Kreativ

ŠTÍTEK: kouření

Kouření před hospodou.

Hostinští na východě Čech vymýšlejí kličky, jak zákaz obejít. Uspějí?

Východní Čechy - Zákaz kouření v hospodách flagrantním způsobem porušuje základní práva, zlobí se mnozí hostinští. Další to sice berou jako další ťafku pro jejich podnikání po prosincovém zavedení EET, ale jsou mnohem smířlivější. A samotná veřejnost zákaz kouření v restauracích spíše vítá.

Protikuřáckému zákonu se kromě restaurací, kaváren a barů, musí přizpůsobit také nemocnice a další zdravotnická zařízení.

Čistý vzduch. V nemocnicích si kuřáci cigaretu už nezapálí

Vysočina – Uvnitř Nemocnice Havlíčkův Brod nebo v jejím nejbližším okolí si od zítřka (31. května 2017) nikdo solidní cigaretu nezapálí, ani pacienti, ani zdravotnický personál. Podobné to bude také v ostatních nemocnicích nejen na Vysočině, ale v celém Česku. Až na výjimky, těmi jsou psychiatrie. Porušení zákazu kouření se bude trestat vysokou pokutou. Na neukázněné kuřáky může kdokoliv zavolat i policii.

Kouření. Ilustrační foto.

Kuřákům zbývá už jen pár hodin

Liberecký kraj - /ANKETA/ Cigárko už jen dnes, zítra pod pokutou pět tisíc korun! Ve středu začne platit nový zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který omezuje kouření tabáku i elektronických cigaret na mnoha místech. Nesmí se kouřit na zastávkách hromadné dopravy, na sportovištích. A v hospodách. Na některé zákaz dopadne fatálně, pro jiné se nic nemění.

Kouření. Ilustrační foto.

Kuřákům zbývá už jen pár hodin

Liberecký kraj - /ANKETA/ Cigárko už jen dnes, zítra pod pokutou pět tisíc korun! Ve středu začne platit nový zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který omezuje kouření tabáku i elektronických cigaret na mnoha místech. Nesmí se kouřit na zastávkách hromadné dopravy, na sportovištích. A v hospodách. Na některé zákaz dopadne fatálně, pro jiné se nic nemění.

Ilustrační foto

Kuřáci, ven! V hospodách si lidé již nezapálí

Ústecký kraj /ANKETA/ – Již ve středu 31. května začne v Česku platit jeden z nejkontroverznějších zákonů posledních let – zákaz kouření v restauracích, barech, klubech, ale i na dalších místech. Na Světový den bez tabáku, ve středu 31. května, u nás totiž vchází v platnost takzvaný protikuřácký zákon. Zákon, který rozděluje společnost a budí vášně. Nekuřáci jásají, kuřáci se zlobí, hospodští mají strach o svou živnost.

Od 1. června si už zapálit kdekoli ve venkovních prostorách Nemocnice Třebíč nepůjde

Poslední den cigaret v hospodách: Vítejte v Nekuřácké Lhotě

V Česku se od středy přestává kouřit na většině veřejných míst. Stejně tak se výrazně zpřísní prodej a rozlévání alkoholu. Po stovkách let, kdy se v našich zemích v hospodách kouřilo, si tam už nezapálíte. Nahlédli jsme do regionů, jak změnu zvládají. Též jsme pro vás připravili přehlednou infografiku imaginární obce „Nekuřácká Lhota", na které ukážeme, kde všude vás nově čekají omezení. A kde nikoli. 

Tabačka nevyrábí už 70 let, ale žije dodnes.

Tabačka nevyrábí už 70 let, ale žije dodnes

Tábor – „Všechen pokrok státního života spočívá jedině na společném působení vládnoucí moci a působení lidí zároveň. Staroslavný Tábor chopil se této krásné pravdy a s vážností k činu přistoupil a tím trvalý sobě pomník postavil…," slyšeli lidé v roce 1881 v projevu při položení základního kamene tabákové továrny.

Členové Valašského fajfklubu říkají, že kvůli zákazu kouření v restauracích budou muset přejít do ilegality.

Dýmkaři ve Valašském Meziříčí přecházejí do ilegality

Klubové setkání meziříčských dýmkařů připomínalo tryznu. Členové Valašského Fajf-klubu se v restauraci na místním sídlišti Vyhlídka nepohroužili jen do modravého kouře, majestátně stoupajícího z jejich dýmek, ale i do vzpomínek a smutku.

Protikuřáckému zákonu se kromě restaurací, kaváren a barů, musí přizpůsobit také nemocnice a další zdravotnická zařízení.

Nemocnice vyhlásily striktní zákaz kouření, psychiatrie ale bude kuřárny tolerovat

Havlíčkův Brod - Uvnitř havlíčkobrodské nemocnice nebo v jejím nejbližším okolí si od 31. května nezapálí cigaretu pacienti ani zdravotnický personál. Podobné to bude i v ostatních nemocnicích v kraji, kromě psychiatrie. Porušení zákazu kouření se bude trestat vysokou pokutou. Na neukázněné kuřáky mohou zdravotníci volat i policii.

Ilustrační foto.

SERIÁL DENÍKU: V divadlech a galeriích bez cigaret

Časy se mění. Před lety bylo pro mnohé kouření symbolem noblesy a bohatství, tedy patřilo k bontonu. Pamětníci si možná vzpomenou, že na filmovém plátně se bez cigarety často neobešly domácí i zahraniční herecké legendy, třeba Adina Mandlová, Oldřich Nový nebo Alain Delon.

Kouření před hospodou.

Praha zatím o zákazu kouření venku neuvažuje

Praha - V New Yorku to kuřáci nemají snadné. Už šest let tam platí zákaz kouření na veřejných otevřených prostranstvích, jako jsou parky nebo pláže. A také slavné náměstí Times Square. Podle vedení města regulace chrání občany před pasivním kouřením a přispívá k čistotě newyorských ulic.

Vojtěch Žižka

Pohledem Vojtěcha Žižky: Kouření a jiné škodliviny

Už za týden to vypukne – začne platit zákaz kouření v restauracích a hospodách. Když tak poslouchám některé zastánce protikuřáckého zákona (ach, jak dlouho museli tito apoštolové voňavějších zítřků trpět ústrky a čekat na sladkou chuť triumfu), skoro se začínám těšit. Nastává nová doba. Bude se žít lépe, bude se žít radostněji.

Ilustrační foto.

Vyrazí kuřáci z hospod na chodník?

Pouhý jeden týden mají kuřáci na to, aby si legálně zapálili „ve vnitřních prostorách provozoven stravovacích služeb, kde se podávají pokrmy". V tom se zdá jasno, ale horší to může být s venkovním dýmením do oken bytů nad všemi těmito podniky.

Ilustrační foto.

Veletrh zdraví ukáže, jak se lidé o sebe starají

Jihlava – Jihlavský City Park přichystal pro návštěvníky dny plné zdraví a krásy. Ty se konají od 12. do 14. května. Lidé si budou moci nechat například změřit kapacitu plic, glykémii a nebo si mohou dát zdravou svačinku. Během tří dnů bude tipy na zdravý životní styl nabízet téměř 20 vystavovatelů.

Proti rakovině žlutými kvítky.

Domažličtí pionýři budou vybírat na boj s rakovinou

Domažlice – Jako každý rok, i letos se pionýrská skupina Čtyřlístek z Domažlic zapojí do celonárodní sbírky Českého dne proti rakovině. Sbírka se koná zítra, ve středu 10. května, a ústředními tématy jsou letos Nádorová onemocnění hlavy a krku.

Ilustrační foto

Muž málem uhořel kvůli cigaretě

Strakonice - Ve večerních hodinách 27. dubna oznámila žena na linku městské policie, že v jednom z panelových domů na sídlišti 1. máje, je slyšet pískání detektoru kouře.

Million Marihuana March.

Zastánci marihuany chtějí přesvědčit politiky

Legalizace! To je hlavní výzva zastánců marihuany, jichž se do centra Prahy mají sjet tisíce. Přikyvují i experti: současná praxe není udržitelná. Deset tisíc lidí přesvědčených o tom, že tohle kouření zdraví neškodí. Takovou účast očekávají v sobotu organizátoři již 20. ročníku demonstrace za legalizaci marihuany Million Marihuana March. 

Kouření v hospodách

Kuřáků v Česku ubylo. Nejvíc v Praze a na Ústecku

Sedět v hospodě s cigaretou v ruce už není „in". Kuřáků ubývá. Jen za posledních sedm let se jejich řady snížily o více než tři procenta – ke kouření se přiznává asi pětina lidí. Vyplývá to z průzkumu Ústavu zdravotnických informací a statistky.

Ilustrační foto

Protikuřácký zákon: pohled přímo z hospody

Královéhradecko, Jičínsko - Pohled do oblíbené Hospody na Horce v Nové Pace: čtvrtek, podvečerní hodina. Téměř všechny židle obsazené, avšak jen na dvou sedí ženy. Je zřejmé, že drtivou většinu osazenstva tvoří kuřáci. Jen čtyři lidé před sebou v danou chvíli nemají krabičku cigaret.

Ilustrační foto

Názorová polemika: Hospodská revoluce

Pardubický kraj /PRO A PROTI/ - Na pivo už jen měsíc s cigaretou. Jak zákaz kouření promění vesnické hospody? Přibude kuřáků s pivem v ruce v ulicích našich měst?

Ilustrační foto.

Kuřáci skončí na chodníku

Královéhradecko, Náchodsko - A co radnice? Chystají se přijmout nějaká opatření, aby kuřáci vystrnadění od piva na chodník před hospodu nepohoršovali s cigaretou v ruce veřejnost nebo nerušili noční klid?

Ilustrační foto

Kuřáci skončí na chodníku

Náchodsko - A co radnice? Chystají se přijmout nějaká opatření, aby kuřáci vystrnadění od piva na chodník před hospodu nepohoršovali s cigaretou v ruce veřejnost nebo nerušili noční klid?

ilustrační foto

Protikuřácký zákon: pohled přímo z hospody

Jičínsko - Pohled do oblíbené Hospody na Horce v Nové Pace: čtvrtek, podvečerní hodina. Téměř všechny židle obsazené, avšak jen na dvou sedí ženy. Je zřejmé, že drtivou většinu osazenstva tvoří kuřáci.