Kreativ

ŠTÍTEK: kouření

Nádory ledvin trpí více muži – ti tvoří až dvě třetiny pacientů.

Riziko pro Čechy: Mezi Evropany máme dvojnásobek nádorů ledvin. Jak se chránit

Lékaři upozorňují, že se rakovina ledvin stala nelichotivou českou specialitou. Tři tisíce nových diagnóz ročně znamenají těsnou druhou příčku ve světových statistikách výskytu, stejně jako tisíc úmrtí každý rok. Přečtěte si, jak se pozná rakovina ledvin a jak lze nádor ledvin včas zachytit, aby byla velká šance na úspěšnou léčbu. A kde umí rakovinu ledvin nejlépe léčit? Na rady jsme se zeptali našich předních odborníků z oboru uroonkologie, docenta Alexandra Popracha a profesora Marka Babjuka. Mimo jiné poradili, jak ledviny před rakovinou ochránit.

Aktivity při projektu.

Projekt H3KNISE inspiruje středoškoláky při startu do života

Střední zdravotnická škola v Karlových Varech otevřela 27. září dveře nejen svým studentům, ale také inspirativním mladým lidem z projektu H3KNISE (www.h3knise.cz). Tento projekt určený středoškolákům byl dosud úspěšně realizován na Slovensku a letos se rozšířil i do České republiky.

Lesní požáry. Ilustrační snímek

V celém Česku platí výstraha před požáry. Kraje zakazují kouření v lesích

Výstraha před rizikem vzniku požárů bude od sobotního poledne platit do odvolání také pro východní polovinu Česka. Pro západní část území ji meteorologové vyhlásili už dřív, původně byla platná od pátečního poledne do pondělního večera. Varování rozšířil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Některé kraje už zakázaly kouření a rozdělávání ohně na rizikových místech, jako jsou lesy, parky a okolí skladů sena a slámy.

Cigarety, kouření - Ilustrační foto

Štamgasti hospod na Chrudimsku kouření omezili, ale cestující zákaz ignorují dál

Ve středu 31. května uplynulo šest let od zákazu kouření v barech a restauracích. Od stejného data je zapovězeno také kouření na nástupištích a zastávkách pro cestující, na sportovištích nebo v zoologických zahradách. Každodenní zkušenost ukazuje, že kuřáci v hospodách zákaz vesměs dodržují a hlídá ho také personál samotných podniků, i když se před lety zprvu ozývaly i některé odmítavé hlasy. Horší je to ale na prostranstvích venkovních autobusových zastávek, kde si dosud někteří cestující nelámou se zákazem hlavu. 

Ilustrační foto

Dali kouření vale. Školáci na Liberecku přesedlali na nikotinové sáčky

Schovat se v zákoutí či za stromem, kam není vidět, zapálit si cigaretu a potáhnout si. Zatímco dříve se mezi školáky kouření těšilo popularitě, nyní ho nahradily nikotinové sáčky. Jejich užívání se rozšířilo ze středních škol až na základní. Největší riziko užívání nikotinových sáčků spočívá v enormní dávce rizikového alkaloidu.

Kouření. Ilustrační snímek.

V Karlovarském kraji stoupá počet lidí, co cigaretu vyměňují za nahřívaný tabák

Češi si už šest let nezapálí cigaretu v restauracích, barech a kavárnách. 31. května 2017 začal platit takzvaný protikuřácký zákon. Česká republika byla jednou z posledních zemí Evropské unie, která tehdy zákonem neomezovala kouření v restauracích. Tento právní předpis navíc zakázal kouření i na dalších veřejných prostorech.

Děti často začínají kouřit už na základní škole. K růstu počtu na nikotinu závislých mladistvých vede i velmi snadná dostupnost nikotinových sáčků. Ilustrační snímek

Problém, který trvá. Děti začínají s kouřením už na základce, upozorňuje lékař

Podle údajů Státního zdravotního ústavu kouří čtvrtina Čechů. A počty kuřáků se snižují jen velmi pomalu. V mezinárodních statistikách náklonnosti k této neřesti stojí navzdory panujícím trendům Češi vysoko. „Pokles kuřáctví zaostává za většinou zemí západní Evropy,“ upozorňuje v rozhovoru pro Deník přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Koblížek.

Sisi byla jednou z nejkrásnějších žen 19. století.

Krásná Sisi nebyla takovým neviňátkem, jak se říká. Měla svou tajnou neřest

Císařovna Alžběta Bavorská zvaná Sisi (někdy se objevuje tvar Sissi) rozhodně nebyla takovým neviňátkem, jak tvrdí mýtus, který o ní postupem let vznikl. Užívala si věci, které byly v 19. století u žen považovány za krajně kontroverzní. Jedna její neřest zvedala lidi ze židlí natolik, že se nad Sisi pohoršovala i její současnice, britská královna Viktorie. Další byla tak za hranou, že sama Sisi se postarala, aby se o ní nevědělo ještě celá desetiletí po její smrti. 

Andrea Gontkovičová

Ředitelka Philip Morris: Měníme svět kuřáků a čeká nás báječná jízda

/ROZHOVOR/ Když společnost Philip Morris, světový lídr v prodeji tabáku, před časem vyhlásila boj klasickým cigaretám, znělo to, jako kdyby se kanadští hokejisté rozhodli, že nechají zakázat bruslení. Jenže, všechno má své souvislosti. Dnes je situace na trhu opravdu výrazně odlišná a počet lidí, kteří cigaretu vyměnili za alternativní výrobek se zahřívaným tabákem, se u nás blíží číslovce šest set tisíc. Šéfka středoevropské filiálky Philip Morris Andrea Gontkovičová, která má na starosti kromě Česka také Slovensko a Maďarsko, patří mezi vůdčí postavy současné změny.

Podle odborníků může až 450 tisíc jedinců v České republice žít se zatím nediagnostikovanou chronickou obstrukční plicní nemocí.

O ohrožení svých plic nevědí statisíce Čechů. Rakovinu může způsobit i práce

Mnoho lidí u nás vůbec netuší, jak vysokému riziku vzniku plicních chorob jsou vystaveni. Plicní lékaři upozorňují na to, že zdaleka nejde jen o kouření, což je dobře známý rizikový faktor. Nekuřáci se asi budou divit, ale třeba i místo, kde žijí, tráví volný čas či kde pracují, se může podílet na vzniku závažných plicních chorob.

CD s názvem Jak a proč přestat kouřit neslo fotografii Jiřího Bartošky s cigaretou v ruce. Šlo samozřejmě o vtip

Jiří Bartoška zahajuje kampaň proti kouření? Jeho kardiolog prozrazuje detaily

Tato fotografie se před nedávnem objevila na facebooku primáře Kardiologického oddělení pražské Nemocnice na Homolce profesora Petra Neužila. Že by se našemu věhlasnému kardiologovi podařilo přesvědčit svého pacienta Jiřího Bartošku, aby definitivně skoncoval s cigaretami? Je z oblíbeného herce nekuřák, který jde dokonce ostatním příkladem?

Pokud bojujete se závislostí na cigaretách, existuje spousta důvodů, proč tento boj nevzdat. Zároveň si však zkuste sáhnout do svědomí, zda nemáte ještě jeden – pravděpodobně rizikovější – problém, kterým je potlačování emocí.

Když už kouříte, šlukujte. Za vznikem rakoviny mohou být potlačené emoce

Kouření způsobuje rakovinu. Nápis z krabičky cigaret má každý z nás natolik vrytý v podvědomí, že o jeho pravdivosti nepochybuje. Známý kanadský lékař Gabor Maté však varuje před takovou zkratkovitostí. Toto tvrzení je podle něj z vědeckého pohledu nepřesné, a to i přes nezpochybnitelnou část pravdy, která se v něm ukrývá.

První cigaretu si mladí Češi zapalují mezi patnáctým a osmnáctým rokem.

Nevyzpytatelná rakovina plic: Některé kuřáky zabíjí, jiným se vyhýbá

Je to záhada. Někteří lídé kouří celý život a přesto nikdy neonemocní rakovinou plic. Navzdory tomu je kouření cigaret nejčastějším rizikovým faktorem tohoto onemocnění, na které v České republice ročně umírá více než pět tisíc lidí. Vědci se nyní snaží přijít na to, proč některým kuřákům karcinom plic nikdy nezkříží cestu.  

Astmatem celosvětově trpí až 300 milionů lidí

Pasivní kouření je největším spouštěčem astmatu. Zdaleka ale ne jediným

Zhruba každý desátý člověk v České republice má astma. Na světě toto chronické onemocnění trápí zhruba tři sta milionů lidí a odhaduje se, že se jejich počet během příštích třiceti let zvýší o dalších sto milionů. Někteří lidé navíc o svém zdravotním problému ani neví. Tým odborníků z Austrálie proto nedávno sestavil přehled běžných věcí v domácnosti, které mohou tuto nemoc spustit nebo zhoršit.

Výzkumy odhalily dvě tváře nikotinu – může poškodit zdraví, ale také může působit blahodárně v prevenci proti demenci, může zlepšit kvalitu života seniorů nebo nemocných lidí jakéhokoliv věku

Jed, ale i lék. Nikotin některé nemoci vyvolává, před jinými umí chránit

Kouření tabáku je obecně považováno za škodlivé a rakovinotvorné. Na každé krabičce cigaret v ČR je varovný nápis s ilustračním obrázkem, i když o pravdivosti a výpovědi nápisů a obrázků si myslíme mnozí své. Že kouření poškozuje zdraví, že způsobuje srdeční choroby, rakovinu a jiné smrtelné choroby, je pravda. Není pochyb, že jde o škodlivý zlozvyk a zdravotnická osvěta na celém světě organizuje akce a kampaně pro jeho omezení.

mladí lidé už na klasické cigarety začínají rezignovat a stále častěji se obracejí k vapování, tedy kouření elektronických cigaret.

Kuřákům vzali restaurace, přešli proto na vapování

Už tři a půl roku se v českých restauracích, kavárnách a barech nekouří. O tom, jak příznivě se k tomuto rozhodnutí staví veřejnost, svědčí údaj z velkého jarního průzkumu mezi čtenáři Deníku. Celkem 72 procent z bezmála deseti a půl tisíce respondentů totiž uvedlo, že zákaz kouření v restauracích a veřejných prostorách byl správný krok.  

První cigaretu si mladí Češi zapalují mezi patnáctým a osmnáctým rokem.

Kam se poděl český kuřák?

Pamatujete si doby, kdy jste v restauraci pro cigaretový dým málem neviděli na bar? Doby, kdy se běžně kouřilo v práci, v autě, ve vlaku? Společnost se proměnila. S tím, jak cigarety zmizely z restaurací i dopravních prostředků, začali je opouštět i sami kuřáci. Stále častěji je nahrazují alternativními možnostmi.

Zákaz kouření. Ilustrační foto.

Z Bosche by se měla stát nekuřácká firma. Odbory jsou ovšem proti

Českobudějovická strojírenská firma Robert Bosch, která je součástí stejnojmenného německého koncernu, se má stát nekuřáckou firmou. Odbory jsou proti. Vadí jim, že by tím došlo k hrubému pošlapání osobnostních práv části zaměstnanců. Informovala o tom vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích Pavlína Jirková. A co si myslíte vy? Hlasovat můžete v anketě pod článkem.

Zákaz kouření - ilustrační foto.

Škodováci už si v práci nezapálí. Ani ve vyhrazených koutcích hanby

Škodováci dokouřili – alespoň v zaměstnání. Od středy platí ve Škodě Auto totální zákaz kouření. Kompletně: ve všech provozech a pracovištích i areálech a jejich zákoutích. Házení klacků pod nohy milovníkům tabáku a postupné omezování kouření bylo možné pozorovat dlouhodobě, možnosti zapálit si byly omezovány – zprvu ve vnitřních prostorách, pak i na řadě venkovních prostranství – až nyní jsou nulové: platí úplný zákaz.

Marihuana.

Kouření marihuany zvyšuje riziko sebevraždy, tvrdí nová studie

Přes 280 tisíc Američanů ve věku od osmnácti do pětatřiceti let se zapojilo do unikátního průzkumu. Adiktologové, tedy lékaři, kteří se zabývají prevencí, léčbou a výzkumem užívání návykových látek, prokázali souvislost mezi kouřením marihuany a vznikem sebevražedných myšlenek, sebevražedných plánů a sebevražedných pokusů.