Brno – Na žížaly za sto tisíc se vydal zhruba v polovině listopadu někdy nad ránem pětatřicetiletý muž na svah pod hotelem u Brněnské přehrady. Místo jejich sběru se totiž vloupal do hotelu, kde v minulosti pracoval jako brigádník.
Karlovarský kraj - Domácí, nebo kupované? Co je levnější? Tyto otázky si před Vánoci klade nejedna zaměstnaná hospodyňka. Ty, které nebaví patlat se s těstem nebo na to prostě nemají čas, dávají přednost kupovanému.
Jižní Morava – Prostá lidová jídla známá z kuchyně našich babiček. Švestkové knedlíky. Boží milosti. Slepice na paprice. I taková byla četnická strava. „To, že by byla četnická kuchyně něčím specifická, se říct nedá, tedy kromě toho, že se vařilo co nejlevněji. To je však celkový odraz popisované doby mezi dvěma světovými válkami," říká autor nově vydané Četnické kuchařky, jejíž křest v sobotu hostila brněnská kavárna Savoy a Podhorácké muzeum v Předklášteří.
Akce K - pod takovým názvem státní bezpečnost nezákonně a násilně zlikvidovala kláštery a mužské katolické řeholní řády. Mezi nimi byl i kapucínský řád ve Fulneku.
Zlínský kraj - Krmení, které sypou někteří do ptačích budek, může opeřencům spíš uškodit a způsobit jim dokonce vážné zdravotní komplikace. Co ptákům nedávat?
Praha /ROZHOVOR/ - Na třetím ročníku festivalu Chef Time Fest nebude chybět. Byl u obou předchozích a tvrdí, že tento festival má v diáři zapsaný už dlouhou dobu. A věří, že tomu tak bude ještě mnoho let. Marek Raditsch patří v současné době díky porotcovství v televizní soutěži MasterChef mezi nejznámější postavy gastronomie na tuzemské kuchařské scéně.
Sháníte nový vysavač, ale připadáte si nadobro ztracení v nepřeberné nabídce trhu? Pomůžeme vám se dobře rozhodnout. Každému vyhovuje něco jiného a bylo by zbytečné utratit peníze za něco, co vám pak nebude vyhovovat. Jiný vysavač poslouží rodičům alergika, další zase majitelům chlupatých miláčků. Vyplatí se zvážit i ekonomickou náročnost provozu a kolik místa máte v bytě.
Praha – Požární poplach v neděli neočekávaně přerušil polední diskusní pořad moderátora Václava Moravce, která Česká televize živě vysílá z vysílací věže na Žižkově. Do přímého přenosu debaty velmi překvapivě vstoupilo hlášení v angličtině upozorňující na zkoušku evakuačního systému – a objekt byl skutečně evakuován. První zprávy hovořily o hlášení požáru v kuchyni restaurace a čekání na příjezd hasičů. Jejich dispečink ale signál požárního poplachu v žižkovské věži vůbec neobdržel.
Praha - Požární poplach v neděli neočekávaně přerušil polední diskusní pořad moderátora Václava Moravce, která Česká televize živě vysílá z vysílací věže na Žižkově. Do přímého přenosu debaty velmi překvapivě vstoupilo hlášení v angličtině upozorňující na zkoušku evakuačního systému - a objekt byl skutečně evakuován.
Havlíčkův Brod – Pokud máte rádi tradiční domácí českou kuchyni, ve které nechybí dozlatova smažené řízky, pak musíte navštívit Lidovou jídelnu a řízkovnu na Letné v Havlíčkově Brodě, která dostala po deseti letech provozu nový kabát.
Praha /FOTOGALERIE/ - Po roce se opět v Praze uskuteční festival, na kterém se sejdou špičkoví čeští šéfkuchaři. Třetí ročník zimního Chef Time Festu potrvá od 7. do 28. ledna a uskuteční se převážně v dejvické restauraci AvantGarde. Své umění na festivalu předvedou dvě desítky předních českých šéfkuchařů.
Hradec Králové - Od tohoto víkendu můžete navštívit vánočně upravené zámecké prostory Hrádku u Nechanic. Oblíbené Vánoce na Hrádku začínají v sobotu 28. listopadu.
Hradec Králové - Od tohoto víkendu můžete navštívit vánočně upravené zámecké prostory Hrádku u Nechanic. Oblíbené Vánoce na Hrádku začínají v sobotu 28. listopadu.
Kladensko – Muž z Velké Dobré, který se o víkendu otrávil metanolem, stále bojuje o život v kladenské nemocnici. Podle jejího ředitele Vladimíra Lemona byl i ve čtvrtek stav šestašedesátiletého pacienta velmi vážný. Prognóza nejistá.
Nechanicko /FOTO/ - Už v sobotu začínají oblíbené Vánoce na Hrádku u Nechanic. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku vánočně upravených zámeckých interiérů a zpřístupněna bude i zámecká kuchyně. Nasát vánoční atmosféru tu můžete například při ochutnávce anglického punče nebo vánočního cukroví.
Nechanicko /FOTO/ - Už v sobotu začínají oblíbené Vánoce na Hrádku u Nechanic. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku vánočně upravených zámeckých interiérů a zpřístupněna bude i zámecká kuchyně. Nasát vánoční atmosféru tu můžete například při ochutnávce anglického punče nebo vánočního cukroví.
Jablonec n. N. - Jablonec má nový azylový dům. Vznikl v ulici Za Plynárnou rekonstrukcí bývalé ubytovny pro matky s dětmi. Město to stálo bezmála 20 milionů korun, zhruba čtvrtinu má šanci získat z evropských fondů.
Zlín – Gastronomii zasvětila prakticky celý svůj život jednapadesátiletá Hana Vlková, která už patnáctým rokem působí coby učitelka na Střední škole hotelové Zlín. Původní profesí vyučená kuchařka-servírka vztah k různým pochoutkám získala, jak sama říká, už v dětství. Teď k nim vede studenty, kteří se rozhodli pro studium na zmíněné škole.
Kladensko – Muž z Velké Dobré, který se o víkendu otrávil metanolem, stále bojuje o život v kladenské nemocnici. Podle jejího ředitele Vladimíra Lemona byl i ve čtvrtek stav šestašedesátiletého pacienta velmi vážný. Prognóza nejistá.
Benešov - V rámci pravidelných klubů zdraví se v prostorách využívaných seniory v ulici Marie Kudeříkové konala přednáška „Med a jeho použití v kuchyni", kterou navštívili ale i malí mlsouni.
Praha - Pražští zastupitelé ve čtvrtek schválili peníze na opravy škol a financovat bude hlavní město také nový azylový dům pro nemocné, centrum pomoci ženám bez domova a zubní ordinaci pro bezdomovce. Body týkající se peněz na školství a sociální věci byly součástí jedenáctého, listopadového jednání zastupitelstva.
Olomouc - Poslední listopadový víkend je na Olomoucku především ve znamení rozsvěcení vánočních stromů, trhů, dobrot a adventních dílen či vystoupení, v nabídce jsou ale i jiné zajímavé akce. Podívejte se.
Dříteň - V době, kdy se Dominik Dorňák hlásil na budějovickou hotelovku, neměl s vařením téměř žádné zkušenosti. Jak ale říká, kuchařské řemeslo ho mimo jiné i díky kulinářským pořadům v televizi chytlo a po třech letech se může osmnáctiletý student z Dřítně na Českobudějovicku pochlubit celkově desátým místem v televizní soutěži MasterChef.
Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR, VIDEO, SOUTĚŽ/ - Na představení podzimní kolekce receptů s názvem „Adriana Pasta Style: Podzimní pábení" jsme se setkali s hlavním „mozkem" těstovinových inspirací Tomášem Kalinou, který se na přípravu pokrmů z těstovin a nudlí specializuje.
Olomoucko – Kdo si neužil houbařských „žní" do konce minulého týdne nebo včas nesklidil úrodu hub rostoucích na zahradě, má smůlu. Houby přešlé mrazem, který dnes ráno dorazil i do nižších poloh Olomoucka, už nejsou jedlé a mohou způsobit zdravotní potíže. Mykologové upozorňují, že při menších mrazících je možné bez obav sbírat a v kuchyni upravovat pouze penízovku sametonohou a Jidášovo ucho.
Praha /ROZHOVOR/ - V polovině listopadu vyšla Karolíně Kamberské už druhá kniha inspirativních receptů s názvem Karolína, domácí kuchařka: Štěstí z kuchyně. V knize lze najít všechny recepty z devatenácti dílů televizního pořadu Karolína, domácí kuchařka natočených v roce 2015. První část mohli vidět diváci na TV Prima už počátkem roku. Další se vysílají v průběhu tohoto podzimu každou sobotu v 18.10 hodin.
Přerov – Při vzpomínce na Vánoce v dětství se mnohým z nás vybaví vůně čerstvě upečených vanilkových rohlíčků, smaženého kapra nebo rybí polévky. Do kuchyně našich předků zavede také nová výstava Vánoce na zámku, která začíná 29. listopadu v Muzeu Komenského v Přerově. Přiblíží zvyky našich předků a to, jak se dříve stolovalo.
Kvasice – Špulky nití, klubíčka, jehly, šicí stroj, nůžky či nejrůznější látky. Takové pomůcky bere čas od času do rukou dvaačtyřicetiletá Hana Skácelová z Kvasic. Pod rukama jí pak vznikají nejrůznější ručně šité dekorace do domácností, či módní doplňky. Jak sama podotýká, nejsou to jen její výrobky, jejich spoluautorkou je vždycky její kamarádka ze stejné obce Ivana Ševčíková.
Nymburk /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ - Restaurant Day, dobrovolná akce pro kuchaře a zároveň gurmány amatéry se na nymburské scéně dobře zabydlela. O víkendu se tam konala už potřetí a ani chladné a nejisté podzimní počasí účastníky neodradilo. Přišli pod Hradby se svými stánky, slanými i sladkými pochoutkami.
Můžete uklízet celý rok zodpovědně, ale před Vánoci se stejně dostaví pocit, že si vaše domácnost žádá něco speciálního. Vybavte se skvělým pomocníkem – výkonným a tichým vysavačem Silence Force Extreme AAAA, pečlivě vyberte přípravky, se kterými dáte nepořádku vale a především se úklidem nestresujte. Víme, jak na to.
Nechanice - Po čertech dobrá akce se konala počátkem listopadu v Nechanicích. Jedná se o procházku městem s lampiony, kterou již deset let pořádá nechanické mateřské centrum.
Ostrava – Na mezinárodní festival jídla a chuti, který v Ostravě pravidelně pořádá Kulturní centrum Cooltour, zavítalo více než 700 návštěvníků. Ti vyhledávali především slaná jídla a teplé pokrmy.
Ústí nad Orlicí - Chutnají nám jiná piva, jiná svíčková, ale představu, jak by nám měly být v restauraci naservírovány, máme všichni zhruba stejnou. V příjemném prostředí, na čistý stůl a vlídným personálem. To jsou základní kritéria, na kterých postavil provoz Měšťanského pivovaru v ústeckých Hylvátech jeho majitel Tomáš Teplý. A to dokáží hosté ocenit, rádi se vrací, facebookový profil pivovaru plní pozitivními vzkazy.
Brno - Zatímco na ledě vymýšlí, jak se prokombinovat obranou soupeře, teď útočník hokejové Komety Jakub Koreis kombinoval přísady pro vlastní pokrm. Díky marketingové akci brněnského klubu se ocitl v kuchyni jednoho z městských rychlých občerstvení.
Ústecko – Na 8. ročník celorepublikového festivalu Den pro dětskou knihu zve v sobotu od 14.00 do 18.00 dětské oddělení ústecké knihovny do Churchillovy 3.
Brno – Zatímco na ledě vymýšlí, jak se prokombinovat obranou soupeře, ve čtvrtek útočník hokejové Komety Jakub Koreis kombinoval přísady pro vlastní pokrm. Díky marketingové akci brněnského klubu se ocitl v kuchyni jednoho z městských rychlých občerstvení. „Prodávali jsme charitativní samolepky. Vedení restaurace nás provedlo zákulisím, byla to zase nová zkušenost. Mohli jsme si sestavit svůj vlastní burger, takže jsem zkusil jeden z nabídky," popsal jedenatřicetiletý forvard akci, na které byl spolu s bekem Petrem Štindlem.
Chrudim - Spolupráce mezi městy Chrudim a Ede žije. V uplynulých týdnech proběhly hned dvě zajímavé akce: holandská večeře v Chrudimi a loutková představení v Ede.
Ústí n. O. - Chutnají nám jiná piva, jiná svíčková, ale představu, jak by nám měly být v restauraci naservírovány, máme všichni zhruba stejnou. V příjemném prostředí, na čistý stůl a vlídným personálem. To jsou základní kritéria, na kterých postavil provoz Měšťanského pivovaru v ústeckých Hylvátech jeho majitel Tomáš Teplý. A to dokáží hosté ocenit, rádi se vrací, facebookový profil pivovaru plní pozitivními vzkazy.