
Hranickou nemocnici čeká rekonstrukce
Hranice – Zlepšit a zkvalitnit péči o pacienty hodlá nemocnice v Hranicích plánovanou rekonstrukcí oddělení jednotky intenzivní péče. Ta by měla projít celkovou modernizací už v polovině letošního roku.
Hranice – Zlepšit a zkvalitnit péči o pacienty hodlá nemocnice v Hranicích plánovanou rekonstrukcí oddělení jednotky intenzivní péče. Ta by měla projít celkovou modernizací už v polovině letošního roku.
Litoměřicko – Litoměřické technické služby už ve tři hodiny ráno nasadily do terénu všechny pracovníky. Ředitel technických služeb Ivo Elman uvedl, že mezi třetí a šestou hodinou ranní uklízelo v litoměřických ulicích sníh třicet lidí.
Fotbalisté z Městského fotbalového klubu Havířov a nejen oni mohou využívat zcela nové společenské zázemí.
Mrkev a petržel, uskladněné ve vašem sklepě, už mají touto roční dobou nejlepší dny za sebou, pórek ani kapustu za syrova příliš nevyužijete a ostatní zelenina není zrovna ve své nejlepší kondici… Co však dělat, když dostanete chuť na čerstvý zeleninový salát? Zkuste to s fenyklem.
Hodonín - Tři hvězdy si hned napoprvé vysloužila hodonínská restaurace Westy v pořadu televize Prima Ano, šéfe. Uvádí ho známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Hodnotí restaurace a radí jim s nápravou.
Cvikov - Věhlasný šéfkuchař Roman Paulus, který dosáhl nejvyšších ocenění, zavítal v pátek do Restaurace Sladovna v pivovaru Cvikov.
Litvínov - Valentýn v Srdceráji, který je určen nejen pro zamilované, se koná 14. února. Valentýnská akce se konala již minulý rok, kdy slavila velký úspěch. Také proto se letos přichystalo její opakování s bohatým odpoledním a večerním programem.
Litvínov - Valentýn v Srdceráji, který je určen nejen pro zamilované, se koná 14. února. Valentýnská akce se konala již minulý rok, kdy slavila velký úspěch. Také proto se letos přichystalo její opakování s bohatým odpoledním a večerním programem.
Znojmo /FOTOGALERIE/ – Kdo by čekal, že o choulostivé téma přednášky cestovatele Davida Švejnohy nebude zájem, byl by na omylu. Na festivalu Cesty světem, který se o víkendu koná ve Znojmě, je o tuto přednášku nebývalý zájem. A možná i proto, že její téma, kterým je hmyzí kuchyně, doprovází David Švejnoha praktickou ukázkou vaření s následnou degustací.
Francova Lhota - Vykročit ráno z domu s prázdným žaludkem pro mě nepřichází v úvahu. Vsadím se ale, že ve Francově Lhotě dnes doma nesnídá nikdo. U místního Ranče U Zvonu se totiž koná už 7. ročník Zabijačkového dne. Po půl osmé i já nasedám do auta a vyrážím vstříc vepřovým hodům.
/FOTOGALERIE, ANKETA/ Zatímco v jiných městech bývá radniční restaurace oblíbeným útočištěm svatebčanů a místem rodinných oslav, v Ostravě se o tom může lidem jenom zdát. V minulých letech museli spíše pátrat po tom, jestli je vůbec otevřená.
Berounsko - Tisíce školáků se každoročně stravují ve školních jídelnách. Ve větších městech zajišťují školní stravování soukromé firmy, v menších městech a obcích vaří obědy pro žáky zaměstnanci školy. Někde si mohou děti vybrat ze tří jídel, jinde mají k dispozici pouze jedno. Stejné nejsou ani ceny obědů.
Berounsko - Stravování žáků ve školních jídelnách zajišťují jak soukromé firmy, tak i zaměstnanci škol.
Jičín – Nájemné v městských bytech a pronajatých městských prostorách se v letošním roce zvyšovat nebude. Rozhodli o tom radní.
Dětský pokoj – z počátku je to hlavně místo ke klidnému spánku a hrám, ale jak dítě roste, přibývají aktivity, které je nutné v zařízení pokoje zohlednit. Školka, škola, kroužky, návštěvy kamarádů… Postýlka a přebalovací pult vyklidily pozice, zařizuje se nanovo!
Liberec - Rekonstrukce výběhů, především slonince, dostatek parkovacích míst, udržet si či dokonce zvýšit počet návštěvníků. Takový výhled má na dalších deset let liberecká zoologická zahrada. Shodla se na něm se svým zřizovatelem, městem Liberec, ovšem jeho základem je vyšší finanční podpora, která dosud nebyla dostačující. Už letos by však měla zoo dostat o cca pět milionů více než loni.
Barevná perla u Atlantiku. Tak označují Maroko, stát ležící na nejzazším severozápadu Afriky, místní lidé i ti, kteří se do této země rádi vracejí. Nabízí totiž pro každého něco: na své si přijdou jak milovníci koupání, kteří si vychutnají hotelové bazény i pohodu na pláži, tak cestovatelé, již chtějí poznávat současnost i historii exotické země. A gurmány rozhodně nezklame místní kuchyně.
Znaky, loga a symboly nejrůznějších automobilek často skrývají opravdu zajímavé příběhy. Švédský výrobce supersportů Koenigsegg používá na svých vozech od jisté doby symbol ducha. Víte proč?
Kolínsko - Mrazy nás stále neopouštějí a sem tam potrápí nejen nás lidi, kteří máme k dispozici vytopené místnosti a auta, ale hlavně zvířata. Právě na ně bychom měli v současném počasí myslet o něco více.
Kasejovice – Agro Motel Kasejovice je prázdný deset leta dělá ostudu. Nastane teď změna?
Leskovec, Valašsko - Kuchařky v jídelně Základní a mateřské školy v Leskovci vaří dětem zdravě. Od pátku to oficiálně stvrzuje certifikát, který škola získala za úspěšnou účast v projektu Zdravá školní jídelna.
Východní Čechy - Jediné zrnko soli ze slaného rohlíku může být pro malé ptáky velikosti čížka smrtelnou dávkou. Působí jako jed. Jak správně v zimě přikrmovat ptáky?
Východní Čechy - Jediné zrnko soli ze slaného rohlíku může být pro malé ptáky velikosti čížka smrtelnou dávkou. Působí jako jed. Jak správně v zimě přikrmovat ptáky?
Kolínsko - Mrazy nás stále neopouštějí a sem tam potrápí nejen nás lidi, kteří máme k dispozici vytopené místnosti a auta, ale hlavně zvířata. Právě na ně bychom měli v současném počasí myslet o něco více.
Nová Role - Původem novorolský písničkář Marek Borský vystupuje již několik let se svým svérázným folkem říznutým blues. Vše si nahrává a skládá sám a za sebou má desítky koncertů, ulítlé videoklipy na youtube a už čtyři alba. A právě o tom posledním se písničkář rozvyprávěl pro Deník.
Karlovy Vary - První tankovny konceptu Pilsner Urquell Originál Restaurant se v Karlovarském kraji dočkají obyvatelé lázeňského města. Dobová tankovna připomínající první republiku vznikla v prostorách bývalé kavárny hotelu Ambassador Národní dům v Karlových Varech.
Domácích zabijaček prasat dlouhodobě ubývá. Jitrnice, ovar či tlačenku z vlastnoručně vykrmeného "pašíka" si dopřeje rok od roku stále méně lidí. Podle odhadu ministerstva zemědělství bylo loni v Česku na domácích zabijačkách poraženo 100.000 prasat, o rok dříve šlo o 110.000 kusů. Před desetiletím bylo při domácích zabijačkách poraženo 190.000 prasat.
Havířov - Děti vědí, jaká jídla by jim ve školních jídelnách chutnala, kuchyně jim je však s ohledem na předpisy o zdravé výživě vařit nemohou, nebo aspoň ne tak často.
Praha - Na Pražském hradě začne na jaře rekonstrukce Nejvyššího purkrabství a přilehlých objektů. První etapa opravy bude stát 59 milionů korun. Správa Pražského hradu (SPH) také na letošní rok plánuje rekonstrukci rezidence v Královské zahradě nebo několikamilionovou údržbu katedrály. Na dotaz to sdělil mluvčí SPH David Šebek.
Český Krumlov - Vaření dietních jídel pro jedenáct žáků českokrumlovských škol stojí po loňském striktním opatření ze strany vládních úředníků dvě stě tisíc korun ročně. Město se s tím nehodlá jen tak smířit.
Vyškov – Když členové vyškovského Divadla Haná vystupují v Besedním domě ve Vyškově, počítají s tím, že jakmile dorazí domů, hned naplní pračku. Kvůli pachu z restaurace v přízemí budovy, který nasákne do oblečení. „Je to hrozné. V podstatě jen stačí projít nahoru do prvního patra na jeviště a pach je strašně cítit," postěžoval si člen Hané Tomáš Dorazil mladší.
Orlickoústecko - Nejvhodnější jsou slunečnicová semínka a drcené ořechy.
Pardubicko - Nejvhodnější jsou slunečnicová semínka a drcené ořechy.
Plesy na Šumpersku a Jesenicku o víkendu 20. až 22. ledna
Plzeň – Na Plzeňsku můžete ochutnat ústřice i steaky.
Chrudimsko - Nejvhodnější jsou slunečnicová semínka a drcené ořechy.
Rakovničané na adresu podniku Adolf Engel nešetří chválou.
Chrudimsko - Nejvhodnější jsou slunečnicová semínka a drcené ořechy.
Klíše - Jako v dílně alchymisty a v moderní kuchyni zároveň si připadáte na soutěži budoucích zubních techniků.
Opravdoví mistři kuchaři dokážou nejen zesměšňovat „smažáky" a kuřecí prsa s broskví, ale především rádi gurmánům nabídnou ochutnávku vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. Třeba v soutěži Grand Restaurant Festival.
Žáci Praktické školy dvouleté ve Frýdku-Místku se v pondělí při školní hodině vaření pustili do mezinárodní kuchyně.
Rakovník /ROZHOVOR/ – Jan Šulc, z Rakovníka, účastník televizní soutěže Masterchef, kytarista a zpěvák kapely Falešná Ozvěna připravil pro Rakovničany Zážitkový den v restauraci Šalanda Královského pivovaru Krušovice.
Rakovník /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Jan Šulc z Rakovníka, účastník televizní soutěže Masterchef, kytarista a zpěvák kapely Falešná Ozvěna připravil pro Rakovničany Zážitkový den v restauraci Šalanda Královského pivovaru Krušovice. Hostům připravil spolu s kolegy Vlastimilem Růžičkou a Zdeňkem Šorsákem dvě originální menu. Jedno bílé, druhé červené.
Moravský Krumlov - Nezvyklé ticho a klid je na dvorku domku Jana Salety na okraji Moravského Krumlova na Znojemsku. Drobný chovatel drůbeže jen se smutkem otevírá kurník, kde měl donedávna desítku slepic a kohouta. Veterináři je před týdnem utratili, stejně jako dva tisíce dalších ptáků v domácích chovech ve městě. Vitální sedmdesátník chce svůj chov obnovit.
/ROZHOVOR/ Páteční večer v Gastrocentru Slezské univerzity patřil vietnamské gastronomii. V rámci své bakalářské práce ho připravila třiadvacetiletá studentka oboru Lázeňství a turismus Aneta Tranová z Bohumína.
Chomutov - Kuchyně z pohraničí zmizela po válce i s původními obyvateli, v Hotelu Sudety ale opráší staré recepty.
Nymburk /FOTOGALERIE/ - Na brzké sobotní ráno asi nezapomenou majitelé panelového bytu v nymburské Vítkovické ulici. Před pátou hodinou v jejich kuchyni vznikl požár, který přijeli hasit profesionálové z Nymburka a dobrovolní hasiči z Velkého Zboží
Nymburk - Na brzké sobotní ráno asi nezapomenou majitelé panelového bytu v nymburské Vítkovické ulici. Před pátou v jejich kuchyni vznikl požár, který přijeli hasit profesionálové z Nymburka a dobrovolní hasiči z Velkého Zboží
/FOTOGALERIE/ Ochutnat jídla vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. To je hlavní náplní osmého ročníku Grand Restaurant Festivalu, který startuje právě dnes, v neděli 15. ledna. V našem kraji se do akce zapojilo devět restaurací.
Praha - Od neděle do konce února budou moci zájemci chodit do 93 prestižních restaurací po celé republice, kde dostanou za zvýhodněnou cenu degustační menu. Osmý ročníku Grand Restaurant Festivalu, který je letos zastřešený tématem Baroko na talíři, nabídne pokrmy ze surovin, které byly v 17. a 18. století typické pro urozenou společnost. Cena degustačního menu se pohybuje podle počtu chodů mezi 250 a 600 Kč.