Kreativ

ŠTÍTEK: krevní tlak

První krok k méně slanému jídelníčku: přestaňte dosolovat jídla, která konzumujete.

Pět známek toho, že jíte mnoho soli. Lékař radí, jak sůl bezbolestně omezit

Sůl a tuk jsou dvě ingredience, které činí jídlo atraktivním a chutným. Bez soli žít nelze, to víme i ze známé pohádky. Jenže české jazýčky si bohužel zvykly spíš na jídlo přesolené, a tomu se těžko odvyká. Proč bychom odvykat měli? Čím nám sůl škodí? Kolik soli je už pro nás v jídle nebezpečné a existuje zdravější varianta soli? Zeptali jsme se lékařů, jak sůl v našem jídelníčku omezit tak, abychom byli zdravější, ale jídlo nám nepřestalo chutnat.

Dobré je netelefonovat z mobilu déle než hodinu týdně a dodržovat celkovou prevenci proti vysokému krevnímu tlaku.

Tři běžné situace nebezpečně zvýší tlak, aniž byste to tušili. Na co dát pozor?

Když se rozčílíte tak, že se vám rozbuší srdce, určitě nepochybujete o tom, že váš krevní tlak letí nahoru. Stejně očekávaný je i vzestup krevního tlaku po vypití hrnku silné kávy nebo po zběsilém dobíhání autobusu. Ale napadlo by vás, že vysoký krevní tlak může hrozit třeba při telefonování, nebo špatně nastaveném hubnutí? Lidé, kteří mají hypertenzi, se tak mohou nevědomky ocitnout v nepříjemné situaci. Odborníci vysvětlují, co se to s tělem děje, a jak vzestupu tlaku zabránit.

Ucpané tepny mohou vést k srdečnímu infarktu či mozkové mrtvici.

Nečistíte si cévy? Riskujete zdravotní potíže. Pozor ale na podvodné přípravky

Už vám někdy někdo řekl, že byste si měli čistit cévy? Dost možná ne. Přitom jsou zanesené tepny velmi častým důvodem úmrtí. Pokud ovšem víte, jak si tepny vyčistit, můžete předejít srdečnímu onemocnění, které nezřídka končí smrtí. Jaké potraviny čistí cévy, které potraviny tepny ucpávají a lze se v léčbě ucpaných cév spolehnout na zázračnou bylinku?

V boji s Alzheimerovou chorobou mají vědci stále co zkoumat

Už nyní se vaše tělo rozhoduje, zda bude trpět demencí. Vědci dali 7 rad

O tom, jak bude fungovat váš mozek, se rozhoduje už ve středním věku. Z americké studie jednoznačně vyplynulo, že zdravý životní styl ve středním věku může vést ke snížení rizika demence v pozdějším věku. Změna životního stylu a dodržování několika jednoduchých pravidel v období od třiceti do šedesáti let může významně ovlivnit, zda Alzheimerova choroba nebo jiná forma demence postihne člověka o desítky let později.

Malinké plody černého bezu v sobě skrývají neuvěřitelný léčivý potenciál, proto by byla škoda nechat je na keřích

Natrhejte si černé kuličky. Snižují krevní tlak, cholesterol i riziko demence

Začátek podzimu je slunečný a přívětivý, to však nic nemění na tom, že sezona kašlání, kýchání a smrkání už je za dveřmi. Léků na zmírnění příznaků nachlazení a chřipky jsou plné lékárny, ale ti, kteří sázejí spíše na přírodní způsob, by neměli zapomínat na plody černého bezu, který to s respiračními chorobami umí. Pomáhá však také snižovat vysoký tlak, je blahodárný pro cévy i pleť a nabízí i řadu dalších zdravotních benefitů. Co všechno ještě léčí? A jak zpracovat bobule?

Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí.

Malé plody, obrovský výkon: Pomohou s hubnutím, krevním tlakem i se spánkem

Proč jíst třešně? Třešně milujeme, ale málokdo ví, kolik vitaminů a antioxidantů se v nich skrývá a jak neuvěřitelně jsou zdravé. Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí. Do svého jídelníčku by je rozhodně měli zařadit i aktivní sportovci. 

Fotbal jako nástroj ke snižování vysokého krevního tlaku potvrzují i vědecké studie

Hraní fotbalu, nebo užívání viagry? Co nejlépe zabere na vysoký tlak

Lékaři se marně snaží vytáhnout mnohé své pacienty lidově řečeno hrobníkovi z lopaty. Vysoký krevní tlak má v České republice asi 40 procent dospělé populace a podle průzkumů zhruba každý druhý nebere správně léky, které mají hypertenzi snižovat. Pomoci může i osvěta, která každoročně vrcholí 17. května, kdy si zároveň připomínáme Světový den hypertenze. Přístupy k léčbě vysokého krevního tlaku můžeme najít ve světě spoustu. Inspirovat se lze třeba v Dánsku, kde na to jdou hraním fotbalu. Případně je tu ještě kontroverzní postup, který nedávno zkoušela brazilská armáda. 

Obyvatelé Prostějovska a okolí projevili zájem o čtvrteční Den prevence cévní mozkové příhody. Foto: Nemocnice AGEL Prostějov, se svolením

Prostějované mají v cukr v pořádku. Do nemocnice přišlo hodně lidí

Obyvatelé Prostějovska a okolí projevili zájem o čtvrteční Den prevence cévní mozkové příhody. Do prostějovské nemocnice zavítalo téměř šedesát pacientů. S výsledky vyšetření byli odborníci poměrně spokojeni, například hladinu krevního cukru měli všichni vyšetření návštěvníci v mezích normy.

Základem léčby hypertenze je pravidelné domácí monitorování tlaku za pomoci kvalitního tlakoměru

Léčbu vysokého tlaku usnadní tetování. Nahradí tlakoměr i injekce

Na internetu každou chvíli někdo hledá, jak se léčí hypertenze, tedy vysoký krevní tlak. A není divu, vždyť tento problém se celosvětově týká 1,13 miliardy osob. Hypertenze postihuje každou pátou ženu a každého čtvrtého muže a nemá žádné specifické příznaky. Proto lidé bolesti hlavy, bušení srdce, poruchy spánku či dušnost při námaze ve výsledku s krevním tlakem nijak nespojují a tlak si nekontrolují.

Měření krevního tlaku - Ilustrační foto

Tichý zabiják. Neléčený vysoký tlak snižuje délku života až o tři roky

Máte lehce zvýšený tlak a neřešíte to? Chyba! Vysoký krevní tlak neboli hypertenze sice většinou nebolí, ale do budoucna vám může připravit pěkné trápení. „Nemoci se přezdívá tichý zabiják zejména proto, že lidé, kteří vysokým tlakem trpí, nemusí řadu let pociťovat žádné příznaky, dokud se krevní tlak nedostane na nebezpečnou úroveň. Na takové hranici jsem žila několik let i já,“ líčí 28letá Hanka.

Kluby zdraví

Tip na 28. listopadu: Kluby zdraví

Osvětová výstava, měření ukazatelů zdraví (krevní tlak, tepová frekvence, výdechová rychlost, procento tělesného tuku v těle, viscerální tuk, BMI atd.), masáž pro uvolnění šíje, celostní poradenství, informace o prevenci pro zdravý život s knihami a kuchařkami Romana Uhrina.

Ilustrační foto

Třetí v Evropě. Češi příliš solí, zadělávají si tak na vážné zdravotní problémy

Češi jsou třetí v konzumaci soli v Evropě. Prvenství mají balkánské země, druhé místo Maďaři. Nadměrný příjem soli je spojován s hypertenzí - zvýšeným krevním tlakem. S ním roste riziko kardiovaskulárních chorob. Příliš soli snědí i děti, upozornili lékaři a další odborníci na dnešní pražské konferenci Nadbytek soli škodí dětem i dospělým.

Preventivní vyšetření. Ilustrační foto

Zdravotníci zdarma změří tlak a poradí s hojením ran

Měření krevního tlaku a glykémie, stanovení množství tuku v těle (BMI), poradenství v oblasti hojení ran, včetně představení nových materiálů a kosmetických přípravků. Takový je program akce zvané Zdravá prevence, která se uskuteční ve čtvrtek 24. října od 8 do 13 hodin před Lékárnou DUO v poliklinice Vsetínské nemocnice.

Ilustrační foto.

Kladenská nemocnice se připojí ke Světovému dni srdce

Světový den srdce je pořádán už devatenáctým rokem a každoročně se ho zúčastňuje více než 100 zemí celého světa. V pondělí 30. září se od 9 do 12 hodin k akci připojí i kladenská nemocnice. Zájemci si mohou nechat v Centru akutní medicíny změřit krevní tlak, hladinu cukru v krvi, nechat si provést sonografické vyšetření srdce a další.

Ilustrační fotografie.

Zdarma poradí i vyšetří. Kvůli srdci

Hodonín – Ukázka kardiostimulátoru, jícnové sondy, Echo srdce či zátěžového testu. Zdarma natočení EKG, měření krevního tlaku, vyšetření hladiny cukru v krvi či cholesterolu a také odborné poradenství. To vše nabídne tento pátek Nemocnice TGM Hodonín na pracovišti kardiologické ambulance u příležitosti světového dne krve.

Den zdraví se v úterý konal na Masarykově náměstí ve Slaném.

OBRAZEM: Slaňáci mohli na náměstí ochutnat zdravou stravu

Úterní odpoledne na slánském Masarykově náměstí patřilo Dni zdraví. Tuto akci zde pořádala slánská nemocnice. Lidé díky ní mohli preventivně podstoupit vyšetření měření krevního cukru a krevního tlaku. Připravena pro ně byla také ochutnávka zdravé stravy, kterou nachystali zaměstnanci nemocnice ve spolupráci se školní jídelnou Na Sadech ve Slaném.

Čokoláda - Ilustrační foto

Čokoláda snižuje krevní tlak. Stačí kousek denně, zjistili vědci

Milovníci čokolády mají další důvod k oslavám. Podle studie vědců z portugalské vysoké školy polytechnické v Coimbře totiž konzumace pouhých několika čtverečků čokolády s 90procentním podílem kakaa denně může již za jeden měsíc přispět ke snížení krevního tlaku.

Ilustrační foto

Zákeřné energy drinky. U školáků mohou vyvolat zdravotní potíže i agresivitu

/INFOGRAFIKA/ Zhruba každý desátý školák od 13 do 15 let patří k pravidelným konzumentům energetických nápojů, jež obsahují kofein a velké množství cukru. Přílišná konzumace jim může přinášet zdravotní rizika jako zvýšený krevní tlak, srdeční příhody či arytmie, změny chování, agresivitu či deprese.

Ilustrační foto

Kamenný Újezd měří zdraví

Kamenný Újezd – Představitelé obce a Územní organizace Svaz diabetiků ČR zvou na osmý ročník Měření ke zdraví.

Ilustrační foto

Diabetiky ohrožuje onemocnění srdce. Polovina z nich mu podlehne

Příčinou úmrtí poloviny diabetiků je onemocnění srdce. Cukrovka zvyšuje pětkrát riziko srdečního selhání, častěji jim hrozí i cévní mozková příhoda, lidově mrtvice. Informace dnes zazněly na tiskové konferenci k srdečnímu selhání u diabetiků. Cukrovkou v Česku trpí téměř milion lidí, každoročně jich přibývá kolem 3000. Většina pacientů má diabetes druhého typu, který se rozvine vlivem nezdravého životního stylu.

Vavřín lze pěstovat jako přenosnou rostlinu

Jak pěstovat vavřín, a mít tak doma vlastní bobkový list

Vavřín vznešený (Laurus nobilis) býval ve starém Římě symbolem slávy a vítězství a věnce z něho upletené korunovaly hlavy císařů. Dnes se vavřín pěstuje jako okrasná rostlina a jeho listy se suší na koření známé pod názvem bobkový list.

Třapatka nachová

Znáte třapatku nebo dangšen? Zázračné kořeny podpoří zdraví a vitalitu

Některé rostliny jsou proslulé využitím květů či listů, u jiných se zpracovávají především podzemní části, v nichž je koncentrace účinných látek nejvyšší. Z toho ostatně také vznikl název „baba kořenářka“, později bylinkářka nově fytoterapeutka. Mezi známé, v kuchyni používané kořeny patří křen, ředkvička, mrkev, zázvor, petržel či lékořice. Je ale řada dalších, které lze pěstovat na zahrádce a jsou vhodnou prevencí pro mnoho zdravotních neduhů.

Ilustrační foto.

Mříž na kapli je opravená

Bučovice - Na víc než sto tisíc korun vyšla obnova prosklené mříže, která se nachází na kapli Žarošských v Bučovicích.

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Kolínsko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Kutnohorsko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Kladensko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Nymbursko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Mělnicko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Rakovnicko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Mladoboleslavsko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?