Kreativ

ŠTÍTEK: kouření

Pohostinství U Šulců v Záboří na Královédvorsku

Místní se chytají za hlavu

Královéhradecko, Trutnovsko - Záboří je vesnička se čtyřicítkou stálých obyvatel mezi Vítěznou a Kocbeřemi na Královédvorsku. Pořádná hospoda v ní nemůže chybět. Přes čtyřicet let točí pivo štamgastům i turistům, kteří zavítají na oblíbené výletní místo, Milan Šulc. Teď uvažuje, že svoji živnost ukončí. Blížící se totální zákaz kouření je pověstným posledním hřebíčkem.

Ilustrační foto.

Vyžene zákaz lidi z hospod?

Orllickoústecko, Svitavsko - Panují obavy, že zákaz kouření zvýší počet případů rušení nočního klidu.

Ilustrační foto.

Kuřáky vyžene z hospod zákaz. Už za měsíc

/ANKETA/ Majitelé restaurací mají už jen měsíc na to, aby udělali své podniky nekuřácké. Od konce května totiž vstupuje v platnost nový protikuřácký zákon, který mimo jiné zakazuje kouření v barech, restauracích nebo kavárnách. Redakce Deníku v Brně zjišťovala, jak se restauratéři na změny připravují.

Ilustrační foto.

Kuřáky vyžene z hospod zákaz. Už za měsíc

Brno /ANKETA/ – Majitelé restaurací mají už jen měsíc na to, aby udělali své podniky nekuřácké. Od konce května totiž vstupuje v platnost nový protikuřácký zákon, který mimo jiné zakazuje kouření v barech, restauracích nebo kavárnách. Redakce deníku Rovnost zjišťovala, jak se restauratéři na změny připravují.

V Rusku je momentálně přes 1,5 milionu kuřáků elektronických cigaret

Rusové kouří méně, zato víc „čadí“ z elektronických cigaret

Za posledních pět se počet ruských kuřáků užívajících elektronické cigarety stoupl šestkrát na současných více než jeden a půl milionu. Odborníci to přičítají příklonu kuřáků ke zdravějšímu způsobu života, pokud se k němu dá užívání nesmrdících cigaret počítat. Současně varují, že se jedná spíše o iluzi, nikotinové náplně jsou i tak zdraví škodlivé, i když jiným způsobem.

Nemocnice v Pelhřimově.

Připravená je Cecilka pro děti i přednáška pro dospělé

Pelhřimov – Nemocnice Pelhřimov dnes láká širokou veřejnost na tradičně nejnavštěvovanější akci roku Den pro zdraví aneb co pro sebe můžeme udělat.Během dnešního dne si lidé budou moci od 10 do 16 hodin nechat poradit hned na deseti stanovištích v atriu hlavní lůžkové budovy pelhřimovské nemocnice.

Ilustrační fotografie.

Kouřící zdravotníci stojí nemocnice desítky milionů

České nemocnice řeší palčivý problém: kuřácké pauzy svých zaměstnanců. Zdravotníci se cigaretovému dýmu oddávají mnohem častěji než běžná populace. S tabákem se neumí rozloučit šestina všech lékařů a dokonce čtyřicet procent všech sester. Zdravotníci by přitom měli jít příkladem svým pacientům. Jejich zlozvyk navíc přijde nemocnice draho. Kuřáci z rozpočtů zbytečně odčerpají desítky milionů korun ročně.

Ilustrační foto

Hasiči zasahovali v rozdělovském věžáku

Kladno - V úterý krátce před 17. hodinou vyděsil obyvatele věžového domu ve Vítězné ulici v Kladně kouř na chodbě osmého poschodí. Na místo byly okamžitě přivolány jednotky profesionálních hasičů z Kladna a také dobrovolní hasiči z Pcher a Hřebče.

Ilustrační foto.

Světový den ledvin na bruntálské dialýze

Lidé v Bruntále si mohou tento čtvrtek preventivně a bezplatně nechat vyšetřit ledviny. Dialyzační středisko v Bruntále v areálu nemocnice v Nádražní ulici se ve čtvrtek otevře pro veřejnost od 9 do 15 hodin u příležitosti preventivní akce Světový den ledvin.

Elektronická cigareta. Ilustrační foto

Neznalost zákona neomlouvá! Za údajné kouření rovnou ředitelské důtky

Neznalost zákona neomlouvá! A to ani v případě dětí. Takovou zkušenost mají někteří žáci základní školy z Komenského ulice ve Frýdlantě nad Ostravicí, kde se na podzim vyskytl velký problém s kouřením elektronických cigaret. Desítky žáků v pololetí dostaly třídní a ředitelské důtky, jiní dokonce snížené známky z chování.

Ušní akupunktura v rámci tradiční čínské medicíny jako odvykací léčba závislosti na kouření.

S kouřením bojuje ušní akupunktura

Hradec Králové /FOTO/ - Dvaašedesátiletý Jiří Judl byl čtyřicet let silný kuřák. Několikrát se své závislosti snažil bezúspěšně zbavit, ale marně. Nyní to zkouší prostřednictvím tradiční čínské medicíny.

Ilustrační foto

Chudoba zabíjí jako kouření či cukrovka

Kouření škodí. Také alkohol a sedavý způsob života škodí, protože vede k obezitě a v důsledku toho k vysokému krevnímu tlaku a cukrovce. Tyto rizikové faktory jsou známy. Ke zkrácení roků života a ke snížení počtu let prožitých ve zdraví ale nevede pouze nesprávný životní styl. Dnes je k tomu nutné připočítat i sociální nevýhodu, tedy špatné profesionální zařazení, nízký příjem a nízkou úroveň vzdělání. Tedy chudobu. Ukazuje to studie vědců z projektu Lifepath, který financovala Evropská komise.

Lék nemusí vždycky zabrat, jindy může dokonce uškodit. Třeba proto, že jste ho zapili džusem či mlékem.

Na nežádoucí interakce léků ročně zemře 230 lidí

Kvůli nežádoucímu vzájemnému působení léků, které pacienti užívají, může být v Česku každoročně hospitalizováno 3400 lidí. Zhruba 230 jich zemře. Vyplývá to z odhadů Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), které v týdnu představili její zástupci. Většině těchto případů se dá zabránit.

V Čejeticích ožily ďábelské obrázky.

Při mariáši se dostáváte do jiných sfér

Čejetice - „Hráčů mariáše je čím dál méně a je to velká škoda pro nás skalní," říká Jiří Masopust z Modlešovic a dodává: „Není to hazard, je to hra pro pobavení, zařadil bych ji mezi společenské hry. Tady když člověk prohraje 30 nebo 50 korun, tak je to hodně."

Ilustrační foto

Prevence nádorů hlavy a krku je snadná

Na prevenci nádorů hlavy a krku se letos zaměří světový den proti rakovině, který připadá na 4. února. V Česku ročně přibývá 2 tisíce pacientů s tímto onkologickým onemocněním, třikrát častěji jsou to muži než ženy.

Ilustrační foto

Kdo dohlédne na lidi kouřící před hospodou? To ukáže praxe

Praha - Co se chystá na kuřáky před hospodami? Tohle zatím nikdo nepoví. Práskači bydlící v okolí budou ve svém živlu. Tak chystané uplatňování protikuřáckého zákona, jemuž chybí už jen přislíbený podpis prezidenta Miloše Zemana, vidí číšník z restaurace v Praze 2.

S poměrně velkou dávkou nadsázky zobrazuje hra Kuřačky a spasitelky autorky Anny Saavedry, kterou nastudovali vyškovští divadelníci, současné mezilidské vztahy.

Kuřačky a spasitelky: po smíchu má přijít deprese

Vyškov /REPORTÁŽ/ – O ději moc mluvit nejde. Ten postavy jen komentují a paralelně se odehrává úplně jinde. Tak charakterizuje režisér Tomáš Dorazil Tři sestry Antona Pavloviče Čechova, potažmo Kuřačky a spasitelky současné česko-chilské autorky Anny Saavedry. Právě toto její drama vycházející s Čechovovy předlohy, které s velkou mírou nadsázky glosuje současné mezilidské vztahy, vyškovští divadelníci nastudovali pro letošní sezonu a právě se odehrává na prknech vyškovského Sokolského domu.

Ilustrační foto

Lékaři zlínské nemocnice operují nádory úst a krku přenosem tkání

Lékaři Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně operují nádory v dutině ústní a krku novou metodou, a to přenosem potřebných tkání z jiné části těla. Zlín se tak zařadil mezi tři klinická pracoviště v ČR, která provádějí takové výkony bez pomoci plastického chirurga, a KNTB je první nefakultní nemocnicí, která tuto metodu používá, sdělila mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Marihuana se prodávala po uncích - to je asi 28 gramů.

Za kouření marihuany rok vězení. V Tunisku volají po změně zákona

Organizace na ochranu lidských práv a řada vysoce postavených tuniských politiků, včetně prezidenta, volají po změně zákona, který posílá lidi v Tunisku za kouření marihuany na rok do vězení. Počet mladých, kteří jsou v Tunisku vězněni kvůli užívání marihuany, v posledních pěti letech výrazně stoupl.

Ilustrační foto.

Senát schválil zákaz kouření v restauracích. Zbývá podpis prezidenta

Senátem prošel beze změn takzvaný protikuřácký zákon. Od konce května si tak lidé ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin nezapálí. Má totiž platit absolutní zákaz kouření. Horní komora o přijetí normy dnes rozhodla po téměř pětihodinovém maratonu argumentů pro a proti přijetí navržených opatření. Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek bude čekat na podpis prezidenta Miloše Zemana.

Místopředseda Senátu a primátor Teplic Jaroslav Kubera.

Jaroslav Kubera: Každý fanatismus škodí. I v boji s kouřením

Místopředseda Senátu a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) proslul jako odpůrce zbytečných regulací ze strany státu, krajského zřízení a hlavně přísného omezování kuřáků. Až bude za týden Senát projednávat zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bude Jaroslav Kubera jedním z nejnáruživějších řečníků. Mimochodem během rozhovoru vykouřil pět cigaret, které vytahoval z krabičky opatřené čínskými znaky. „To víte, jsem připraven na všechno," předešel mému dotazu, co se za tím skrývá.

Ilustrační foto.

Kouření stojí svět podle WHO ročně přes 25 bilionů korun

Ženeva - Kouření stojí ročně světovou ekonomiku bilion dolarů (25,5 bilionu korun) a do roku 2030 bude na jeho následky umírat o třetinu více lidí, než je tomu teď. Tvrdí to dnes zveřejněná studie Světové zdravotnické organizace (WHO) a amerického Národního ústavu pro potírání rakoviny (NCI). Následky užívání tabáku vysoce převyšují jeho celosvětové přínosy pro hospodářství, které WHO odhaduje pro roky 2013 až 2014 na 269 miliard dolarů (6,9 bilionu korun).