Kreativ

ŠTÍTEK: krevní tlak

Tradiční den otevřených dveří pro žáky devátých tříd a jejich rodiče připravila znojemská zdravotnická škola. Nechybělo ani měření krevního tlaku nebo nácvik nepřímé masáže srdce a umělého dýchání.

Zdravotní škola otevřela učebny. Deváťáci si zkusili i umělé dýchání

Znojmo – Tradiční den otevřených dveří pro žáky devátých tříd a jejich rodiče připravila znojemská zdravotnická škola. Zájemci o studium si mohli školu projít od tělocvičny po jazykové učebny v posledním patře. Jednu z učeben organizátoři upravili v historickém duchu, návštěvníci se například mohli pokoušet poznat desítky let staré kardiostimulátory, umělé klouby či soupravu pro gynekologická vyšetření. V další třídě se mohli pocvičit ve znalostech anatomie nebo v učebně multikulturního ošetřovatelství ochutnat čaj a vyzkoušet si jezení hůlkami.

Ze dne otevřených dveří v novopacké ZŠ Husitská.

Škola oslavila 30. výročí od založení

Nová Paka – Den otevřených dveří se uskutečnil v Základní škole Husitská, v sobotu 22. října tak škola škola oslavila již 30. výročí od jejího otevření.

Měření tlaku.

Prevence je nezbytná

Havlíčkův Brod - Nechat si změřit krevní tlak či hladinu cukru v krvi mohli dříve narození ve čtvrtek dopoledne v prostorách Senior Pointu v Havlíčkově Brodě.

Ilustrační foto.

Senioři o službě často neví

Tachovsko – Stárnutí obyvatel začíná být znatelné i na Tachovsku. A jaké mají lidé v seniorském věku možnosti péče? Na prvním místě preferují, aby se o ně postarala rodina.

Ilustrační foto.

Preventivní prohlídka zdarma

Bezplatná vyšetření od hlavy až k patě nabídne Poliklinika Agel Ostrava v rámci Den prevence Ostrava ve středu 26. října všem zájemcům o preventivní zdravotní prohlídky.

Ilustrační foto

Vydařený den v Metropolu se Svazem diabetiků

České Budějovice - Odborné přednášky, výstavu výrobků zdravé výživy nebo bezplatné měření glykemie a krevního tlaku mohli využít návštěvníci Dne zdraví, který v českobudějovickém DK Metropol uspořádala na konci září územní organizace Svazu diabetiků.

Skupinové bubnování v Pečkách

FOTO, VIDEO: Skupinové bubnování v Pečkách

Pečky – Rytmy bubnů svádějící minimálně k rytmickému podupávání či lépe k připojení se k bubnování se v nedělním odpoledni nesly z prvního patra Městské knihovny Svatopluka Čecha v Pečkách. Konalo se tam totiž skupinové bubnování Drum Circle.

Ilustrační foto

Vesna připomene, že prevence nebolí

Česká Lípa - Třetí ročník zdravotně preventivní akce ve Ville Hrdlička podpoří s doprovodným programem zástupci Protonového centra Praha.

Ilustrační foto

Lidé mají nárok na více preventivních vyšetření

Praha – Od příštího týdne budou mít lidé nárok na více preventivních vyšetření nebo budou moci některé absolvovat už v dřívějším věku. Nově si budou moci nechat otestovat hladinu cukru v krvi už ve 30 letech, dosud to bylo od 40 let. Pacienti trpící cukrovkou, vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními poruchami zase budou mít od 50 let věku nárok na vyšetření týkající se ledvin.

Ilustrační foto

Dny zdraví v Litoměřicích pokračují

Litoměřice - Kampaň Dny zdraví, která propaguje zdraví a zdravý životní styl napříč všemi věkovými kategoriemi, nabízí během října 22 akcí pro veřejnost a další projekty pro mateřské a základní školy.

Pelhřimov - náměstí

Kampaň opět podpoří zdravý životní styl

Pelhřimov - Dnes startuje kampaň Dny zdraví, kterou pořádá Národní síť Zdravých měst České republiky, je- hož členem je od roku 2005 i město Pelhřimov. Pro své obyvatele připravilo řadu zajímavých aktivit, které mají podpořit osvětu v oblasti zdravého životního stylu.

Ilustrační foto.

Dny zdraví nabídnou vyšetření zdarma

Bohumín - Měření cholesterolu, tlaku, cukru v krvi nebo poradna kožního lékaře. Všech těchto vyšetření budou moci zdarma využít lidé, kteří tento čtvrtek nebo v pátek navštíví bohumínské Dny zdraví.

Den s charitou na náměstí Přerovského povstání

Den s charitou bavil Přerovany

Přerov – Oblastní charita v Přerově pomáhá najít seniorům nový smysl života tím, že se je snaží zapojit do nejrůznějších aktivit. Poskytuje ale i ošetřovatelskou a pečovatelskou péči nebo poradnu lidem, kteří se zadlužili. Spadá pod ni i Romské komunitní centrum.

Nechat si změřit krevní tlak a cholesterol, zkontrolovat mateřské znaménko, dozvědět se, čím se zabývají jednotlivé sociální služby. Na Hlavním náměstí v Krnově proběhl ve čtvrtek Den mobility, zdraví a sociálních služeb.

Den zdraví přilákal na náměstí děti i seniory

/FOTOGALERIE/ Změřit si krevní tlak i cholesterol, zkontrolovat mateřské znaménko a dozvědět se, čím se zabývají sociální služby. Navíc spousta tance a hudby. Tak to vypadalo na krnovském náměstí.

Jičínští zdravotníci učí veřejnost poskytovat první pomoc.

Nemocnice učí zachraňovat životy

Jičín - Představte si, že jdete po ulici a najednou před vámi někdo zkolabuje. Položili jste s i otázku, kdyby se toto stalo vám, jaká by byla vaše reakce?

Ilustrační foto.

Není sůl jako sůl. Existují i náhražky pro lidské tělo vhodnější

Chrast – Doporučovaný denní příjem soli pro osoby starší deseti let je šest gramů, u mladších dětí ještě méně. Čeští muži přitom denně přijímají 14,5 gramu soli a ženy 10,4 gramu.Sůl konzervuje, zlepšuje chuť, a tak zvyšuje prodej, proto ji ani výrobci potravin nechtějí omezovat.

kapela Gentleman´s Club

Charita bude bavit v zámecké zahradě, zve na muziku, divadlo i dílny

Hranice – Dobročinná organizace Charita Hranice představí své služby a aktivity veřejnosti ve čtvrtek 25. srpna mezi čtrnáctou a osmnáctou hodinou. V rámci zábavně osvětového odpoledne se představí také dobrovolné sdružení stomiků České ILCO či nezisková organizace Tom Help. Připraven bude také bohatý doprovodný program.

Zátěžové testy absolvoval i Lamb Autrey

Basketbalisté otestovali své zdraví

Pardubice – Basketbaloví hráči BK JIP Pardubice prověřili svůj výkon a zdravotní stav v Centru zátěžové diagnostiky a sportovní medicíny na kardiologickém oddělení Pardubické nemocnice.

Lék nemusí vždycky zabrat, jindy může dokonce uškodit. Třeba proto, že jste ho zapili džusem či mlékem.

Češi jsou mistři v polykání léků

Praha - Užívat prášky a chodit po doktorech je pro většinu Čechů snazší než upravit svůj jídelníček a pravidelně se hýbat. Hrst léků denně u nás není výjimkou.

Maminka Lenka z Ostravy.

Na pokoje pro rodiče dětí z inkubátoru se vybralo 2,5 milionu

Zlín - Za maličkým Milánkem musí jeho maminka Lenka chodit ze svého pokoje do speciální místnosti určené pro novorozené děti. Dlouhé hodiny tak svého chlapečka nevídá. „Chtěla bych s ním být pořád, ale nejde to," posteskla si sedmadvacetiletá žena z Ostravy. V Krajské nemocnici Tomáše Bati odrodila své první dítě neplánovaně již ve 28. týdnu. „Maminka měla preeklansii, což je nemoc, která se projevuje mimo jiné i vysokým krevním tlakem. Hrozí při ní odloučení placenty," vysvětlil primář Macko. „Museli jsme proto vyvolat porod, aby děťátko nebylo poškozeno touto vážnou nemocí," popsal Macko. Chlapeček se narodil císařským řezem. Vážil 1070 g, ale po porodu jeho váha klesla ještě na pouhých 920 g. „Teď už naštěstí krásně přibírá a roste," oddychla si maminka Lenka. Nyní váží Milánek 1004 g a dobře prospívá.

Wolfgang Amadeus Mozart.

Mozartova hudba snižuje tlak

Řím - Hudba Wolfganga Amadea Mozarta a Johanna Strausse mladšího má pozitivní vliv na zdraví: snižuje krevní tlak a tepovou frekvenci. Vyplývá to ze studie Porúrské univerzity v německé Bochumi. Totéž však nelze říci o švédské popové skupině Abba, která zřejmě nemá na naše zdraví žádný výrazný účinek, napsal italský list La Repubblica.

ROSTOU! Pavlína Jelínková se pochlubila s úlovkem žampionů lesních.

Houbaři, pozor na záměny!

Domažlice – Už i zdravotníci v Domažlické nemocnici se v právě probíhající houbařské sezoně setkali s případem otravy hub. Houbaři musí být při sběru populárních lesních plodů ostražití.

Úštěk.

Úštěk má program do večera

Úštěk – Město je dnes doslova nabité zajímavými událostmi. Od rána do odpoledne se zájemci můžou zapojit do Dne zdraví, který začíná v prostoru hasičské zbrojnice.

Den zdraví v kolínské nemocnici

FOTO, VIDEO: Den zdraví v kolínské nemocnici

Kolín - Středočeské dny zdraví zavítaly během své tour krajem do Oblastní nemocnice Kolín. Přivezly spoustu osvěty pro malé i velké, své stany do parčíku před pavilon L postavilo například oční oddělení, kde jste si mohli nechat změřit nitrooční tlak, u stánku rehabilitace vás naučili správnému držení těla, u stanoviště interny měřili hustotu kostí, krevní tlak, cukr apod., hostesky s tabulkami v rukou zvaly na vyšetření plic nebo do onkologické poradny.

Ilustrační foto

Slunění snižuje některé negativní dopady kouření, píše italský deník

Slunění může omezovat některé škodlivé účinky kouření, ovšem za předpokladu, že se slunci vystavujeme opatrně a v doporučených hodinách. Vyplývá to ze švédské studie realizované na 30.000 ženách a zveřejněné na stránkách Journal of Internal Medicine. Experti však připomínají, že je třeba dávat si pozor na dávky slunečního záření a že je třeba se chránit, píše italský deník La Repubblica.

Ilustrační foto.

Investice do zdraví zaměstnanců? Firmy raději zaplatí

Praha – S klesající nezaměstnaností začíná boj firem o některé profese. Snaha udržet si své zaměstnance a přispět k jejich lepšímu zdravotnímu stavu tak vede stále více podniků 
k tomu, že se začínají mnohem více zaměřovat na zdravotní programy pro zaměstnance. Slibují si od toho jak jejich vyšší loajalitu, tak i nižší nemocnost a lepší pracovní výkony.

Ilustrační foto.

Z trhu se stahuje 300 kg tuňáka kvůli histaminu

Veterináři nařídili stáhnout z trhu 300 kg španělského tuňáka. Obsahoval zvýšený obsah histaminu, který může způsobit kožní vyrážku. Víc než polovina se ho prodala do restaurací. Nyní jsou rybí filety stahovány od odběratelů, maso bude buď vrácené do země původu nebo neškodně zlikvidováno. Za uvedení závadného výrobku na trh hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Veletrh zdraví v českolipském KD Crystal.

Na českolipském Veletrhu zdraví poradili, jak být v kondici

Česká Lípa - Nechat si otestovat krev na přítomnost cholesterolu a cukru nebo si změřit krevní tlak. Ochutnat zdravé jídlo a naučit se samovyšetření. To všechno a mnoho dalšího čekalo včera na návštěvníky KD Crystal na Veletrhu zdraví v České Lípě.

Ilustrační foto

Ohrožených mrtvicí přibývá. To je zjištění z preventivní akce v nemocnici

Přerov – Mnozí přišli jen tak ze zvědavosti. Co kdyby náhodou. Po bezplatném vyšetření, které letos již tradičně nabídla zájemcům přerovská nemocnice v rámci Dne prevence cévní mozkové příhody, už ale některým lidem do smíchu nebylo. Vyšetření totiž odhalila velké procento pacientů, kterým toto závažné onemocnění hrozí.

Ilustrační foto.

Chceme zdravý životní styl? Cukrovinky 
by měly zmizet ze stojanů u kas

Praha - Předělejme supermarkety tak, aby zákazníky zbytečně nelákaly ke koupi cukrovinek a přizpůsobme dopravu a veřejná prostranství k tomu, aby lidé rádi chodili pěšky. To jsou některé z návrhů ke zlepšení péče o chronicky nemocné, které zazněly na právě probíhajícím 8. Prague International Health Summit, kterého se účastní odborníci ze 14 zemí celého světa.

Jiřina Šámalová

Myokiny. Účinný lék, který máme všichni v sobě

Praha – Zázračný hormon, který produkují naše svaly, léčivě působí na tukovou tkáň, mozek, trávicí trakt, kosti, srdeční sval i cévy 
a hraje roli i v prevenci rakoviny. Představujeme vám myokiny, o nichž se stále častěji mluví jako o lécích třetího tisíciletí.

Ilustrační foto.

Jak zatočit s únavou?

Základem je dopřát si dostatek pravidelného pohybu a pestrou stravu plnou vitamínů. Někdy pomůže třeba jen zvolnit tempo a nesnažit se stihnout všechno za každou cenu.