Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Punč, cukroví i adventní věnce. Hrádek u Nechanic už voní Vánocemi

Nechanicko /FOTO/ - Už v sobotu začínají oblíbené Vánoce na Hrádku u Nechanic. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku vánočně upravených zámeckých interiérů a zpřístupněna bude i zámecká kuchyně. Nasát vánoční atmosféru tu můžete například při ochutnávce anglického punče nebo vánočního cukroví.

Můj život je Střední škola hotelová Zlín

Zlín – Gastronomii zasvětila prakticky celý svůj život jednapadesátiletá Hana Vlková, která už patnáctým rokem působí coby učitelka na Střední škole hotelové Zlín. Původní profesí vyučená kuchařka-servírka vztah k různým pochoutkám získala, jak sama říká, už v dětství. Teď k nim vede studenty, kteří se rozhodli pro studium na zmíněné škole.

Kde se muž otrávil metanolem, policisté zatím nevědí

Kladensko – Muž z Velké Dobré, který se o víkendu otrávil metanolem, stále bojuje o život v kladenské nemocnici. Podle jejího ředitele Vladimíra Lemona byl i ve čtvrtek stav šestašedesátiletého pacienta velmi vážný. Prognóza nejistá.

Zastupitelé schválili peníze školám a na zařízení pro bezdomovce

Praha - Pražští zastupitelé ve čtvrtek schválili peníze na opravy škol a financovat bude hlavní město také nový azylový dům pro nemocné, centrum pomoci ženám bez domova a zubní ordinaci pro bezdomovce. Body týkající se peněz na školství a sociální věci byly součástí jedenáctého, listopadového jednání zastupitelstva.

Vařit začal Dominik až ve škole

Dříteň - V době, kdy se Dominik Dorňák hlásil na budějovickou hotelovku, neměl s vařením téměř žádné zkušenosti. Jak ale říká, kuchařské řemeslo ho mimo jiné i díky kulinářským pořadům v televizi chytlo a po třech letech se může osmnáctiletý student z Dřítně na Českobudějovicku pochlubit celkově desátým místem v televizní soutěži MasterChef.

S těstovinami kolem světa s šéfkuchařem Tomášem Kalinou

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR, VIDEO, SOUTĚŽ/ - Na představení podzimní kolekce receptů s názvem „Adriana Pasta Style: Podzimní pábení" jsme se setkali s hlavním „mozkem" těstovinových inspirací Tomášem Kalinou, který se na přípravu pokrmů z těstovin a nudlí specializuje.

Mrazem přešlé houby nesbírat, varuje mykolog

Olomoucko – Kdo si neužil houbařských „žní" do konce minulého týdne nebo včas nesklidil úrodu hub rostoucích na zahradě, má smůlu. Houby přešlé mrazem, který dnes ráno dorazil i do nižších poloh Olomoucka, už nejsou jedlé a mohou způsobit zdravotní potíže. Mykologové upozorňují, že při menších mrazících je možné bez obav sbírat a v kuchyni upravovat pouze penízovku sametonohou a Jidášovo ucho.

Televizní kuchařka: Staré recepty počítají s polovičními porcemi

Praha /ROZHOVOR/ - V polovině listopadu vyšla Karolíně Kamberské už druhá kniha inspirativních receptů s názvem Karolína, domácí kuchařka: Štěstí z kuchyně. V knize lze najít všechny recepty z devatenácti dílů televizního pořadu Karolína, domácí kuchařka natočených v roce 2015. První část mohli vidět diváci na TV Prima už počátkem roku. Další se vysílají v průběhu tohoto podzimu každou sobotu v 18.10 hodin.

Vánoční výstava na zámku zavede do kuchyně našich předků

Přerov – Při vzpomínce na Vánoce v dětství se mnohým z nás vybaví vůně čerstvě upečených vanilkových rohlíčků, smaženého kapra nebo rybí polévky. Do kuchyně našich předků zavede také nová výstava Vánoce na zámku, která začíná 29. listopadu v Muzeu Komenského v Přerově. Přiblíží zvyky našich předků a to, jak se dříve stolovalo.

S kamarádkou se doplňujeme. Samotné by mi šití tak nešlo

Kvasice – Špulky nití, klubíčka, jehly, šicí stroj, nůžky či nejrůznější látky. Takové pomůcky bere čas od času do rukou dvaačtyřicetiletá Hana Skácelová z Kvasic. Pod rukama jí pak vznikají nejrůznější ručně šité dekorace do domácností, či módní doplňky. Jak sama podotýká, nejsou to jen její výrobky, jejich spoluautorkou je vždycky její kamarádka ze stejné obce Ivana Ševčíková.

Lidé vyrazili za vůněmi a chutěmi na podzimní Restaurant Day

Nymburk /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ - Restaurant Day, dobrovolná akce pro kuchaře 
a zároveň gurmány amatéry se na nymburské scéně dobře zabydlela. O víkendu se tam konala už potřetí a ani chladné a nejisté podzimní počasí účastníky neodradilo. Přišli pod Hradby se svými stánky, slanými 
i sladkými pochoutkami.

Tři klíčové rady, jak hravě zvládnout předvánoční úklid

Můžete uklízet celý rok zodpovědně, ale před Vánoci se stejně dostaví pocit, že si vaše domácnost žádá něco speciálního. Vybavte se skvělým pomocníkem – výkonným a tichým vysavačem Silence Force Extreme AAAA, pečlivě vyberte přípravky, se kterými dáte nepořádku vale a především se úklidem nestresujte. Víme, jak na to.

Amatérští kuchaři nabízeli své pokrmy už posedmé

Ostrava – Na mezinárodní festival jídla a chuti, který v Ostravě pravidelně pořádá Kulturní centrum Cooltour, zavítalo více než 700 návštěvníků. Ti vyhledávali především slaná jídla a teplé pokrmy.

Tomáš Teplý: Vpřed postupuji krok za krokem

Ústí nad Orlicí - Chutnají nám jiná piva, jiná svíčková, ale představu, jak by nám měly být v restauraci naservírovány, máme všichni zhruba stejnou. V příjemném prostředí, na čistý stůl a vlídným personálem. To jsou základní kritéria, na kterých postavil provoz Měšťanského pivovaru v ústeckých Hylvátech jeho majitel Tomáš Teplý. A to dokáží hosté ocenit, rádi se vrací, facebookový profil pivovaru plní pozitivními vzkazy.

Útočník Koreis sestavoval vlastní burger, v neděli se vrací na led

Brno – Zatímco na ledě vymýšlí, jak se prokombinovat obranou soupeře, ve čtvrtek útočník hokejové Komety Jakub Koreis kombinoval přísady pro vlastní pokrm. Díky marketingové akci brněnského klubu se ocitl v kuchyni jednoho z městských rychlých občerstvení. „Prodávali jsme charitativní samolepky. Vedení restaurace nás provedlo zákulisím, byla to zase nová zkušenost. Mohli jsme si sestavit svůj vlastní burger, takže jsem zkusil jeden z nabídky," popsal jedenatřicetiletý forvard akci, na které byl spolu s bekem Petrem Štindlem.

Tomáš Teplý: Vpřed postupuji krok za krokem

Ústí n. O. - Chutnají nám jiná piva, jiná svíčková, ale představu, jak by nám měly být v restauraci naservírovány, máme všichni zhruba stejnou. V příjemném prostředí, na čistý stůl a vlídným personálem. To jsou základní kritéria, na kterých postavil provoz Měšťanského pivovaru v ústeckých Hylvátech jeho majitel Tomáš Teplý. A to dokáží hosté ocenit, rádi se vrací, facebookový profil pivovaru plní pozitivními vzkazy.

Domy v ohrožení. Policie varuje před zlodějem, naposledy kradl v Hostěradicích

Znojemsko – Víc než dvě desítky případů vloupání do rodinných domů za poslední dva měsíce řeší policisté na Znojemsku. K zatím poslednímu případu došlo ve čtvrtek v Hostěradicích. „Neznámý zloděj tam přelezl plot u rodinného domu a dlažbou rozbil okno do kuchyně. Vnikl dovnitř a odcizil tablet, dalekohled a drobnou elektroniku. Celková škoda je šestadvacet tisíc korun," uvedla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Zabijačky ničí přísné normy. A ve školní kuchyni nejsou vhodné, zní ze Šaratic

Vyškovsko – Jediné místo, kde by mohli v Šaraticích pořádat vesnickou zabijačku, je podle starosty Karla Kaloudy snad jen školní kuchyně. A to se, jak poukazuje, zrovna moc nehodí. Čerstvý ovar nebo tlačenku přímo vytažené z kotle si tak Šaratičtí ani letos nekoupí. Stejně jako řada dalších přestala obec kvůli stále přísnějším hygienickým pravidlům zhruba před třemi lety veřejnou zabijačku pořádat.

Restaurace v Kulturním centru je na několik měsíců uzavřená

Rakovník - Už je to definitivní. Divadelní restaurace a Divadelní bar u Kulturního centra má od poloviny listopadu nového nájemce. Po dobu deseti let by to měl být Tradiční pivovar v Rakovníku, který tak vystřídá společnost Heineken. Město získá ročně na nájemném o milion korun více než doposud.

Zabijačky ničí přísné normy. A ve školní kuchyni nejsou vhodné, zní ze Šaratic

Vyškovsko – Jediné místo, kde by mohli v Šaraticích pořádat vesnickou zabijačku, je podle starosty Karla Kaloudy snad jen školní kuchyně. A to se, jak poukazuje, zrovna moc nehodí. Čerstvý ovar nebo tlačenku přímo vytažené z kotle si tak Šaratičtí ani letos nekoupí. Stejně jako řada dalších přestala obec kvůli stále přísnějším hygienickým pravidlům zhruba před třemi lety veřejnou zabijačku pořádat.

Středy doktora Středy: Zdravé a dietní ovesné vločky

Východní Čechy - Oves je obilnina, kterou řadíme mezi velmi zdravé a dietní potraviny. Vyniká svou chutí, je výživný a obsahuje kvalitní tuk a vitamíny. Skvěle se hodí nejen při redukční kúře. Dodává našemu organismu důležité živiny a působí jako prevence některých onemocnění.

Středy doktora Středy: Zdravé a dietní ovesné vločky

Východní Čechy - Oves je obilnina, kterou řadíme mezi velmi zdravé a dietní potraviny. Vyniká svou chutí, je výživný a obsahuje kvalitní tuk a vitamíny. Skvěle se hodí nejen při redukční kúře. Dodává našemu organismu důležité živiny a působí jako prevence některých onemocnění.

Středy doktora Středy: Zdravé a dietní ovesné vločky

Východní Čechy - Oves je obilnina, kterou řadíme mezi velmi zdravé a dietní potraviny. Vyniká svou chutí, je výživný a obsahuje kvalitní tuk a vitamíny. Skvěle se hodí nejen při redukční kúře. Dodává našemu organismu důležité živiny a působí jako prevence některých onemocnění.

Středy doktora Středy: Zdravé a dietní ovesné vločky

Východní Čechy – Oves je obilnina, kterou řadíme mezi velmi zdravé a dietní potraviny. Vyniká svou chutí, je výživný a obsahuje kvalitní tuk a vitamíny. Skvěle se hodí nejen při redukční kúře. Dodává našemu organizmu důležité živiny a působí jako prevence některých onemocnění.

ROZHOVOR: Šoférovat sanitku přináší úžasný pocit

Zahájí - Otec zaučoval syna. Sloužili spolu u českobudějovické záchranné služby. Bohuslav Suchý pomyslnou rodinnou štafetu za volantem sanitky předával synovi Tomášovi Suchému. Tomu se nejdříve pracovat po boku otce moc nechtělo. Cítil se příliš pod dozorem. Časem ale změnil názor. Když po půl roce navíc mohl přejít na jiné místo, rozhodl se zůstat takzvaně u táty.

Děti učí třídit své rodiče, říká Pavlína Buršíková

Třebíč - Informační centrum svozové firmy Esko-T, jejímž vlastníkem je Svazek obcí pro komunální služby, funguje od roku 2004. Loni se celá společnost přestěhovala do nového sídla v ulici Hrotovická v Třebíči. „Ve starých prostorách fungovalo informační centrum v provizorních podmínkách, novou budovou se výrazně pozvedlo," pochvaloval jednatel firmy Esko-T Pavel Gregor.

V Držovicích slavnostně otevřeli Obecní dům

Držovice – Dveře čerstvě dokončeného Obecního domu v Držovicích se v pátek v podvečer otevřely široké veřejnosti. Prohlédnout si poslední etapu rekonstrukce budovy – nově dostavený společenský sál, a posedět se sousedy přišlo hned několik desítek lidí.

Den otevřených dveří okoření chutě i tóny dalekého Mexika

Havlíčkův Brod – Jedna z nejvýznamnějších středních škol ve městě, ale také v Kraji Vysočina, kterou bezesporu je havlíčkobrodské gymnázium, chystá na příští středu Den otevřených dveří. Škola bude pro veřejnost otevřena od osmi do osmnácti hodin.

Plameny šlehaly z oken rodinných domů, v Kladně kvůli zkratu televize

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Požár, který začal v kuchyni rodinného domu v Dobřichově na Kolínsku, se postupně rozšířil do přilehlé koupelny a zasáhl část obývacího pokoje. Plameny šlehaly z oken. Svými slovy to potvrdil mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Podle jeho slov majitelka opustila dům ještě před příjezdem hasičských jednotek a je v pořádku.

Školka i družina v Třebenicích mají nový háv

Třebenice - O místa v Mateřské škole Granátek v Třebenicích je podle vedení města velký zájem. Takový, že v tomto školním roce museli patnáct dětí odmítnout. Budovy mateřinky, přilehlé jídelny a školní družiny se letos navíc dočkaly nového kabátu.

Asijská tržnice? Namísto Vertexu bude v sále krumlovského hotelu

Moravský Krumlov – Šance na využívání sálu přímo v srdci Moravského Krumlova se den ode dne snižují. Majitelka hotelu Hana Tranová totiž seznámila vedení města se svým záměrem hotel odprodat asijskému podnikateli. Ten by v bývalém tanečním a koncertním sále zřejmě zřídil obchod či sklady. Podnikatelům s prodejnami v centru tak patrně přibude konkurence. Krumlovští poukazují na to, že není správné, aby hotel koupilo město. Zámek je podle nich přednější.

Karolíně, domácí kuchařce, vyšla nová kniha Štěstí z kuchyně

Praha - Po loňské úspěšné knize 'Karolína, domácí kuchařka' vyšla druhá kniha inspirativních receptů 'Karolína, domácí kuchařka: Štěstí z kuchyně'. "Samozřejmě, že název knihy je nadsázka. Samotné jídlo ještě nikomu štěstí nepřineslo. Ale přesto věřím, že když se ocitneme doma i se svým rancem malých i velkých trápení, může být to správné jídlo ideální terapií," řekla autorka publikace Karolína Kamberská.