Kreativ

ŠTÍTEK: krevní tlak

Ilustrační fotografie.

Poradna má pomoci předejít ateroskleróze

Třebíč - Třebíčská nemocnice otevřela lipidovou poradnu. Poruchy metabolismu lipidů patří spolu s obezitou, zvýšeným krevním tlakem, cukrovkou a onemocněním ledvin mezi hlavní faktory vedoucí ke vzniku aterosklerózy.

Ilustrační foto

V nemocnicích změří krevní tlak

Náchodsko - Oblastní nemocnice Náchod nabízí při příležitosti Světového dne hypertenze změření krevního tlaku v náchodské, rychnovské a broumovské nemocnici, a to už dnes od 8.00 do 12.00 hodin zdarma i s konzultací.

PATNÁCT STOVEK výjezdů by na podzim měl mít za sebou muž, který se na beskydský vrchol hrne skoro denně.

Byl bych schopný jezdit 
do kopců denně, říká sedmapadesátiletý Lubomír Vláčil

Frýdek–Místek – Docela zajímavý příběh lidského odhodlání se začal psát před osmnácti lety. Tehdy se obyčejný chlapík z Dobré u Frýdku-Místku v den svých 40. narozenin odhodlal změnit svůj dosavadní životní styl. Rozhodl se začít sportovat. Místo běhu si ale vybral závodničku a sledování cyklistických závodů v televizi vyměnil za vlastní výjezdy na nejvyšší horu Moravskoslezských Beskyd.

Jarní dny zdraví v Národním domě v Prostějově

Jarní dny zdraví nabídnou i obří maketu plic a bylinkovou poradnu

Prostějov – V provizorní vyšetřovnu a poradnu o zdravém životním stylu se na dva dny promění restaurace Národního domu. V jejich prostorách se budou v pondělí a úterý konat tradiční Jarní dny zdraví, která lidem nabídnou bezplatná měření i bylinkovou poradnu.

Ilustrační foto.

Jak zatočit s únavou

Základem je dopřát si dostatek pravidelného pohybu a pestrou stravu plnou vitamínů. Někdy pomůže třeba jen zvolnit tempo a nesnažit se stihnout všechno za každou cenu.

Objekt bývalých Pražských kasáren v Benešově.

Komu připadnou Pražská kasárna v Benešově, ještě nikdo neví

Benešov - Běženci, mladá, začínající manželství, sociálně slabí, úředníci města, katastru nebo celní správa. To je výčet případného využití objektu bývalých Pražských kasáren v centru Benešova. Zatímco azylanti do středu města nepřijdou, což potvrdilo i ministerstvo vnitra.

Objekt bývalých Pražských kasáren v Benešově.

Komu připadnou Pražská kasárna v Benešově, ještě nikdo neví

Benešov – Běženci, mladá, začínající manželství, sociálně slabí, úředníci města, katastru nebo celní správy. To je výčet případného využití objektu bývalých Pražských kasáren v centru Benešova. Zatímco azylanti do středu města nepřijdou, což potvrdilo i Ministerstvo vnitra, které objekt od jeho vlastníka, Ministerstva obrany, na tyto účely požadovalo, to, zda připadne Benešovu, nebo ho získá katastr nebo celníci, není v tuto chvíli vůbec jasné.

Možnost vyšetření zdarma využila i Ludmila Ondrušová z Kladna.

Dny zdraví se možná konaly v Kladně naposledy

Kladno - Světový den zdraví byl vyhlášen od roku 1950, kdy vznikla Světová organizace zdraví. Při této příležitosti pořádá kladenská organizace Svazu diabetiků ve spolupráci se střední zdravotnickou školou tradiční jarní Dny zdraví v lékařském klubu Oblastní nemocnice v Kladně (obdobná akce se koná i u příležitosti Dne diabetiků na podzim). V pátek si zde příchozí mohli zdarma nechat změřit krevní tlak a tělní tuk, cholesterol či hladinu cukru v krvi. A také si prohlédnout pomůcky usnadňující život lidem nemocným cukrovkou. Možná ale naposledy. Organizátorům chybí na pořádání těchto aktivit peníze.

Vyšetření na zelený zákal. Ilustrační foto

Přerovská nemocnice zve na vyšetření zeleného zákalu

Přerov – Bezplatné vyšetření očí pořádá v pátek 22. dubna Nemocnice Přerov. Den prevence zeleného zákalu se zaměří na vyšetření nitroočního tlaku i zlepšení informovanosti ohledně příznaků a léčby glaukomu. Oční oddělení bude pro zájemce připraveno od 8 do 12 hodin.

Jednou za týden vyráží třicetiletá Andrea Pekárková do terénu za svými pacienty. V Ostravě je od listopadu a pro Armádu spásy pracuje jako lékařka takzvané pouliční medicíny.

Pouliční medicína v praxi aneb Jak se v Ostravě pečuje o bezdomovce?

/REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ Jednou za týden vyráží třicetiletá Andrea Pekárková do terénu za svými pacienty. V Ostravě je od listopadu a pro Armádu spásy pracuje jako lékařka takzvané pouliční medicíny. Jejími pacienty jsou lidé bez domova, rozesetí prakticky po celém městě.

Kristýnka Bulanová se stala NEJ miminkem února.

Kristýnka je velká bojovnice

Benešov – V pořadí druhým miminkem letošního roku, které se může pyšnit titulem Nejsympatičtější miminko měsíce, je Kristýnka Bulanová z Benešova. A jak se shodují oba její rodiče, je to velká bojovnice. Nejenže si svou roztomilostí vybojovala titul NEJ miminko února, ale svou silnou vůlí i pevné místo na tomto světě.

Internistka příbramské nemocnice MUDr. Věra Prýmková.

Cukrovka nebolí, většina lidí na sobě nic nepozná

Příbram /ROZHOVOR/ – Při příležitosti nedávného Světového dne zdraví, který je letos věnován právě diabetu, jsme se zeptali MUDr. Věry Prýmkové, diabetoložky z Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram, co bychom měli o tomto onemocnění vědět.

Internistka příbramské nemocnice MUDr. Věra Prýmková.

Cukrovka nebolí, většina lidí na sobě nic nepozná

Při příležitosti nedávného Světového dne zdraví, který je letos věnován právě diabetu, jsme se zeptali MUDr. Věry Prýmkové, diabetoložky z Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram, co bychom měli o tomto onemocnění vědět.

Preventivní akce ke Světovému dni zdraví v Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně; čtvrtek 7. dubna 2016

Z knihovny se stala vyšetřovna

Vsetín -  Bezplatné vyšetření množství tuku v těle, měření krevního tlaku či kontrolu správné hygieny rukou mohli včera podstoupit zájemci v Masarykově veřejné knihovně. Na preventivní akci, která se konala u příležitosti Světového dne zdraví, si našly cestu desítky lidí.

Počítačová hra Escape from Tarkov.

Escape from Tarkov ukazuje první záběry a odhaluje spoustu informací

Nelítostné město, kde o moc a zdroje soupeří mocné frakce a přežití není vůbec jednoduché. Taková bude ambiciózní střílečka Tarkov v chystané on-line akci Escape from Tarkov, která s důrazem na realistické zpracování bojů či na velké možnosti úpravy zbraní vzniká v Rusku. Autoři se nyní podělili o první záběry z rané verze.

Účastnice redukčního programu Zhubněte s Prostějovským deníkem  a Agel Sport Clinic cvičily pod dohledem fitness trenérky Ilony Pánkové

Pohyb musí bavit a vést ke stanovenému cíli

Prostějovsko /SERIÁL O HUBNUTÍ/ – Pokud se rozhodujete pro zařazení pohybové aktivity do svého životního stylu, je to určitě krok správným směrem. Pohybová aktivita je důležitou a nejúčinnější součástí prevence i léčby mnoha onemocnění (např. obezity, cukrovky, zvýšené hladiny tuků v krvi, vysokého krevního tlaku, ischemické choroby srdeční). Účinek pohybové aktivity není dán pouze úbytkem na váze, ale také změnou ve složení těla v zastoupení aktivní tělesné hmoty a tukové tkáně i metabolickými změnami vyvolanými fyzickou aktivitou.

Ilustrační foto.

Středy doktora Středy: Nadměrné solení tělu škodí

Východní Čechy - Jako děti jsme v jedné pohádce slýchávali, že sůl je nad zlato. Co je tento minerál zač a jak působí na náš organizmus? Přípravu jídel bez soli si neumíme představit, pokrmy by byly bez chuti a nedaly by se mnohdy ani pozřít. Přemíra soli však také není nic dobrého a spíše našemu tělu škodí. Jak ale poznat, kdy už je soli příliš a co vlastně může její nadbytek způsobit?

Marcela Smočková, zdravotní sestra plicního oddělení Vítkovické nemocnice, nasazuje pacientce obličejovou masku, která se používá k léčbě obstrukční spánkové apnoe.

O zástavě dechu ve spánku hodně lidí neví. Upozorní je na to rodina

Spánková apnoe. Název pro krátkodobou zástavu dechu během spánku. K lékaři s tímto problémem míří hlavně lidé ve středním věku, i když se dotýká i mnohem mladších. Ti ovšem netuší, že jí trpí a že jde o problém, který je třeba léčit. Většinou je na to, že se jim během spánku zastavuje dech, upozorní až partner nebo rodina.

Den zdraví ve Střední odborné škole a Střední zdravotnické škole Černoleská Benešov.

Studentky se při Dni zdraví poučily, jak o něj pečovat

Benešov /OBRAZEM/ - Samovyšetření prsu přístrojem, měření krevního tlaku i tepu, změření cholesterolu, poskytnutí první pomoci i tělocvik podstoupily studentky Střední odborné školy a Střední zdravotnické školy v Černoleské ulici při úterním Dni zdraví.

Ilustrační foto

Dobrá zpráva pro Teplice

Teplicko - Všeobecná zdravotní pojišťovna ve spolupráci s Krajskou zdravotní, a. s. pořádá „Den zdraví s VZP", který proběhne 15. března od 8 do 14 hodin ve vestibulu pavilonu „A" Nemocnice Teplice.

Vyšetření ledvin. Ilustrační snímek.

S nemocnými ledvinami můžete žít normálně

Hradec Králové - Pokud vás bolí zub, víte, že je nemocný a zajdete si k lékaři. V případě onemocnění ledvin, ale dlouho nemusíte tušit, že je v těle něco špatně. Proto je důležitá prevence.

Vyšetření ledvin. Ilustrační snímek.

S nemocnými ledvinami můžete žít normálně

Pokud vás bolí zub, víte, že je nemocný a zajdete si k lékaři. V případě onemocnění ledvin, ale dlouho nemusíte tušit, že je v těle něco špatně. Proto je důležitá prevence.

Vyšetření ledvin. Ilustrační snímek.

S nemocnými ledvinami můžete žít normálně

Hradec Králové - Pokud vás bolí zub, víte, že je nemocný a zajdete si k lékaři. V případě onemocnění ledvin, ale dlouho nemusíte tušit, že je v těle něco špatně. Proto je důležitá prevence.

Vyšetření ledvin. Ilustrační snímek.

S nemocnými ledvinami můžete žít normálně

Hradec Králové - Pokud vás bolí zub, víte, že je nemocný a zajdete si k lékaři. V případě onemocnění ledvin, ale dlouho nemusíte tušit, že je v těle něco špatně. Proto je důležitá prevence.

Při příležitosti Světového dne ledvin vyšetřili zdravotníci ve Vyškově veřejnost zdarma. Pomáhaly jim i studentky z vyškovské zdravotnické školy.

OBRAZEM: Zdravotníci lidem zdarma kontrolovali stav ledvin

Vyškov – Zdravotníci Dialyzačního střediska B. Braun Avitum ve Vyškově měli ve čtvrtek napilno. Při příležitosti Světového dne ledvin zájemcům zdarma preventivně vyšetřili ve spolupráci se studentkami vyškovské zdravotnické školy stav ledvin. „Zjišťovali jsme základní tělesné parametry a krevní tlak. S lidmi jsme rozebrali i základní rizikové faktory jako kouření, genetické dispozice nebo cukrovku. Z kapky krve a vzorku moči jsme pak zjišťovali, zda jsou ledviny daného člověka v pořádku," přiblížil primář vyškovského dialyzačního střediska Aleš Hrubý.

Ilustrační foto

Transplantace ledvin zachrání 15 dětí ročně

Praha – Deset procent populace je postiženo nemocemi ledvin a v příštích deseti letech to bude dokonce 17 procent. Onemocnění ledvin jsou zrádná, bývají dlouho bez příznaků a bolesti. V rámci dnešního Světového dne ledvin proto všechna nefrologická střediska nabízejí rychlé a bezbolestné preventivní vyšetření zdarma. Včasné zjištění problémů může nemoci buď úplně zastavit nebo je aspoň zpomalit.

Nemocnice v Ústí nad Orlicí. Ilustrační foto.

Máte v pořádku ledviny? Nechte se vyšetřit

Ústí n. O. – Všechna dialyzační střediska a nefrologické ambulance B. Braun Avitum budou otevřena na Světový den ledvin ve čtvrtek 10. března od 8 do 15 hodin. V Pardubickém kraji budou preventivní vyšetření provádět zdravotníci Dialyzačního střediska B. Braun Avitum Ústí nad Orlicí – Pavilon F Orlickoústecké nemocnice, Čs. armády 1076. Všechny adresy jsou na webu www.svetovydenledvin.cz.

Světový den ledvin v jičínské nefrologické poradně.

Nechte si prověřit ledviny

Jičín – Oblastní nemocnice Jičín a.s. se i letos připojila ke Světovému dni ledvin. V rámci této tradiční akce Mezinárodní nefrologické společnosti nabízí veřejnosti možnost nechat si provést základní vyšetření stavu a funkčnosti ledvin.

Ilustrační foto.

Novou ledvinu dostalo v Česku už přes 270 dětí a dospívajících

Přes 270 dětí a dospívajících už dostalo novou ledvinu v motolském pediatrickém centru, kde jako jediní v Česku transplantují ledviny dětem a dorostu. Na čekací listině jsou děti preferovány, ročně se transplantují ledviny maximálně u 15 dětí, což při výskytu selhání ledvin v této věkové skupině je dostačující. Novinářům to řekl profesor Jan Janda z pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol.

Ilustrační foto.

Vyšetření na Světový den ledvin

Lidé si mohou u příležitosti Světového dne ledvin nechat udělat zdarma preventivní vyšetření. Zájemci mohou přijít ve čtvrtek 10. března od 8 do 15 hodin do dialyzačního střediska B. Braun Avitum v areálu Podhorské nemocnice v Bruntále.