Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Jednota posiluje o dvě nové prodejny

Tábor – Již ve čtvrtek táborské obchodní družstvo představí dvě nové prodejny. Jednu ze Sídliště nad Lužnicí, druhou z Pražského sídliště. Oba supermarkety shodně pod hlavičkou COOP Tip.

Úspory energie v domácnosti

Děsíte se každý rok účtu za energie? Nemusíte. Stačí jen dodržovat jednoduchá úsporná opatření a ušetříte i několik tisíc korun ročně.

Rady do zahrady: Sklizeň ovoce

Při sklizni jádrovin pro dlouhodobé uskladnění je důležité, aby byly plody zcela zdravé, bez mechanických nebo jiných poškození. Proto vybíráme jen kvalitní ovoce a velmi šetrně je češeme.

Výstava vojenské techniky ve Hředlích

Hředle – Vojenská auta, transportéry, ale i další typy historických vozidel bylo možné v sobotu vidět v rámci výstavy, která byla zasazena do krajiny v prostoru bývalého dolu Richard poblíž obce Hředle.

Kočky u kávy hygieně nevadí. Kontrolám ale neujdou

Olomouc – Kdo si rád posedí u dobré kávy, ale vadí mu nějaký ten chlup, ten by měl jít jinam. Stejně tak alergik, který by zřejmě zkolaboval, sotva by vzal za kliku. Z pohledu veterinární správy a hygieny však žádný problém. Řeč je o kočičích kavárnách.

Muzejka se zase probouzí. Bude v ní fast food

Brno /FOTOGALERIE/ - Tři roky žili za okny bývalé restaurace Muzejka na Moravském náměstí v Brně jen pavouci. Od odchodu posledního provozovatele na jaře roku 2012 totiž město nemohlo sehnat nového. Už brzy tam ale zase opět zavítají hosté. Brněnští radní totiž na svém posledním zasedání schválili nového nájemce.

Pomoc potřebnému? Třeba i díky ježkovi z podzimních dílniček

Křenovice /REPORTÁŽ/ – Podzim pomalu začíná ukazovat svou méně vlídnou tvář. Slunečné dny s příjemnými teplotami připomínající babí léto jsou už zřejmě pryč, stejně tak jako třeba letní kina, na která zůstává jen vzpomínka. Když se ale kino řekne v Křenovicích, místním se nevybaví pouze promítání pod širým nebem nebo v sále, ale také to s přívlastkem dýňové. Je totiž jedním z lákadel Podzimních výtvarných dílen, které se v sobotu odehrávají ve Společenském sále ve Václavské ulici.

Rady do zahrady: O celeru a cibuli

Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé.

Houbařská sezona už letos nebude nic moc, ale rostou...

Region - Všude velice slabá. Takto hodnotí mykologové celkově letošní houbařskou sezonu. Ta sice v těchto dnech zažívá přece jen o něco lepší časy než v předchozím měsíci, na bohaté úlovky ale letos musí houbaři zapomenout.

Rekreantům sezona končí, zlodějům začíná

Praha – Hodilo se opravdu cokoli, co se dalo odnést. Tak lze shrnout následky řádění dosud neznámého zloděje, jenž využil týdne, po který zůstala opuštěna rekreační chata v obci Kytín na Praze-západ.

Svatohubertská mše v Malé Morávce

V sobotu 10. října se k příležitosti svátku svatého Huberta, patrona myslivců, uskuteční v kostele Nejsvětější Trojice v Malé Morávce třetí ročník svatohubertské mše.

Co ukrývají hradní sklepy?

Blíží se konec turistické sezóny a na hradě Sovinci se letos koná jedna z posledních letošních akcí. Nabídne prohlídku hladomorny i hradní kuchyně s šermířským i sokolnickým programem.

Školáci vytvoří elektronickou mezinárodní kuchařku

Valašské Meziřičí – Setkání představitelů škol z finského města Oulu, chorvatské vesnice Velika Ludina a kantorů a žáků valašskomeziříčské Základní školy Šafaříkova zahájilo včera naplňování společného projektu nazvaného Erasmus+.

Nemocnice: důvod průjmu nenašli, důkazy neukazují na stravu

Znojmo – Zástupci znojemské nemocnice, hygienici a epidemioložka uzavřeli e čtvrtek vyšetřování epidemie, která řádila mezi personálem nemocnice v první polovině září. „Neexistuje přímý důkaz, který by ukazoval na nemocniční stravu a nebyly ani porušené žádné technologické postupy. Maso bylo dobře tepelně upravené a nikdo nepochybil," sdělila mluvčí nemocnice Marcela Půčková. Přesto pracovníci kuchyně dobrovolně přistoupili k opatřením. „Po dobu osmačtyřiceti hodin budou ukládat vzorky stravy a klást velký důraz na tepelnou úpravu. Jedenkrát za rok postoupí všichni zaměstnanci kuchyně výtěr stolice," doplnila Půčková.

Korejské dny nabídnou i čaje

Frýdek-Místek - Pestrý program slibují Korejské dny, které se od 12. do 17. října budou konat i ve Frýdku-Místku. Doprovodný program nabídne také Dobrá čajovna v Hluboké ulici ve Frýdku. Lidé se mohou těšit na ochutnávku korejských čajů.

KRIMI MIX: Žalobu muslimů na policii soud odmítl

Praha - Zásah policie v muslimských centrech v hlavním městě z loňského 25. dubna Městský soud v Praze posuzovat nebude. Takové je alespoň aktuální stanovisko soudců, kteří odmítli žalobu podanou Ústředím muslimských obcí. To se dožadovalo verdiktu, že ta část zákroku, jež mohla narušovat páteční modlitby, byla nezákonná.

Na Základní škole Komenského vařili světovou kuchyni

Nové Město nad Metují - Provozovatel školní jídelny Základní škole Komenského v Novém Městě nad Metují vyslal ve dnech 1. a 2. října do Nového Města zahraniční kuchaře původem z Thajska. Ti připravili pro děti typická jídla tradiční thajské kuchyně.

Při požáru hotelu v Nízkých Tatrách zemřel jeden člověk, 130 lidí evakuováno

Bratislava/Praha – Jeden člověk zemřel a dalších sedm lidí se zranilo při rozsáhlém požáru Hotelu Junior v lyžařském středisku Jasná v Nízkých Tatrách na Slovensku. Hasiči z budovy evakuovali přes 130 lidí. Požár vypukl dnes časně ráno a oheň zasáhl celou sedmipodlažní stavbu, informovala mluvčí hasičů Zuzana Farkasová. Česká diplomacie nemá informace, že by neštěstí zasáhlo české občany.

Úrodu zahrádkářům sklidily ranní mrazíky

Českobudějovicko - Na kompostu místo v kuchyni či ve váze skončí zřejmě část úrody některých zahrádkářů. Výpěstky na záhonech v posledních dnech vážně ohrožují ranní mrazíky. „U nás na Novohradsku už docela zlobí," potvrzuje předsedkyně zahrádkářské organizace Chryzantéma Marie Dudová.

Rady do zahrady: O celeru a cibuli

Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé.

Africe pomohli i cvrčci na pánvi

Slatiňany - Slatiňanští skauti pořádali v sobotu odpoledne v areálu za místní sokolovnou Den pro Afriku, který se konal v rámci celostátní sbírky „Postavme školu v Africe". Výtěžek poputuje buď jako příspěvek na vybudování samotní školy nebo na nákup školních potřeb a pomůcek.

Hospodu provoněly staročeské dobroty

Horušany – Škvarkové placky, lívance, švestkové knedlíky, ale také kančí řízečky nebo pečené křepelky s nádivkou. To je jen výčet pochutin, které zavoněly v sobotu v Horušanech na jižním Plzeňsku.

Malý dům v Mikulčicích zrodil velkého folklorního umělce. Chátrá

Mikulčice – Rodný dům významného lidového skladatele Fanoše Mikuleckého potřebuje zásadní opravy. Na to se chystá Spolek pro uchování hmotných a duchovních tradic v Mikulčicích za spolupráce kulturního domu i obce. Jeho členové v objektu chtějí vystavit exponáty poukazující na dobu, život a dílo jednoho z největších mikulčických rodáků.

Vypěstujte si bazalku doma i v zimě

Bazalka se za krátkou dobu vyšplhala mezi nejvyhledávanější bylinky. Někdo ji pěstuje, jiný zase kupuje. Málokdo ovšem tuší, kolik různých podob tato bylinka má. Konečně se také objevily odrůdy, které lze pěstovat i v zimě. Do pořadu Gondíci s. r. o. je přišel představit odborník Jan Prášil. Dozvěděli jsme se od něj například, že bazalce sušení krade aroma, proto je vhodnější naložit ji do oleje.

Pomáhají nejen zdravotně postiženým, ale i lidem v obci

Velká Chmelištná – Pomáhat zdravotně postiženým lidem, to byla hlavní myšlenka založení společenství Andromeda ve Velké Chmelištné v roce 2004. Tehdy byl zakoupen zchátralý objekt bývalé hospody. Na jaře 2005 začalo budování areálu pro zdravotně postižené lidi. Nyní má přístavbu, je v provozu kuchyň, sklady, kotelna. Mohou se tu scházet lidé při různých příležitostech, jako například letos při Světovém dni hospiců, nebo na dobrovolnických akcích, charitativních bazarech, přednáškách, setkání s přáteli a známými.

Masarykovo náměstí provoněla kyselice, báleše i žmolkovica

Uherské Hradiště – Stánky plné tradičních dobrot slovácké kuchyně lákaly po celou sobotu 3. října stovky návštěvníků, kteří zamířili na druhý ročník Slováckého festivalu chutí a vůní. Ten se uskutečnil na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti, kde na tři desítky stánků nabízely pestrý výběr nejrůznějších pokrmů a nápojů z naší oblasti.

Tahle 'polívka' zahřeje dvakrát. Na těle i na duši

Praha - „Můj život se změnil ve vteřině. Večer jsem ulehl a už nic nevím. Mrtvice mne dostihla ve spánku. Když jsem se probral a vše si uvědomil, bral jsem to jako pokus o jakýsi zvláštní druh humoru. Jenže záhy jsem pochopil, že to není žert. Že to je realita," řekl dvaačtyřicetiletý Jiří Holub. Jemu se změnil život, stejně jako se mění tisícům Pražanů ve vteřině.

V utečeneckém táboře mají jednu koupelnu a kuchyni pro tisíc lidí

Uherské Hradiště – Představte si normální lidi v nenormální situaci. Těmito slovy otevřel besedu o uprchlickém táboru na severu Jordánska evangelický farář a ředitel střediska humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE Jan Dus. V modlitebně v Uherském Hradišti popsal svou i zkušenost kolegů z konkrétního místa Za'atari. Tam před pěti léty uprostřed pouště „vyrostl" syrský utečenecký tábor.

GLOSA: Kůžičky jsou s Láďou Hruškou spjaté a nestydí se za ně

Liberec /ROZHOVOR, VIDEO, FOTOGALERIE, GLOSA/ - Rozhovor s kuchařem Láďou Hruškou o vaření, podvodné kuchařce i těch oficiálních, nových receptech, fanoušcích a odpůrcích jeho vaření i Zdeňku Pohlreichovi. Co má společného Láďa Hruška s Michalem Davidem čtěte v glose Hany Langrové.