
Na co dát v mrazech pozor u vašeho zvířete
Kolínsko - Mrazy nás stále neopouštějí a sem tam potrápí nejen nás lidi, kteří máme k dispozici vytopené místnosti a auta, ale hlavně zvířata. Právě na ně bychom měli v současném počasí myslet o něco více.
Kolínsko - Mrazy nás stále neopouštějí a sem tam potrápí nejen nás lidi, kteří máme k dispozici vytopené místnosti a auta, ale hlavně zvířata. Právě na ně bychom měli v současném počasí myslet o něco více.
Nová Role - Původem novorolský písničkář Marek Borský vystupuje již několik let se svým svérázným folkem říznutým blues. Vše si nahrává a skládá sám a za sebou má desítky koncertů, ulítlé videoklipy na youtube a už čtyři alba. A právě o tom posledním se písničkář rozvyprávěl pro Deník.
Karlovy Vary - První tankovny konceptu Pilsner Urquell Originál Restaurant se v Karlovarském kraji dočkají obyvatelé lázeňského města. Dobová tankovna připomínající první republiku vznikla v prostorách bývalé kavárny hotelu Ambassador Národní dům v Karlových Varech.
Domácích zabijaček prasat dlouhodobě ubývá. Jitrnice, ovar či tlačenku z vlastnoručně vykrmeného "pašíka" si dopřeje rok od roku stále méně lidí. Podle odhadu ministerstva zemědělství bylo loni v Česku na domácích zabijačkách poraženo 100.000 prasat, o rok dříve šlo o 110.000 kusů. Před desetiletím bylo při domácích zabijačkách poraženo 190.000 prasat.
Havířov - Děti vědí, jaká jídla by jim ve školních jídelnách chutnala, kuchyně jim je však s ohledem na předpisy o zdravé výživě vařit nemohou, nebo aspoň ne tak často.
Praha - Na Pražském hradě začne na jaře rekonstrukce Nejvyššího purkrabství a přilehlých objektů. První etapa opravy bude stát 59 milionů korun. Správa Pražského hradu (SPH) také na letošní rok plánuje rekonstrukci rezidence v Královské zahradě nebo několikamilionovou údržbu katedrály. Na dotaz to sdělil mluvčí SPH David Šebek.
Český Krumlov - Vaření dietních jídel pro jedenáct žáků českokrumlovských škol stojí po loňském striktním opatření ze strany vládních úředníků dvě stě tisíc korun ročně. Město se s tím nehodlá jen tak smířit.
Vyškov – Když členové vyškovského Divadla Haná vystupují v Besedním domě ve Vyškově, počítají s tím, že jakmile dorazí domů, hned naplní pračku. Kvůli pachu z restaurace v přízemí budovy, který nasákne do oblečení. „Je to hrozné. V podstatě jen stačí projít nahoru do prvního patra na jeviště a pach je strašně cítit," postěžoval si člen Hané Tomáš Dorazil mladší.
Orlickoústecko - Nejvhodnější jsou slunečnicová semínka a drcené ořechy.
Pardubicko - Nejvhodnější jsou slunečnicová semínka a drcené ořechy.
Plesy na Šumpersku a Jesenicku o víkendu 20. až 22. ledna
Plzeň – Na Plzeňsku můžete ochutnat ústřice i steaky.
Chrudimsko - Nejvhodnější jsou slunečnicová semínka a drcené ořechy.
Rakovničané na adresu podniku Adolf Engel nešetří chválou.
Chrudimsko - Nejvhodnější jsou slunečnicová semínka a drcené ořechy.
Klíše - Jako v dílně alchymisty a v moderní kuchyni zároveň si připadáte na soutěži budoucích zubních techniků.
Opravdoví mistři kuchaři dokážou nejen zesměšňovat „smažáky" a kuřecí prsa s broskví, ale především rádi gurmánům nabídnou ochutnávku vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. Třeba v soutěži Grand Restaurant Festival.
Žáci Praktické školy dvouleté ve Frýdku-Místku se v pondělí při školní hodině vaření pustili do mezinárodní kuchyně.
Rakovník /ROZHOVOR/ – Jan Šulc, z Rakovníka, účastník televizní soutěže Masterchef, kytarista a zpěvák kapely Falešná Ozvěna připravil pro Rakovničany Zážitkový den v restauraci Šalanda Královského pivovaru Krušovice.
Rakovník /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Jan Šulc z Rakovníka, účastník televizní soutěže Masterchef, kytarista a zpěvák kapely Falešná Ozvěna připravil pro Rakovničany Zážitkový den v restauraci Šalanda Královského pivovaru Krušovice. Hostům připravil spolu s kolegy Vlastimilem Růžičkou a Zdeňkem Šorsákem dvě originální menu. Jedno bílé, druhé červené.
Moravský Krumlov - Nezvyklé ticho a klid je na dvorku domku Jana Salety na okraji Moravského Krumlova na Znojemsku. Drobný chovatel drůbeže jen se smutkem otevírá kurník, kde měl donedávna desítku slepic a kohouta. Veterináři je před týdnem utratili, stejně jako dva tisíce dalších ptáků v domácích chovech ve městě. Vitální sedmdesátník chce svůj chov obnovit.
/ROZHOVOR/ Páteční večer v Gastrocentru Slezské univerzity patřil vietnamské gastronomii. V rámci své bakalářské práce ho připravila třiadvacetiletá studentka oboru Lázeňství a turismus Aneta Tranová z Bohumína.
Chomutov - Kuchyně z pohraničí zmizela po válce i s původními obyvateli, v Hotelu Sudety ale opráší staré recepty.
Nymburk /FOTOGALERIE/ - Na brzké sobotní ráno asi nezapomenou majitelé panelového bytu v nymburské Vítkovické ulici. Před pátou hodinou v jejich kuchyni vznikl požár, který přijeli hasit profesionálové z Nymburka a dobrovolní hasiči z Velkého Zboží
Nymburk - Na brzké sobotní ráno asi nezapomenou majitelé panelového bytu v nymburské Vítkovické ulici. Před pátou v jejich kuchyni vznikl požár, který přijeli hasit profesionálové z Nymburka a dobrovolní hasiči z Velkého Zboží
/FOTOGALERIE/ Ochutnat jídla vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. To je hlavní náplní osmého ročníku Grand Restaurant Festivalu, který startuje právě dnes, v neděli 15. ledna. V našem kraji se do akce zapojilo devět restaurací.
Praha - Od neděle do konce února budou moci zájemci chodit do 93 prestižních restaurací po celé republice, kde dostanou za zvýhodněnou cenu degustační menu. Osmý ročníku Grand Restaurant Festivalu, který je letos zastřešený tématem Baroko na talíři, nabídne pokrmy ze surovin, které byly v 17. a 18. století typické pro urozenou společnost. Cena degustačního menu se pohybuje podle počtu chodů mezi 250 a 600 Kč.
Valdice – Okresní reprezentační myslivecký ples se uskuteční dnes od 19.30 hodin v KD. K tanci a poslechu hraje Ego Hořice a trubači Kulíšci.
Chrudimsko - Nevíte kam o víkendu vyrazit s rodinou či přáteli? Nechte si poradit v tradiční pozvánce Chrudimského deníku.
Plesy na Šumpersku a Jesenicku o víkendu 13. až 15. ledna
Blanensko, Vyškovsko – Teploty pod nulou a místo vyhřátého domova jen chladnoucí stěny pokojů a ledové topení. To ve čtvrtek čeká některé obyvatele Blanenska a Vyškovska. Přestože se například starostka Krásenska Hana Šíblová snažila s poskytovatelem elektřiny, společností E.ON, vyjednat, aby plánovanou odstávku vzhledem k mrazům odsunul, neuspěla. Polovina obce tak bude od půl osmé do půl čtvrté bez elektřiny.
Mladá Boleslav - Párky v rohlíku, sladkosti nebo energetické nápoje už čtyři měsíce ve školních kioscích a bufetech chybí. Takzvaná „pamlsková vyhláška" sortiment těchto drobných občerstvení značně zredukovala, což na řadě škol vedlo k jejich zavření. Jak je tomu v Mladé Boleslavi?
Hluboká nad Vltavou - Tisíce lidí míří každoročně do hlubocké zoo. Nejen za zvířaty, která zde žijí, ale také do divadla, jež je určené hlavně nejmenším návštěvníkům. Scénu letos čeká modernizace.
Telnice - Žádné fronty jako o víkendu, solidní prašan, bezpečné sjezdovky, projeté stopy na běžky, vyhřáté poloprázdné restaurace. Spodní parkoviště bylo volné, převažovala auta od německých sousedů. Drsný slalomák zaměstnával sněžná děla, pouze u Penzionu Tereza bylo živo. To je Telnice těchto dnů.
Mladá Boleslav - Párky v rohlíku, sladkosti nebo energetické nápoje už čtyři měsíce ve školních kioscích a bufetech chybí. Takzvaná „pamlsková vyhláška" sortiment těchto drobných občerstvení značně zredukovala, což na řadě škol vedlo k jejich zavření. Jak je tomu v Mladé Boleslavi?
Mladá Boleslav - Párky v rohlíku, sladkosti nebo energetické nápoje už čtyři měsíce ve školních kioscích a bufetech chybí. Takzvaná „pamlsková vyhláška" sortiment těchto drobných občerstvení značně zredukovala, což na řadě škol vedlo k jejich zavření. Jak je tomu v Mladé Boleslavi?
Blanensko, Vyškovsko – Teploty pod nulou a místo vyhřátého domova jen chladnoucí stěny pokojů a ledové topení. To ve čtvrtek čeká některé obyvatele Krásenska. Přestože se starostka Hana Šíblová snažila s poskytovatelem elektřiny, společností E.ON, vyjednat, aby plánovanou odstávku vzhledem k mrazům odsunul, neuspěla. Polovina obce tak bude od půl osmé do půl čtvrté bez elektřiny.
Brno – Na vietnamskou kuchyni se omezují znalosti o Vietnamu značné části úředníků. Pomocnou ruku jim i všem cizincům nabídnou tlumočníci a znalci cizokrajných reálií. Tým odborníků sestavený městem začne fungovat od září.
Jedno bydlící téma je pro většinu lidí trochu tabu – záchod. Jistě, určité dekorum se v této souvislosti sluší, ovšem pokud plánujete rekonstrukci nebo zařizování nové toalety, odhoďte stud a předsudky a vybírejte s conejvětší upřímností a pečlivostí.
Sedmnáctiletý Dalibor Solana, student 2. ročníku maturitního oboru hotelový a restaurační provoz Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce, který se zapojil do 4. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku, o sobě tvrdí: „Svačinu do školy si dělám sám, když stíhám. Je to ale problematické. Raději totiž spím do poslední chvíle, než abych snídal a připravoval si jídlo do školy."
Českolipsko - Přinášíme krátké zprávy z celého regionu: zpravodajství z měst i obcí, krimi, kultury a sportu.
Jižní Čechy - Do čerstvého roku vstoupil Martin Svatek s čerstvými vavříny: prestižní Maurerův seznam Grand Restaurant zařadil hotelovou restauraci Goldie, kterou vede, na 10. místo v celé republice!
Děčín – O poznání lépe se pracuje kuchařkám a kuchařům v kuchyni děčínské nemocnice po návratu do práce po Novém roce. Přes svátky totiž nechala Krajská zdravotní vyměnit kompletně celou vzduchotechniku v kuchyni a opravit stropy.
Kouřim - Skanzen, který prošel první etapou dostavby, berou příchozí úplně útokem. Muzeum za půlrok provozu v nové podobě zaznamenalo obrovský nárůst návštěvnosti. „Je to opravdu fenomenální návštěvnost," potvrdil Vladimír Rišlink, ředitel Regionálního muzea v Kolíně, pod jehož křídla kouřimský skanzen spadá.
Kouřim - Skanzen, který prošel první etapou dostavby, berou příchozí úplně útokem. Muzeum za půlrok provozu v nové podobě zaznamenalo obrovský nárůst návštěvnosti.
Uherský Ostroh – Vedení města Uherský Ostroh chce jednou provždy vyřešit potíže vyplývající z kontrolních návštěv zaměstnanců krajské hygienické stanice, kteří na školských zařízení v Uherském Ostrohu vždy objeví nějaké nedostatky.
Pokud jste se rozhodli přilepšit ptákům, kteří u nás zůstávají přes zimu, máte nejvyšší čas pro ně připravit krmítko. Podle odborníků z Moravského ornitologického spolku (MOS) můžete na krmítku pozorovat až 30 druhů ptáků.
Nové Strašecí – Celkem dva tisíce pět set metrů čtverečních má nová střecha, která pokrývá budovy v areálu Středního odborného učiliště v Novém Strašecí.
Strakonice - I v roce 2017 budou až do května pokračovat pravidelné kurzy zdravého vegetariánského vaření.
Litomyšl – Budova, která je v majetku Národního památkového ústavu, by v případě úspěšné dotace mohla změnit své využití. Panský dům byl postaven v 18. století jako správní budova.