Kreativ

ŠTÍTEK: krevní tlak

Ilustrační foto

Jak je to s poplatky za preventivní prohlídky

Opava - „Jsem klientkou Všeobecné zdravotní pojišťovny a blíží se mi padesátka. Ráda bych absolvovala nějaké komplexní vyšetření svého zdravotního stavu. Hradí něco z něj pojišťovna?" ptá se čtenářka.

Dialyzační středisko NephroCare v Chomutově.

Nové šance při chronickém selhání ledvin

Severní Čechy - Dialýza patří mezi život zachraňující zdravotnické výkony a ročně je v České republice některou z tzv. hemoeliminačních metod pravidelně léčeno téměř 12 tisíc pacientů.

Dialyzační středisko NephroCare v Chomutově.

Nové šance při chronickém selhání ledvin

Severní Čechy - Dialýza patří mezi život zachraňující zdravotnické výkony a ročně je v České republice některou z tzv. hemoeliminačních metod pravidelně léčeno téměř 12 tisíc pacientů.

Ilustrační foto

Jmelí přináší štěstí i zdraví

Věčně zelené rostliny jmelí si povšimli již naši předkové. Připadala jim tajemná vždyť roste vysoko v korunách stromů a její plody, bílé bobule, se podobají perlám a dozrávají právě v prosinci.

Ilustrační foto.

Infarkt může překvapit i dvacetileté

Nedávno byli pro okolí ještě dětmi, na vlastní kůži už ale zažili i infarkt. Pacienti, kteří s takovou diagnózou potřebují již v mladém věku okolo dvaceti let pomoc lékařů kardiocentra českobudějovické nemocnice, nejsou v dnešní době výjimkou.

Ilustrační foto.

Infarkt může překvapit i dvacetileté

České Budějovice – Nedávno byli pro okolí ještě dětmi, na vlastní kůži už ale zažili i infarkt. Pacienti, kteří s takovou diagnózou potřebují již v mladém věku okolo dvaceti let pomoc lékařů kardiocentra českobudějovické nemocnice, nejsou v dnešní době výjimkou.

Marta Marhulová z Rokycan.

Vážná nemoc: Každá ranka na hlavě může způsobit velké krvácení

Stačí prudká změna nálady, stres, smích nebo neopatrný pohyb a plány na celý den, týden nebo měsíc končí v sanitce nebo vrtulníku záchranné služby. Maximální opatrnost při každém pohybu, nezbytnost kontrolovat emoce, potřeba vyhýbat se nadměrné námaze, zkrátka zabránit všemu, co by člověku mohlo zvýšit krevní tlak. To je situace, v níž žijí pacienti s AVM (Arteriovenózní malformací hlavy a krku).

Ilustrační foto

Sůl jako droga: patříme k nejzávislejším

Praha /ANIMACE, INFOGRAFIKA/ - Vysoký krevní tlak 
a riziko infarktu nebo mrtvice. To je výsledek vysoké spotřeby soli, ve které patří Češi k evropské špičce. Místo pěti doporučených gramů denně jí sníme třikrát tolik. Hůře na tom bývají muži – ti totiž spotřebují o celé čtyři gramy soli více než jejich ženské protějšky.

Ilustrační foto

Recept na zdravé oči? Preventivní prohlídky

Zrak patří k nejdůležitějším lidským smyslům, jeho poškození či ztráta dokážou život otočit naruby. Přestože pro zdravé oči v mnoha případech stačí jen docházet na preventivní prohlídky, téměř polovina lidí je podceňuje a pravidelné vyšetření zraku zanedbává.

Ilustrační foto.

Nová metoda hemodiafiltrace je pro pacienty šetrnější než dialýza

Nová metoda vysokoobjemové hemodiafiltrace je pro pacienty se selháním ledvin šetrnější a díky tomu i úspornější než klasická dialýza, pracuje s ní ale jen část středisek. Technika je totiž drahá a metoda není vhodná pro všechny pacienty. Úmrtnost ale snižuje o 30 procent, řekla novinářům Michaela Ságová z centra NephroCare.

Zrak patří k nejdůležitějším lidským smyslům. Ilustrační foto.

Recept na zdravé oči? Preventivní prohlídky

Zrak patří k nejdůležitějším lidským smyslům, jeho poškození či ztráta dokážou život otočit naruby. Přestože pro zdravé oči v mnoha případech stačí jen docházet na preventivní prohlídky, téměř polovina lidí je podceňuje a pravidelné vyšetření zraku zanedbává.

V rámci Světového dne diabetu se v MDM centru v Červeném Hrádku konal den otevřených dveří

Centrum pomáhalo odhalit cukrovku

Plzeň - Změření hladiny cukru v krvi a krevního tlaku. Odborná konzultace s lékařem zabývajícím se léčbou diabetické neuropatie a chronických bolestí.

Ilustrační foto.

Nebolí, ale zabíjí. U mrtvice rozhoduje každá minuta

Brno – Před cestou do práce vzala do ruky řasenku a chtěla si namalovat oči. „Načernila jsem si akorát nos. Neviděla jsem štěteček. V tu chvíli jsem si uvědomila, že něco není v pořádku," popsala Brňanka Lenka Řehulová. Vydala se proto do nemocnice. Právě včas. Prodělala totiž cévní mozkovou příhodu. Na nebezpečí nemoci, způsob jak jí předcházet a jak poznat člověka s mrtvicí, upozorňuje tento týden Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Ilustrační foto

Nebolí, ale zabíjí. U mrtvice rozhoduje každá minuta

Před cestou do práce vzala do ruky řasenku a chtěla si namalovat oči. „Načernila jsem si akorát nos. Neviděla jsem štěteček. V tu chvíli jsem si uvědomila, že něco není v pořádku," popsala Brňanka Lenka Řehulová. Vydala se proto do nemocnice. Právě včas. Prodělala totiž cévní mozkovou příhodu. Na nebezpečí nemoci, způsob jak jí předcházet a jak poznat člověka s mrtvicí, upozorňuje tento týden Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Tradiční burza středních škol ve dvoraně hranického zámku

Tradiční burzy v Hranicích se letos účastnilo 35 středních škol

Hranice – Která střední škola bude tou nejvhodnější? Ve středu si takovou otázku kladli nejen deváťáci, ale také jejich rodiče. Ve dvoraně hranického zámku totiž od rána až do odpoledních hodin probíhala burza středních škol. Do centra města tak znovu přijeli představitelé středoškolských organizací, a to z nejrůznějších koutů zejména Olomouckého a Zlínského kraje.

Nové Strašecí - Semice (KP) 2:1, podzim 2013

Infarktový závěr: Kaválek v poslední možnou chvíli mířil přesně

Nové Strašecí – Fotbalisté Nového Strašecí pořádně zvedli krevní tlak a nervy u domácích fanoušků. Do devadesáté minuty spalovali domácí jednu šanci za druhou a v devadesáté minutě o těsný náskok po ukvapené rozehrávce přišli. To ještě nikdo netušil, že o minutu později po rohovém kopu vstřelí Kaválek vítězný gól.

Ilustrační foto

Lékárny budou prodávat červené víno z Břeclavska

Jediné víno, které se od letošního podzimu může prodávat v českých lékárnách, je z Břeclavska. Stojí za ním společnost ResVinia. Její červené víno, které je směsí několika odrůd, je vyrobené z hroznů z katastru Velkých Bílovic a Moravského Žižkova.

Den sociálních služeb a Den pro zdraví v Domažlicích.

V Domažlicích byl Den sociálních služeb

Domažlice - V návaznosti na celorepublikový Týden sociálních služeb se v domažlickém Městském kulturním středisku konal Den sociálních služeb a Den pro zdraví.

Ilustrační foto

Lékárny budou prodávat červené víno z Břeclavska

Břeclavsko – Jediné víno, které se od letošního podzimu může prodávat v českých lékárnách, je z Břeclavska. Stojí za ním společnost ResVinia. Její červené víno, které je směsí několika odrůd, je vyrobené z hroznů z katastru Velkých Bílovic a Moravského Žižkova.

Setkání v berounském penzionu pro důchodce

Nuda a šedivé dny ve stáří? V Berouně ani náhodou

Beroun – Jak se dostanu do obchodu, když se mi dnes tak špatně chodí? Kde seženu nástavec na hůlku, abych neupadla na náledí? Kdo mne odveze k lékaři? To je jen zlomek otázek, které si často pokládá řada seniorů.

David Rath a Kateřina Pancová

Rath s Pancovou u soudu pomáhali zapisovatelce, která zkolabovala

Praha – Projednání kauzy exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného z korupce dnes přerušil před Krajským soudem v Praze kolaps zapisovatelky. Pomoc jí ihned poskytli Rath a další obžalovaná, Kateřina Pancová. Oba jsou lékaři. Ženu odvezla záchranná služba, podle Pancové bude v pořádku.

Ilustrační foto

Na infarkt umírá v nemocnicích méně lidí

Praha – Ročně u nás zabije pět až šest tisíc lidí. Víc než polovina starších Čechů má navíc na infarkt zaděláno, protože trpí vysokým krevním tlakem. Srdeční mrtvice však neohrožuje jen ty ve vyšším věku – každý rok postihne tři stovky lidí, kterým ještě nebylo ani čtyřicet. Přesto na infarkt v nemocnici umírá stále méně pacientů. I to, že lékaři umí s chorobou stále lépe bojovat, připomíná zítřejší den srdce.

Ilustrační fotografie.

Břeclavská nemocnice se zaměří na srdce

Břeclav – Srdce a civilizační choroby s ním související budou ve středu v centru zájmu břeclavské nemocnice. Program připravený u příležitosti Světového dne srdce potrvá od dvou do pěti hodin odpoledne. Přijít může každý.

Šestý ročník charitativní akce Běh naděje

V Kroměříži se běhalo pro zdraví a naději

Kroměříž - Šestý ročník Běhu naděje se včera uskutečnil na Hanáckém náměstí v Kroměříži. Na přípravě akce na podporu dětí s rakovinou se podílela Tělocvičná jednota Sokol Kroměříž ve spolupráci s městem.

Vyšetření kůže. Ilustrační foto

Zkontrolujte si znaménka, zve dnes novojičínská nemocnice

Nový Jičín - Nemocnice v Novém Jičíně dnes organizuje den otevřených dveří zaměřený na prevenci rakoviny kůže. Od 15.30 do 19 hodin si mohou všichni zájemci nechat po létě zkontrolovat mateřská znaménka, změřit krevní tlak a nechat si provést orientační vyšetření krve.

Veletrh sociálních služeb v Havířově.

Poskytovatelé sociálních služeb se prezentovali na veletrhu

Havířov - Ani vytrvalý déšť nezhatil Veletrh sociálních služeb, který se v úterý konal na náměstí Republiky. Na ploše náměstí bylo na třicet stánků, ve kterých se lidé mohli informovat o celé škále nabízených sociálních služeb, zkontrolovat svůj krevní tlak, koupit zdravotní pomůcky nebo přispět na charitu.