Kreativ

ŠTÍTEK: krevní tlak

Ilustrační foto.

Nemocnice v Hradišti i Brodě vyšetří zdarma ledviny

Uherské Hradiště – Mám své ledviny zdravé, nebo mě trápí nějaký problém? Odpověď na takové otázky obdrží zájemci v následujících dnech, a to hned na dvou místech regionu. Ta totiž nabídnou bezplatné vyšetření v rámci Světového dne ledvin.

Ilustrační foto.

Ledviny si můžete nechat vyšetřit v Kladně i Slaném

Kladensko – Světový den ledvin připadá na čtvrtek 10. března. Letos bude zaměřen na děti. Některým z chronických onemocnění ledvin přitom trpí každý desátý občan republiky. Dospělým lidem budou v tento den k dispozici bezplatné konzultace přímo ve vybraných nefrologických ambulancích v Oblastní nemocnici Kladno a Nemocnici ve Slaném. Právě v dialyzačních střediscích končí ti, kterým ledviny selžou zcela.

Vyšetření ledvin. Ilustrační snímek.

Světový den ledvin: lidé se v Brně mohou nechat bezplatně vyšetřit

Brno /ANKETA/ – Palčivá bolest a nepříjemný tlak. Podobně se projevují záněty močového měchýře nebo ledvin. Na jejich rizika tento týden upozorňují lékaři ve Fakultní nemocnici Brno. Připojují se tím ke Světovému dni ledvin, který připadá na čtvrtek. Lidé si v tento den v nemocnici nechají od sedmi hodin ráno do dvou odpoledne bezplatně vyšetřit moč, hladinu cukru v krvi a změřit krevní tlak.

Ilustrační foto.

V přerovské nemocnici vyšetří ledviny. Zdarma

Přerov – Na bezplatné vyšetření ledvin zve zájemce ve čtvrtek 10. března přerovská nemocnice. Osvětovou akci Den ledvin pořádá v rámci oslav Světového dne ledvin a jejím cílem je prevence ledvinových onemocnění i jejich včasný záchyt mezi obyvateli.

Ilustrační foto.

Úspěšná operace šedého zákalu prodlužuje život

Lidé, kteří podstoupili úspěšnou operaci šedého zákalu, mají až o 40 procent vyšší pravděpodobnost, že se dožijí vysokého věku. Vyplývá to ze studie australských vědců. Psychika se po operaci vylepší, lidé vedou aktivní život bez závislosti na okolí, lépe spí. Tím u nich klesá riziko vysokého krevního tlaku, cukrovky či infarktů, a tedy úmrtnost, ukázal výzkum s názvem Blue Mountains Eye Study. Jeho závěry potvrdila primářka brněnské oční kliniky NeoVize Šárka Skorkovská.

Ilustrační foto.

Přesoleno. Skrytý zabiják útočí i na batolata

Praha /INFOGRAFIKA/ – Čeští muži zkonzumují každý den 16,6 a ženy 10,5 gramu soli. „Tělu by přitom stačily dva gramy denně. Její nadměrný příjem zvyšuje krevní tlak a přispívá k mrtvicím a infarktům," připomíná v rámci Světového týdne zdravého solení, který začal včera, hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Zároveň vyzývá k rozumné spotřebě jak doma, tak ve školních jídelnách, restauracích, provozovnách rychlého stravování i při výrobě potravin.

Ilustrační foto.

Světový den ledvin se letos zaměří na děti

Světový den ledvin se letos zaměří na děti, ohroženy mohou být už v raném věku. Rodiče by si měli všímat indicií, které ukazují na to, že něco není v pořádku. Onemocnění ledvin může být vrozené, na první pohled nemusí být patrné. Může také jít o vrozenou vlohu k některým onemocněním, například vysokému krevnímu tlaku, který může vést až k selhání ledvin. Ve vybraných nefrologických ambulancích poskytnou lékaři 10. března dospělým bezplatné konzultace.

Vědci Masarykovy univerzity se minulý týden po necelých třech měsících strávených výzkumem na Antarktidě vrátili do Brna. Sebou přivezli nejen vzorky, ve kterých mikrobiologové našli nový druh bakterie, ale také si připsali zaznamenání teplotního rekordu.

Vědci z Masarykovy univerzity objevili novou bakterii. Ve vzorcích z Antarktidy

Brno – Nejméně početná, nejkratší, přesto velmi úspěšná. Vědci Masarykovy univerzity se minulý týden po necelých třech měsících strávených výzkumem na Antarktidě vrátili do Brna. Sebou přivezli nejen vzorky, ve kterých mikrobiologové našli nový druh bakterie, ale také si připsali zaznamenání teplotního rekordu.

Hustopečské skákání 2016.

Háder o Hustopečském skákání: Už teď přemýšlím o dalším ročníku

Hustopeče /ROZHOVOR/ – Hodnotu jeho krevního tlaku měli na podobné výšce snad jen sami aktivní závodníci na Hustopečském skákání. Ředitel závodu Zbyněk Háder se staral, aby sedmnáctý ročník klapl na jedničku. A to se jemu a jeho týmu podařilo. „Byl to zřejmě nejlepší ročník, jaký jsme tu kdy měli," uvedl Háder.

Třídenní prezentace středních odborných škol v modřickém nákupním centru Olympia.

Coca Cola je kyselá jako ocet, odhalili studenti na prezentaci odborných škol

Brno /REPORTÁŽ/ – Nasadí si čelenku snímající mozkové vlny a podle instrukcí zkouší pohybem čelisti ovládat počítač. Na obrazovce to vypadá jako ping pong, ale ochrnutým lidem může tento program výrazně zjednodušit život. Když se mladíkovi u propagačního stánku břeclavské průmyslovky podaří párkrát trefit míček, zajásá a přenechá křeslo dalším zájemcům. Na třídenní prezentaci odborných škol v modřické Olympii, která skončila v neděli, jich přišlo víc než dost.

Ilustrační fotografie.

Cukrovka poškozuje zrak, zachránit ho může laserová operace

V Česku přes 100.000 diabetiků má cukrovkou poškozený zrak, každoročně jich o dvě procenta přibývá. Málo ale o riziku poškození zraku vědí. Nechodí na preventivní oční kontroly, kde se dá obtíž odhalit. Podle lékařky specializované na oční chirurgii Lucie Valešové z brněnské kliniky NeoVize může až 90 procentům postižených zrak zachránit včas provedená laserová operace, zdravotní pojišťovny ji hradí. S cukrovkou se léčí 860.000 Češek a Čechů.

Ilustrační foto.

Video příručka poradí, jak si správně doma měřit tlak

Vysoký tlak mají dva miliony dospělých v Česku, třetina to však neví. Vysoký tlak nebolí a prvním projevem může být infarkt, mrtvice nebo selhání ledvin. Měření krevního tlaku přitom už v současné době nemusí být spojeno s návštěvou lékaře. Při dodržení určitých pravidel je v domácích podmínkách pro pacienta pohodlnější, a může dokonce být i přesnější.

Nemocnice Na Homolce. Ilustrační foto

Homolka zavedla novou metodu léčbu vysokého krevního tlaku

Nemocnice Na Homolce zavedla novou metodu léčby vysokého krevního tlaku. Podle primáře kardiologie Petra Neužila tamní kardiologové jako první na světě v sobotu provedli unikátní zákrok, kdy dvěma pacientům ultrazvukem přes stěnu krční žíly usměrnili zvýšenou aktivitu takzvaného karotidového tělíska. To má vliv právě na hladinu krevního tlaku.

Nemocnice Na Homolce. Ilustrační foto

Homolka zavedla novou metodu léčbu vysokého krevního tlaku

Praha - Nemocnice Na Homolce zavedla novou metodu léčby vysokého krevního tlaku. Podle primáře kardiologie Petra Neužila tamní kardiologové jako první na světě v sobotu provedli unikátní zákrok, kdy dvěma pacientům ultrazvukem přes stěnu krční žíly usměrnili zvýšenou aktivitu takzvaného karotidového tělíska. To má vliv právě na hladinu krevního tlaku.

Zelený spalovač. S MatchaTea člověk spálí tuk až čtyřikrát rychleji.

Splněné předsevzetí s Matcha Tea: tuk spálíte čtyřikrát rychleji

Praha - Za okny se střídá sníh a mráz se slunečními paprsky a po příjemném vánočním období je čas probudit i metabolismus. Ideální je vybrat si z toho, co nabízí příroda. Japonský čaj Matcha je tím pravým. Spalování tuku je s ním až čtyřikrát rychlejší a navíc nemá negativní účinky, jako je zrychlený srdeční tep či vysoký krevní tlak.

Nemocnice Na Homolce. Ilustrační foto

Homolka zavedla novou metodu léčbu vysokého krevního tlaku

Praha - Nemocnice Na Homolce zavedla novou metodu léčby vysokého krevního tlaku. Podle primáře kardiologie Petra Neužila tamní kardiologové jako první na světě v sobotu provedli unikátní zákrok, kdy dvěma pacientům ultrazvukem přes stěnu krční žíly usměrnili zvýšenou aktivitu tzv. karotidového tělíska. To má vliv právě na hladinu krevního tlaku. Neužil to oznámil dnes a vyzdvihl, že tímto šetrným zákrokem se pacienti vyhnuli náročné chirurgické operaci.

Ilustrační foto.

Pojišťovny se zaměří na chronické pacienty

Praha – Boj zdravotních pojišťoven o mladé a zdravé pojištěnce končí. Tyto instituce by nově měly naopak začít soutěžit o nemocné pacienty, kteří potřebují nejvíce zdravotní péče – tedy třeba o diabetiky,lidi trpící vysokým krevním tlakem či vážně nemocné. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) totiž navrhuje k 1. lednu 2017 změnit přerozdělování vybraného pojistného a to i podle nákladů na léčbu chronických nemocí, která víc stojí. Nyní se suma rozděluje pouze podle věku a pohlaví.

Specialista nákupu Kamila Češpivová si nechává vyšetřit svůj zrak. Refraktometr obsluhuje Silvia Demčáková, zdravotní sestra z očního oddělení pražské kliniky Santé.

V elektrárně byl Den zdraví

Ledvice - Den zdraví mají za sebou zaměstnanci Skupiny ČEZ z Elektrárny Ledvice. V pátek se totiž mohli přímo v elektrárně podrobit neinvazivnímu vyšetření cév, kdy se současně měří krevní tlak na všech čtyřech končetinách najednou či odbornému vyšetření pigmentových skvrn dermatoskopem.

Zabíjačka. Ilustrační foto

České pacienty trápí „nemoc z blahobytu"

Praha – Vypečená svatomartinská husa, zabijačkové hody, tučná kachna se zelím, domácí výpečky… Odolat podobným nástrahám není snadné. Lékaři nabádají k opatrnosti a varují. Ačkoli se úmrtnost na oběhová onemocnění v ČR od 80 let minulého století poklesla, je stále dvakrát vyšší než ve vyspělých zemích Evropy.

Přehlídka středních škol v Prostějově

Jaká byla letošní burza středních škol v Prostějově? Podívejte se

Prostějov – Více než pět desítek škol se ve čtvrtek představilo potenciálním zájemcům o studium i jejich rodičům. Budova prostějovského KaS centra se naplnila propagačními stánky i dychtivými žáky, kteří co nevidět opustí pevnou půdu základní školy a budou se rozhodovat, kam dál.

Terezie Pelikánová

Přednostka Centra diabetologie IKEM: Léčba je úspěšnější, ale i náročnější

Praha - V posledních deseti letech se v ČR prodloužil život nemocných s cukrovkou: Diabetici se dnes mohou dožít téměř stejného věku jako osoby bez cukrovky. Absolutní počet cukrovkářů s komplikacemi sice stále narůstá, ale v přepočtu na 1000 diabetiků bez komplikací se počet nemění. Počet obávaných amputací nohou dokonce klesá. „Snižuje se i úmrtnost na srdečně cévní onemocnění. Délka života nemocných se prodlužuje," říká diabetoložka Terezie Pelikánová.

Pochod proti diabetu se ve středu konal v Českých Budějovicích, jako připomínka Světového dne diabetu. Jeho účastníci došli i na náměstí Přemysla Otakara II. Zároveň se konala řada doprovodných akcí v Rekondičním centru Medipont VŠTJ Medicina Praha.

Ke kašně přinesli modré balónky

České Budějovice - Pochod proti diabetu se ve středu konal v Českých Budějovicích. Zájemci si mohli nechat změřit hladinu cukru, krevní tlak, nechat provést vyhodnocení BMI a rizika spojená s životním stylem. K dispozici byla diabetologická zdravotní sestra s ukázkou konverzačních map, které jsou moderním trendem zdravotních edukací současnosti. Konzultace pohybových aktivit poskytli odborníci z RC Medipont.

Ilustrační foto.

Hluk podle německých vědců škodí zdraví méně, než se zdálo

Soustavný hluk z dopravy má menší vliv na lidské zdraví, než se dosud předpokládalo. Vyplývá to ze studie německých vědců, kterou citovala agentura DPA. Dopravní hluk sice podle ní zvyšuje riziko vzniku depresí a srdeční slabosti, naopak na krevní tlak prý ale vliv nemá.

Ilustrační foto.

Jak na cukrovku? Lidem poradí odborníci

prostějov, Němčice nad Hanou – Bojíte se cukrovky? Pak se můžete přijít poradit s odborníky, jak této nemoci předcházet, a také si rovnou nechat změřit hladinu cukru v krvi. Rady, jak tomuto onemocnění předcházet a jak s ním žít, dají lidem diabetologové v pátek v Němčicích nad Hanou. Den prevence diabetu pak prostějovská nemocnice, která akci pořádá, zopakuje o čtrnáct dní později i v Prostějově.

Ilustrační foto

Nebojte se zeptat na vše, co souvisí s užíváním léků

Nová Paka – Když se pan Oldřich (71 let) nedávno vrátil domů z lékárny a vyskládal na stůl všechny léky, které dostal na předpis, řekl své ženě:„Já beru už šest různých léků a ty pět, potřebujeme systém, abychom věděli, na co jsou, a nezapomněli, kdy a jak je máme užívat."

Nový kardiotokograf v domažlické porodnici.

Domažlická porodnice má nový kardiotokograf

Domažlice - Gynekologicko-porodnické oddělení Domažlické nemocnice pořídilo v těchto dnech nový kardiotokograf, který slouží k přesnému monitorování ozev plodu a ke sledování dalších ukazatelů u těhotných žen.