Kreativ

ŠTÍTEK: kouření

Prostranství před hlavním vchodem do sokolovské integrované střední školy technické a ekonomické

Studenti už si v okolí školy cigaretu nevychutnají

Sokolov – Četné davy studujících kuřáků a po nich nedopalky válející se na zemi. To je častý jev před jednou z největších škol v našem regionu, integrovanou střední školou technickou a ekonomickou (ISŠTE).

Nenechte si 3. října v 16 hodin ujít komentovanou prohlídku s Mgr. Martinem Vyšohlídem!

Obdivujte Krásu hliněných dýmek v Novém Strašecí

Nové Strašecí - Sedmého září začala v Muzeu Nové Strašecí výstava s názvem Krása hliněných dýmek. Výstava s podtitulem „Archeologické nálezy dýmek v Čechách a na Moravě“ Mgr. Martina Vyšohlída ze společnosti Archaia Praha o.p.s. vás seznámí s historií kouření a užívání tabáku v průběhu 17. až 20. století.

Zákaz kouření.

Hygienici provedli přes dvě stě kontrol kvůli kouření

Praha – Od konce května, kdy začal platit tzv. protikuřácký zákon, pražští hygienici zkontrolovali 204 stravovacích zařízení. Ověřovali tak, jak je zákaz kouření dodržován. Na 140 místech se pak zaměřili na to, zda je provozovna označena příslušnou značkou. Všechny podniky uspěly.

Mladý řidič nepřežil střet s nákladním vozem na silnici u   Kamenného pahorku.

Jen dvě procenta řidičů se zcela věnují řízení, vyplývá z průzkumu

Čemu se čeští řidiči věnují za volantem, kdy by jejich jedinou starostí mělo být věnovat se řízení? Telefonování, líbání, jídlu, pití nebo kouření. Naplno se řízení vozidla věnují jen dvě procenta řidičů. Většina lidí za volantem telefonuje, případně usměrňuje děti nebo se líbá s partnerem či partnerkou. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos. 

Ilustrační foto.

Ode dneška se začne porušování protikuřáckého zákona trestat

Dnešním dnem končí přechodná devadesátidenní lhůta, v níž měli majitelé restaurací, barů a obchodníci přizpůsobit své podnikání protikuřáckému zákonu. Úřady od středy začnou ukládat pokuty provozovatelům stravovacích zařízení a prodejcům tabáku a alkoholu za jeho nedodržování.

Zákaz kouření.

Na zákaz kouření si v nemocnici zvykli pacienti i zdravotníci

Havlíčkův Brod – Od konce května platí v havlíčkobrodské nemocnici a jejím nejbližším okolí striktní zákaz kouření. Cigaretu si nezapálí pacienti ani zdravotnický personál. Podle vedení nemocnice mezi kuřáky a nekuřáky panuje vzájemná tolerance. Volat na pomoc zákon nebylo třeba ani jednou.

Výrobě dýmek se Karel Krška z Drnovic věnuje již  sedmadvacet let.

Dýmkař Krška: Dělám pocitové dýmky. Řídím se hlavně kresbou dřeva

Drnovice – Výrobě dýmek se Karel Krška z Drnovic věnuje už sedmadvacet let. I po takové době nepovažuje jejich vyřezávání za rutinu. „Každý kousek je originál. Vše dělám ručně a každý kus dřeva mě jinak inspiruje. Možná proto mě práce pořád baví,“ pochvaluje si devětačtyřicetiletý muž.

Pokuty. Ilustrační foto.

Kontrolovali hospody. Ve třech se kouřilo

Tábor - Během páteční noci se dvě hlídky městské policie vydaly na kontrolu restaurací a barů, aby zjistily, zda hospodští dodržují zákaz naléváním nezletilcům a také zákaz kouření.

Kasselská policie hledá zatím neznámého otce, který fotil svou dceru s cigaretou.

Německá policie pátrá po nemluvněti s cigaretou

Policie v německém Kasselu řeší pozoruhodný případ. Na Facebooku objevila snímek nemluvněte s cigaretou v puse. Cigaretu však malé holčičce přidržuje u rtů ruka dospělého člověka. Kouření je ve Spolkové republice legální až od 18 let.

Kouření. Ilustrační foto.

Stovkám lidí se kouření prodražilo o pár stovek

Praha – Problémy s kuřáky v restauracích pražští hygienici zatím nezaznamenali. Původní informace Deníku, že se hříchy objevily, vyvrátila ve středu mluvčí pražské hygieny Dana Mertová. Potvrdila, že od 31. května, kdy začal protikuřácký zákon platit, se hygienici zabývali 15 podněty k možnému nedodržování zákazu kouření ve vnitřních prostorech provozoven stravovacích služeb či dalších povinností – pochybení ale neshledali. „Na základě vykonané kontroly ze strany Hygienické stanice hl. m. Prahy nebyl ve 14 případech zákon porušen; jeden podnět nebyl ještě ze strany pražských hygieniků prošetřen,“ uvedla Mertová.

Kouření. Ilustrační foto.

Pokuty kvůli kouření chystají hygienici od září

Praha – Patnáct řešených podnětů, nula pokut. Taková je aktuální bilance pražských hygieniků v souvislosti s kontrolami dodržování zákazu kouření ve vnitřním prostoru restaurací. V průběhu 14-ti následných kontrol bylo zjištěno, že k žádnému porušení zákona nedošlo (jeden podnět ještě nebyl dořešen), tudíž se zatím vše obešlo bez pokut. Hygienici ale varují: od 1. září období benevolence skončí a dojde i na sankce. Leccos přitom bude v té chvíli patrné už zvenčí – k 31. srpnu totiž končí přechodné období, během něhož musí být u vstupu do provozovny umístěna viditelná grafická značka „kouření zakázáno“.

Bavorské kolegy si rádi poslechli i čeští muzikanti.

Déšť muzikanty z Bavorska a Čech nezlomil

Pasov - S prvními tóny „Bavorsko-českého setkání dechovek“ v neděli odpoledne na náměstí ve Zwieselu se spustil déšť, ale muzikanti z obou zemí se nedali odradit.

Loupežné přepadení. Ilustrační foto.

Lupiče, který zranil seniorku, pomohl dopadnout bosý kuřák

Praha/VIDEO/ – Zadržet muže podezřelého z loupeže na ulici se podařilo díky kouření. Opravdu! Právě muž, který si v Jažlovické ulici zašel zapálit na balkon, se stal svědkem přepadení 77leté ženy. K té krátce po deváté hodině přiskočil muž, který se seniorce snažil strhnout kabelku, informoval ve čtvrtek Jan Daněk z ředitelství pražské policie.

Ilustrační foto

Přestat kouřit? V Prostějově o to lidé moc nestojí

Zájem o odvykání kouření je v Prostějově malý. Nárůst na většině míst nezpůsobil ani zákon, který zakazuje kouření v restauracích a barech a který je v platnosti od 31. května, tedy již více než měsíc.

Detektor zjišťující výskyt radonu. Ilustrační foto.

Radon zabiják: rakovině plic podlehne 900 lidí ročně

/INFOGRAFIKA/ České domy jsou plné radonu. Vyplynulo to z průzkumu, který uspořádala Evropská komise spolu s Institutem pro životní prostředí a udržitelný rozvoj. Měření se konalo v pětadvaceti zemích starého kontinentu, Česko z něj vyšlo jako třetí nejzamořenější. Radon je přitom nebezpečný zabiják – ročně kvůli němu zemře devět stovek lidí.

Ilustrační foto.

Cihelna bar inicioval petici proti nekouření

Mělnicko – Provozovatelé hospod, barů a restaurací mají stále větší vztek na zákonodárce, kteří schválili plošný protikuřácký zákon. A to i ti, kteří provozují nekuřácká zařízení delší dobu.

Ilustrační foto

Hospodští nadávají na protikuřácký zákon

Mladoboleslavsko – Návštěvníci hospod diskutují u piva už několik týdnů o novém protikuřáckém zákonu. Ten zakazuje kouření nejen v restauracích a divadlech, ale také v barech, hospodách a na autobusových zastávkách. Jedni na něj nadávají, jiní s ním souhlasí. Jisté ale je, že se provozovatelé restauračních zařízení museli přizpůsobit a zákazníci kuřáci museli dát sbohem cigaretě, kterou si mnozí z nich u piva rádi zapálili.

Ilustrační foto.

Zákon o kouření ničí hospody i vztahy lidí

Příbram /FOTOGALERIE/ - Většina kuřáků už útroby hospod a restaurací neviděla zhruba měsíc. Samozřejmě vyjma návštěvy toalet. Navzdory horku, dešti nebo větru, si vychutnávají pivo s cigaretou venku pod přístřeškem a od toho se také odvíjí výběr podniku, kde se případně chystají s rodinou či přáteli posedět. Jestli tam mají terasu, tak proč ne, zaznívá z úst lidí, kteří si do kouření nechtějí nechat mluvit. Svou zlost si většinou vyventilují na vrchním nebo na majiteli, když se mihne kolem.  

Starokladenský pivovar v Kladně na třídě ČSA. Bez klubové karty se dovnitř nedostanete. Kuřákům vstup povolen!

Protikuřácký zákon: hospody se vylidňují

Kladno /FOTOGALERIE/ - Už přes měsíc platí v České republice takzvaný protikuřácký zákon, který omezuje kouření také ve vnitřních prostorách hospod a restaurací. Názory majitelů těchto zařízení na pokles tržeb se ale výrazně liší. Zatímco jedni tvrdí, že díky dobrému počasí si hospody vydělají pořád stejně, druzí registrují téměř padesátiprocentní pokles.  

Ilustrační foto

Měsíc bez cigaret. Kuřácké kluby prosperují, v hospodách je prázdno

To pivečko dnes nosí opravdu rychle, laškovali minulý víkend hosté sedící v jedné z restaurací na českobudějovickém sídlišti Vltava. „Uvnitř byli tři lidé a venku asi patnáct kuřáků. Takže jsme uvnitř měli perfektní obsluhu. Dva číšníky na tři hosty," usmívá se jeden ze zákazníků Pavel Ždych. S elektronickou cigaretou sice on sám může bafat uvnitř, zákon to dovoluje, přesto říká, že občas chodí s klasickými „papírovými" kuřáky ven.

Zákaz kouření. Ilustrační snímek.

Strážníci řeší kuřáky, ti provokují nekuřáky venku

Znojmo – Měsíc od okamžiku, kdy si kuřáci nesmí zapálit uvnitř restaurací a hospod, řeší znojemští strážníci řadu oznámení spojených právě s kouřením. „Lidé si stěžují na to, že kuřáci nerespektují zákaz kouření v interiérech restaurací. Zatím tyto lidi nepokutujeme, ale jen jim domlouváme," řekl Znojemskému deníku Rovnost ředitel Městské policie Znojmo Ivan Budín.

Kuřáci si pomalu zvykají, že musí kouřit venku. Hrozí se však zimy.

Cigaretu si vychutnají venku, zimy se ale bojí

Kolín - Uplynul první měsíc zákazu kouření. Zeptali jsme se provozovatelů hospod, ale také jejich návštěvníků, jak si na zákaz zvykají. Vadí lidem, že musí chodit kouřit ven? Nebo začali kouřit elektronické cigarety či vodní dýmky, které zakázané nejsou?

PROSTOR PRO KUŘÁKY zeje v hospodě U Rumpála prázdnotou. Nejí to však jediná hospoda, kde ubyli zákazníci.

Protikuřácký zákon platí měsíc. Kuřáci využívají zahrádky

Svitavsko, Orlickoústecko – Žádné smradlavé šaty, méně vykouřených cigaret, ale také nižší tržby. Kuřáci i hospodští si zvykají. Takto stručný by mohl být výčet hlavních dopadů zákona, který mimo jiné omezuje kouření v restauračních zařízeních.