Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Matky chtějí dřív do práce. Boskovice proto přistaví třídy pro dvouleté děti

Boskovice – Alžbětě Stejskalové z Boskovic jsou dva a půl roku. Navštěvuje mateřskou školu v Šebetově. Do školky musí dojíždět, protože v Boskovicích pro ni místo nezbylo. Přednost při přijímání tam sice mají boskovické děti, ale nejprve starší. Rodiče těch, které před začátkem školního roku neoslaví třetí narozeniny, mají většinou smůlu. Změnit to a nabídnout místo i dvouletým chce boskovická radnice přístavbou mateřské školy na Bílkově ulici.

Měl zabít kladivem, tělo hodit do studny. Dostal patnáctiletý trest

Zlín – Patnáct let ve vězení se zvýšenou ostrahou má podle úterního rozsudku krajského soudu ve Zlíně strávit devětatřicetiletý Oldřich Novák z Kroměřížska za vraždu svého kamaráda. Toho měl na začátku roku 2012 ubít štípacím kladivem. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se po jeho vynesení odvolal, lhůtu si ponechal i státní zástupce Leo Foltýn. Obžalovaný u soudu svou vinu popíral, stejně tak i po vynesení verdiktu.

Jitka Chvílová: Poprvé jsem mezi uprchlíky vyrážela plná obav

Uherský Brod /ROZHOVOR/ - Je jednou z mála, která se přímo v našem regionu dostává do pravidelného kontaktu s uprchlíky. Hlavním úkolem koordinátorky pro mimořádné události Jitky Chvílové z Oblastní charity Uherský Brod je zajišťovat běžencům, kteří bývají vždy jen krátkodobě ubytováni na policejní služebně v Uherském Hradišti, snídaně, obědy i večeře. Se svými zkušenostmi se nyní svěřila čtenářům Slováckému deníku.

Nádobí z pece potěšilo i překvapilo

Mutějovice – V sobotu dopoledne se naskytla hrnčíři Jiřímu Dufkovi možnost vidět svoji práci, kterou dělal už třeba před dvěma lety. Ano, tak dlouho tvořil čajovou keramiku, ale i klasické hrnečky a zadělávačky se starým vzorem, ze kterých na vás dýchne teplo babiččiny kuchyně, aby pak jimi naplnil velkou dřevopec.

Výpověď! Hotel Maxičky opět osiří

Děčín – Hotel na Maxičkách po mnoha letech pustnutí prozatím neožije. Město totiž dalo výpověď nájemci, který s Děčínem podepsal smlouvu na začátku letošního roku.

Víkendová porota Orlického deníku

Česká restaurace na Expo 2015 v Miláně byla vyhlášena mezi třemi nejlepšími. A co vy, nedáte dopustit na českou kuchyni? Co z ní máte nejraději?

Sousedé „objevili" pohanku

Linec – V ruských hrncích je už po staletí hvězdou, v rakouských kuchyních z ní spíš od středověku pečou malé chlebíčky. Vítaným hostem je také v některých dietách, třeba tzv. paleodietě nazývané také dieta doby kamenné, jako na bílkoviny bohatý doplněk, píše linecký deník OÖN o pohance.

Měla šít, ale lisovala miny pro Němce

Prachatice – Po skočení školní docházky se měla Pavla Nachlingerová stát úřednicí v občanské záložně. Alespoň tak to chtěl její tatínek. Osud to však zařídil jinak. Když ukončila měšťanskou školu ve Vodňanské ulici v Prachaticích, začala válka a paní Nachlingerová se vyučila dámskou krejčovou u mistra Tomka v Žernovicích. „To mi ani trochu nevadilo, šít mě bavilo. Já jsem se stejně chtěla stát zdravotní sestrou, ale to vůbec nebylo možné," hodnotí po létech.

Investice do chebské nemocnice nekončí

Cheb - Nemocnice má mít kromě nového pavilonu také například novou kuchyň, zmodernizuje se i přístrojové vybavení a v areálu vznikne 170 parkovacích míst.

Filip Sajler a Ondřej Slanina si vyrazili za kulinářskými toulkami k Musíku

Příčovy - Hráz Musíka, největšího rybníka na Sedlčansku, si ve středu 28. října kolem poledne ničím nezadala s promenádou rušného přímořského letoviska v plné sezóně. Hlavní atrakcí bývají v tomto podzimním období ryby. A nejde jen o kapry, ale i další druhy ryb, které Krčínovo dílo každým rokem rybářům za jejich celoroční péči vydá.

Nepřehlédněte! Máme pro vás parádní vánoční dárky, soutěž startuje

Šumperk, Jesenicko – Dárkové balíčky z ruční papírny, dřevěné a plyšové hračky, panenky, značkové čepice praktické věci do kuchyně, alkohol přímo z palírny, silvestrovské pobyty, dárkové poukazy na nákup ovoce, zeleniny, cukroví, květinových vazeb, volné vstupy do termálního bazénu či poukaz do salonu krásy – to vše je v sázce nové soutěže se Šumperským a jesenickým deníkem, která se jmenuje Vánoční dárek. První soutěžní kupon vychází v Šumperském a jesenickém deníku v pátek 30. října.

Plzeň zažila festival chutí z celého světa

Plzeň – Oslavy 28. října nebyly letos v Plzně pouze ve znamení muzejních prohlídek či výstav. V prostorách DEPO2015 se vůbec poprvé konal Street Food Market, festival takzvaného pouličního jídla, který během dne přilákal do industriálních prostor tisíce gurmánů.

Děti z mateřinky se naučí i pěstovat zeleninu

Vizovice – Jak v mateřské, tak v základní škole ve Vizovicích se v těchto měsících provádí několik vylepšení. V základní škole mají novou podlahu v kuchyni a v mateřské škole se staví druhá část zahrady v přírodním stylu. První část zahrady již užívají děti i pedagogové více než rok.

Basketbalisté přivezli povinnou výhru ze Svitav, v Šumperku padli

Žďár nad Sázavou - Konec vítězné šňůry. Basketbalisté Žďáru našli svého kata ve 4. kole II. ligy. Po výhře ve Svitavách padli na hřišti ještě loni prvoligového Šumperka těsně 62:58. Vrátit se do úspěšných kolejí mohou o příštím víkendu, kdy hostí nováčka SKB Valašské Meziříčí a vedoucí Olomouc.

Podaří se zámečku restart?

Po natáčení televizního pořadu Ano, šéfe! s šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem se havířovský zámek pokouší o celkový restart. Úspěch zatím není vůbec jistý.

Prachatická nemocnice je bez pitné vody, pacienti pijí balenou

Prachatice - Bez pitné vody je od pondělního rána celý areál prachatické nemocnice. Prachatický ČEVAK proto přistavil pro potřeby nemocniční kuchyně cisternu s pitnou vodou. Podle slov Michala Čarvaše, ředitele prachatické nemocnice, voda z kohoutků v nemocnici teče.

Květinový i od indiánů. Guláše v Mikulově letos táhly rekordně

Mikulov /REPORTÁŽ/ – Je výborný, z předního hovězího, pojďte ochutnat, slečno! Kuchaři míchající své oranžové výtvory se předhání v tom, jak přitáhnout ke svému stánku co nejvíc lidí. 
A že je koho lákat. Je sobota krátce po poledni a areál mikulovského Hotelu Zámeček doslova praská ve švech. Slunečné počasí přilákalo na další Pálavský gulášfest davy lidí, mezi nimiž se proplétám.

MasterChef: v kuchyni má rád lehkost Itálie i rozmanitost Španělska

Kutná Hora /ROZHOVOR/ - Student vysoké školy Nick Pelikán z Kutné Hory se letos přihlásil do kuchařské show MasterChef. V soutěži ho zkušená porota vybrala mezi třicet nejlepších kuchařů. Prozradil na sebe, zda se věnoval vaření už odmalička a jestli je pro něj u jídla důležité i prostírání.

Lahůdkové pokušení vzniká ve Všebořicích

Všebořice - Chlebíčky, jednohubkami, saláty a dalšími lahůdkami zásobuje všebořická firma Dorant tisíce zákazníků v Ústí nad Labem, Teplicích, Litoměřicích, ale i v dalších místech včetně Prahy.

Přehled událostí uplynulého týdne

Jindřichohradecko – Co přinesl uplynulý týden na stránkách Jindřichohradeckého deníku? Každou sobotu najdete na tomto místě přehled událostí.

Oba trenéři pasují do role favorita soupeře

Ostrá – Překvapivě mají shodný počet bodů. V dosavadních jedenácti střetnutích jich nasbírali osmnáct. A nyní se postaví proti sobě. Fotbalisté Ostré hostí v sobotním odpoledni na svém trávníku okresního rivala ze Semic. Zápas začne ve 14.30 hodin. Pro oba celky to je hlavní vrchol podzimu.

Rezidence Artemis dosáhla na vítězný hattrick

Netřeba – Z vítězství ve čtenářské anketě Mělnického deníku, ve které jste spolu s námi hledali místo, kde je vám dobře, se radují provozovatelé Rezidence Artemis v Netřebě u Úžic. Už potřetí.

V divadle krachuje jeden nájemce za druhým

Šumperk – Před problémem stojí vedení Divadla Šumperk. Ze suterénních prostor, kde se nachází restaurace Vana, nedávno odešel další nájemce. Za poslední roky se jedná o pátého podnikatele, který z ekonomických důvodů ukončil restaurační provoz a nechal po sobě dluhy za energie. Ty se údajně pohybují v řádu desítek tisíc korun. Peníze nyní musí divadlo vymáhat soudní cestou. A také hledat nového provozovatele.

Fotbalisté Zbrojovky při vaření: cibuli nejrychleji krájí Zavadil

Brno /FOTOGALERIE/ – Je to tekutý dusík, rozkousni a pak vyfoukni, nabádá šéfkuchař Pavla Zavadila. Zdá se, že v tu chvíli dlouhovlasý fotbalista lituje své pozice kapitána, kvůli které si jej muž v rondonu vybírá. Scéna se odehrává ve čtvrtek krátce po poledni v gastronomickém centru Kuliner plus v Moravanech u Brna.

Topí, ale mají komín ve formě?

Podkrkonoší - Podle vládního nařízení by měl jednou ročně kontrolou projít každý obývaný dům. Podcenění se nemusí vyplatit..

V kuchyni mám rád lehkost Itálie i rozmanitost Španělska

Kutná Hora - Student vysoké školy Nick Pelikán z Kutné Hory se letos přihlásil do kuchařské show MasterChef. V soutěži ho zkušená porota vybrala mezi třicet nejlepších kuchařů. Prozradil na sebe, zda se věnoval vaření už odmalička a jestli je pro něj u jídla důležité i prostírání.

Strávníkům Na Skalce servírují obědy v novém

Česká Třebová – Už dva měsíce využívají žáci a zaměstnanci Vyšší odborné školy a Střední školy technické Česká Třebová služby modernizované kuchyně Na Skalce. Současně si od rekonstrukce slibují úsporu energií.

V jídelně poznávají tradice

Jindřichův Hradec - Zpestřit dětem školní stravu a navíc je i poučit, to jsou cíle kuchařek i vedení 3. základní školy v Jindřichově Hradci.

Zvěřinový festival nabídne třeba zaječí srdíčka

Praha /SOUTĚŽ/ - Vysoká, černá, pernatá, srstnatá. Taková může být divoká zvěř, kterou na podzim nosí myslivci z honů rovnou do kuchyně. Lesy a jehličí teď provoní také 13 pražských a 3 mimopražské restaurace, které budou v rámci festivalu Restu Na Divoko nabízet od 20. října do 4. listopadu zvěřinová menu. Hody pořádá gastronomický průvodce Restu jako další ze svých sezónních gurmánských akcí.