Kreativ

ŠTÍTEK: krevní tlak

Ilustrační foto

Kardiaci, pozor! Vedra jsou nebezpečná

Přerov – Vedra, která zasáhla v minulých dnech Moravu, ohrožují chronicky nemocné a staré lidi – zejména kardiaky a pacienty s vysokým krevním tlakem. Lékaři záchranky sice zatím nezaznamenali zvýšený počet výjezdů, ambulance interny přerovské nemocnice ale větší příjem pacientů potvrzuje.

Ilustrační foto

Lékárníci změří lidem tlak a dají preventivní informace

Lékárníci budou v pondělí měřit lidem tlak a nabídnou jim materiály s informacemi o rizicích vysokého tlaku a prevenci onemocnění, kterým v Česku trpí téměř dva miliony dospělých. Vysoký tlak nemá dlouho žádné projevy, prvním může být až infarkt. Lékárníci se zapojují do prevence, protože lékárny jsou často prvním místem v systému zdravotní péče, kam se o svých potížích chodí pacienti radit, řekl při příležitosti dnešního Světového dne hypertenze mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

Ilustrační foto

Lékárníci budou zájemcům měřit tlak a dávat preventivní informace

Praha - Lékárníci budou v pondělí měřit lidem tlak a nabídnou jim materiály s informacemi o rizicích vysokého tlaku a prevenci onemocnění, kterým v Česku trpí téměř dva miliony dospělých. Vysoký tlak nemá dlouho žádné projevy, prvním může být až infarkt. Lékárníci se zapojují do prevence, protože lékárny jsou často prvním místem v systému zdravotní péče, kam se o svých potížích chodí pacienti radit, řekl při příležitosti dnešního Světového dne hypertenze mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

Jarní dny zdraví 2014 v Národním domě v Prostějově

Jarní dny zdraví ukázaly, že mladí lidé prevenci podceňují

Prostějov – Více lidí starší generace než té mladší a asi desítka odborníků se opět po roce sešla v Národním domě na Jarních dnech zdraví. Akce lidem změřila hladinu cholesterolu, krevní tlak, tuk v těle nebo poradila se zdravou výživou.

Kromě možnosti bezplatné kontroly činnosti srdce se v pondělí zájemci na brněnském náměstí Svobody naučili i praktické věci do života.

OBRAZEM: Brňané se starali o svá srdce

Brno - Nechat si změřit tlak nebo se dozvědět, jak správně resuscitovat neboli oživovat. Kromě možnosti bezplatné kontroly činnosti srdce se v pondělí zájemci na brněnském náměstí Svobody naučili i praktické věci do života.

Ilustrační foto

Léky až do srdce: díky novince
 v pražském IKEM bez bolesti

Alena Pokorná trpí vysokým krevním tlakem
v plicních cévách neboli plicní arteriální hypertenzí. Když se její choroba neléčí, může vést 
k horšímu fungování pravé komory srdeční, což způsobí obtížné dýchání, bolesti hrudníku a závratě či mdloby.

Ilustrační foto

Léky až do srdce: díky novince
 v pražském IKEM bez bolesti

Praha - Alena Pokorná trpí vysokým krevním tlakem
v plicních cévách neboli plicní arteriální hypertenzí. Když se její choroba neléčí, může vést 
k horšímu fungování pravé komory srdeční, což způsobí obtížné dýchání, bolesti hrudníku a závratě či mdloby.

Ilustrační foto

Léky až do srdce: díky novince
 v pražském IKEM bez bolesti

Praha – Alena Pokorná trpí vysokým krevním tlakem
v plicních cévách neboli plicní arteriální hypertenzí. Když se její choroba neléčí, může vést 
k horšímu fungování pravé komory srdeční, což způsobí obtížné dýchání, bolesti hrudníku a závratě či mdloby.

Lázeňský komplex Thermopyly.

Řecko se vrací ke svým termálním pramenům

Herkules zde znovu nabíral síly, nejslavnější lékař starověku Hippokratés chválil jejich blahodárné účinky. Vyznavači stovek termálních pramenů vyvěrajících v Řecku se dnes jmenují Evangelos či Stelios a jsou přesvědčeni o tom, že pravidelné omývání v těchto zřídlech působí příznivě na organismus, píše agentura AFP.

Lázeňský komplex Thermopyly.

Řecko se vrací ke svým termálním pramenům

Atény - Herkules zde znovu nabíral síly, nejslavnější lékař starověku Hippokratés chválil jejich blahodárné účinky. Vyznavači stovek termálních pramenů vyvěrajících v Řecku se dnes jmenují Evangelos či Stelios a jsou přesvědčeni o tom, že pravidelné omývání v těchto zřídlech působí příznivě na organismus, píše agentura AFP.

Každý den mají děti nějaký pohyb. „Důležité je, aby vydržely i pak doma,“ říká primářka.

Gothaj s kečupem? Neexistuje

Kadaň - „Tak tebe musíme naučit jíst pravidelně a hlavně snídat,“ říká s vlídným úsměvem dietní sestra jednomu ze dvou nově přijatých chlapců. „Víte, my ale máme předpoklady k tloušťce v rodině,“ dodává pro krátké odmlce matka chlapce.

Valašskomeziříčská nemocnice dnes otevřela dveře zájemcům o různá bezplatná vyšetření. Lidé dostali i možnost nechat si vyšetřit mateřská znaménka.

V meziříčské nemocnici probíhá rozsáhlé vyšetřování

Valašské Meziříčí – Bohatá nabídka bezplatných vyšetření čekala včera na návštěvníky Dne otevřených dveří Nemocnice Valašské Meziříčí. Premiérově špitál nabídl také vyšetření pigmentových znamének. Nechyběl ani nácvik správného samovyšetření prsou­.

Ilustrační foto

Třebíč uvidí závody ve strolleringu, dynamické chůzi s kočárky

Třebíč - Třetí ročník celorepublikových Závodů kočárků proběhne v neděli 13. dubna také v Třebíči. Závody ve strolleringu, tedy v dynamické sportovní chůzi, budou probíhat od Rodinného centra Damiján na ulici U Obůrky od 15 hodin, soutěží se na vzdálenost cca 100 kroků.

Počítačový tomograf v nemocnici ve Valašském Meziříčí. Ilustrační foto.

Den otevřených dveří v meziříčské nemocnici

Valašské Meziříčí – Bohatý program nabídne ve středu návštěvníkům Den otevřených dveří Nemocnice Valašské Meziříčí. Zájemce čeká nabídka nejrůznějších vyšetření zdarma.

Nemocnice v Novém Jičíně.

Den zdraví napoví, jak na civilizační choroby

Tento pátek bude v novojičínské nemocnici ve znamení zdravého životního stylu. Nemocnice v Novém Jičíně právě na tento den vyhlásila boj všem civilizačním chorobám. Přijďte i vy zjistit, jak na tom jste.

Ilustrační foto

Medici vás v Šantovce poučí o nákazách, taky vám změří tlak

Olomouc – Čím vším ohrožuje lidi hmyz a jaké nákazy může přenášet? Kdo v pondělí dorazí na Světový den zdraví do olomoucké Galerie Šantovka, toho medici poučí o členovci přenosných nákazách, ale také ukáží správnou resuscitaci nebo poradí, jak se konečně zbavit kouření. Zájemcům změří krevní tlak a tuk v těle. Medici budou lidem k dispozici od 11 do 18 hodin.

Ilustrační foto

Nemocnice nabídne zdarma vyšetření na zelený zákal

Přerov – Zelený zákal je jednou z nejčastějších příčin slepoty na světě. Chcete zjistit, zda vám toto onemocnění nehrozí? Přerovská nemocnice nabízí v pátek 28. března od 9 do 14 hodin v prostorách očního oddělení bezplatné vyšetření. Akce se uskuteční u příležitosti Celosvětového týdne glaukomu.

Jitka Knesplová z Mladé Boleslavi si nechala zkontrolovat ledviny

Dvě stovky Boleslaváků si nechaly preventivně vyšetřit ledviny

Mladá Boleslav Jitka Knesplová je v důchodu, a když při poslechu oblíbeného rádia Signál uslyšela o možnosti nechat si zdarma vyšetřit ledviny v rámci akce, kterou Klaudiánova nemocnice pořádá každý rok u příležitosti Světového dne ledvin, rozhodla se toho využít.

Den ledvin v jičínské nemocnici.

Kontrolní den ledvin lidé využili

Jičín – Mezinárodní federace nadací pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost vyhlásily, letos již po deváté, Světový den ledvin.

Ilustrační foto

Každý desátý člověk má problémy s ledvinami

Praha /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ - Věděli jste, že každý desátý člověk má problémy s ledvinami? A někteří o tom ani neví. A když to zjistí, už je mnohdy pozdě. Celých čtyřicet procent pacientů se totiž bez předchozího varování dostane rovnou na dialýzu.

Ilustrační foto

Jednoduché vyšetření odhalí nemoc ledvin. Zdarma

Brno - Lidé často ani netuší, že mají nemocné ledviny. Brněnští lékaři se proto na zákeřnou chorobu snaží upozornit při příležitosti Světového dne ledvin, který připadá na dnešek. Zájemce zdarma vyšetří ve třech zdravotnických zařízeních. „Z pětaosmdesáti lidí, kteří k nám minulý rok přišli na kontrolu, jsme s rozvinutou nemocí ledvin či zvýšeným rizikem onemocnění diagnostikovali čtvrtinu," konstatoval lékař Stanislav Šuler z brněnské nefrologické ambulance.

Ilustrační foto

Budou vyšetřovat ledviny bez doporučení lékaře. A zdarma

Vyškovsko - Zjistit, jestli netrpí cukrovkou, vysokým krevním tlakem a dalšími onemocněními, která mají mimo jiné vliv na funkci ledvin, můžou už zítra všichni zájemci také na Vyškovsku. Právě na zítřek připadá Světový den ledvin a také specializovaná pracoviště v regionu budou nabízet vyšetření bezplatně a bez předchozí návštěvy svého obvodního lékaře.

Ilustrační foto.

Policisté žádají o pomoc při hledání muže z Adamova

Adamov – Policisté na Blanensku žádají veřejnost o pomoc při pátrání po staršímu muži, který odešel z domu v Adamově a dosud se nevrátil. Muž se léčí s cukrovkou a vysokým krevním tlakem a jen těžko se obejde bez léků, které užívá.

Ilustrační foto.

Den ledvin: v Přerově nabídnou vyšetření zdarma

Přerov – Chronické onemocnění ledvin a stárnutí takové je letos téma Světového dne ledvin, který připadne na čtvrtek 13. března. K preventivní akci se stejně jako v minulých letech připojí i přerovská nemocnice.

Ledviny.

Hrozí vám selhání ledvin? Zjistí to vyšetření

Lidé vyššího věku jsou ohroženi ledvinným selháním. Porucha funkce ledvin bohužel nemusí být včas odhalena a pacient přichází k nefrologovi velmi pozdě. Přitom při včasném rozpoznání nemoci lze poškození ledvin značně zpomalit a někdy i zastavit.

Ledviny.

Hrozí vám selhání ledvin? Zjistí to vyšetření

Chrudim - Lidé vyššího věku jsou ohroženi ledvinným selháním. Porucha funkce ledvin bohužel nemusí být včas odhalena a pacient přichází k nefrologovi velmi pozdě. Přitom při včasném rozpoznání nemoci lze poškození ledvin značně zpomalit a někdy i zastavit.

Ledviny.

Hrozí vám selhání ledvin? Zjistí to vyšetření

Chrudim - Lidé vyššího věku jsou ohroženi ledvinným selháním. Porucha funkce ledvin bohužel nemusí být včas odhalena a pacient přichází k nefrologovi velmi pozdě. Přitom při včasném rozpoznání nemoci lze poškození ledvin značně zpomalit a někdy i zastavit.

Ilustrační foto

Obézní lidé jsou hladoví lidé. Jezte!

Svitavy /PTEJTE SE FYZIOTERAPEUTKY/ - Jsem obézní a mám za sebou dvě operace kolenou. Nevím, jak svoji váhu snížit, protože beru zároveň hodně léků na srdce a krev, takže se při pohybu  brzy zadýchám a unavím. Je nějaká cesta ?

MĚŘENÍ PRO ZDRAVÍ se v Kamenném Újezdu konalo už potřetí. Opět s obrovským zájem obyvatel, jimž se věnovaly také Daniela Reichlová (vlevo) s Pavlou Pácovou.

V Kamenném Újezdu hlídali tuky

Kamenný Üjezd - Nejen ve ´velkých´ Rokycanech, ale také u sousedů v Kamenném Újezdu vzbudila akce Měřením ke zdraví obrovský ohlas.

Ilustrační foto

Primář: Obezita a těhotenství tvoří "nežádoucí alianci"

Praha – Riziko obezity u žen, které rodily, je asi 2,5krát vyšší než u bezdětných a stoupá s počtem porodů. Nárůst hmotnosti matky v těhotenství také zvyšuje riziko pro dítě, že bude obézní, řekl novinářům primář 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a vědecký sekretář České obezitologické společnosti Petr Sucharda. Podle něj obezita a těhotenství vytvářejí „nežádoucí alianci".

Dialyzační středisko NephroCare v Chomutově.

Nové šance při chronickém selhání ledvin

Dialýza patří mezi život zachraňující zdravotnické výkony a ročně je v České republice některou z tzv. hemoeliminačních metod pravidelně léčeno téměř 12 tisíc pacientů.