Kreativ

ŠTÍTEK: kouření

Primář plicního oddělení Tomáš Dvořák

Chybí preventivní programy i metody, které odhalí rakovinu plic

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Primář plicního oddělení Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi Tomáš Dvořák tvrdí, že kuřákům léčbu nelze vnutit. „Když vidím na ulici kouřícího člověka, napadne mě vždycky, že by se měl nechat vyšetřit," řekl. Uznává ale svobodnou volbu každého člověka, i když k němu do ordinace řadu pacientů dovedla právě cigareta.

Přes deset firem hledalo nové zaměstnance na středeční Burze práce v Brně.

Nové zaměstnání přišli hledat na Burzu práce. V Brně takto poprvé

Brno /REPORTÁŽ/ – Světle zelená budova brněnského úřadu práce v Heršpické ulici vítá už od brzkého středečního dopoledne příchozí. Ve vstupní hale na ně totiž čeká desítka zaměstnavatelů, kteří svedou boj o každého, kdo u nich chce pracovat. Mísí se tu nejen klienti, kteří si přišli vyřídit své záležitosti, ale také další zájemci o práci, kteří si na burze zkouší najít nové uplatnění.

Ilustrační foto.

Nemocnice v Hradišti dnes zdarma vyšetří plíce. I nekuřákům

Uherské Hradiště – Mám plíce v pořádku či mohu mít nějaký problém? Odpověď na takovou otázku mohou obdržet všichni zájemci ve čtvrtek 9. června. K celosvětové akci Den bez tabáku se totiž zapojí také Uherskohradišťská nemocnice. Ta umožní v tento den od 15 do 18 hodin vyšetření plic na případné zdravotní komplikace.

Ilustrační foto

Protikuřácký zákon přinese i zánik kuřáren v kinech a divadlech

Praha - Takzvaný protikuřácký zákon předpokládá kromě úplného zákazu kouření klasických cigaret v restauracích, barech, vinárnách, kavárnách a podobných zařízeních i další restrikce pro kuřáky. Kinům, divadlům, koncertním a výstavním síním a sportovním halám odebere možnost zřizovat kuřárny. Místa ke kouření nebudou moci být ani v areálech zdravotnických zařízení kromě uzavřených psychiatrických oddělení. Návrhem zákona, jehož původní podoba ve Sněmovna narazila, by se poslanci mohli začít zabývat na červnové schůzi.

Ilustrační foto.

DVA POHLEDY: Je správné, aby stát zakázal kouření v hospodách?

Neúspěch ve sněmovně vládu neodradil. Tento týden kabinet znovu projednal a schválil novelu protikuřáckého zákona a poslal ji do dolní komory. Návrh je v podstatě ve stejné podobě, jak prošel třetím čtením ve Sněmovně, než byl zamítnut. Jen v něm chybí návrh poslance ODS Marka Bendy na zavedení kuřáren přímo v hospodách, kam by nesměla obsluha. Zákon tedy obsahuje zákaz kouření cigaret či doutníků v restauracích, ale naopak ponechává možnost kouřit tam vodní dýmky a elektronické cigarety. Zakazuje i kouření na nekrytých zastávkách veřejné dopravy či v zoo s výjimkou vnějšího prostoru vyhrazeného ke kouření. Ambicí vlády je, aby zákaz kouření začal platit už od ledna 2017. Jaký názor na to mají samotní restauratéři? Redaktoři Deníku se jich zeptali.

Ilustrační foto

Slunění snižuje některé negativní dopady kouření, píše italský deník

Slunění může omezovat některé škodlivé účinky kouření, ovšem za předpokladu, že se slunci vystavujeme opatrně a v doporučených hodinách. Vyplývá to ze švédské studie realizované na 30.000 ženách a zveřejněné na stránkách Journal of Internal Medicine. Experti však připomínají, že je třeba dávat si pozor na dávky slunečního záření a že je třeba se chránit, píše italský deník La Repubblica.

Ilustrační foto.

Servírka: 'Nekuřácká hospoda mi nevadí'

Hradec Králové /TÉMA DENÍKU/ - Dva roky se dnes třicetiletá Lucie živila roznášením alkoholu 
a jídla v hradeckých hospodách. A poznala oba druhy restauračních zařízení - jak kuřácké, tak i to s přeškrtnutou cigaretou u vchodu. 
A ač sama holduje nikotinové vášni, právě práce 
v nekuřáckém prostředí ji vyhovovala nejvíc.

Ilustrační foto

Je správné, aby stát zakázal kouření v hospodách?

Chrudimsko - Neúspěch ve sněmovně vládu neodradil. Tento týden kabinet znovu projednal a schválil novelu protikuřáckého zákona a poslal ji do dolní komory. Návrh je v podstatě ve stejné podobě, jak prošel třetím čtením ve Sněmovně, než byl zamítnut. Jen v něm chybí návrh poslance ODS Marka Bendy na zavedení kuřáren přímo v hospodách, kam by nesměla obsluha.

Ilustrační foto

Glosa Lukáše Vaníčka: Nevyhánějte kuřáky!

Co bych to nepřiznal, jsem kuřák a velmi rád si zajdu do hospody, kde si k pivu a dobrému nadávání na politickou situaci s chutí zapálím. Na druhou stranu, když jdu se ženou na oběd nebo večeři, vyhledáváme nekuřácké prostředí, abychom nepáchli kouřem. Jsem pokrytec?

cigarety ilustracni

Bez kouření nebudou tržby, bojí se hospodští

Rychnovsko – Vláda v nejbližších dnech předloží staronovou podobu „protikuřáckého zákona" ke schválení. Zákon zakazuje striktně kouření v hospodách a dalších zařízeních. I na Rychnovsku je veřejností brán zákaz kouření rozporuplně. Nekuřáci jásají, ale majitelé hospod, kde se bez omezení kouří, šťastní nejsou.

ilustrační foto

Koupaliště kuřáky vyhánět nebudou

Orlickoústecko – Protikuřácký zákon zatím sněmovnou neprošel, vláda to bude zkoušet s upraveným návrhem znovu. Už dnes jsou však místa, kde si kuřák nezapálí.

ilustrační foto

Zákaz kouření? Stačí oddělit prostory, říkají Kolíňáci

Kolínsko – Povolit kouření v restauracích a kavárnách, či ho úplně zakázat zákonem?To je jedno z nejžhavějších témat poslední doby. To rozděluje na dva tábory kromě lidí i zákonodárce. A pochopitelně také provozovatele restaurací a hospod.

OLGA ŽERNOSEK, vedoucí lékařka Ambulance závislosti na tabáku radí jednomu z budoucích pacientů.

Když kuřáci překonají závislost, zlepší se jim pleť a také ušetří

Mladá Boleslav - Stanislav Folprecht se s kouřením snažil přestat mnohokrát. Za pětadvacet let se ale k cigaretě stále vracel. Jednou dokonce po tříleté přestávce. Proč? „Stres, stres a zase stres," řekl. Až letos v březnu se rozhodl, že vyhledá odbornou pomoc. „Rozhodl jsem se jednou pro vždy s tím nesmyslem skončit!"

ilustrační foto

Indonéská vesnice žije zcela bez tabáku

Bone-Bone - Bone-Bone, skrytá v horách centrální Indonésie, se svými domky a mešitami podobá jiným malým vesnicím na souostroví. Ovšem s jednou výjimkou: ve jménu boje proti tabáku je tam všude zakázáno kouřit, ačkoliv Indonésané patří k největším kuřákům na světě.

PEJSKAŘKA. Hana Melicharová ráda chodí s pejskem na delší procházky za město.

Pejskaři, pozor! Návrh počítá se dvěma lokalitami pro volné pobíhání psů

Milevsko /ANKETA/ - Prostranství v ulici J. Mařánka v místě, kde se konají cirkusy, a dále sad polevé straně, když se jede k ZVVZ. To by mohly být v Milevsku lokality určené pro volné pobíhání psů. O jejich vymezení se mluvilo už v minulosti. Nyní budou návrh na novou vyhlášku řešit zastupitelé. A nejen tu, projednají i další.

Ilustrační foto.

Protikuřácký zákon rozděluje i hospodské

Region - Sněmovna v minulých dnech neschválila takzvaný protikuřácký zákon, který měl zakázat kouření v restauracích, barech a podobných zařízeních i omezit podávání alkoholu. V současnosti si restaurace mohou vybrat, zda budou nekuřácké, nebo kuřácké.

Ilustrační foto

Pacienti v dopise zkritizovali zamítnutí protikuřáckého zákona

Praha - Svaz pacientů dnes v otevřeném dopise ostře zkritizoval postup poslanců ANO, kteří svým hlasováním znemožnili přijetí protikuřáckého zákona. Kvůli jejich postupu nebude Česko chránit občany před škodlivými účinky kouření, uvádějí zástupci pacientů v dopise, který poskytli redakci.

Ilustrační foto

Omezení kouření 
v restauracích padlo

Rychnovsko – Středeční projednávání takzvaného protikuřáckého zákona se přirozeně týkalo i restauračních a dalších zařízení v našem okrese. Přestože zákon nakonec nebyl schválen, majitelé a provozovatelé byli, ve většině případů, připraveni dopředu.

Ilustrační foto

Protikuřácký zákon padl. Babiš zmínil konec koalice

Jako jediné mezi zeměmi EU zůstává Česko jen u dobrovolné regulace kouření, jako tomu bylo dosud. Poslanci včera totiž neschválili takzvaný protikuřácký zákon, na němž se pracovalo pět let a který měl zakázat kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Zakázat měl třeba i prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech.

Ivan Hoffman

Vítězný doutník

Milovníci tabáku si včera mohli zapálit vítězný doutník, když poslanci smetli ze stolu protikuřáckou šikanu, na které před tím dlouhé měsíce pilně pracovali a vylepšovali ji stovkami pozměňovacích návrhů. Takovýto výsledek se věru nečekal. Obecně dnes tabák neplatí za pochutinu, nýbrž za škodlivinu a s ohledem na veřejné zdraví jsou kuřáci vykazováni někam, kde je není vidět ani cítit.

  PROTIDROGOVÝ VLAK SLOUŽÍ jako osvěta pro děti od deseti do sedmnácti let. Nabízí realistický a interaktivní zážitek.

Protidrogový vlak ukazuje hrůzy drogově závislých

Sokolov - Jarní osvětovou tour odstartoval protidrogový vlak Revolution train už v půlce dubna z Plzně. Tento týden dojel do Sokolova, aby místním dětem ukázal, jak nenápadně začíná závislost a jak fatální a tragické následky pak má.

Svatopluk Němeček

Němeček: ANO hlasováním o kouření porušilo koaliční dohodu

Praha - Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) považuje hlasování poslanců vládního hnutí ANO o protikuřáckém zákonu za hrubé porušení koaliční dohody. Podle lidovců tím poslanci ANO navíc dali najevo, že pohrdají prací Poslanecké sněmovny. KDU-ČSL bude požadovat svolání koaliční rady, pro brzké jednání špiček koalice se vyslovili i představitelé sociálních demokratů.

Ilustrační foto.

Protikuřácký zákon: hospodští kroutili hlavou, hygienici jsou zklamáni

Olomouc – Protikuřácký zákon byl ve středu dopoledne velkým tématem českých zákonodárců. Sněmovnu čekalo závěrečné schvalování. Ač měli poslanci na stole přes 200 pozměňovacích návrhů a málokdo věřil, že na verdikt dolní komory dojde, stalo se. Protikuřácký zákon neprošel. Schvalování sledovali hospodští, kteří kroutili hlavou nad počtem pozměňovacích návrhů a výjimkami. Hygienici odpoledne neskrývali zklamání.

Svatopluk Němeček

Němeček: Poslanci schválí protikuřácký zákon

Praha – Protikuřácký zákon bude podle odhadu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) schválen během aktuální schůze Sněmovny. Na dnešní tiskové konferenci uvedl, že tak soudí na základě rozhovorů s poslanci. Připustil, že projednání více jak dvou set pozměňovacích návrhů nebude snadné, některé je podle něj možné přijmout.