Kreativ

ŠTÍTEK: krevní tlak

Ilustrační foto

Šance pro diabetiky: Nová léčba cílí na ledviny

Praha – Cukrovkářům, kteří nemohou brát standardní léky, se otevírá alternativní možnost. U českých diabetologů nebo internistů mohou dostat recept na nová léčiva – glifloziny. Ty by měli lékaři doporučovat pacientům, kteří špatně snáší nejběžněji předepisovaný metformin. Nová léčiva na rozdíl od většiny ostatních léků proti cukrovce působí přímo v ledvinách, díky čemuž mají i další výhodu – pacienti můžou shodit přebytečná kila.

Dagmar Bětíková.

Dagmar Bětíková: K darování krve mě inspiroval partner

Příbram – Darovat krev – to je pro mnohé Příbramáky už samozřejmostí. Stejně jako pro Dagmar Bětíkovou. Ta si v úterý společně s desítkami dalších dárců z regionu převzala za dvacet bezplatných odběrů stříbrnou plaketu Prof. Jana Jánského od Červeného kříže.

Solná jeskyně.

Víte, že máte mořské klima na dosah?

Otrokovice /PR/ - V Otrokovicích v objektu městské polikliniky již řadu let funguje Solná jeskyně. To, že blahodárně působí na lidský organismus, způsobují minerální látky, které jsou v jeskyni zastoupeny v hojném množství.

Nemocnice v Náchodě.

Zdravotníci děkovali starostovi Birke za podporu nemocnici

Náchod - Měření hodnot cukru či tuku a poradenství pro veřejnost a spousta přednášek a praktických ukázek pro lékařské i nelékařské pracovníky nemocnic Náchod má za sebou už deváté Náchodské mezioborové dny. Největší vzdělávací akce pro zdravotnický personál se konala ve dnech 12. 14. listopadu 2014 v Městském divadle Dr. Josefa Čížka.

IVETA BARTOŠOVÁ (vpravo) je dietní sestrou v janovské léčebně. Poskytovala v sobotu zájemcům rady, jak se správně stravovat, a to v rámci rokycanské akce Měření pro zdraví.

Zelený dům obsadily desítky pacientů

Rokycany - Měření pro zdraví, to je v Rokycanech fenomén! Obrovský zájem potenciálních pacientů potvrdilo sobotní dopoledne, kdy do zeleného domu na Masarykově náměstí zamířily desítky lidí.

Ilustrační foto

Nedonošených dětí v Česku přibývá

Dítě, které se vejde do dlaně. Přestože porodnost klesá, během posledních deseti let se jich objevuje 
v České republice stále víc, zhruba každé 12. novorozeně je nedonošené. I přesto je Česko pod evropským průměrem. Celosvětově se předčasně narodí desetina dětí.

Ilustrační foto.

V Česku se poprvé zkoušelo léčit vysoký tlak stimulací nervů

V České republice specialisté tento týden poprvé vyzkoušeli léčbu vysokého krevního tlaku chirurgickým zákrokem, po němž jsou speciální nervová vlákna ovlivňována pomocí elektrických impulzů z voperovaného stimulátoru. Takzvaná barostimulace je určena pro pacienty s těžkou hypertenzí, která nereaguje na žádnou jinou léčbu.

Ilustrační foto

Léčba vysoké tlaku? Specialisté poprvé vyzkoušeli barostimulaci

Praha – V České republice specialisté tento týden poprvé vyzkoušeli léčbu vysokého krevního tlaku chirurgickým zákrokem, po němž jsou speciální nervová vlákna ovlivňována pomocí elektrických impulzů z voperovaného stimulátoru. Takzvaná barostimulace je určena pro pacienty s těžkou hypertenzí, která nereaguje na žádnou jinou léčbu.

Ilustrační foto

Bojíte se cukrovky? Nechte se zdarma vyšetřit v prostějovské nemocnici

Prostějov – Nechat si zdarma změřit hladinu cukru v krvi či krevní tlak, zkonzultovat svůj jídelníček nebo si poslechnout přednášky o problematice cukrovky budou moct všichni, kteří zavítají v pátek do prostějovské nemocnice. V přízemí polikliniky a prostorách lékárny bude od půl osmé do půl jedné probíhat Světový den diabetu. Ten má lidem připomenout, jak je toto onemocnění nebezpečné.

Inspekce nařídila stáhnout z trhu doplněk Vimax na podporu erekce

Inspekce varuje před přípravkem na podporu erekce. Je nebezpečný pro kardiaky

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z trhu kanadský potravinový doplněk Vimax, který slouží k posílení erekce a údajně i zvětšení penisu. Obsahuje totiž látky, které nesmí potraviny a doplňky obsahovat a jsou potenciálně zdraví nebezpečné, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Ilustrační foto.

Přijďte se poradit o cukrovce s odborníky

Svitavy – Svitavská nemocnice připravila na celý příští týden preventivní akci. Odborníci se budou věnovat lidem, kteří se chtějí dozvědět více informací o svém zdravotním stavu a hlavně o diabetu.

Hranická nemocnice oslavila 75. výročí. Praktických ukázek se účastnila široká veřejnost

Nemocnice slavila 75. výročí. U dveří se stály fronty

Hranice – Jiří Krčmář z Hranic dříve pravidelně běhal, sport mu je velmi blízký. Přestože nyní ve vyšším věku už pohybovým aktivitám nevěnuje tolik času, pořád si své tělesné hodnoty hlídá. I on tak uvítal akci, kterou pracovníci hranické nemocnice pro veřejnost ve středu odpoledne uspořádali.

Ilustrační foto

Příčinou hypertenze u dětí je i nadměrná konzumace soli

Každý týden se v dětských ambulancích havlíčkobrodské nemocnice objeví malý pacient, na jehož zdravotním stavu mají podíl špatné stravovací návyky. Přibývá zejména dětí s obezitou. Ničím výjimečným ale bohužel nejsou ani dětští pacienti s vysokým krevním tlakem – hypertenzí.

Ilustrační foto

Lékaři radí hlídat si pulz a srdeční rytmus jako prevenci mrtvice

Předejít mozkové mrtvici mohou lidé tím, že si hlídají pulz a kontrolují pravidelnost srdečního rytmu. Upozorní na to Světový den mrtvice, který letos připadá na 29. října. Podle lékařů se spojitost cévní mozkové příhody s nepravidelným chodem srdce podceňuje. A to i přesto, že nepravidelnost nazvaná fibrilace síní zvyšuje riziko mrtvice až pětkrát. V ČR postihne mrtvice ročně přes 35.000 lidí, až třetina zemře a třetina má trvalé následky.

V jarních měsících má organismus jiné chutě.

Radíme zahrádkářům: Domácí pěstování petržele

Období hojné na zeleninu končí a my se musíme smířit s tím, že čerstvou nahradí zelenina sušená, mražená nebo konzervovaná. Nesmíme ale zapomínat na petržel, kterou si můžeme pěstovat celou zimu v domácích podmínkách.

Ilustrační foto.

Laskavec zdobí i léčí

Amarantus neboli laskavec pochází ze Střední Ameriky, kde jej už před třemi tisíci lety pěstovali Aztékové. Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný, takže si jej hýčkali a věřili, že jim kýženou nesmrtelnost přinese.

Český rozhlas Region na cestách: Kutná Hora

Region na cestách: dnes z Kutné Hory

Kutná Hora - Od dnešních deseti hodin dopoledne obsadil kutnohorské Palackého náměstí Český rozhlas Region a má pro návštěvníky připraven bohatý program.  

Rodina Bardova. Malý Davídek, máma Dagmar a táta Viktor.

O titul Miminko roku 2014 bude bojovat i Davídek Barda

Ctiboř – Na stav čtyři ku čtyřem, co se týká zastoupení holčiček a kluků postupujících do hlasování o Miminko roku 2014 vyrovnal svým srpnovým vítězstvím v anketě Nejsympatičtější miminko měsíce Davídek Barda ze Ctiboře.

Vsetínská poliklinika. Ilustrační foto.

Pohotovost pro dospělé se vrací do vsetínské polikliniky

Vsetín – Lékařská pohotovostní služba pro dospělé, která byla v uplynulých týdnech přechodně poskytována ve všední dny v interním pavilonu Vsetínské nemocnice, se od prvního října vrací znovu do polikliniky. Lidé ji najdou u lékárny v prvním patře.

Ilustrační foto

Den srdce: bez řezání jdou už i složité zákroky

Praha /INFOGRAFIKA/ – Tloušťka, kouření nebo málo pohybu. To všechno jsou mezi Čechy hojně rozšířené prohřešky, které rozhodně nepřispívají zdravému srdci. Výsledek? Navzdory pokrokům v medicíně umírá polovina lidí na nemoci srdce a cév. Zlepšit povědomí o prevenci má dnešní Světový den srdce, který letos podpořilo i ministerstvo zdravotnictví. V šesti městech tak dnes mají lidé možnost nechat si změřit krevní tlak, puls, výšku, váhu nebo obvod pasu. Zároveň mohou podstoupit i laboratorní vyšetření na glykémii či cholesterol.