Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

OBRAZEM: Školu ovládly chutě a vůně Španělska

Havlíčkův Brod – V rytmu španělské kuchyně ve čtvrtek ožila brodská Obchodní akademie a Hotelová škola. Konal se zde projektový Den mezinárodní kuchyně, tentokrát věnovaný Španělsku. Škola se zaměřila nejenom na věhlasné španělské gastronomické lahůdky, ale také na španělskou kulturu, historii či zeměpis. Na akci zavítal i sám španělský velvyslanec Pedro Calvo-Sotelo Íbañez-Martín.

Sjezd ČSSD nic nevyřeší. Na diskusi o podstatných věcech nebude čas

/INFOGRAFIKA/ Kdo by si pomyslel, že se pozornost celé politické scény bude upírat na mimořádné jednání strany, která získala loni v říjnu 7,2 procenta hlasů, pousmál se jeden z kandidátů ČSSD na předsedu strany. Důvod, proč se nyní všichni zajímají o to, co vzejde z kuchyně sociálních demokratů, se jmenuje druhý pokus Andreje Babiše o sestavení vlády s důvěrou.

Na co se zaměřit při výběru nové ledničky

Lednička je základním kuchyňským spotřebičem, od kterého vyžadujeme solidní funkčnost a pokud možno i dlouhou životnost. Je proto dobré znát základní pojmy, jež jsou s ledničkami spojeny.

Trofeje loni ulovených srnců patří k nejlepším za poslední léta

Žďár nad Sázavou – Trofeje zvěře, která byla v honitbách žďárského okresu ulovena v uplynulém roce, odborníci nyní hodnotí v sídle Okresního mysliveckého spolku (OMS) ve Žďáře nad Sázavou. Po celkové kontrole si bude moci tento „vzorek regionální zvěře“ prohlédnout také veřejnost. A to na tradiční chovatelské přehlídce, jež je pro letošek naplánována na 23. až 25. března.

Volejbalista Bartoš: Parkování v Nice? Pokud nemáte odřené auto, tak nejste in

ROZHOVOR/ - Před třemi lety vyhrál s týmem Tours všechno, co mohl. Pětadvacetiletý smečař Adam Bartoš se stal šampionem Francie, se spoluhráči ovládl národní pohár i Superpohár. Na podobné tažení letos může odchovanec zlínské Fatry nejspíše zapomenout. Nice, kde volejbalový reprezentant momentálně působí, se pět kol před koncem základní část krčí až na desáté příčce.

Studenti hotelové školy budou už brzy vařit a péct v novém

Pelhřimov – Studenti Vyšší odborné školy a Střední školy hotelové v Pelhřimově budou zanedlouho vařit, péct, tvořit a vzdělávat se v novém. Pelhřimovská hotelová škola se totiž pustila do rekonstrukce za necelých třináct milionů korun.

Vinaři, pozor! Jarní otevřené sklepy se blíží

Litoměřicko - Milovníci vína, zbystřete a zapište si do kalendářů termín 24. března, kdy pět vinařů otevře svůj sklep, povypráví o svém přístupu k výrobě vína a okoštuje s účastníky akce loňskou úrodu a některé perly z minulých let.

Pohled do psích misek: Většina českých pejskařů je pohodlná

Jakou stravu dostávají čeští psi? Odpovědi na tuto otázku přinesl aktuální výzkum agentury STEM/MARK. Miskám českých psů podle něj dominují granule. Mnozí čtyřnozí přátelé se ale mohou těšit i na sladkosti a ovoce, výjimkou nejsou ani sýry. Naopak módní syrovou stravu bez tepelné úpravy většina českých pejskařů ani nezná.

Gastro výuka v Ostravě? Mladí kuchtíci jdou s dobou

Kuřecí prsa s broskví, koprovka, rajská… Co se vlastně učí dnešní studenti v učebním oboru kuchař? Po brožurce Receptury teplých pokrmů sahají vyučující ve výuce zřídka, jen při výkladu normování a kalkulace pokrmů. A co moderní technologie, fastfoody, sushi?  

Ředitel Klaudiánovy nemocnice: Pereme se s tím, abychom měli dost specialistů

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Klaudiánovu nemocnici čeká letos perný rok. Mnoho investičních akcí na jedné straně a pochopitelný tlak na udržení určité zdravotní úrovně na straně druhé. To vše je cílem staronového ředitele nemocnice JUDr. Ladislava Řípy. V závěru loňského roku tomu byl rok, co se stal ředitelem, přitom „Klaudiánku“ už před lety vedl.

FOTO: Školu provoněly španělské vůně

Plzeň - Pyrenejské dobroty si v rámci rozsáhlého projektu Den španělské kuchyně v českých školních jídelnách připravila také 15. základní škola Terezie Brzkové ve Skvrňanech.

Hejtmanství otevírá nový svět: zve poznávat Středozemi

Střední Čechy – Vážných témat je sice dost, ale o dění v regionu by se slušelo také pojednat odlehčenou formou. Nebo připomenout něco, co třeba nemá maximální důležitost, ale rozhodně zaujme. A co tahle nabídnout čtení speciálně pro muže a zvlášť určené ženám – to všechno ovšem určené přímo pro středočeské čtenáře či psané ze středočeského pohledu? Nebo stejným úhlem viděné zajímavosti z historie, o zdravém životním stylu – či třeba z kuchyně (což, račte prominout, ne vždycky musí znamenat totéž)? A samozřejmě: kultura, novinky ze sportu či tipy na výlety; na nic z toho určitě nelze zapomenout. Stejně jako na rozhovory se zajímavými osobnostmi nebo příběhy malých i velkých firem…

Růžovky opět rozhodly v poslední minutě

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ – V pořadí už třetí domácí výhru last minute zaznamenali v sobotu večer druholigoví futsalisté Malibu. Potřetí v letošní sezoně vstřelili vítěznou branku v poslední minutě zápasu. Po výhře nad pražskými Wizardy a Chebem tentokrát zvládli závěr zápasu v důležitém derby s rezervou prvoligového Mělníka.

Desítky veselých masek prošly Albrechticemi nad Orlicí

Albrechtice nad Orlicí /FOTO/ - Zástup princezen, zvířat všeho druhu i pohádkových a filmových postav během svého bujarého víkendového pochodu zastavoval projíždějící auta s prosbou o příspěvek, ale především se hodně zpívalo, tančilo a došlo i na ochutnávky z kuchyní a spíží štědrých sousedů.

Thermalium bude chrám pro bolavá záda, klouby i duši

Teplice /ROZHOVOR/ - Generální přestavba termálního bazénu a celého balneoprovozu uzavřela začátkem listopadu Lázeňský dům Beethoven. Začala tak největší investiční akce Lázní Teplice za poslední desítky let, která bude stát zhruba čtvrt miliardy korun.

Spolek žen Pavlíkov pořádal Kulinářský ples

Spolek žen Pavlíkov pořádal Kulinářský ples. Sál byl vyzdoben starými jídelními lístky, prostíráním a zástěrami do kuchyně. Pro návštěvníky byla připravená čokoládová fontána a kusy šťavnatého ovoce, od mandarinek přes banány, jablka až po ananas. Na druhém stole mohli návštěvníci Kulinářského plesu ochutnat sladké palačinky s čokoládou, ale i slané plněné šunkou a sýrem.

Chýnov přichystal maškarní rej

Chýnov - V sobotu ve 13 hodin bude na prostranství před chýnovskou školou pořádně živo. Právě zde se totiž shromáždí účastníci každoročního maškarního reje, který pořádá město ve spolupráci s hasiči.

FOTO: Houby v zimě? Rostou a jsou moc dobré

Ústecký kraj - Pochoutky z čerstvých hub si většina z nás spojuje s obdobím pozdního jara, léta a podzimu. Zima by měla být pro houbaře obdobím klidu. Chyba lávky!

Španělský velvyslanec na „Benešovce“ i v kuchyni

Pardubice - Město Pardubice vůbec poprvé navštívil velvyslanec Španělského království Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín. Neobvyklou návštěvu jako první přivítali na Základní škole Benešovo náměstí, kde se pořádal Den španělské kuchyně.