Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Recept Deníku: Hranolková bašta měla úspěch

Ústí nad Labem /HLASOVÁNÍ/ – Bašta se musí hned po uvaření podávat. Jde výhradně o domácí jídlo. Do kuchyní restaurací se moc nehodí. To byla slova kuchařky Ivany Derynkové v restauraci Sport Pub Zlatopramen.

Nákupní zóna má zelenou

Litoměřice - Nové obchody u Intersparu v Litoměřicích mají otevřít za rok. Stavební úřad zamítl požadavek postavit okružní křižovatku.

Do taštiček zavírá koprovou omáčku i guláš

České Budějovice - Rodák z Českých Budějovic Petr Jachnin zaujal v kuchařské soutěži Recept na bohatství. Vymyslel taštičky s náplní, které mají nekonečně variant. Inspirace čerpá z typických národních jídel celého světa, své nápady nyní vydává už i v knize

Zloděj se zapotil, ale i hořce zaplakal

Ústí nad Labem – Zloděj musel v noci na středu u vchodu do vietnamské večerky na ústecké Severní terase, poblíž obchodního centra Albert, prokázat (ale marně) hodně vytrvalosti a síly.

OBRAZEM: Staročeské pokrmy provoněly školní jídelnu ve Znojmě

Znojmo - Staročeskou kuchyni se rozhodly v předadventní době připravit kuchařky školní jídelny Gymnázia a Střední pedagogické školy ve Znojmě. Pro školáky i dospělé strávníky připravily v těchto dnech v jídelně na Alšově ulici staročeskou svíčkovou, skořicový řízek či třeba staročeský guláš.

Squat u nádraží v Břeclavi má brzy zaniknout

Břeclav – Jeden z největších nepovolených azylů pro bezdomovce v Břeclavi možná už v prosinci zavře. Bývalé zdravotní středisko u vlakového nádraží bylo minulý týden hlavním tématem schůzky vedení města a zástupců Českých drah. Debatovali zejména o co nejrychlejším odkupu a likvidaci stavby či zamezení nezvaných návštěv.

Do taštiček zavírá koprovou omáčku i guláš

České Budějovice - Rodák z Českých Budějovic Petr Jachnin zaujal v kuchařské soutěži Recept na bohatství. Vymyslel taštičky s náplní, které mají nekonečně variant. Inspirace čerpá z typických národních jídel celého světa, své nápady nyní vydává už i v knize

Nejlepší v republice? Ryby a sushi z brněnské Koishi

Brno /ANKETA/ – Na vrchol pyramidy nejlepších restaurací v České republice se dostal brněnský kamínek. V japonštině Koishi. Restaurace zaměřená na ryby a sushi se v Maurerově výběru Grand Restaurant 2013 ocitla na prvním místě.

V Neratově se díky veřejnému seznamu stane Ježíškem kdokoli

Neratov – O tom, že stát se skutečným Ježíškem je docela snadné, přesvědčí každého začínajícího filantropa v Neratově. Letoš už poněkolikáté zde totiž organizují akci, která má pro klienty zdejšího chráněného bydlení zajistit oči rozzářené radostí.

V Neratově se díky veřejnému seznamu stane Ježíškem kdokoli

Neratov – O tom, že stát se skutečným Ježíškem je docela snadné, přesvědčí každého začínajícího filantropa v Neratově. Letoš už poněkolikáté zde totiž organizují akci, která má pro klienty zdejšího chráněného bydlení zajistit oči rozzářené radostí.

Jedlík Jaroslav Neměc: Živé brouky bych do úst nevzal

Bystré u Poličky, Hovězí – Objíždí soutěže po celé republice a nezřídka vítězí. Není to ovšem tím, že by byl nejrychlejší či nejsilnější. Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky na Vysočině je jedlík. Maxijedlík. Spořádá všechno a většinou rychleji než ostatní.

Squat u nádraží v Břeclavi má brzy zaniknout

Břeclav – Jeden z největších nepovolených azylů pro bezdomovce v Břeclavi možná už v prosinci zavře. Bývalé zdravotní středisko u vlakového nádraží bylo minulý týden hlavním tématem schůzky vedení města a zástupců Českých drah. Debatovali zejména o co nejrychlejším odkupu a likvidaci stavby či zamezení nezvaných návštěv.

Vetřela se k seniorce pod záminkou přeplatku

Uherské Hradiště – "Jdu vám vrátit přeplatek za zdravotní pojištění!" Tuto větu uslyšela šestaosmdesátiletá paní z Uherského Hradiště v domovním telefonu hned poté, co na ni v pondělí ráno v devět hodin zazvonila neznámá žena.

Mladé cizince naučí péct perníčky

Letohrad – Po městě se od pondělí pohybují cizojazyčně hovořící studenti, Letohradské soukromé gymnázium hostí skupinku Italů a Francouzů ze škol zapojených do projektu Comenius.

Futsalistům Amoru prohra moc neublížila. Učili se

Vyškov – Svému názvu dostáli bezezbytku. Jejich sehraným kombinacím snad opravdu chyběl jen ten hudební doprovod. Futsalisté rezervy Tanga Brno ve vyškovské hale při ZŠ Purkyňova zcela jasně přehráli domácí Amor, který proti nim nastoupil coby druhý tým divizní tabulky.

Příbram dostává vánoční výzdobu

Příbram - Předvánoční atmosféru mohou lidé v Příbrami vnímat v centru města. Pracovníci technických služeb instalovali dva vánoční stromy a v těchto dnech rozmisťují po městě světelnou výzdobu.

Ano, šéfe: Bitva s blafy nekončí ani na zámku v Cholticích

Praha - V pořadu Ano, šéfe! se na zámku ještě nevařilo, proto Zdeněk Pohlreich zvedl tuto pomyslnou rukavici a v poslední epizodě svého pořadu se podívá na zámek v Cholticích, kde podniká Josef Raba. Ať dělá, co dělá, je v minusu, ročně prodělává přes sto tisíc. V kuchyni je mladý kuchař Tomáš, který by rád dobře vařil, ale zatím se mu to ně- jak nedaří.

RECEPT DENÍKU: Krůtí bylo dost slané

Ústí nad Labem - Svým složením by se dal zařadit jak do české, tak do německé kuchyně. Základ tvořila osmažená cibule orestovaná dozlatova. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Jarmila Vágnerová s receptem na Krůtí maso na houbách.

Svíčková jak od maminky? Jedině v Česticích

Čestice – Minutky si můžete dát v každé restauraci, ale pořádnou omáčku, za kterou by se nemusela stydět ani prababička, ochutnáte v Čestické hospodě. Ta se už opakovaně stala tou nejoblíbenější hospůdkou čtenářů Deníku. Letos už potřetí za sebou.

Jak doma šetřit teplem

Studený vzduch může do našich bytů či domů proudit v podstatě kudykoli a okrádat nás tak o drahocenné a navíc i drahé teplo.

Restaurace Bečva hostila festival gulášů a piva

Přerov – Dvanáct druhů chutných gulášů, bohatou nabídku piv včetně speciálního mojita. Všechny tyto pochutiny mohli ochutnat návštěvníci školní restaurace Bečva, kde přerovská Střední škola gastronomie a služeb (SŠGS) hostila od úterý 20. listopadu do čtvrtka 22. listopadu desátý ročník Podzimního festivalu gulášů a piva.

FOTO: Do stolanské malotřídky zavítali exotičtí hosté z Peru a Zambie

Stolany – Minulý týden se ve zdejší malotřídní škole uskutečnila tradiční oblíbená akce „Spaní ve třídě". Ale než se žáci první, druhé a třetí třídy zavrtali do svých spacáků, tak si užili plno zábavy při zpěvu, tanci či bezprostřední povídání se dvojicí zahraničních studentů.

Na hodinku zpátky do 17. století

Radim  - „Jediné, co po vás chci je představivost. Zanedlouho se totiž ocitneme v 17. století," upozornil všechny přítomné návštěvníky průvodce zámku Radim. Začínala totiž jedna z nočních prohlídek. Čekala na nás prohlídková trasa při svíčkách a těšit jsme se mohli také na místní kuchyni…

Knihy pod stromeček? Nejoblíbenější jsou kuchařky

Praha - Kuchařské knihy patří k oblíbeným dárkům a stálicím vánočního trhu. Například v pražském Luxoru si zájemci mohou vybírat z neuvěřitelného množství 1846 titulů kuchařek vedených pod populárně-naučnou literaturou. Počítač zaznamenal, že za poslední týden si odnesli 457 titulů.

Pestré využití konopného semínka v kuchyni

Konopné semínko se používá již oloupané (v kuchyni by bylo téměř nemožné). Nejlépe ve studené kuchyni, ale lze je i opražit, restovat, péct (spíše však krátce, aby nevyprchaly všechny důležité látky). Kombinace je všestranná, jako u sezamového semínka.

Pestré využití konopného semínka v kuchyni

Konopné semínko se používá již oloupané (v kuchyni by bylo téměř nemožné). Nejlépe ve studené kuchyni, ale lze je i opražit, restovat, péct (spíše však krátce, aby nevyprchaly všechny důležité látky). Kombinace je všestranná, jako u sezamového semínka.