Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Z hotelu ukradl sto tisíc. Prý šel na žížaly

Brno – Na žížaly za sto tisíc se vydal zhruba v polovině listopadu někdy nad ránem pětatřicetiletý muž na svah pod hotelem u Brněnské přehrady. Místo jejich sběru se totiž vloupal do hotelu, kde v minulosti pracoval jako brigádník.

Je pečení cukroví na Vánoce luxus?

Karlovarský kraj - Domácí, nebo kupované? Co je levnější? Tyto otázky si před Vánoci klade nejedna zaměstnaná hospodyňka. Ty, které nebaví patlat se s těstem nebo na to prostě nemají čas, dávají přednost kupovanému.

Kuchařka s četnickými recepty poradí, jak připravit rýžovec a císařské řízky

Jižní Morava – Prostá lidová jídla známá z kuchyně našich babiček. Švestkové knedlíky. Boží milosti. Slepice na paprice. I taková byla četnická strava. „To, že by byla četnická kuchyně něčím specifická, se říct nedá, tedy kromě toho, že se vařilo co nejlevněji. To je však celkový odraz popisované doby mezi dvěma světovými válkami," říká autor nově vydané Četnické kuchařky, jejíž křest v sobotu hostila brněnská kavárna Savoy a Podhorácké muzeum v Předklášteří.

Šéfkuchař Marek Raditsch: Vaření s chutí a láskou se na talíři pozná

Praha /ROZHOVOR/ - Na třetím ročníku festivalu Chef Time Fest nebude chybět. Byl u obou předchozích a tvrdí, že tento festival má v diáři zapsaný už dlouhou dobu. A věří, že tomu tak bude ještě mnoho let. Marek Raditsch patří v současné době díky porotcovství v televizní soutěži MasterChef mezi nejznámější postavy gastronomie na tuzemské kuchařské scéně.

Dvě rozhodnutí, která udělejte, než si pořídíte nový vysavač

Sháníte nový vysavač, ale připadáte si nadobro ztracení v nepřeberné nabídce trhu? Pomůžeme vám se dobře rozhodnout. Každému vyhovuje něco jiného a bylo by zbytečné utratit peníze za něco, co vám pak nebude vyhovovat. Jiný vysavač poslouží rodičům alergika, další zase majitelům chlupatých miláčků. Vyplatí se zvážit i ekonomickou náročnost provozu a kolik místa máte v bytě.

Diskusní pořad Václava Moravce ukončil poplach na Žižkově

Praha – Požární poplach v neděli neočekávaně přerušil polední diskusní pořad moderátora Václava Moravce, která Česká televize živě vysílá z vysílací věže na Žižkově. Do přímého přenosu debaty velmi překvapivě vstoupilo hlášení v angličtině upozorňující na zkoušku evakuačního systému – a objekt byl skutečně evakuován. První zprávy hovořily o hlášení požáru v kuchyni restaurace a čekání na příjezd hasičů. Jejich dispečink ale signál požárního poplachu v žižkovské věži vůbec neobdržel.

Diskusní pořad Václava Moravce ukončil poplach na Žižkově

Praha - Požární poplach v neděli neočekávaně přerušil polední diskusní pořad moderátora Václava Moravce, která Česká televize živě vysílá z vysílací věže na Žižkově. Do přímého přenosu debaty velmi překvapivě vstoupilo hlášení v angličtině upozorňující na zkoušku evakuačního systému - a objekt byl skutečně evakuován.

Špičkoví šéfkuchaři se potkají v jedné kuchyni. Přichází Chef Time Fest

Praha /FOTOGALERIE/ - Po roce se opět v Praze uskuteční festival, na kterém se sejdou špičkoví čeští šéfkuchaři. Třetí ročník zimního Chef Time Festu potrvá od 7. do 28. ledna a uskuteční se převážně v dejvické restauraci AvantGarde. Své umění na festivalu předvedou dvě desítky předních českých šéfkuchařů.

Kde se muž otrávil metanolem, policisté zatím nevědí

Kladensko – Muž z Velké Dobré, který se o víkendu otrávil metanolem, stále bojuje o život v kladenské nemocnici. Podle jejího ředitele Vladimíra Lemona byl i ve čtvrtek stav šestašedesátiletého pacienta velmi vážný. Prognóza nejistá.

Punč, cukroví i adventní věnce. Hrádek u Nechanic už voní Vánocemi

Nechanicko /FOTO/ - Už v sobotu začínají oblíbené Vánoce na Hrádku u Nechanic. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku vánočně upravených zámeckých interiérů a zpřístupněna bude i zámecká kuchyně. Nasát vánoční atmosféru tu můžete například při ochutnávce anglického punče nebo vánočního cukroví.

Punč, cukroví i adventní věnce. Hrádek u Nechanic už voní Vánocemi

Nechanicko /FOTO/ - Už v sobotu začínají oblíbené Vánoce na Hrádku u Nechanic. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku vánočně upravených zámeckých interiérů a zpřístupněna bude i zámecká kuchyně. Nasát vánoční atmosféru tu můžete například při ochutnávce anglického punče nebo vánočního cukroví.

Můj život je Střední škola hotelová Zlín

Zlín – Gastronomii zasvětila prakticky celý svůj život jednapadesátiletá Hana Vlková, která už patnáctým rokem působí coby učitelka na Střední škole hotelové Zlín. Původní profesí vyučená kuchařka-servírka vztah k různým pochoutkám získala, jak sama říká, už v dětství. Teď k nim vede studenty, kteří se rozhodli pro studium na zmíněné škole.

Kde se muž otrávil metanolem, policisté zatím nevědí

Kladensko – Muž z Velké Dobré, který se o víkendu otrávil metanolem, stále bojuje o život v kladenské nemocnici. Podle jejího ředitele Vladimíra Lemona byl i ve čtvrtek stav šestašedesátiletého pacienta velmi vážný. Prognóza nejistá.

Zastupitelé schválili peníze školám a na zařízení pro bezdomovce

Praha - Pražští zastupitelé ve čtvrtek schválili peníze na opravy škol a financovat bude hlavní město také nový azylový dům pro nemocné, centrum pomoci ženám bez domova a zubní ordinaci pro bezdomovce. Body týkající se peněz na školství a sociální věci byly součástí jedenáctého, listopadového jednání zastupitelstva.

Vařit začal Dominik až ve škole

Dříteň - V době, kdy se Dominik Dorňák hlásil na budějovickou hotelovku, neměl s vařením téměř žádné zkušenosti. Jak ale říká, kuchařské řemeslo ho mimo jiné i díky kulinářským pořadům v televizi chytlo a po třech letech se může osmnáctiletý student z Dřítně na Českobudějovicku pochlubit celkově desátým místem v televizní soutěži MasterChef.

S těstovinami kolem světa s šéfkuchařem Tomášem Kalinou

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR, VIDEO, SOUTĚŽ/ - Na představení podzimní kolekce receptů s názvem „Adriana Pasta Style: Podzimní pábení" jsme se setkali s hlavním „mozkem" těstovinových inspirací Tomášem Kalinou, který se na přípravu pokrmů z těstovin a nudlí specializuje.

Mrazem přešlé houby nesbírat, varuje mykolog

Olomoucko – Kdo si neužil houbařských „žní" do konce minulého týdne nebo včas nesklidil úrodu hub rostoucích na zahradě, má smůlu. Houby přešlé mrazem, který dnes ráno dorazil i do nižších poloh Olomoucka, už nejsou jedlé a mohou způsobit zdravotní potíže. Mykologové upozorňují, že při menších mrazících je možné bez obav sbírat a v kuchyni upravovat pouze penízovku sametonohou a Jidášovo ucho.

Televizní kuchařka: Staré recepty počítají s polovičními porcemi

Praha /ROZHOVOR/ - V polovině listopadu vyšla Karolíně Kamberské už druhá kniha inspirativních receptů s názvem Karolína, domácí kuchařka: Štěstí z kuchyně. V knize lze najít všechny recepty z devatenácti dílů televizního pořadu Karolína, domácí kuchařka natočených v roce 2015. První část mohli vidět diváci na TV Prima už počátkem roku. Další se vysílají v průběhu tohoto podzimu každou sobotu v 18.10 hodin.

Vánoční výstava na zámku zavede do kuchyně našich předků

Přerov – Při vzpomínce na Vánoce v dětství se mnohým z nás vybaví vůně čerstvě upečených vanilkových rohlíčků, smaženého kapra nebo rybí polévky. Do kuchyně našich předků zavede také nová výstava Vánoce na zámku, která začíná 29. listopadu v Muzeu Komenského v Přerově. Přiblíží zvyky našich předků a to, jak se dříve stolovalo.

S kamarádkou se doplňujeme. Samotné by mi šití tak nešlo

Kvasice – Špulky nití, klubíčka, jehly, šicí stroj, nůžky či nejrůznější látky. Takové pomůcky bere čas od času do rukou dvaačtyřicetiletá Hana Skácelová z Kvasic. Pod rukama jí pak vznikají nejrůznější ručně šité dekorace do domácností, či módní doplňky. Jak sama podotýká, nejsou to jen její výrobky, jejich spoluautorkou je vždycky její kamarádka ze stejné obce Ivana Ševčíková.

Lidé vyrazili za vůněmi a chutěmi na podzimní Restaurant Day

Nymburk /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ - Restaurant Day, dobrovolná akce pro kuchaře 
a zároveň gurmány amatéry se na nymburské scéně dobře zabydlela. O víkendu se tam konala už potřetí a ani chladné a nejisté podzimní počasí účastníky neodradilo. Přišli pod Hradby se svými stánky, slanými 
i sladkými pochoutkami.

Tři klíčové rady, jak hravě zvládnout předvánoční úklid

Můžete uklízet celý rok zodpovědně, ale před Vánoci se stejně dostaví pocit, že si vaše domácnost žádá něco speciálního. Vybavte se skvělým pomocníkem – výkonným a tichým vysavačem Silence Force Extreme AAAA, pečlivě vyberte přípravky, se kterými dáte nepořádku vale a především se úklidem nestresujte. Víme, jak na to.

Amatérští kuchaři nabízeli své pokrmy už posedmé

Ostrava – Na mezinárodní festival jídla a chuti, který v Ostravě pravidelně pořádá Kulturní centrum Cooltour, zavítalo více než 700 návštěvníků. Ti vyhledávali především slaná jídla a teplé pokrmy.

Tomáš Teplý: Vpřed postupuji krok za krokem

Ústí nad Orlicí - Chutnají nám jiná piva, jiná svíčková, ale představu, jak by nám měly být v restauraci naservírovány, máme všichni zhruba stejnou. V příjemném prostředí, na čistý stůl a vlídným personálem. To jsou základní kritéria, na kterých postavil provoz Měšťanského pivovaru v ústeckých Hylvátech jeho majitel Tomáš Teplý. A to dokáží hosté ocenit, rádi se vrací, facebookový profil pivovaru plní pozitivními vzkazy.

Útočník Koreis sestavoval vlastní burger, v neděli se vrací na led

Brno – Zatímco na ledě vymýšlí, jak se prokombinovat obranou soupeře, ve čtvrtek útočník hokejové Komety Jakub Koreis kombinoval přísady pro vlastní pokrm. Díky marketingové akci brněnského klubu se ocitl v kuchyni jednoho z městských rychlých občerstvení. „Prodávali jsme charitativní samolepky. Vedení restaurace nás provedlo zákulisím, byla to zase nová zkušenost. Mohli jsme si sestavit svůj vlastní burger, takže jsem zkusil jeden z nabídky," popsal jedenatřicetiletý forvard akci, na které byl spolu s bekem Petrem Štindlem.

Tomáš Teplý: Vpřed postupuji krok za krokem

Ústí n. O. - Chutnají nám jiná piva, jiná svíčková, ale představu, jak by nám měly být v restauraci naservírovány, máme všichni zhruba stejnou. V příjemném prostředí, na čistý stůl a vlídným personálem. To jsou základní kritéria, na kterých postavil provoz Měšťanského pivovaru v ústeckých Hylvátech jeho majitel Tomáš Teplý. A to dokáží hosté ocenit, rádi se vrací, facebookový profil pivovaru plní pozitivními vzkazy.