na prvním hudebním večeru v tomto roce vystoupí v pondělí 6. března také další sólisté a městské divadlo by se mělo zaplnit posluchači. „Po zimní pouze se v Mostě opět rozezní krásná hudba,“ řekl kapelník a kontrabasista Petr Macek z Mostu.

Základní umělecká škola J. V. Stamice zorganizovala v koncertním sále v Havlíčkově Brodě okresní kolo soutěže ZUŠ ve hře na akordeon.

Soutěž akordeonistů měla vysokou úroveň. Nejlepší postoupili do krajského kola

Ve čtvrtek 16. února 2023 organizovala ZUŠ J. V. Stamice v koncertním sále v Havlíčkově Brodě okresní kolo soutěže ZUŠ ve hře na akordeon. Samotná soutěž byla podpořena MŠMT ČR a Krajem Vysočina.  Klání se účastnilo celkem 24 akordeonistů v sólové hře, 4 komorní soubory a jeden orchestr. Ti nejlepší postoupili do krajského kola, které se uskuteční 25. března 2023.

Galakoncert v Lucerně - oslava 10 let PSO.

Police Symphony Orchestra: Hudebníci chtějí vyprodat Kongresové centrum v Praze

Jsou mladí, trochu drzí a radost z hudby přenáší na tisíce diváků. Kdo by nejen u nás v kraji neznal Police Symphony Orchestra (PSO)? Minulý rok si střihli Velké finále Smetanovy Litomyšle s francouzskou zpěvačkou ZAZ i tři vyprodané koncerty v šapitó na broumovském letišti. Velké sny je ale čekají i letos – ten první hned 25. března v Praze.

Ondřej Ruml si na nedostatek práce nemůže stěžovat. Loni velmi často koncertoval, objevoval se v televizních pořadech a natáčel. V nových epizodách seriálu Iveta si zahrál Karla Gotta.

Ondřej Ruml je stará škola. Ženy se v mé společnosti někdy cítí nesvé, říká

V roce 2008 byl Ondřej Ruml stříbrným finalistou pěvecké soutěže X Factor a příležitost k uměleckému růstu chytil za pačesy. Zpíval, co mu hrdlo stačilo, a vyzpíval se k šansonům, muzikálům i nominaci na Cenu Thálie. Respektovaný hudebník má úspěšný život profesní i soukromý: je starostlivým otcem dcery Rozálie. V časopisu Story se rozpovídal o tom, jak rodičovské povinnosti zvládá a čím uvádí ženy do rozpaků. 

Radnice a magistrát v Liberci

Medaile města i čestné občanství. V Liberci vybrali sedm kandidátů na ocenění

Liberecká městská rada na svém letošním třetím jednání odsouhlasila návrh na udělení šesti Medailí města Liberce a udělení Čestného občanství města Liberce. Kandidáty na ocenění v letošním roce schválil výbor pro kulturu a cestovní ruch. Sedm jmen významných osobností bude ještě schvalovat Zastupitelstvo města Liberce, a to na svém zasedání ve čtvrtek 16. února.

Filharmonie Brno.

Filharmonie Brno v New Yorku. Carnegie Hall rozezněl jásot i dlouhý potlesk

Kulturní událost století. Filharmonie Brno odehrála v noci ze středy na čtvrtek nejzásadnější koncert své novodobé historie. V newyorské Carnegie Hall představila netradiční program kombinující českou a americkou hudbu: Martinů, Janáčka a Glasse. Symfonie č. 12 „Lodger“ se stala událostí večera, zazněla totiž v newyorské premiéře, a navíc za osobní účasti autora Philipa Glasse.