Kreativ

ŠTÍTEK: kouření

Ilustrační foto

Lékaři: Mladší lidé podceňují pravidelné prohlídky, zájem je o kampaně

Brno /ANKETA/ – Jak vypadá zdravá plíce a jak ta s nádorem si může v úterý každý prohlédnout na čtyřmetrovém modelu tohoto orgánu. Akce s názvem Zdravé plíce upozorní na rizika spojené s kouřením a rakovinou plic. Podobných preventivních událostí se v Brně jen v minulém týdnu konalo šest.

AXA

Pojišťovna AXA končí s investicemi do tabákového průmyslu

Francouzská pojišťovací společnost AXA, která patří mezi největší pojišťovny na světě, se rozhodla ukončit investování do tabákového průmyslu. Zbaví se akcií a dluhopisů tabákových podniků v hodnotě 1,8 miliardy eur (téměř 50 miliard Kč).

HOŘET ZAČALO ve skladu gitterboxů, škody se odhadují až na milion. Výroba omezena nebude.

Milionová škoda ve Stříbře

Stříbro – Před půl desátou hodinou večerní vypukl v pondělí ve skladu tzv. gitterboxů v průmyslovém areálu ve Stříbře požár.Na místo postupně vyjelo sedm jednotek požární ochrany. Kromě stříbrských profesionálních i dobrovolných hasičů to byly jednotky HZS Nýřany a Tachov, SDH Černošín, Kladruby a Svojšín.

Žáci domažlické základní praktické školy.

Žáci besedovali s policistkou o rizikovém chování

Domažlice - Žáci šestého a sedmého ročníku domažlické základní praktické školy besedovali s tiskovou mluvčí PČR o zásadách slušného chování, stranou nezůstaly ani informace týkající se vlastního bezpečí.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte.

Nový filipínský prezident slíbil zavést trest smrti oběšením

Manila – Nově zvolený filipínský prezident Rodrigo Duterte slíbil, že znovu zavede trest smrti a dá bezpečnostním složkám povolení zabíjet. Jde o další z řady kontroverzních slibů, které budoucí filipínský vůdce učinil. Duterte již dříve například oznámil, že by chtěl zakázat alkohol a kouření, uvedla britská BBC. Rovněž hovořil o tom, že prezidentský palác přemění na nemocnici.

Český den proti rakovině v Brně.

Rakoviny v kraji přibývá. Podíl zemřelých pacientů se ale snižuje, uvádí lékaři

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Starší muž stojí ve frontě na kontrolu znamének. Problémy nemá, jen chce zjistit, jestli je v pořádku. Po rychlé prohlídce doktorky mu ale přistaví auto a odvezou ho do nemocnice. Nádor kůže zachytili včas. Na nezbytnost prevence v tomto týdnu upozorňoval Český den proti rakovině prodejem žlutých květin.

Ilustrační foto.

Nadýmání lze zmírnit čaji i bylinkami

Poznáte ji poměrně snadno. Zvýšenou plynatost provází nadměrný únik plynů, říhání, bolesti břicha, ale i křeče. Nepříjemných útrap je možné poměrně snadno se zbavit.

Ilustrační foto

Lidé dnes mohou koupí žluté kytičky přispět na nádorovou prevenci

Praha - V dnešním Českém dni proti rakovině mohou lidé přispět koupí žluté kytičky na nádorovou prevenci, podporu výzkumu či zlepšení života onkologických pacientů. Na 13.500 dobrovolníků ve žlutých tričkách nabízí po celý den na 1100 místech po celé zemi 920.000 žlutých kytiček s růžovou stužkou a letáčky o prevenci nádorů prsu. Minimální příspěvek je 20 korun.

Ilustrační foto

Mezi pěstouny je výrazně méně kuřáků

Praha - V přítomnosti dětí kouří doma či při jízdě autem šest procent kuřáků. Ukázal to průzkum společnosti Ipsos pro společnost Dobrá rodina při příležitosti Českého dne proti rakovině, který je 11. května. Výsledky poskytl ČTK ředitel společnosti Tomáš Böhm. Kouřící rodiče podle něj svým zvykem zvyšují pravděpodobnost, že dítě jako pasivní kuřák v budoucnu onemocní rakovinou plic, již nejčastěji spouští kouření.

Ilustrační foto

Jednotné balení cigaret a zákaz mentolových platí. Soud EU zamítl stížnosti

Lucemburk - Soudní dvůr Evropské unie zamítl stížnosti na směrnici, která za čtyři roky sjednotí označování a balení tabákových výrobků. Tím zároveň potvrdil platnost opatření, na jehož základě bude varování před následky kouření pokrývat minimálně 65 procent přední a zadní části balení. Také zakáže prodej mentolových cigaret. Soud o tom dnes informoval v tiskovém prohlášení.

Na KFC a čínu nedáme dopustit

Náchodsko - Zdravý životní styl. Tři slova, která slýcháváme stále častěji. Odborníci v této souvislosti obvykle radí mít dostatek pohybu, upravit si jídelníček, omezit kouření i pití alkoholu.

Ivan Hoffman.

Evropa kuřákům

Díky Evropské komisi čeká i českého kuřáka zastrašovací akce na krabičkách cigaret. Reakcí na černé scénáře vyobrazené na obalech bude černý humor. Nic nepobouří víc, než pokrytecké moralizování.

Ilustrační foto

Senát schválil výraznější varování před škodlivostí kouření

Praha - Varování před škodlivostí kouření bude na krabičkách cigaret ještě letos výraznější. Obchodním řetězcům bude hrozit až desetimilionová pokuta, pokud vyřazené nezávadné potraviny nepředají k rozdělení mezi sociálně potřebné. Změny přinese novela o potravinách, kterou dnes schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Spermie. Ilustrační foto

Neplodnost mužů odhalují lékaři nově podle DNA spermií

Nejen kouření a alkohol, ale také infekce močových cest či dlouhá sexuální abstinence způsobují neplodnost mužů, která se v současné době týká poloviny žadatelů o umělé oplození. Nové metody zkoumání mužské impotence, která se týká poloviny žadatelů o umělé oplodnění, nabízí od února Centrum asistované reprodukce Fakultní nemocnice Brno a Gynekologicko – porodnické kliniky lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Spermie. Ilustrační foto

Neplodnost mužů odhalují lékaři nově podle DNA spermií

Brno – Nejen kouření a alkohol, ale také infekce močových cest či dlouhá sexuální abstinence způsobují neplodnost mužů, která se v současné době týká poloviny žadatelů o umělé oplození. Nové metody zkoumání mužské impotence, která se týká poloviny žadatelů o umělé oplodnění, nabízí od února Centrum asistované reprodukce Fakultní nemocnice Brno a Gynekologicko – porodnické kliniky lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Ilustrační foto.

Protikuřácký zákon: Tržby se nám sníží až o pětinu, tvrdí restauratéři

Brno – Žádné kuřárny, elektronické cigarety nebo kouření v autě s dětmi. I takové změny obsahuje nová podoba protikuřáckého zákona. Ublíží tak pravděpodobně menším obcím na Brněnsku, kde si někteří lidé nedokáží pivo bez cigarety představit. Bojí se toho provozovatelé části hostinců, které Brněnský deník Rovnost oslovil.

Lída Rakušanová.

Sobotník Lídy Rakušanové lékařům slavných

Vážení lékaři slavných, máte to těžké: neustále balancujete mezi lékařským tajemstvím a právem veřejnosti vědět, jak na tom panovník je. Jenže ať sdělíte světu o svých VIP- pacientech cokoliv, lidi stejně nevěří, že jim říkáte (celou) pravdu. Takže dohadům a fámám nezabráníte.

Ačkoliv dnes oslaví devadesáté narozeniny, nic nenasvědčuje tomu, že by se britská královna Alžběta II. chystala zvolnit tempo. Jen během loňského roku podnikla 306 cest po Velké Británii a 35 do zahraničí.

Svět se mění, Alžběta zůstává. Už 90 let

Londýn /INFOGRAFIKA/ – Ačkoliv dnes oslaví devadesáté narozeniny, nic nenasvědčuje tomu, že by se britská královna Alžběta II. chystala zvolnit tempo. Jen během loňského roku podnikla 306 cest po Velké Británii a 35 do zahraničí. A myšlenka, že by měla postoupit trůn svému sedmašedesátiletému synovi Charlesovi, stále není na pořadu dne – setrvání Alžběty v čele monarchie si podle aktuálního průzkumu přejí bezmála tři čtvrtiny Britů.

Klání plné kouře. Na soutěži nechyběli zprava Jan Šnokhous a
 Petr Vobořil.

I kouření dýmky má svou vlastní kulturu

České Budějovice – Netradiční klání se v sobotu odpoledne uskutečnilo v českobudějovické Gerbeře. Ze všech koutů republiky se sem sjeli příznivci dýmek, aby mezi sebou našli vítěze již 16. ročníku soutěže Kouření pod Černou věží.

Ilustrační foto.

Onemocnění cév zažeňte pohybem a dietou

Čtvrtinu pacientů hradeckých praktických lékařů sledují nebo léčí kvůli vysokému tlaku. Jak předcházet onemocnění, co dělat, když má člověk potíže a další podrobnosti o srdečních nemocích, prozradil Vladimír Bláha ze III. interní gerontometabolické kliniky královéhradecké fakultní nemocnice.

Ilustrační foto.

Onemocnění cév zažeňte pohybem a dietou

Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Čtvrtinu pacientů hradeckých praktických lékařů sledují nebo léčí kvůli vysokému tlaku. Jak předcházet onemocnění, co dělat, když má člověk potíže a další podrobnosti o srdečních nemocích, prozradil Vladimír Bláha ze III. interní gerontometabolické kliniky královéhradecké fakultní nemocnice.

Ilustrační foto.

Onemocnění cév zažeňte pohybem a dietou

Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Čtvrtinu pacientů hradeckých praktických lékařů sledují nebo léčí kvůli vysokému tlaku. Jak předcházet onemocnění, co dělat, když má člověk potíže a další podrobnosti o srdečních nemocích, prozradil Vladimír Bláha ze III. interní gerontometabolické kliniky královéhradecké fakultní nemocnice.

Originální kampaň Dopravního podniku města Brna s názvem Zas tak složité to není.

Jak se mají chovat v tramvajích a na zastávkách, připomene lidem nová kampaň

Brno /FOTOGALERIE/ – Mimozemšťané bloudící na zastávce nebo dítě vylétávající z kočárku jako superman. Není to nejnovější projekt fanoušků sci-fi, ale originální kampaň Dopravního podniku města Brna s názvem Zas tak složité to není. Od pondělí ji mohou vidět v dopravních prostředcích cestující v Brně. „Cílem kampaně je zábavnou a zajímavou formou ukázat a možná i připomenout cestujícím přepravní podmínky a základní pravidla slušného chování. Při jejich dodržování se bude všem cestovat příjemněji a přitom jejich plnění zas tak složité není," uvedl ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Dětské hřiště na Větrníku v Dobříši.

Arogance některých pejskařů je zarážející. Hřiště přece patří dětem

Dobříš - Psi mezi dětmi na dětských hřištích. Dříve naprosto běžný jev, nyní podle zásad hygieny a bezpečnosti nepřípustné. Z těchto důvodů oplocená hřiště často využívají pejskaři k venčení nebo vyběhání čtyřnohých svěřenců a není výjimkou ani pokousání dítěte, o aroganci některých majitelů psů ani nemluvě.

Ilustrační fotografie.

Závislost na tabáku léčí v Třebíči

Třebíč - Centrum léčby závislosti na tabáku otevřela nedávno Nemocnice v Třebíči. Ambulance odvykání kouření je součástí plicního oddělení. Otevřena je každé pondělí od čtrnácti do šestnácti hodin a zájemci o využití jejích služeb se musí telefonicky dopředu objednat na telefonickém čísle 568 809 682.

Výživový poradce ze sdružení Prameny zdraví Robert Žižka je propagátorem čistě rostlinné stravy.

Lékař, který jí maso, kouří a pije alkohol, v otázce zdravé výživy moc neporadí

Praha /ROZHOVOR/ - Kouření, alkohol, málo pohybu. To jsou běžné neduhy, které trápí českou populaci. O zdravém životním stylu jsme si během Dne zdraví v centru pro seniory Život 90 povídali s výživovým poradcem Robertem Žižkou. Kromě uzenin, které jsou podle něj zdaleka nejškodlivější, by lidé měli z jídelníčku vyřadit i maso obecně.

Nedopalky byly ve čtvrtek v poledne také v těsné blízkosti přístřešku na konečné patnáctky v Lobzích

Zastávky MHD jsou zasypané nedopalky. Koše ani úklid nepomáhají

Plzeň – 148, 206, 171. Většina zastávek veřejné dopravy 
v Plzni je zaneřáděna nedopalky cigaret. Uvedená čísla jsou počty vajglů, které jsme napočítali ve čtvrtek kolem poledne na zastávkách Lobzy (konečná 15), Šumavská (směrem do centra) a Divadlo J. K. Tyla (směrem do centra).

Prezident Miloš Zeman v Třebechovicích pod Orebem.

Zeman: 'Každá krize posiluje organismus. Například můj kouření'

Královéhradecko /FOTO, VIDEO/ - Na dvoudenní návštěvu kraje ve čtvrtek přijíždí prezident republiky Miloš Zeman. Během programu navštíví města Hradec Králové, Třebechovice pod Orebem, Vrchlabí a Kostelec nad Orlicí, kde se setká s občany i představiteli města.

Ilustrační foto

Syndrom suchého oka řeší speciální ucpávky slzných kanálků

Zhruba každý pátý pacient u očního lékaře trpí syndromem suchého oka. Při něm je narušena schopnost oka tvořit slzy zvlhčující jeho povrch, což se projevuje hlavně pálením očí. Lékaři dokážou tento problém léčit pomocí speciálních ucpávek slzných kanálků. Pacienti se tak zbaví pálení očí i závislosti na umělých slzách či očních gelech.

Ilustrační foto.

Syndrom suchého oka řeší speciální ucpávky slzných kanálků

Praha – Zhruba každý pátý pacient u očního lékaře trpí syndromem suchého oka. Při něm je narušena schopnost oka tvořit slzy zvlhčující jeho povrch, což se projevuje hlavně pálením očí. Lékaři dokážou tento problém léčit pomocí speciálních ucpávek slzných kanálků. Pacienti se tak zbaví pálení očí i závislosti na umělých slzách či očních gelech.

Ilustrační foto.

Rakovinu hlavy a krku lidé často podceňují

Rakovina hlavy a krku je šestý nejčastější typ nádorového onemocnění. V novojičínské nemocnici proto již deset let rozvíjejí program na zlepšení péče o tyto onkologické pacienty.

Alkohol. Ilustrační foto.

Hlučín i nadále bojuje proti pití alkoholu a kouření na veřejnosti

Že v Hlučíně veřejnému popíjení alkoholu nepřejí, potvrdilo také poslední zasedání zastupitelstva, kde bylo odsouhlaseno přijetí nové vyhlášky zakazující konzumaci alkoholických nápojů na vybraných veřejných místech. Důvodem, proč se zastupitelé vyhláškou opět zabývali, byla nutnost změny ve formulaci výjimek.