Kreativ

ŠTÍTEK: kouření

Zákaz kouření.

Nekuřáckých restaurací v Ústeckém kraji je zatím nemnoho

Ústecký kraj - Nekuřáckých restaurací v regionu přibývá jen velmi pomalu. Provozovatelé mají většinou obavu z úbytku zákazníků a poklesu tržeb. ČTK to řekl předseda krajské sekce Asociace hotelů a restaurací ČR Milan Nemrava. Oslovení majitelé nekuřáckých restaurací si na nedostatek hostů nestěžují a naopak vyzdvihují výhody provozu bez kouře.

Nekuřácká restaurace. Ilustrační foto.

Nekuřáckých restaurací v posledních letech přibývá

Praha - Nekuřáckých restaurací v hlavním městě v posledních letech znatelně přibývá. Trend nekouření v restauracích a dalších gastronomických zařízení se však netýká jen hlavního města, ale jde o celospolečenský trend. Připravovaný zákaz kouření to jen urychlí, řekl  prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek. Negativní vliv ale bude mít na podniky, kde jídlo není prvořadé, jako bary nebo pivnice.

Dětské hřiště v Jasínkově ulici v Přerově

Cigarety na hřiště nepatří, chtějí prosadit v Přerově

Přerov – Kuřáci na hřiště nepatří a svou nikotinovou vášeň si v místech, kde si hrají malé děti, musejí odpustit. Přerovští radní schválili novou obecně závaznou vyhlášku, která kuřákům zakazuje vstup do míst, určených ke hraní.

Ilustrační foto

Poslanci by mohli zakázat i kouření v autech s dětmi

Praha - Poslanci by mohli zakázat kouření ve vozidlech, pokud v nich cestují i děti. Možnost zřizování kuřáren v restauracích by se naopak podle dnešního stanoviska zdravotnického výboru do vládního návrhu takzvaného protikuřáckého zákona dostat neměl. Předloha zavádí zejména úplný zákaz kouření v restauracích, barech, kavárnách, vinárnách a dalších podobných zařízeních. Restrikce by měla podle doporučení výboru platit až od konce května příštího roku místo původně navrhovaného letošního Silvestra.

Poslanci ve Sněmovně. Ilustrační foto

Poslanci se už snaží zmírnit konec kouření v restauracích

Praha – Poslanci už podávají návrhy úprav takzvaného protikuřáckého zákona, který by přinesl zejména úplný zákaz kouření v restauracích, barech, kavárnách, vinárnách a dalších podobných zařízeních. Budou se opět, stejně jako v původní neschválené předloze, vesměs snažit tuto restrikci zmírnit. Zdravotnický výbor se bude normou a pozměňovacími návrhy, jichž se očekává znovu značné množství, zabývat ve středu.

Ilustrační foto

Kuřáci mají čtyřnásobné riziko vzniku nádoru močového měchýře

Praha – Kuřáci a kuřačky mají čtyřnásobné riziko vzniku nádoru močového měchýře ve srovnání s těmi, kteří nikdy nekouřili. Nádory močového měchýře jsou pátým nejčastějším zhoubným nádorem mužů a třináctým nejčastějším u žen. Onemocnění má v Česku 20.000 lidí, přičemž za letošní rok přibude podle odhadu 2100 nových pacientů. Prevencí je nekouřit a přijít včas na vyšetření, tedy ihned po objevení krve v moči. Informovala o tom dnes Urologická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Požár strniště nedaleko Lutopecen zaměstnal ve středu 14.9. odpoledne hasiče: spotřebovali na něj 27 tisíc litrů vody, škoda naštěstí žádná nevznikla.

Požár pole musely krotit tři jednotky hasičů

Lutopecny – Zásah, který bývá obvyklý spíš uprostřed léta, si ve středu připsali hasiči na Kroměřížsku. Tři jednotky totiž musely nedaleko obce Lutopecny likvidovat tři hektary hořícího strniště pole.

Miloš Zeman

Zemanovi se zlepšila cukrovka, problémy s nohami ho trápí dál

Praha - Nemoci, jimiž trpí prezident Miloš Zeman, se v poslední době nezhoršily, dokonce se mu zlepšily hodnoty cukrovky. Řekl to dnes v rozhovoru pro Českou televizi. Choroba nohou, kvůli níž musí chodit s hůlkou, se podle něj nelepší, ale ani se nezhoršila. Zda bude v prezidentských volbách znovu kandidovat, se sám rozhodne na začátku března příštího roku.

Policisté v areálu statku v Tlumačově, kde hořelo v sobotu seno v hale. Příčiny požáru stále vyšetřují.

Stojí za požárem haly mladí kuřáci? Místní to tvrdí. Policie případ šetří

Tlumačov – Třicet jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z celého okresu se během 24 hodin vystřídalo u sobotního požáru haly s uskladněným senem v prostorách statku v Tlumačově. Škoda se zřejmě podle majitele objektu bude pohybovat kolem jednoho milionu korun. Příčiny požáru zatím nejsou známy. Požářiště předali hasiči oficiálně v pondělí policistům. Ti teď na základě dalšího vyšetřování určí, kdo nebo co stojí za sobotním požárem.

Ilustrační foto.

Kvůli kuřákům trpí. Jakmile otevřu okno, mám v bytě dým a zápach, vadí muži

Blansko – Meteorologové na příští dny slibují ještě slunečné počasí s letními teplotami. Muž, který bydlí v panelovém domě na blanenském sídlišti Sever, se však moc netěší. „V teplých dnech se to bez větrání nedá vydržet. Jenže v bytech nad námi i pod námi bydlí kuřáci, kteří pravidelně kouří na balkonech. Jakmile si otevřeme okno, máme v bytě cigaretový dým a zápach," postěžoval si muž, který si nepřál zveřejnit své jméno. Podobné problémy řeší řada nekuřáků ve větších bytových domech.

Ilustrační foto.

V Česku se testuje nová aplikace pomáhající při odvykání kouření

Čeští vědci testují novou aplikaci pro mobilní telefony, která má lidem pomáhat při odvykání kouření. Program vyvinutý v Norsku ověřuje a přizpůsobuje českým podmínkám tým Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Dosavadní výsledky představí vedoucí týmu Adam Kulhánek na Evropském kongresu duševního zdraví, který se uskuteční příští týden v Praze a je věnován problematice závislostí. Informovala o tom mluvčí fakulty Marie Fialová.

Ilustrační foto

Kuřáky nové obaly zatím nijak neděsí

Frýdek-Místek - Do obchodů a trafik v regionu začaly ve velkém proudit krabičky cigaret, na kterých jsou odstrašující obrázky varující před následky kouření.

V úterý vařil pro Hodonínsko Marcel Ihnačák. Profesionální kuchař ověnčený dvěma michelinskými hvězdami.

Profesionální kuchař Ihnačák radí vařit zdravě a hlavně bez zabijáka cukru

Strážnice – Profesionální kuchař oceněný dvěma michelinskými hvězdami. To je Marcel Ihnačák, který bydlí v Sedleci na Břeclavsku. V úterý vařil ve strážnické firmě Zdravé stravování pro Hodonínsko. „Připravujeme pravidelně speciální menu, abychom oživili jídelníček. Proto byla možnost ochutnat um pana Ihnačáka," zdůvodnila přítomnost slovenského odborníka ve Strážnici nutriční specialistka Kateřina Šimková.

Ilustrační foto

Osm nezvyklých příčin bolesti v zádech

Povalování na pohovce před televizorem, kouření, deprese či bolesti v úplně jiných částech těla mohou vyvolávat bolest páteře. O osmi nezvyklých příčinách bolestí v zádech píše italský deník Corriere della Sera.

Ilustrační foto

Za největší červencový požár mohu saze

Chrudimsko – Hasiči Pardubického kraje vyjížděli během července celkem k 502 událostem, z čehož se 104 odehrálo na Chrudimsku. Během prvních prázdninových 31 dní hasiči zasahovali u 126 dopravních nehod v kraji, konkrétně v našem regionu se jich stalo 28. Hasiči také zlikvidovali 37 požárů. Jeden z největších se odehrál na Chrudimsku.

Ivan Hoffman

Studium kuřáků

Kuřák je vděčným objektem vědy. Na jedné straně se zkoumá, čím cigareta škodí, vymýšlejí se způsoby, jak se kouření zbavit, na straně druhé věda pomáhá tabákovým společnostem bagatelizovat kritiku a rozptylovat předsudky, které o cigaretách šíří militantní nekuřáci. Ať už ale vědci o kouření zjistí cokoli, podstatné je, že dokud je prodej cigaret legální a kouření není trestné, je na kuřáka třeba hledět jako na nevinného.

Kouření. Ilustrační foto.

Studie potvrdily, že kouření zvyšuje riziko deprese

Praha - Kouření zvyšuje riziko deprese, potvrdily studie, v nichž bylo zapojeno na celém světě na 8000 kuřáků, z toho polovina s psychickým onemocněním. Cigareta krátkodobě pomůže ve stresu, při depresi, vylepší náladu, z dlouhodobého hlediska ale psychice výrazně škodí a depresi prohlubuje, řekla dnes novinářům lékařka Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK Lenka Štěpánková.

Zabavený tabák.

Zásilka tabáku neodpovídala papírům

Praha /FOTOGALERIE/ - Bezmála tři čtvrtě tuny tabáku se nedostane ke konzumentům. Takový je důsledek odhalení ruzyňských celníků, kteří v uplynulých dnech nepropustili do volného oběhu zásilku 720 kg tabáku zaslaného z Indie. Ve středu o tom informovala Šárka Miškovská z ruzyňského celního úřadu. Podle jejích slov zásilka obsahovala poněkud jiný materiál, než uváděly papíry.

Ilustrační foto.

Kubánec umotal Fidelovi k devadesátinám 90 metrů dlouhý doutník

Havana - Doutník dlouhý 90 metrů představil v pátek kubánský výrobce doutníků José Castelar Cairo u příležitosti 90. narozenin komunistického vůdce Fidela Castra. Pokud se Cairovo prohlášení potvrdí, půjde o nejdelší doutník na světě. Předchozích pět rekordů držel rovněž on. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Nad ránem hořelo v brněnské ubytovně v Hybešově ulici. Požár si vynutil evakuaci více než dvou desítek lidí, podle hasičů se ale nikomu nic nestalo.

Nad ránem hořelo v jedné z brněnských ubytoven. Muselo ji opustit 25 lidí

Brno – Několik minut po třetí hodině ráno vyjížděli brněnští hasiči k požáru v ubytovně v Hybešově ulici. V jednom z pokojů začaly hořet lůžkoviny. „V době příjezdů prvních jednotek na místo události se ze zakouřené budovy evakuovalo sedmnáct lidí. Evakuaci dalších osmi obyvatel zajistili hasiči. Nikdo se při události nezranil," sdělila mluvčí jihomoravských hasičů Pavla Pražáková.

Marihuana - Ilustrační fotografie.

Brněnští deváťáci? Kouří marihuanu a berou sedativa

Brno - Braní drog mezi žáky brněnských základních škol je v současnosti běžné. Na alarmující skutečnost ve čtvrtek upozornili odborníci z brněnského Centra prevence, kteří zveřejnili výsledky květnového dotazníkového průzkumu mezi dvěma sty deváťáky pěti škol.

Ilustrační foto

Meditace a běhání vedou k sebeobviňování

Paříž – Meditovat, zdravě jíst, více sportovat. Zdravý životní styl je módní a stává se téměř povinným. Tato „pravidla" mohou ale často vést k sebeobviňování. Denně běháme, vyhýbáme se lepku, přestáváme s kouřením i pitím.

Skokan z mostu.

Skokan z mostu prý chtěl plout do Ria

Praha /VIDEO/ - Kouření sice škodí zdraví – ovšem může nastat i situace, že může přispět k záchraně života. Právě to se přihodilo v neděli ráno v centru metropole, kde chtěl 39letý muž skočit z Karlova mostu do Vltavy. O události se šťastným koncem informovala v pondělí vedoucí kanceláře ředitele městské policie Irena Seifertová. 

Ilustrační foto.

Hasiči varují před vznikem požárů

Chrudimsko – Během loňských prázdnin likvidovali hasiči 429 požárů v domácnostech, které si vyžádaly šest lidských životů a způsobily škody za 65 milionů korun.

Ilustrační foto.

Spotřebitelské ceny v červnu stouply o 0,1 procenta

Praha - Spotřebitelské ceny v červnu meziročně stouply o 0,1 %, vývoj byl tedy stejný jako v květnu. Zpomalilo zlevňování pohonných hmot, rychleji naopak klesaly ceny potravin a nealkoholických nápojů. Proti loňskému červnu pak zdražily zejména alkoholické nápoje, tabák a rostly i ceny za bydlení. 

Ilustrační foto.

Cestující kvůli napomenutí za kouření zbil řidiče MHD v Praze

Praha - Kvůli napomenutí za kouření v autobuse zbil v sobotu večer opilý cestující řidiče pražské MHD. Řidič utrpěl úraz hlavy, zranění nebylo vážné, dnes to řekli mluvčí pražské policie a zdravotnické záchranné služby. Útočník skončil na záchytce a je podezřelý z přestupku.

Prostory frenštátského Klubu Kryt jsou v suterénu pod radnicí.

Kvůli Krytu vznikla petice

Peticí vyjádřili odmítavý postoj vůči stěhování nízkoprahového centra Kryt do prostor Centra volného času Astra obyvatelé Frenštátu pod Radhoštěm.

Ilustrační foto

Philip Morris International prohrála spor s Uruguayí o prodeji cigaret

Montevideo – Nadnárodní tabáková společnost Philip Morris International prohrála spor týkající se prodeje cigaret v Uruguayi. Společnost bude muset nadále umísťovat na svoje krabičky v této jihoamerické zemi výstražné štítky a omezovat propagaci značky. V pátek to podle agentury AP oznámila prezident země Tabaré Vázquez.

Preventivní akce.

V Romském centru lidem vysvětlovali, jak pečovat o zdraví

Karviná – Každý se musí o své zdraví starat. Prevence je důležitá. A to i pro osoby ze sociálně vyloučených lokalit. Právě na toto byla zaměřená akce s názvem Snižovaní zdravotních nerovností, kterou v karvinském Romském centru pořádal minulý týden Státní zdravotní ústav.

Český den proti rakovině

Na kontě Českého dne proti rakovině je letos zatím 18 mil. Kč

Praha - Letošní 20. ročník veřejné sbírky Český den proti rakovině, v němž lidé 11. května přispívali koupí žlutého kvítku na boj se zhoubnou nemocí, překoná podle organizátorů pravděpodobně velmi úspěšný loňský. Stav sbírkového účtu k 20. červnu přesáhl 18 milionů korun, přičemž ještě nejsou připsány částky za zaslané dárcovské zprávy. Letos poprvé si mohli lidé koupit také elektronickou kytičku přes mobilní aplikaci.

Setkání radních s občany sídliště

Na nymburském hřišti Nezlobišti zlobí vandalové

Nymburk - Nymburští radní vyrazili ve čtvrtek opět do ulic města. Tentokrát si dali sraz 
s občany starého sídliště, aby si s nimi popovídali o strastech i radostech sídlištního života. Řešilo se hřiště Nezlobiště, zeleň, lavičky i zápach 
z kontejnerů.