Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Slaná kachna a sladká povidla? Chuť jako z pohádky

Slovácko /HLASUJTE V ANKETĚ/ – Spousta práce, ale taky záchvatů smíchu se nesla ve druhé půli září Památkovým domkem v Kunovicích, který se pro příštích pár týdnů stal dějištěm natáčení nového pořadu o krásách slovácké kuchyně Špetka Slovácka. 

Karlovský gastrofestival: míří na něj i první český Michelin Pavel Pospíšil

Velké Karlovice -  Karlovský gastrofestival je opět tu! Svátek všech labužníků a milovníků valašské kuchyně a regionálních produktů, který se za uplynulých šest let zařadil mezi největší akce v ČR a jen loni na něj zavítalo 29 tisíc návštěvníků, vypukl ve valašských Velkých Karlovicích již v pátek 2. října, kdy jej odstartovalo podvečerní posezení s kapelou Dareband u Penzionu U Dorňáků a Galavečeře ve Spa hotelu Lanterna.

Božena Vráželová: Mé holubičky se dostaly do Ameriky, Kanady i Japonska

Nový Hrozenkov /ROZHOVOR/ - Jsou prý obrazem Ducha svatého, přisuzuje se jim ochranitelská funkce. V chalupách ve světnicích je lidé zavěšovali nad stůl nebo nad kolébku s dítětem. Štípané holubičky vyráběli řezbáři na Valašsku i na Horácku. Do Ameriky si je s sebou odváželi lidé, kteří šli za moře hledat práci a nový domov.

Břeclavský kraj sídlil ve Vracově. Stavební práce odhalily zbytky pevnosti

Vracov /FOTOGALERIE/ - Při opravách chodníků v Sokolské a Mlýnské ulici ve Vracově se objevily pozůstatky ze středověku. V těchto místech byla dříve tvrz, která sloužila jako sídlo vládců, vlastníků starého Vracova. Ve druhé polovině třináctého století se mohlo jednat o krajské správní středisko celé východní Moravy, takzvané břeclavské provincie. „Šlo o nejslavnější období z vracovských dějin," uvedl vedoucí archeologického oddělení Masarykova muzea v Hodoníně Jaromír Šmerda.

Po čtyřech letech se vrací na Kuks Svatohubertské slavnosti

Královéhradecko, Kuks - Dvaadvacátý ročník Svatohubertské slavnosti se bude konat v sobotu 3. října po několikaleté odmlce opět v areálu Hospitalu na Kuksu. Uspořádá ho tamní Řád svatého Huberta ve spolupráci s Hospitální nadací Františka Antonína hraběte Sporcka.

Zřejmě stejní zloději okradli seniora podruhé

Zlín – Zřejmě dva muži, kteří okradli začátkem září devadesátiletého seniora ve Zlíně, se k němu znovu vloupali do bytu. Chtěli po něm peníze, ty ale doma neměl. Tak mu pořezali nožem ruku a ukradli alespoň peněženku s tisícikorunou. Zlodějům, po kterých policie pátrá, hrozí až deset let za mřížemi.

Karlovský gastrofestival: míří na něj i první český Michelin Pavel Pospíšil

Velké Karlovice -  Karlovský gastrofestival je opět tu! Svátek všech labužníků a milovníků valašské kuchyně a regionálních produktů, který se za uplynulých šest let zařadil mezi největší akce v ČR a jen loni na něj zavítalo 29 tisíc návštěvníků, vypukne ve valašských Velkých Karlovicích již v pátek 2. října, kdy jej odstartuje podvečerní posezení s kapelou Dareband u Penzionu U Dorňáků a Galavečeře ve Spa hotelu Lanterna.

Farmáři znovu nabídnou regionální produkty

Šumperk - Poslední letošní farmářské trhy se budou v Šumperku konat příští pátek 9. října od osmi do šestnácti hodin. Prodejci regionálních potravin tradičně obsadí prostor na Hlavní třídě mezi obchodním domem Jednota a hotelem Grand.

Hospůdkou roku je Pub&Cafe ze Žďáru

Žďár nad Sázavou - Nejoblíbenější hospůdkou Žďárska se stal podnik Pub&Cafe ze Žďáru nad Sázavou, který s převahou zvítězil mezi dalšími jedenácti navrženými restauračními zařízeními. Lidé, kteří jej podpořili svým hlasem ve čtenářské soutěži Deníku, chválili zejména tamní kuchyni.

Krátce z Písku a okolí

Písecko - O zpravodaj se zatím přihlásilo 185 lidí. Do Záhoří se sjedou stážisté z různých koutů světa.

Hygiena: Vzorky surovin neprokázaly zdroj epidemie ve znojemské nemocnici

Znojmo – Co způsobilo nedávné střevní potíže nemocničního personálu, zůstane zřejmě navždy záhadou. Hygienici ani po dlouhých třech týdnech nenašli v surovinách nic škodlivého. Není ani jasné, zda mohla za epidemií stát provozní chyba. K podobnému onemocnění personálu nedošlo v žádném jiném zdravotnickém zařízení v kraji.

Nemocnice Hodonín má za 14 milionů nové prostory pro hemodialýzu

Hodonínská nemocnice opravila za více než 14 milionů korun prostory v hlavní budově, kde začne v říjnu nově fungovat hemodialýza pro léčbu pacientů s onemocněním ledvin. Dosavadních 25 let nemocnice prováděla hemodialýzu v objektu, který byl původně jen dočasnou stavbou na deset let a nyní je v nevyhovujícím stavu. „Jsme rádi, že jsme byli schopní udržet hygienické podmínky," řekla ředitelka nemocnice Věra Dostálová.

Zájem lidí o dýně roste, ale úroda bude slabá

Havlíčkův Brod – Zájem 
o dýně mezi českou veřejností neustále narůstá. Tvrdí to manželé Jaroslava a Josef Pipkovi, kteří na rodinném statku na Havlíčkobrodsku tuto plodinu pěstují. O tomto víkendu se na statku konalo tradiční Dýňobraní a otevíral se „Dýňový svět".

Po mnoha letech bude mít pečecká škola konečně kuchyň

Pečky – Během jednoho až dvou týdnů by mělo město definitivně potvrdit vítěze výběrového řízení na firmu, která bude stavět novou školní kuchyni při základní škole. Mnoho let má škola jen výdejnu, jídlo se dováží z Kolína.

Věžky hostí podzimní Florii, potrvá do neděle

Věžky - Tradiční prodejní výstava květin a zahrádkářských potřeb opět provoněla Věžky. Podzimní Floria je sice menší, než jarní verze, i tak však přilákala řadu návštěvníků i prodejců. K mání je sortiment skalniček, trvalek, bylinek, ale i třeba sušených květin a samozřejmě spousta dobrot nebo pomůcek na zahradu i do domácnosti. Téměř pravidelně navštěvuje Věžky Lenka Plachá z Vyškovska.

Nemocnice Hodonín má za 14 milionů nové prostory pro hemodialýzu

Hodonín – Hodonínská nemocnice opravila za více než 14 milionů korun prostory v hlavní budově, kde začne v říjnu nově fungovat hemodialýza pro léčbu pacientů s onemocněním ledvin. Dosavadních 25 let nemocnice prováděla hemodialýzu v objektu, který byl původně jen dočasnou stavbou na deset let a nyní je v nevyhovujícím stavu. „Jsme rádi, že jsme byli schopní udržet hygienické podmínky," řekla ředitelka nemocnice Věra Dostálová.

Podívejte se do ledničky, starejte se ale citlivě

Nová Paka - Poté, co se svým tatínkem musela paní Vlasta opakovaně řešit průjmové onemocnění, došla k závěru, že bude více kontrolovat, co její tatínek jí. Paní Vlastu těší, že je stále soběstačný, a proto respektuje, když odmítá její pomoc s nakupováním a vařením.

Pátý ročník vegetariánského festivalu otevře své brány na Vyšehradě

Praha - Oslava jídla a pestrých vegetariánských chutí, ochutnávky živé kuchyně, přednášky o udržitelném životním stylu, inspirace a netradiční program pro děti i dospělé. To vše přinese již tradiční vegetariánský festival pro šest smyslů - Vegefest 2015. Jeho pátý ročník se uskuteční 26. a 27. září ve Starém Purkrabství na Vyšehradě.

Senioři si už s velkou chutí vybrali pokoje

Rakovník – Na to, jak senioři zvládají o několik měsíců posunutý termín dokončení rekonstrukce Domova pro seniory Na Zátiší v Rakovníku (byl posunut dodatkem smlouvy na 30.11.2015), jsme se zeptali ředitelky domova Markéty Grundmannové.

Bar KaKaDu v Grandhotelu Ambassador opět otevřel

Karlovy Vary - Mimořádně oblíbený noční bar KaKaDu byl letos znovu otevřen. Hostům nabízí nostalgii doby varieté a nekonečných večírků, jimiž bylo KaKaDu v Karlových Varech proslulé.

Dýně: jak ji chutně zpracovat

Na pěstování nenáročná rostlina nabízí široké využití v kuchyni. Lze ji podávat jako přílohu, hlavní jídlo či dezert.

Většina českých rodin nevečeří u společného stolu, ukázal průzkum

Praha – České rodiny nejsou zvyklé společně večeřet. U večeře společně stoluje přibližně jen 38 procent domácností. Každá třetí má pak u společné večeře zapnutou televizi. Vyplývá to z průzkumu s názvem Česká rodina žije, který uskutečnila Nadace Kooperativa mezi 750 respondenty.

Kuchařky z letovické mateřinky dostaly i nové sprchy

Letovice – Budova mateřské školy na ulici Čapkova v Letovicích se v posledních letech dočkala několika rekonstrukcí. Má nová okna, střechu či fasádu. Jen jediná její část se dlouho neměnila. Zázemí kuchyně, které si žilo svým životem od roku 1962, kdy školku postavili. Teď ale již i ono září novotou. „Dělníci zázemí rozšířili. Paní kuchařky mají dokonce své vlastní sprchy a toalety. A také více prostoru pro civilní a pracovní oblečení. Vedoucí stravování má svou vlastní kancelář, dříve musela chodit do té mojí přes celou budovu. Teď má lepší kontakt i s dodavateli jídla," je ráda ředitelka školky Iva Širůčková.

Epidemie: zdroj nákazy mohla být kuřata, v jídelníčku je nahradily krůty

Znojmo – Ani třináct dní od vypuknutí epidemie ve znojemské nemocnici neznají hygienici zdroj nákazy. V laboratoři stále zkoumají vzorky surovin, z kterých kuchaři oběd připravili. Jejich práce může trvat ještě několik dní. Nemocnice mezitím změnila jídelníček a zpřísnila hygienická opatření. Nabírá také nové kuchaře, což ale dle slov mluvčí nemocnice nesouvisí s nedávnou nákazou.

Jídelny na Svitavsku prošly kontrolami

Svitavsko - Hygienici  od ledna navštívili skoro devadesát školních jídelen a výdejen, drobné problémy našli u osmi. Rozdali pokuty za celkem 6 600 korun.

Předseda vlády cestoval po Zlínském kraji. Setkal se s představiteli obcí

Luhačovice – „Jsem rád, že tento domov pomůže seniorům, kteří toho pro nás už udělali hodně," pronesl premiér Bohuslav Sobotka, když včera v Luhačovicích otvíral nový dům pro seniory. Ten se v Luhačovicích pro zájemce otevře 1. října. Nová budova nahradila již zastaralý objekt na druhém konci Luhačovic. Z výzkumu vyplynulo, že by rekonstrukce starého objektu byla nákladnější a i tak by nebyly splněný přísné nároky.

Děti se zdravému stravování učí i díky písničkám

Mělnicko – Vzdělávací projekt Zdravá 5 připravil pro děti z mateřských a základních škol v tomto školním roce nové výukové programy, které jsou stejně jako v minulosti zaměřeny na zdravé stravování v praxi.

OBRAZEM: Pevnost Zatáčka lákala burčákem i polní kuchyní. Letos naposledy

Polní kuchyně, ukázky československé i americké vojenské techniky a také příležitost prohlédnout si jeden z mála jihomoravských objektů těžkého meziválečného opevnění, využili o víkendu stovky návštěvníků pěchotního srubu Zatáčka. Mohutný objekt v poli mezi Šatovem a Chvalovicemi otevřeli nadšenci z klubu vojenské historie ROTO Chvalovice pro letošek naposledy.

Součástí mše bylo posvěcení dožínkového věnce

Vranov – Poslední snop z pole byl odvezen a tak mohli nejen hospodáři, ale i všichni obyvatelé obcí Vranov a Přestavlky u Čerčan oslavit uplynulou sobotu dožínky. Slavnost, která se díky starostovi obce Přestavlky u Čerčan Ladislavu Bursíkovi, starostovi obce Vranov Josefu Vašákovi a řediteli společnosti AGRO Přestavlky Jiřímu Řehákovi stala již tradicí. Byli to právě oni, kteří v roce 2011 přišli s myšlenkou těmto, dávno již zapomenutým slavnostem vdechnout opět život.