Praha - Otevřeno na Nový rok budou mít dvě procenta restaurací v Česku. Vyplývá to z údajů gastronomického portálu Lunchtime.cz. Nejvíce restaurací a jídelen, které budou ten den v provozu, je v centru Prahy a ve velkých městech, kde mohou počítat s návštěvou zahraničních turistů. Češi zpravidla Nový rok tráví v rodinném kruhu.
Krnov, Branice - Děti z Krnova a z Branic už vědí, že česká a polská Štědrovečerní večeře se liší pouze v maličkostech. Vařit typické pokrmy obou zemí se naučily v rámci projektu Vaříme společně - Gotujeme razem.
Sudslava – Barokní budova bývalé fary dostala v roce svého 320. výročí vzniku hezký vánoční dárek. V adventním období se podařilo restaurátorskému týmu Lukáše Hrindy – absolventům Fakulty restaurování v Litomyšli – nalézt pod vrstvou mladší omítky v reprezentativním sále bývalé fary v Sudslavě malbu z období rokoka vyobrazující barevné motivy kartuší se scenériemi krajinek.
Sudslava – Barokní budova bývalé fary dostala v roce svého 320. výročí vzniku hezký vánoční dárek. V adventním období se podařilo restaurátorskému týmu Lukáše Hrindy – absolventům Fakulty restaurování v Litomyšli – nalézt pod vrstvou mladší omítky v reprezentativním sále bývalé fary v Sudslavě malbu z období rokoka vyobrazující barevné motivy kartuší se scenériemi krajinek.
Buchlov – Už tradičně otevřel na Štěpána své zamrzlé brány hrad Buchlov. Zástupy návštěvníků uvnitř čekaly ukázky práce řemeslníků, zabijačkové speciality i čaj z buchlovské lípy neviny podávaný z polní kuchyně.
Česká Třebová – Italskou pizzu zná snad každý, ani italské manželství není Čechům cizí… Jak ale chutnají italské Vánoce? Hlavně po panetone a rybě, zjistili účastníci předvánočního setkání na českotřebovském Starém náměstí. Na ochutnávku je pozvali členové občanského sdružení Lingvia group, jehož cílem je širokou veřejnost s touto jihoevropskou zemí blíž seznámit. Třeba proto, že Česká Třebová má partnerské město právě v Itálii.
Vážany – V domě pro seniory ve Vážanech je v poledne na Štědrý den absolutní klid. Ve vstupní hale mě vítá jen recepční a po levici za stolem si povídá skupinka tamních klientů, jinak nikde nikdo. Posadím se na židli a čekám, než přijde vedoucí domova Eva Vejvodová.
Milý Ježíšku,
jistě víš, že jsem se letos na Tvůj příchod náležitě připravovala. Začalo to v listopadu pečením perníčků, na začátku prosince se k tomu přidalo i linecké a pěkný adventní věnec.
Principy východní filozofie feng-shui můžete brát jen jako módní vlnu a spokojit se s tím, že si dáte zaoblit rohy v bytě a víc se o nic nestaráte. A nebo se do těchto tisíce let starých zákonitostí můžete zahloubat a zkusit je pochopit. Možná vám to pak přinese vyrovnanost a klid. Ostatně pravým cílem feng-shui je zdravý a šťastný člověk.
Vážany – V domě pro seniory ve Vážanech je v poledne na Štědrý den absolutní klid. Ve vstupní hale mě vítá jen recepční a po levici za stolem si povídá skupinka tamních klientů, jinak nikde nikdo. Posadím se na židli a čekám, než přijde vedoucí domova Eva Vejvodová.
Buchlov – Už tradičně otevřel na Štěpána své zamrzlé brány hrad Buchlov. Zástupy návštěvníků uvnitř čekaly ukázky práce řemeslníků, zabijačkové speciality i čaj z buchlovské lípy neviny podávaný z polní kuchyně.
Praha – Řemeslo má zlaté dno. Své o tom ví sedm nejlepších pražských učňů, kteří minulý týden z rukou radní pro školství Heleny Chudomelové převzali stříbrné medaile ze 42 gramů ryzího stříbra a čestný titul Sollers (latinsky zručný), protože dosáhli v učňovské soutěži Sollertia minimálně 66 % výsledku profesionála – vyzyvatele, se kterým se utkali. A dva z nich – elektrikář Jan Kracek (třetí zprava) a truhlář Ondřej Hušek (druhý zprava) byli dokonce lepší než vyzyvatel.
Vánoce v Praze začínají v dnešní době už na konci září, a tak se není čemu divit, že po třech měsících zahlcení blýskavými světýlky a vánočními dekoracemi si už ty opravdové svátky ani neužijeme. Nebylo tomu tak ale vždy. Pražští obyvatelé, kteří žili před sto lety, si veškeré dekorace vyráběli sami doma, před Vánoci dodržovali mnoho tradic a zvyků a samotné svátky si dokázali užít i bez komerčního zahlcení. Vlídnou a klidnou atmosféru staré Prahy můžete v těchto dnech nasát na výstavě v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK v Praze 2.
Brno /ROZHOVOR/ - Bývalý brněnský fotbalista a hodonínský rodák Ondřej Mazuch už rok sedá v šatně ukrajinského Dněpropetrovsku. Na život si zvykl, problémy mu nedělá ani řeč.
Ostrava - Štědrovečerní večeři připraví tradičně například v restauraci v ostravském hotelu Imperial. Kapra a salát si můžete dát také v hotelu Park Inn.
Moravské Budějovice - Kuchyň zavřou od 1. února příštího roku v Léčebně dlouhodobě nemocných v Moravských Budějovicích. Šest zaměstnanců z ní bude muset odejít. Jídlo do LDN se bude vozit z třebíčské nemocnice. Takový krok se nelíbí zastupitelům ani radnici. Vytýkají Nemocnici Třebíč, která LDN se sedmdesáti lůžky spravuje, že kuchyň měla zachovat. A nejen kvůli pracovním místům.
České Budějovice – Vánoční svátky, smažený kapr k večeři na téměř každém stole a chladné počasí. To je situace, která dokáže způsobit nemalé problémy v domácnostech s ucpanou kanalizací. Na vině jsou tuky z kuchyně, které lidé právě o Vánocích ve velkém množství vylévají do kanalizace. Tam ale mohou při nízkých teplotách ztuhnout a zamezit volnému odtoku odpadních vod.
Brno /ROZHOVOR/ – Bývalý brněnský fotbalista a hodonínský rodák Ondřej Mazuch už rok sedá v šatně ukrajinského Dněpropetrovsku. Na život si zvykl, problémy mu nedělá ani řeč.
Praha – Vánoce v Praze začínají v dnešní době už na konci září, a tak se není čemu divit, že po třech měsících zahlcení blýskavými světýlky a vánočními dekoracemi si už ty opravdové svátky ani neužijeme. Nebylo tomu tak ale vždy. Pražští obyvatelé, kteří žili před sto lety, si veškeré dekorace vyráběli sami doma, před Vánoci dodržovali mnoho tradic a zvyků a samotné svátky si dokázali užít i bez komerčního zahlcení. Vlídnou a klidnou atmosféru staré Prahy můžete v těchto dnech nasát na výstavě v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK v Praze 2.
Praha – Vánoce v Praze začínají v dnešní době už na konci září, a tak se není čemu divit, že po třech měsících zahlcení blýskavými světýlky a vánočními dekoracemi si už ty opravdové svátky ani neužijeme. Nebylo tomu tak ale vždy. Pražští obyvatelé, kteří žili před sto lety, si veškeré dekorace vyráběli sami doma, před Vánoci dodržovali mnoho tradic a zvyků a samotné svátky si dokázali užít i bez komerčního zahlcení. Vlídnou a klidnou atmosféru staré Prahy můžete v těchto dnech nasát na výstavě v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK v Praze 2.
Ostrava /DENÍK ZAJÍMALO/ - Štědrovečerní večeři připraví tradičně například v restauraci v ostravském hotelu Imperial. Kapra a salát si můžete dát také v hotelu Park Inn.
Moravské Budějovice - Kuchyň zavřou od 1. února příštího roku v Léčebně dlouhodobě nemocných v Moravských Budějovicích. Šest zaměstnanců z ní bude muset odejít. Jídlo do LDN se bude vozit z třebíčské nemocnice. Takový krok se nelíbí zastupitelům ani radnici. Vytýkají Nemocnici Třebíč, která LDN se sedmdesáti lůžky spravuje, že kuchyň měla zachovat. A nejen kvůli pracovním místům.
Ústí nad Labem - Smažený kapr, bramborový salát, svařák nebo punč. To jsou jídla nebo nápoje, bez kterých si řada lidí nedovede představit Štědrý den. Několik ústeckých restaurací se proto rozhodlo na tradice zareagovat a usnadnit Ústečanům práci, aby nemuseli strávit sváteční den u plotny.
Zlín - „Pojďte dál, právě vařím pro své děti oběd, než přijdou ze školy. Odpoledne budu péct linecké a vanilkové rohlíčky," chlubí se Pavlína Fajčáková, klientka Charitního domova pro matky s dětmi v tísni ve Zlíně. V pokoji, který je spojen s kuchyní, už je znát, že Vánoce jsou za dveřmi.
V noci na čtvrtek hořel v Příbrami III rodinný dům. Sedm lidí bylo zraněno. Požár byl nahlášen pět minut před půlnocí, oheň zasáhl kuchyň a asi polovinu domku. „Na místo jsme poslali hasiče ze stanice HZS Příbram a jednotku dobrovolných hasičů z Březových Hor," popsala Lenka Kostková, mluvčí středočeských hasičů.
Prachaticko – Humorné historky o tom, jak někdo loví kapra za vanou, jak museli při štědrovečerní večeři toho, kdo se ujal zabít kapra, krmit, protože si pomlátil obě ruce, a jak se zabíjení kapra v domácích podmínkách změní ve všechno jiné, jen ne v poklidnou vánoční atmosféru, mají reálný základ.
Jihlavsko – Nezabíjejte kapra doma, žádá státní veterinární správa. Podle ní bylo usmrcování kapra v městské domácnosti běžné zejména v dobách, kdy byly ledničky vzácností a kapři nedostatkoví.
Hodonín – Šestnáct hostů muselo nečekaně opustit restauraci, která se nachází ve sklepních prostorách hodonínské radnice. V kuchyni tam totiž začala hořet fritéza. Profesionální i dobrovolní hasiči z Hodonína k požáru vyjeli o půl sedmé večer a za půl hodiny byli s prací hotovi. Oheň zlikvidovali pomocí ručního hasicího přístroje.
Praha – Řemeslo má zlaté dno. Své o tom ví sedm nejlepších pražských učňů, kteří včera z rukou radní pro školství Heleny Chudomelové převzali stříbrné medaile ze 42 gramů ryzího stříbra a čestný titul Sollers (latinsky zručný), protože dosáhli v učňovské soutěži Sollertia minimálně 66 % výsledku profesionála – vyzyvatele, se kterým se utkali. A dva z nich – elektrikář Jan Kracek (třetí zprava) a truhlář Ondřej Hušek (druhý zprava) byli dokonce lepší než vyzyvatel.
Příbram – V noci na čtvrtek hořel v Příbrami III rodinný dům. Sedm lidí bylo zraněno. Požár byl nahlášen pět minut před půlnocí, oheň zasáhl kuchyň a asi polovinu domku. „Na místo jsme poslali hasiče ze stanice HZS Příbram a jednotku dobrovolných hasičů z Březových Hor," popsala Lenka Kostková, mluvčí středočeských hasičů.
Příbram /AKTUALIZACE/ – V noci na čtvrtek hořel v Příbrami III rodinný dům. Sedm lidí bylo zraněno. Požár byl nahlášen pět minut před půlnocí, oheň zasáhl kuchyň a asi polovinu domku. „Na místo jsme poslali hasiče ze stanice HZS Příbram a jednotku dobrovolných hasičů z Březových Hor," popsala Lenka Kostková, mluvčí středočeských hasičů.
České Budějovice – V osmnácti letech už má na svém kontě velké úspěchy nejen ve své rodné zemi, ale i na mezinárodním poli. Martin Škoda, rodák ze Soběslavi a student českobudějovického Biskupského gymnázia J. N. Neumanna, vydal letos na jaře svou první, a dlužno podotknout, že velmi úspěšnou kuchařku.
Plumlov – Pozemky pod městským kempem Žralok koupí od státu za více než tři miliony korun plumlovská radnice. Minulý týden se na tom shodli místní zastupitelé.
Praha – Čtyři hodiny vaření, tři nejlepší učni kuchaři a v hlavní roli kuře a la bažant. Takový byl poslední souboj soutěže Sollertia, který se konal na Středním odborném učilišti gastronomie v Praze 10. Tři nejlepší učni, kteří vzešli ze školních kol, bojovali nejen mezi sebou. Ale hlavně s vyzyvatelem šéfkuchařem v jedné z pražských restaurací Jiřím Králem.
Plumlov – Pozemky pod městským kempem Žralok koupí od státu za více než tři miliony korun plumlovská radnice. Minulý týden se na tom shodli místní zastupitelé.
Zlín - Co se bude v Městském divadle Zlín dít o svátcích a v posledních dnech v roce? „Program bude zaměřen především na rodiny s dětmi," prozradil principál Městského divadla Zlín Petr Michálek.