Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Dřevojan soudu: jste tady podjatí

Znojmo - Proces s šestašedesátiletým důchodcem, který stojí za vydáváním regionálního týdeníku, se zřejmě značně protáhne. Obžalovaný Zbyšek Dřevojan totiž tvrdí, že soudci nejen ve Znojmě, ale i jinde v kraji, jsou vůči němu podjatí. Soudce Pavel Rujbr tak byl v pátek nucen další přelíčení přesunout na neurčito.

Většina rybníků už má výlov za sebou

Kroměřížsko – K podzimu neodmyslitelně patří i výlovy rybníků. Na Kroměřížsku tomu není jinak, ovšem v regionu se rybníky vypouští hlavně kvůli výlovu ryb, které pak putují do sportovních zařízení rybářů.

Gastrofest opět pozve přátele dobrého jídla

České Budějovice – Kuchyni africkou, asijskou, maďarskou nebo slovenskou i rybí speciality z jihu Čech nabídne už příští týden od 8. do 10. listopadu na výstavišti v Českých Budějovicích 16. ročník festivalu Gastrofest. Chybět nebude ani rekordní zhruba tři metry vysoká homole ze švestkových knedlíků.

Ucho jidášovo roste i v zimě. Žádná pravá čína se bez něj neobejde

Liberec - Myslíte si, že zima znamená konec houbaření? Naopak, právě nyní můžeme v lese najít opravdové kuriozity, které doma hravě zastíní fádní smaženici. Třeba takové ucho jidášovo, na první pohled ošklivá houba, je v asijských zemích uctívána jako léčivka a navíc se dobře uplatní v kuchyni.

Ucho jidášovo roste i v zimě. Žádná pravá čína se bez něj neobejde

Liberec /HOUBOVÝ SERIÁL/ - Myslíte si, že zima znamená konec houbaření? Naopak, právě nyní můžeme v lese najít opravdové kuriozity, které doma hravě zastíní fádní smaženici. Třeba takové ucho jidášovo, na první pohled ošklivá houba, je v asijských zemích uctívána jako léčivka a navíc se dobře uplatní v kuchyni.

Roman Vaněk pokřtil na Kyčerce novou kuchařku

Velké Karlovice – Respektovaný český kuchař a šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk pokřtil v pátek v hospůdce Kyčerka ve Velkých Karlovicích svou novou kuchařku Kouzlo kuchyně Čech a Moravy.

Abeceda koření: yzop - umí léčit a skvělé chutná

V tomot díle našeho seriálu vám představíme koření, které má výrazné léčivé účinky. Používá se ale také v kuchyni. Své uplatnění nalezne především v severoafrických kuchyních. Seznamte se s yzopem.

Indický mistr nabízí svá jídla studentům v Hranicích

Hranice – Studenti Soukromé střední odborné školy Hranice si tento týden mohou pochutnat na speciální indické stravě. Obědy jim totiž od pondělí až do pátku ve spolupráci se stálými zaměstnanci připravuje indický kuchařský mistr Singh Narinder.

Rodiče kvůli dětem vyměnili pohodlí za divočinu

Česká Třebová – Mateřské centrum Rosa v uplynulém týdnu rodičům představilo své nové  prostory v bývalé kuchyni a jídelně Základní školy Ústecká. Rekonstrukcí za tři čtvrtě milionu korun vznikla prostorná herna a zázemí, centrum má k dispozici nově i zahradu.

Milionové škody po požáru malenovické restaurace

Zlín – Škoda přes dva miliony. To je konečný účet, který si vyčíslili majitelé restaurace ve Zlíně-Malenovicích. Ti v pátek 26. října ráno totiž málem přišli o své podnikání a někteří tak i o střechu nad hlavou. V provozovně totiž hořelo.

Rychvald nabízí moderní bydlení pro seniory

Rychvald - Čtvercová přízemní stavba s hlavní budovou a miniparčíkem uprostřed. Tak vypadá moderní bydlení pro seniory, které bylo ve čtvrtek slavnostně otevřeno v Rychvaldu.

Rychvald nabízí moderní bydlení pro seniory

Rychvald - Čtvercová přízemní stavba s hlavní budovou a miniparčíkem uprostřed. Tak vypadá moderní bydlení pro seniory, které bylo ve čtvrtek slavnostně otevřeno v Rychvaldu.

Sousedé chystají hradní slavnost

Linec – Dva roky pracují dobrovolníci z Pasova, Lince a Vídně zdarma na sanaci ruiny hradu Felkenstein u Hofkirchenu v Mühlviertlu. Co udělali letos, odprezentuje spolek pro uchání hradu při hradní slavnosti v neděli 28. října.

Dýně není jen podzimní strašák, ale i zdravá zelenina

Praha – Dýně jsou jedním z hlavních symbolů Halloweenu, svátku, který je spjat s tradicemi a zvyky starých Keltů. Vysmátí či zamračení strašáci zdobí nejednu zahrádku, ovšem stále častěji se tato brukvovitá zelenina prosazuje i v kuchyni. Největší dýně, které prý mohou vážit až 900 kilogramů, se však pro gastronomii nehodí.

Restaurace je opravená, ale vařit se v ní již nebude!

Ústí nad Labem – Během následující plesové sezony se mohou Ústečané těšit, že se po dlouhých letech změní tvář restaurace v ústeckém kulturním domě. Před podpisem nájemní smlouvy má nyní Roman Sluka, který restauraci kompletně předělal. Vařit se zde ale jako v minulosti nebude.

Překvapená žena v domě narazila na čtyři vetřelce

Nasavrky - O tom, že drzost různých vetřelců, šmejdilů a všemožných zlodějů nezná mezí, se v pondělí přesvědčila třiaosmdesátiletá majitelka domu v Nasavrkách, která oznámila policistům, že do jejího příbytku vstoupili bez pozvání hned čtyři lidé. Seniorka si jich ale všimla dřív, než jí stačili něco ukrást.

Překvapená žena z Nasavrk v domě narazila na čtyři vetřelce

Nasavrky - O tom, že drzost různých vetřelců, šmejdilů a všemožných zlodějů nezná mezí, se v pondělí přesvědčila třiaosmdesátiletá majitelka domu v Nasavrkách, která oznámila policistům, že do jejího příbytku vstoupili bez pozvání hned čtyři lidé. Seniorka si jich ale všimla dřív, než jí stačili něco ukrást.

V Panské znělo: Ano, šéfe!

Jindřichův Hradec - Někteří jej zatracují, jiní obdivují jeho neutuchající snahu vrátit české pohostinství zpět na úroveň, kterou se pyšnilo v dobách před normami státního podniku Restaurace a jídelny.

Učni už mají kuchyň na praxi

Vrchlabí - Město do učební novinky investovalo zhruba milion a půl korun. Na Liščím kopci si uvolnilo prostory pro seniory.

Pizza nebo kuskus? Obědy ve školních jídelnách se změnily

Region - Už to nejsou jen knedlíky s UHO (v minulosti všeobecné vžitá zkratka pro univerzální hnědou omáčku ze školních jídelen – pozn. aut.), bramborová kaše bez chuti nebo znojemská pečeně s rýží. Ty doby jsou snad definitivně pryč.

Přehlídku japonské kultury zahájí v Kroměříži koncert

Kroměříž – Dny japonské kultury Aka Tomba se počínaje třiadvacátým říjnem konají v kině Nadsklepí v Kroměříži. Přehlídka potrvá až do pětadvacátého října, slavnostnímu zahájení bude předcházet přednáška o japonských obřadech a kuchyni.

SLOUPEK: „Těsto na nudle musí být tak tenké...“

„..aby se přes něj daly číst noviny." To říkávala naše paní sousedka Karmazínová, která dělávala nejen domácí nudle na těsto, ale i báječný štrůdl, buchty s ořechovou náplní nebo takzvaný trojctihodný koláč.

Školku si děti užívají s nadšením

Poběžovice /FOTOGALERIE/ -  Euforie z nepřeberného množství nových hraček a volného prostoru pro dovádění. To byl základní pocit předškoláků z Poběžovic a okolí, kteří včera poprvé vstoupili do zbrusu nového areálu tamní mateřské školy.

Oprava kuchyně v kamýcké škole stála přes půl milionu

Kamýk – Kuchařky v kamýcké základní škole vaří v nové kuchyni, o jejíž modernizaci se postarala obec.„Při opravě byla vyměněná elektroinstalace v celé kuchyni, rozvody vody a odpadních vod, podlaha a obklady. Škola má i nový sporák a varnou stoličku pro kvalitní vaření obědů pro žáky základní školy a pro veřejnost," říká starosta Kamýku Petr Halada.

U Dobráčka bez ostychu servírují falešného lososa

Praha - Šéf přijíždí až do Bavorska, kde si jeho pomoci žádá krajan, který tu žije už sedmnáct let. Kousek od Mnichova na úpatí Alp podniká Roman Schmoll, který uprchl před komunisty do Rakouska. Sám před sebou ale neutekl a na své cestě zanechal několik žen a čtyři děti. Páté čeká s teprve třiadvacetiletou Němkou.

Kuchařský olympionik: Nejraději mám k jídlu pěkný dobrý kus masa

Tachov /ROZHOVOR/ - Měřím 183 centimetrů, ale abych se Josefu Kratochvílovi mohl podívat do očí, musím zaklonit hlavu. Tento snad dvoumetrový chlapík mě vítá v parádním modrobílém kuchařském rondonu s českými vlaječkami na límci a ukazuje mi „své" království.