Kreativ

ŠTÍTEK: kouření

Podle zubní hygienistky Nikol Otruba Kotasové dvě minuty na pořádné vyčištění zubů nestačí.

Zuby ničí kouření, alkohol i cukrovinky, varuje dentální hygienistka

Můžeme mít sebelepší dentální pomůcky, ale bez správné techniky čištění nikdy nedocílíme krásného a zdravého chrupu. Pravidelné odstraňování zubního plaku bychom si měli vštípit už od útlého dětství. „Naučit se správně čistit zuby je jednou z nejlepších investic do dítěte,“ říká Nikol Otruba Kotasová, dentální hygienistka z Brna.

Kouření je zlozvyk, kterému Češi i během covidu ve velké míře holdují.

Tři příběhy bez filtru. Tabák je v kriminále alfa a omega

Kouření, cigarety, nikotin… jako zlozvyk, požitek či závislost - každý si to pojmenujte podle svého gusta. My vám přinášíme tři autentické kuřácké příběhy. Vlastně dva, jeden je nekuřácký. Ale to nevadí - bez kuřáků by nebylo nekuřáků.

Ilustrační foto.

Tabákový gigant vyzývá: Přejděte na zdravější kouření

Další příspěvek v boji proti klasickému kouření a s ním souvisejícím zdravotním rizikům přidává společnost Philip Morris. Největší světový producent cigaret již dříve ohlásil přechod k alternativnímu užívání nikotinu a avizoval, že bude preferovat cestu šetrnou k lidskému zdraví, tedy kouření bez spalování.

Kouření. Ilustrační foto

Kvíz: Jak snížit zdravotní riziko

O elektronických cigaretách a produktech na zahřívaný tabák se nadále živě diskutuje u laické i odborné veřejnosti, protože se jedná o moderní technologické výrobky. Tyto alternativy ke kouření klasických cigaret jsou přitom podle dostupných studií zdraví méně škodlivé.   

K redukci vrásek se často pužívají injekce botoxu.

Le Figaro: Vráskám se nevyhneme. Ale je nutné proti nim bojovat?

Nezmůžeme proti nim nic, nebo jen velmi málo. Vrásky nevyhnutelně ukazují na náš věk. Můžeme si na ně zvyknout, nebo se pokusit je zmírnit. Vrásky se objevují i přesto, že jsme proti nim léta používali nejrůznější krémy. S jejich nástupem vedeme nerovný boj. Ve většině případů se objevují kolem třicítky, někdy ještě dříve, anebo naopak až po čtyřicítce, píše francouzský deník Le Figaro.

Ilustrační foto

Novoroční předsevzetí? Vydrželo už jen sedm z deseti Čechů

Novoroční předsevzetí si letos dala dobrá polovina Čechů. S každým uplynulým týdnem však desetina z nich na plnění svého slibu rezignovala. Skupina těch, kteří zůstávají, se tak ztenčila na 70 procent. Sondu do svědomí Čechů přinesl průzkum společnosti Ipsos, který proběh na začátku února.

Ilustrační foto.

S prevencí rakoviny plic pomáhá mobilní aplikace

Brno — Karcinom plic je jedním z nejběžnějších a nejsmrtelnějších typů nádorů v Evropě. Pokud je včas zachycený, výrazně se zvyšuje šance pacienta na přežití a úplné vyléčení. S tím má pomoci mobilní aplikace LungScreen. Lékaři z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně připravili studii k jejímu využití.

Ilustrační foto

Veřejnost si v pondělí připomene Světový den boje proti rakovině

Kladno – Světový den boje proti rakovině si připadá na 4. února, přičemž připomenout si ho bude moci veřejnost s Oblastní nemocnicí Kladno. Cílem tohoto dne je zvýšit informovanost veřejnosti o problematice rakoviny a vyvracet mýty, které kolem této choroby panují, a tak bude nejen pro Kladeňáky v pondělí v atriu Centra akutní medicíny kladenské nemocnice připraven speciální program.

Policisté kontrolovali zákaz přecházení kolejí.

Přecházení přes koleje? Lidem hrozí pokuta

Moravskoslezští policisté kontrolovali dodržování zákazu přecházení přes koleje v místech, kudy je to zakázáno. Tato akce, která se konala ve středu, byla letos už druhá v pořadí. Uskutečnila se v železničních stanicích měst Třince, Karviné a Opavy. Policisté řešili v souhrnu dvacet přestupků.

Ilustrační foto.

Některé kuchyně se spíš podobají chlívku

Střední Čechy - Na počátku bylo slovo. To slovo znělo „kouření“ - a šlo o udání spotřebitele, že se v jisté restauraci porušuje zákon. Kontrola, na niž se hygienici vypravili druhý lednový pátek, to nepotvrdila; přesto však padla pokuta.

Albert Žirovnický před Mírovskou věznicí.

Exšéf Discolandu Sylvie vyšel po letech z vězení. Odpykal si trest za vraždu

Sobota 5. ledna 2019, osm hodin ráno, věznice Mírov. Tento okamžik a toto místo si jistě dlouho bude pamatovat Albert Žirovnický. Bývalý šéf pražského Discolandu Sylvie se po více než šestnácti letech strávených za mřížemi, mimo jiné za vraždu, podíval na svobodu. Proslul i desítkami žalob proti státu, kdy v mnoha z nich uspěl, dosáhl změny zákona a dokonce vysoudil odškodné.

Ilustrační foto.

Kradou se i jízdenky MDH

České Budějovice – Nikoli hlad, ale zlozvyk kouření či potřeba obohacení vedla na Nový rok neznámého zloděje k vloupání do prodejny potravin.

Ilustrační fotografie.

Nemocnice se zaměřila na problematiku výdutě aorty

Mladá Boleslav – Pro lékaře z Klaudiánovy nemocnice byl v několika posledních měsících prioritní screening výdutí subrenální aorty. Zaměřili se na oblast Benátek nad Jizerou u pacientů Zaměstnanecké pojišťovny Škoda - 209.

Telčská sokolovna v Masarykově ulici.

Co s ní? Hledá se někdo, kdo se ujme telčské sokolovny

Telč – Vyhlášené diskotéky jsou dávno minulostí. Na četné taneční zábavy, plesy anebo další společenské události už se jen vzpomíná. Před téměř rokem odzvonilo hospodě a baru, skončily také občasné prodejní akce. Dosavadní nájemce prostory definitivně opustil v létě, po sedmnácti letech.

Za pašování tabáku a cigaret dostal podmínku.

Za pašování tabáku a cigaret dostal podmínku

Náchod - Devět měsíců podmíněně s odkladem na dva roky. To je trest pro 67letého muže, který k nám nelegálně přivezl téměř tři kilogramy tabáku ke kouření a sedm tisíc kusů cigaret bez platných tabákových nálepek. Trest pašerákovi uložil Okresní soud v Náchodě.

Marihuana - Ilustrační fotografie.

Lidé jsou k legalizaci marihuany spíše shovívaví

Nymbursko /ANKETA/ - „Kdyby lidi víc hulili, tak by si nemohli tolik lhát, možná by se i přestali opouštět. Hulení tady prostě nemá zatím vybudovanou tradici,“ přemítá v kultovním českém snímku Samotáři jeden z hlavních hrdinů představovaný Jiřím Macháčkem. Teď o možnosti legálního kouření marihuany přemýšlejí zákonodárci, jimž návrh na beztrestné pěstování konopí předkládají Piráti. Návrh hovoří o vypěstování 5 rostlin a možnosti vlastnit až 1 250 gramů sušené rostliny.

Nekuřák Frankenberger.

Papež nekouření k sousedům: Katastrofa!

Pasov – K revokaci všeobecného zákazu kouření v rakouské gastronomii, který měl platit od 1. května (náš web informoval), a k návratu staré normy – právu hospodských vybrat si – se pro PNP vyjádřil „papež německého nekouření“ Sebastian Frankenberger.

Ilustrační foto

Přišli kontrolovat kouření, nařídili úklid kuchyně

Střední Čechy – Udání hovořící o porušování zákazu kouření v jisté pivnici v Příbrami se při návštěvě hygieniků doprovázených policisty nepotvrdilo – přesto ale kontrola skončila udělením pokuty a uložením dočasného omezení spočívajícím v zákazu manipulace s neočištěnou zeleninou.

Ilustrační foto.

Zákaz kouření rozčiluje hospodské i některé návštěvníky

Nymburk – Brzy uplyne rok od zavedení takzvaného protikuřáckého zákona. Diskuze kvůli radikálnímu opatření stále neutichá. Část zákonodárců chce po vozu některých zemí zákon zmírnit a do malých pivnic kouření vrátit. Současná vláda v demisi však tento krok nepodpoří. A jaká je v tomto ohledu situace v Nymburce? Co si o tom myslí provozovatelé restaurací a co zákazníci?

Hasič. Ilustrační foto.

Loňská bilance pražských hasičů: Pět mrtvých a přes pět požárů denně

Minulý rok vzniklo v Praze 1974 požárů, což je o 51 méně než předloni. Oproti roku 2015 se jejich počet dokonce snížil o více než čtyři stovky. Přesto během jednoho dne vzniklo na území hlavního města průměrně 5,4 požáru. Pět lidí při nich loni zahynulo, dalších 83 utrpělo zranění. Oheň způsobil škodu přes 198 milionů korun, hasiči svými zásahy zachránili majetek odhadem za téměř 370 milionů korun. Statistiky zveřejnili na svém webu.

Ilustrační foto.

Výtržník hřešil hned čtyřikrát

Karlovy Vary – V noci byli strážníci na základě telefonátu obyvatele města vysláni za opilým čtyřicetiletým hříšníkem, který si vybíjel zlost na autobusové zastávce.

Ilustrační foto

Kvůli kouření došlo na pěsti

Ostrov - Ve rvačku se zvrhl spor o to, zda lze v kanceláři kouřit, či ne. Po předchozí „nikotinové“ hádce zaútočil osmatřicetiletý muž na svého o dvacet let staršího kolegu a udeřil ho pěstí do obličeje.

Benda z ODS by rád zmírnil protikuřácký zákon. Podpořili jej další poslanci

V restauracích, na sportovištích i v kulturních zařízeních by mohly opět vznikat oddělené prostory pro kouření. Počítá s tím návrh na zmírnění současné podoby tzv. protikuřáckého zákona, který dnes ve Sněmovně představil poslanec ODS Marek Benda. Pod návrh se podle něj podepsalo 86 poslanců z osmi klubů s výjimkou poslanců KDU-ČSL. Úplný zákaz kouření v restauracích a pohostinských zařízeních přinesla novela protikuřáckého zákona od konce loňského května.

Kouření před restauracemi - Restaurace Na Cibulkách na Praze 3.

Hygienici v Praze řeší první pokutu za porušení protikuřáckého zákona

Přes pět set kontrol provedli v Praze hygienici za osm měsíců, během který platí protikuřácký zákon. Většinu případů jeho porušení vyřešili domluvou, jeden je ve stadiu řízení o udělení pokuty. Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek začal platit loni v květnu. Zakazuje mimo jiné kouření v restauracích.

Stravenky. Ilustrační snímek.

Benefity: slušný plat, práce z domu, kurz odvykání kouření nebo akcie

Firmy, které hledají nové zaměstnance, musejí často počítat s tím, že kromě slušného výdělku budou muset nabídnout i zajímavé zaměstnanecké výhody (benefity). Jaké? Třeba firemní školku pro děti svých pracovníků či příspěvek na odvykání kouření nebo snižování váhy.

Ilustrační foto.

Za porušení protikuřáckého zákona hygienici v kraji vybrali dvacet tisíc

Střední Čechy – Pokuty za porušování protikuřáckého zákona zatím ve středních Čechách nikoho nezruinovaly. Vyplývá to ze čtvrtečních slov ředitelky krajské hygienické stanice Jarmily Rážové, podle níž bylo uloženo 23 pokut v celkové výši 20 tisíc korun. Finanční sankce tedy nebyly nijak závratné ani z hlediska počtu, ani jejich výše; průměrná pokuta vychází na 870 korun. „Dále bylo vydáno deset napomenutí,“ připomněla Rážová s tím, že tyto případy se týkaly méně závažných prohřešků.