Kreativ

ŠTÍTEK: kultura

Otevírání turistické sezony v zámeckém parku ve Zruči nad Sázavou.

Den plný zábavy a kultury. Start turistické sezony ve Zruči bude ve velkém stylu

/VIDEO, FOTO/ Po rychlém nástupu jara je tady i start nové turistické sezony ve Zruči nad Sázavou. Bude mít slavnostní charakter a uskuteční se v sobotu 20. dubna v zámeckém parku. Pořadatelé z městského úřadu připravili bohatý program plný zábavy, kultury a sportu, to vše s volným vstupem pro všechny návštěvníky.

Projekt Mosty v nás, který pořádá ZŠ Slovanka v České Lípě, propojuje generace.

Mosty v nás. Škola na českolipské Slovance sbližuje generace

Od pradávna si lidé předávali praktické vzdělání i duchovní kulturu. Vzdělanost se šířila v 19. století po celé Evropě, u nás pak zvláště za vlády Marie Terezie, kdy byla zavedena povinná školní docházka. Dnešní doba umožňuje rozšiřovat obzory dětem různými způsoby. Některé základní školy posunuly vzdělanost na vyšší úroveň. Jednou z takových je ZŠ Slovanka v České Lípě.

Snímek z videa Gymkhana.

Dvě a půl hodiny Gymkhany. Jak Ken Block ovlivnil automobilovou kulturu

Psal se rok 2008, když se na „autařském internetu“ objevilo něco do té doby nevídaného. Ken Block, závodník do té doby plošně neznámý, představil první video ze série „Gymkhana“. O šestnáct let a šestnáct videí později již Ken Block bohužel není mezi námi, ale jeho odkaz mezi automobilovými nadšenci žije dál. Dá se říci, že co se vlivu na automobilovou kulturu týče, zařadil se Ken Block po bok sérií Fast & Furious nebo Jeremyho Clarksona, Jamese Maye a Richarda Hammonda s jejich pořady Top Gear a Grand Tour.

Ve Starém Plzenci se uskuteční druhý Železniční víkend

Tipy na víkend: Železniční víkend, Kostičkománie a arabská kultura

Nadcházející víkend přinese na Plzeňsku Železniční víkend ve Starém Plzenci, do OC Plaza zamíří milovníci stavebni Lego a Duplo, v Papírně pak bude možné poznat něco z arabské kultury a kuchyně. V plzni zahrají Visací zámek a Monkey Business, v neděli pak akce Tuta krásná kultura podpoří handikapované děti.

Slaný navštívil dánský trenér fotbalové Sparty Brian Priske. Nejen děti z něj byly nadšené.

Slaný slaví Dny dánské kultury a přivítalo zachránce fotbalové Sparty

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Do Slaného dorazila v úterý 9. dubna dopoledne v rámci Dnů dánské kultury, které odstartovaly minulý pátek, velká hvězda sportovního světa. Dánský fotbalový trenér pražské Sparty Brian Priske. V Česku působí kouč od roku 2022 a za jedinou sezonu ji dovedl k titulu. Coby aktuálně největší „český Dán“ se stal proto čestným hostem kulturního festivalu města pod Slánskou horou.

Kombucha je na jaře tím správným povzbuzovačem pro náš organismus.

Recept na podporu imunity a trávení. Zkuste nápoj z houby: stojí jen pár korun

Pokud hledáte generacemi ověřený tělu prospěšný recept pro náročné dny, jakými je i předjaří, zkuste kombuchu. Jde o kvašený a lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, má specifickou chuť a spoustu zdravotních benefitů. Podívejte se, na co je kombucha dobrá, proč a kdy pít kombuchu a jak si ji vyrobit doma. Zeptali jsme se odborníků z výroby i molekulární bioložky Tamary Mifkové z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.

Studenti SOŠPO zažili nezapomenutelnou poznávací exkurzi po Evropě. Foto: Jaromír Tomčík

Studenti SOŠPO zažili nezapomenutelnou poznávací exkurzi po Evropě

Skupina 40 studentů a 4 pedagogů ze Střední odborné školy podnikání a obchodu se nedávno vrátila z fascinujícího putování po evropských metropolích, které zahrnovalo návštěvy Štrasburku, Lucemburku, Bruselu, Maastrichtu, Mohuče a Frankfurtu nad Mohanem. Tato šestidenní cesta na počátku března byla nejenom příležitostí k objevování nových kultur a historie, ale také k posílení vzdělávacích dovedností o Evropské unii.

František Koudela vede Znojemskou Besedu deset let.

Vinobraní by mělo být pozvánkou na celý rok, říká ředitel Znojemské Besedy

Nová tvář vinobraní, propojení lákadel cestovního ruchu s gastronomickou scénou nebo plány na společenský sál. Za všemi aktivitami i vizemi do budoucna stojí Znojemská Beseda. Deset let ji vede František Koudela. V bilančním rozhovoru Deníku prozradil, jak se Beseda pod jeho vedením změnila, jaké akce ve Znojmě fungují a co by chtěla Beseda uspořádat v budoucnu.

Trůn sochaře Antonína Kašpara byl z olomouckého Václavského náměstí přesunut na prostranství u kostela sv. Mořice.

Obří trůn u sv. Mořice budí pozornost. Jedná se o klavírech na náměstí

Obří ocelový trůn s křížem vévodí prostranství u kostela svatého Mořice v Olomouci, kam byl v těchto dnech přemístěn z Václavského náměstí, kde budil pozornost kolemjdoucích od loňského listopadu. Umělecké dílo s názvem Trůn sochaře Antonína Kašpara ozdobilo historické jádro města v rámci festivalu Sculpture Line.

Bonjour Olomouc. Festival francouzské kultury

Bonjour Olomouc: festival francouzské kultury zahájen

Olomouc v úterý 12. března 2024 přivítala již pátý ročník festivalu francouzské kultury Bonjour Olomouc. Návštěvníci se mohou těšit na desetidenní program plný francouzského jazyka, workshopů, ochutnávek francouzských specialit, či dokonce povídání s rodilými Francouzi.

Předměty pocházející z období pozdní doby kamenné byly v Úvalně nalezeny v létě 2023. Nález zdokumentovali odborníci z Archeologického ústavu AV ČR. Provedení archeologického výzkumu si vyžádala výstavba nové haly v areálu Den Braven.

Jaké bylo Úvalno v době kamenné? Archeologové našli jámy na potraviny a nástroje

/FOTOGALERIE/ Rozšiřování areálu společnosti Den Braven v Úvalně o další halu provázel archeologický výzkum. Díky vykopávkám už máme představu, jak se zde žilo lidem před víc než pěti tisíci lety. V létě 2023 totiž odborníci z Archeologického ústavu Akademie věd ČR zdokumentovali a vyzvedli ze země přes čtyři tisíce nálezů.

MKS Tachov se již půl století  stará o zábavu a společenský život obyvatel na Tachovsku.

Městské kulturní středisko v Tachově slaví padesátiny

O kulturu a společenský život se Městské kulturní středisko v Tachově stará už rovného půl století. Svoje padesátiny oslavilo v pondělí 4. března velkolepou oslavou, která byla zároveň vernisáží k výstavě, jež je možno spatřit ve vstupní chodbě společenského areálu Mže.

Pivo z ČR by se mohlo objevit na seznamu UNESCO

Nejdřív republika, pak svět. Češi usilují o zápis pivní kultury do UNESCO

Jako v kině či divadle si mohou od minulého roku připadat návštěvníci hospod v Jihočeském a Plzeňském kraji. Radní obou regionů totiž posvětili zvyk chození do hospod jako přínos pro místní kulturu a nechali ho zapsat na český seznam nemateriálních kulturních statků. Tím to však nekončí. Český svaz pivovarů a sladoven chce pivní kulturu rozšířit nejen na celou Českou republiku, ale do budoucna by ji rád viděl i na seznamu světového dědictví UNESCO. O tom, zda uspěje, rozhodnou příští měsíce. 

Národní dům v Ústí nad Labem.

VIDEO: Národní dům? Ústecká kulturní ikona potřebuje rekonstrukci za miliony

OKS, KASS, Kladivadlo, Činoherní studio, Bonifanti, Jazz and Blues festival, Občanské fórum. Všechny tyto názvy i lidi za nimi spojuje stejné místo v centru města Ústí nad Labem. Národní dům. V současnosti už technicky ani stavebně nevyhovuje své úloze kulturního stánku a potřebuje rozsáhlou rekonstrukci a modernizaci.

Zpěvák liberecké opery, hudební publicista a skladatel Jiří Bartoloměj Sturz.

Putování cestami české hudební kultury vyplní deset podvečerů v Kosmonosích

Oblíbený pravidelný přednáškový cyklus pořádaný Osvětovou besedou v Kosmonosích bude letos věnován „Roku české hudby“. Ten byl vyhlášen u příležitosti mimořádného výročí 200 let od narození Bedřicha Smetany. Série zájemce provede nesmírně bohatým tématem dějin a vývoje hudební kultury v českých zemích v celoevropském kontextu i v regionu, a tématem umění, v němž náleží česká země a její národ k světovým velmocem.

Albánie nabízí množství přírodních krás i historických památek. Na snímku naleziště v Apollonii.

Zapomeňte na přeplněná místa, jeďte do Tartu nebo Uzbekistánu, radí CNN

Americká stanice CNN vydala seznam top míst pro letošní rok, kam se vyplatí zavítat. Hlavní rada autorů žebříčku zní: Zapomeňte na přeplněné destinace, kde je hlava na hlavě, nastal čas vyrazit do přehlížených, ale přitom krásných zemí a měst. Lidé by neměli vynechat třeba estonské město Tartu, které je Evropským hlavním městem kultury pro rok 2024, nebo Albánii plnou památek.

Prohlédnout si unikátní výstavu Teď je železný věk... Doba halštatská v srdci Moravy mohou návštěvníci Muzea Komenského v Přerově. Vernisáž se uskuteční 18. ledna v 17 hodin.

Unikátní výstava v Přerově: Pivní speciál z Býčí skály i nevšední nálezy

Slavnou historickou epochu, která zanechala výraznou stopu i na území Přerovska, mapuje nová výstava s názvem Teď je železný věk… Doba halštatská v srdci Moravy. Unikátní expozici mohou zhlédnout návštěvníci na vernisáži výstavy, která se uskuteční ve čtvrtek 18. ledna v 17 hodin v prostorách Muzea Komenského v Přerově. Vernisáž slibuje atraktivní program i malé překvapení.

Hledání rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem není jednoduché a přináší s sebou mnoho výzev.

Jak najít správnou rovnováhu práce a rodinného života v uspěchané době

V dnešní době, kdy se pracovní prostředí neustále vyvíjí, se rodiče potýkají s výzvou, jak skloubit flexibilní a tradiční pracovní modely. Tento trend vyvolává otázky o sebekázni a schopnosti udržet si zdravou rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, což je zvláště důležité v moderní době, kdy technologie smazává hranice mezi nimi. Snažte se mít jasný rozvrh mezi prací a rodinným životem. Je důležité si uvědomit, že rovnováha práce a osobního života není statický cíl, ale neustálý proces.

Budova Moravského divadla a Moravské filharmonie na Horním náměstí v Olomouci. Ilustrační foto

Černý pátek pro olomouckou kulturu

Vážení přátelé olomoucké kultury, signatáři petice proti spojení Moravské filharmonie (MFO) a Moravského divadla (MDO). Doporučuji Vám, máte-li chuť a čas, abyste se podívali na záznam z jednání zastupitelstva města Olomouc (ZMO) ze dne 15.12.2023 (bod č.16). Čtyři hodiny debaty o slučování MFO a MDO jsou tragikomickou ukázkou politické kultury v podání koaličních zastupitelů Města Olomouce.

Krajský úřad Karlovarského kraje. Ilustrační foto.

Blíží se příjem žádostí další části z oblasti kultury

Více než 24 milionů korun vyčlení Karlovarský kraj na dotační programy v oblasti kultury, památkové péče, lázeňství a cestovního ruchu. Konktrétně jsou to tituly na podporu aktivit v cestovním ruchu, vydávání neperiodických publikací, aktivit profesionálních kulturních zařízení a v neposlední řadě je vyhlášen také program na podporu přípravy projektů opravy a využití kulturních památek a památkově hodnotných objektů. Elektronickou žádost do všech uvedených titulů lze podat ve lhůtě od 5. do 11. 12. 2023.

Vizuál k filmu.

Na teplických školách promítají nový film Karla Strachoty 1989: Chceme dýchat

Je to přípomínka osudového listopadu 1989, kdy se v Teplicích konaly demonstrace za čistý vzduch. Jedná se o celorepublikový projekt. Teplice jsou v tomto případě symbolické. Promítání na vybraných školách je doprovázeno besedou s osobami, které měly v té době co dočinění s děním v Teplicích. "Na severu se lidé dusili, smog a inverze je doslova zabíjely. A teplický specifický punk a místní alternativní kultura jsou legendární. Velkou inspirací pro film byl příběh mého dlouholetého přítele, jehož osud tvoří osnovu filmového vyprávění. Hodně jsem do filmu promítl i svoje vlastní zážitky,“ říká autor Karel Strachota.

Institut pro památky a kulturu sídlící v Písku získal nominaci na ocenění Zlatá vážka.

Institut pro památky a kulturu v Písku byl nominován na ocenění Zlatá vážka

Na slavnostním galavečeru v Černínském paláci byli 3. listopadu vyhlášeni vítězové prvního ročníku národních cen sociálního podnikání Zlatá vážka. V kategorii Inovativní podnik získala písecká nezisková organizace Institut pro památky a kulturu třetí místo. Za příspěvek děkujeme Zbyňku Konvičkovi. 

Odpovědnou aktivitou roku 2023 je činnost komunitního centra Silo Jihlava

Odpovědnou aktivitou roku 2023 je činnost komunitního centra Silo Jihlava

Počtvrté je v rámci srovnávacího výzkumu Místo pro život vyhlašován vítěz speciální kategorie Odpovědná aktivita roku. V ní je oceňována konkrétní aktivita, která v nedávné době vedla ke zlepšení života obyvatel nebo přispívá ke zlepšení prostředí v lokalitě. Možnost nominace měli nejen členové kolegia, ale také zástupci municipalit a široké veřejnosti. Letošním vítězem se staly aktivity komunitního centra Silo Jihlava, které rozvíjí kulturu, podporuje kreativitu, sdílení a spolupráci v krajském městě Vysočiny.

Výběr jména záleží na každém rodiči. V rodných listech je hned celá řada netradičních jmen.

Křestní jméno odráží kulturu, historii a hodnoty. V Česku žije třeba i Batman

Jména jsou jako časové kapsle. Odrážejí naši kulturu, historii a hodnoty. Nic jiného nezachycuje změny v jazyce a společnosti tak, jako jména, která dáváme našim dětem. Jména se vyvíjejí, mění se a adaptují podle aktuálních trendů, ovlivňují je filmy, seriály, hudebníci, a dokonce i politické a společenské události.

Slavnostní udílení státních vyznamenání na Pražském hradě. Osobnosti poprvé vyznamenal český prezident Petr Pavel.

PŘEHLEDNĚ: Pavel vyznamenal 62 lidí. Ocenil Mašínovou, Pitharta i Kubišovou

Oslavy 105. výročí vzniku samostatného Československa vyvrcholily v sobotu na Pražském hradě udílením státních vyznamenání. Poprvé v režii prezidenta Petra Pavla. Ocenil 62 osobností veřejného života, například bývalého premiéra Petra Pitharta, exministra zahraničí Karla Schwarzenberga či zpěvačku Martu Kubišovou. Podle hodnocení hostů ve Vladislavském sále udílení státních vyznamenání doprovázela radostná atmosféra. Po dlouhé době jde skutečně o důstojný akt a oslavu těch, kteří se zasloužili o naši republiku, napsal na sociálních sítě ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Monika Srncová

Kanárské ostrovy a jejich odvrácená tvář: Zažijte autentický pohled obyvatele

Rádi bychom vás srdečně pozvali na kulturně cestovatelskou besedu o Kanárských ostrovech, kterou připravuje česká hudebnice Monika Srncová. Monika se po 20 letech vrací zpět do České republiky, aby s vámi sdílela své hluboké zážitky a pohledy na ostrovy, které před 20 lety přijala za svůj druhý domov. Studiem na místní konzervatoři a AMU v oboru housle a viola si vytvořila nejen hudební spojení, ale také se ponořila do místní kultury.

V Českých Budějovicích se konala první přípravná schůzka ke druhému kolu souboje o titul Evropské hlavní město kultury za Českou republiku v listopadu 2022.

Budějovice hledají šéfa pro Evropský projekt, přihlášky jen do pondělí

Už jen do 16. října bude jihočeská metropole přijímat přihlášky uchazečů na místo ředitele zapsaného ústavu, který se stará o projekt Evropské hlavní město kultury. České Budějovice se jím stanou v roce 2028. O ústavu už několikrát jednali i zastupitelé, například ohledně jeho financování.

Michal Rolčík, vedoucí Odboru kultury a cestovního ruchu ve Vyšším Brodě.

Nový šéf kultury ve Vyšším Brodě: chceme více oživit klášterní zahradu či kino

Michal Prokop Trio, stezka odvahy a lampionový průvod, Krampus Lauf. To je jen pár blížících se akcí, které má ve Vyšším Brodě nově „pod palcem“ Michal Rolčík, který je od léta vedoucím tamního Odboru kultury a cestovního ruchu. Muž, který má za sebou práci pro velké festivaly Rock for People nebo United Islands, chce dát dění ve městě nový impuls.

Ředitel Žebříku Jarda Hudec s Jiřím Suchým.

Exkluzivním hostem vyhlášení Žebříku bude plzeňský rodák Jiří Suchý

Součástí slavnostního vyhlášení 32. ročníku ankety Hudební ceny Žebřík bude i unikátní vystoupení. Mezi koncertními hosty, kteří na večeru 5. dubna 2024 v plzeňském DEPO2015 vystoupí, se totiž objeví i Jiří Suchý, legendární postava české kultury a plzeňský rodák, který nedávno oslavil už své 92. narozeniny.

Z vystoupení hudební dvojice Smejko a Tanculienka v Kolíně.

V novém písničkovém pořadu Zaber a makaj! se dal na cvičení i otylý Smejko

/FOTOGALERIE/ Neděle se v poslední době v Kolíně stávají středobodem kultury pro nejmenší diváky. Po představení Kája a Bambuláček před týdnem tuto neděli do velkého sálu Městského společenského domu v Kolíně zavítali populární Smejko a Tanculienka, a přestože se jejich příběhy i písničky odehrávají ve slovenštině, malým fanouškům to vůbec nevadí.

Z happeningu Nenechme kulturu utichnout.

Podívejte se: Kulturu na hlavním nádraží v Praze podpořilo 150 hudebníků

Na pražském hlavním nádraží se v neděli při akci Nenechme kulturu utichnout sešlo 150 hudebníků z nejrůznějších orchestrů. Svou akcí chtěli upozornit na podfinancovanost české kultury. V otevřeném dopise vyzvali vládu, aby dodržela svůj slib a dávala do kultury až jedno procento státních výdajů.