Kreativ

ŠTÍTEK: kouření

Na horu rychle a pohodlně.

Sousedé vozí 2800 lidí za hodinu na Hraničník

Linec - Od začátku sezony dopravuje hosty „pohodlně a rychle“ na Hraničník v lyžařském území Smrčina první desetimístná kabinková lanovka v Mühlviertlu s kapacitou 2800 lidí za hodinu, píší OÖN.

Albert Žirovnický.

Muž odsouzený za vraždu požaduje miliony za soudní průtahy ve sporu o kouření

Bývalý šéf klubu Discoland Sylvie Albert Žirovnický, který už dvacet let tráví za mřížemi, kde si mimo jiné odpykává trest za vraždu, vede boj s českými institucemi. Povedlo se mu vysoudit odškodné za to, že v nápravném zařízení čelí pasivnímu kouření a aktuálně chce miliony za to, že na výsledek svého sporu čekal tak dlouho. V neděli o tom informoval server Lidovky.cz.

Ilustrační snímek

Rachot z ohňostrojů ohrožuje zvířata

Mělnicko – Rachejtle a petardy, které jsou pro lidi silvestrovskou kratochvílí, přinášejí utrpení domácím zvířatům i volně žijící zvěři. Trýzní je hluk, ze kterého mají strach, a může jim způsobit poškození citlivého sluchu.

Hořící vánoční stromek uhasila obyvatelka bytu před příjezdem jednotek. Při hašení byla popálena na rukou.

Vánoční varování hasičů: pozor na manipulaci s otevřeným ohněm

Hasiči i letos varují před zvýšeným rizikem vzniku požárů o Vánocích. Jejich příčinou nejčastěji bývá nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm. Loni museli hasiči během Štědrého dne zasahovat u 48 požárů, jeden člověk při nich zemřel a šest lidí bylo zraněno. Celková škoda přesáhla dva miliony korun.

Ilustrační fotografie.

Začal platit protikuřácký zákon, hned přišly pokusy ho zmírnit

Jedním z největších kroků ministerstva zdravotnictví byl letos zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Takzvaný protikuřácký zákon zakázal od konce května kouření v restauracích. Zákon, který vykázal kuřáky před restaurace, navrhoval už ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v roce 2013. Sněmovně ho loni předložil předchozí ministr Svatopluk Němeček (ČSSD). Ta ho schválila až napodruhé v prosinci. Před několika dny projednával Senát návrh na jeho zmírnění, který ale neprošel.

Zmírnění protikuřáckého zákona se nekoná. Senát změnu zamítl

Senát nepodpořil žádné zmírnění protikuřáckého zákona, který letos zavedl absolutní zákaz kouření ve veřejných prostorách. O zmírnění usilovali signatáři petice. Chtěli mimo jiné obnovit kuřácké prostory v restauracích nebo nechat na provozovatelích malých barů, pivnic či hospůdek, zda v nich kouření povolí. 

Ilustrační foto

Denně kouří 2,4 milionu Čechů. Alkohol denně pije 600 tisíc lidí

V Česku přibývá lidí, kteří každý den kouří a pijí alkohol. Roste i podíl těch, kteří pijí nadměrně a hrozí jim závislost. Zatímco si v roce 2012 každý den cigarety zapálilo 23 procent lidí, loni to bylo už 27 procent. Denně tak kouřilo kolem 2,4 milionu osob nad 15 let. Každý den alkohol popíjelo v minulém roce asi 600 tisíc mužů a žen, 100 tisíc z nich pak zvládalo pět a víc sklenic. Vyplývá to z výroční zprávy o užívání drog v Česku za rok 2016.

Ondřej Drapák před klatovským soudem.

Vraždě souseda zabránili přivolaní policisté

Klatovy – Nechybělo moc a sousedské spory v domě v klatovské Masarykově ulici skončily vraždou. Ondřej Drapák (61) totiž napadl svého stejně starého souseda po hádce nožem a bodl ho do zad.

Zastávka tramvaje Zborovská 21. listopadu na pražském Smíchově.

Restaurace u zastávky? Výhoda se kvůli zákazu kouření změnila v opak

Uplynulo téměř půl roku od chvíle, kdy zákonodárci vyhnali kuřáky z hospod, restaurací a barů. Chodíte si tedy zapálit před svůj oblíbený podnik? Pozor! V některých případech se i tak můžete dostat do střetu se zákonem. Existují totiž podniky, jejichž vchod je buď přímo na zastávce MHD či v její těsné blízkosti. A zde se kouřit také nesmí. A jak to řeší strážníci?

Kouření v hospodách

Senát možná vládě doporučí zmírnění protikuřáckého zákona

/ANKETA/ Senát by měl doporučit vládě, aby umožnila v restauracích zřídit oddělené kuřárny bez obsluhy. V malých barech, pivnicích či hospůdkách by pak měla nechat na jejich majitelích, zda v nich kouření povolí. Horní komoře to navrhl její výbor pro lidská práva a petice.

Den Zdraví se bude konat v modré chodbě, spojující interní a diagnostický pavilon nemocnice.

V rámci Dne zdraví budou nově testovat paměť

Jihlava – V jihlavské nemocnici se tento týden bude opět konat Den zdraví pro veřejnost. Lidé si budou moct nechat změřit tlak, cholesterol a nově i otestovat svou pamět. Ženy budou moct jít bez objednání na mamograf.

SOU kadeřnické - Tomáš Vepřek.

Studenti: Kouřit jsme začali, abychom nebyli v partě suchaři

Deník ve spolupráci s magistrátem nabízí další díl seriálu Praha očima studentů. Žáci středních škol vyjadřují svůj názor na studium i na život v metropoli. Tento týden odpovídali studenti Středního odborného učiliště v Karlíně. Budoucí kadeřníci redakci prozradili, jaké zkušenosti mají s kouřením, co pro ně cigareta znamená a čím je láká, nebo naopak bytostně odpuzuje.

Ilustrační foto

Zákaz kouření platí i na zahrádkách restaurací v pasážích

Zákaz kouření platí podle ministerstva zdravotnictví i na zahrádkách restaurací umístěných v pasážích domů. Pasáž je totiž považována za vnitřní prostor, sdělila na dotaz médií mluvčí resortu Štěpánka Čechová. Zákon od konce května zakazuje kouření ve veřejnosti přístupných vnitřních prostorách s výjimkou kuřáren.

Ilustrační foto

Kouřit se nesmí i na zahrádkách v pasážích, upřesňuje ministerstvo

Zákaz kouření platí podle ministerstva zdravotnictví i na zahrádkách restaurací umístěných v pasážích domů. Pasáž je totiž považována za vnitřní prostor, sdělila mluvčí resortu Štěpánka Čechová. Zákon od konce května zakazuje kouření ve veřejnosti přístupných vnitřních prostorách s výjimkou kuřáren.

Ilustrační foto

Kuřáci mají další problém. Nezabírají jim léky

/INFOGRAFIKA/ Nejenom rakovina plic či infarkt. Kuřáci si zadělávají i na další zdravotní problémy: dostatečně jim nezabírají léky. Nasávání cigaretového dýmu snižuje účinky některých pilulek dokonce o polovinu. Jde třeba o medikamenty na astma, vysoký tlak, osteoporózu, depresi nebo roztroušenou sklerózu.

Ilustrační foto.

Zásah se neobešel bez překážek

Tachov – Násilně museli v sobotu ve tři hodiny odpoledne vniknout hasiči do bytu v Tachově na sídlišti Východ, v Bělojarské ulici. Příčinou byl jejich zásahu hořící květník, který vzplanul na parapetu jednoho z oken bytu. Oheň poničil i okno.

Ilustrační foto

Hostinští: Zákaz kouření nám bere hosty a snižuje tržby

/ANKETA/ V rámci rozsáhlé ankety Deníku týkající se dopadů protikuřáckého zákona zazněly různé odpovědi. Nejčastěji restauratéři a hostinští odpovídali, že se hosté „přestěhovali“ z hospod na zahrádky, a netajili se ani obavami, že v zimě, kdy posezení ve venkovní zahrádce možné nebude, jim hostů ubude a tržby budou klesat.

Ilustrační foto

Hostinští: Zákaz kouření nám bere hosty a snižuje tržby

Ostrava - V rámci rozsáhlé ankety Deníku týkající se dopadů protikuřáckého zákona zazněly různé odpovědi. Nejčastěji restauratéři a hostinští odpovídali, že se hosté „přestěhovali“ z hospod na zahrádky, a netajili se ani obavami, že v zimě, kdy posezení ve venkovní zahrádce možné nebude, jim hostů ubude a tržby budou klesat.

Lékařka Stanislava Potrepčiaková z Centra pro závislé na tabáku Fakultní nemocnice Brno.

Lékařka z Centra pro závislé na tabáku: Zákaz kouření pomůže budoucím generacím

Brno - Protikuřácký zákon už čtyři měsíce vyhání kuřáky před bary a restaurace. Podle lékařky Stanislavy Potrepčiakové z Centra pro závislé na tabáku Fakultní nemocnice Brno je pravděpodobné, že si kvůli tomu zapálí méně často. „Největší vliv ale změna bude mít na budoucí generace. Plošným zákazem kouření získají mladí pocit, že je něco špatně, a nebudou už cigaretu v ruce brát jako samozřejmost,“ říká Potrepčiaková v rozhovoru pro Brněnský deník Rovnost.

Českobudějovická radnice. Ilustrační foto.

Na náměstí podpoří budoucí nekuřáky

České Budějovice - Další ze zastávek kampaně „Poslední típnutí“ se uskuteční ve středu 4. října 2017 na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Nezdravé Česko

Jakási britská zdravotnická organizace o nás zjistila, že jsme nejnezdravější zemí světa! Porovnávali země podle pití, kouření a nadváhy obyvatel a na opačném konci žebříčku 179 zemí se coby nejzdravější země na světě umístil Afghánistán. Zajímavé je, že perfektně zdraví Afghánci se dožívají v průměru necelých 44 let, zatímco my se kvůli katastrofálně nezdravému způsobu života dožíváme téměř osmdesáti.

Ilustrační foto.

Ještě větší zabiják než volání za jízdy, je psaní zpráv

Pardubice – Přejíždět za jízdy očima ze silnice před vozidlem k zářící obrazovce mobilu vzdálené jen pár centimetrů nutíte své oči k výkonu, který nemusí skončit dobře. Než zvednutý zrak od telefonu stihne pojmout dění před autem, chvíli i pár metrů to trvá.