Kreativ

ŠTÍTEK: kultura

Konference Město přátelské k dětem na českokrumlovském zámku.

Český Krumlov spolupracuje s UNICEF. Chce být Městem přátelským k dětem

Český Krumlov se chce stát jako jedno ze dvou prvních měst na území České republiky a Slovenska Městem přátelským k dětem. Tento oficiální mezinárodně uznávaný certifikát uděluje organizace UNICEF. Cílem je vytvořit ve městě co nejlepší podmínky pro děti a mládež, ale také je zapojit do rozvoje města.

Lidé z kultury Chinchorro byli zřejmě úplně prvními, kteří mumifikovali své mrtvé.

Žijí nad těly mrtvých předků. V základech města v Chile jsou skryté stovky mumií

Prakticky kdykoli místní kopnou do země, například kvůli stavbě sklepa či kanalizace, narazí na mumii. Kultura Chinchorro z pouště Atacama v Chile nepřestává udivovat vědce. Jde totiž pravděpodobně o úplně první komunitu, která své mrtvé pohřbívala tímto způsobem. Mumifikovat těla začala dokonce o dva tisíce let dříve, než s podobnou technikou přišli Egypťané. Město Arica je tak postaveno doslova na stovkách mumií starých přes sedm tisíc let, informuje americká CNN.

Setkání s prostějovským primátorem Františkem Jurou (vpravo), v úterý 24. května 2022 v Národním domě. Vlevo primátorova náměstkyně Milada Sokolová

Jak se má Prostějov? Deník debatoval s vedením města

Setkání s primátorem zorganizovalo vydavatelství Vltava Labe Media v Prostějově již počtvrté. V salonku prostějovského secesního skvostu Národního domu, se vedla panelová debata s primátorem Františkem Jurou a jeho náměstky o financích, energiích, bezpečnosti nebo kultuře.

Jezero Most má připomínat španělskou Ibizu. Festival pojme patnáct tisíc lidí.

The Most Fest u jezera? Oslovení lidé se shodli: Most potřebuje kulturu jako sůl

/ANKETA/ U jezera Most se chystá velkolepá sportovně-kulturní akce s názvem The Most Fest. Uskuteční se od 11. do 14. srpna. Předprodej vstupenek je v plném proudu a kapacita 15 000 lidí se pomalu plní. Co si o tomto festivalu myslí návštěvníci jezera Most? Zaregistrovali vůbec festival? Patří k jezeru tak obří akce? Mělo by ji město finančně podpořit? Spolupracovnice Deníku Tereza Brylová se zeptala devíti návštěvníků. Podívejte se, co si myslí a přidejte svůj názor v diskuzi a v anketě.

Královské stříbření v Kutné Hoře.

Zrušeno, nejsou peníze. Města osekávají tradiční slavnosti

Po dvou letech covidových opatření a stovek zrušených akcí se ještě na začátku roku zdálo, že se kultura opět nadechne a vrátí se do starých kolejí. Realita je však jiná a některé tradiční akce se neuskuteční ani letos. A pokud ano, tak jen v omezené míře. I města totiž v době inflace a stále rostoucích cen šlapou na finanční brzdu.

Josef Rod, redaktor Rakovnického deníku

KOMENTÁŘ: Profesionální umělce by mohly nahradit amatérské soubory

Od poloviny února mohou lidé po postupném uvolnění opatření opět chodit na nejrůznější společenské akce. Po prvních týdnech bylo patrné, že spousta lidí se na přelomu února a března stále obávala společenského kontaktu, a tak sály kulturních center, divadel i kin nebyly zdaleka tak zaplněné, spíše zely prázdnotou.

Hájovna z Valašské Bystřice je jedním ze největších objektů v budovaném novém areálu Kolibiska ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm; duben 2022

Novou dominantou Valašské dědiny v Rožnově je hájovna, přibývají další stavby

Novou dominantou horizontu Valašské dědiny v rožnovském Valašském muzeu v přírodě je hájovna, která svému účelu původně sloužila ve Valašské Bystřici. Muzeum získalo dřevěnou stavbu z roku 1920 darem od Lesů České republiky. Státní podnik historickou roubenku v Bystřici využíval do roku 2018. Vloni na jejím původním místě otevřel nově postavenou hájovnu.

Hájovna z Valašské Bystřice je jedním ze největších objektů v budovaném novém areálu Kolibiska ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm; duben 2022

Dominantou Kolibisek je hájovna, další stavby v novém areálu přibývají

Novou dominantou horizontu Valašské dědiny v rožnovském Valašském muzeu v přírodě je hájovna, která svému účelu původně sloužila ve Valašské Bystřici. Muzeum získalo dřevěnou stavbu z roku 1920 darem od Lesů České republiky. Státní podnik historickou roubenku v Bystřici využíval do roku 2018. Vloni na jejím původním místě otevřel nově postavenou hájovnu.

Magic festival v Uherském Hradišti - kouzelné náměstí. Ilustrační foto

Kouzelníci se vrací! Hradiště hostí šampionát v moderní magii

Po dvou letech, kdy byla kultura doslova ochromena koronavirovou pandemií, se opět do Uherského Hradiště vrací kouzelnický festival, který si za poměrně krátkou dobu získal pověst největšího a nejprestižnějšího festivalu moderní magie u nás. MAGIC FESTIVAL 2022 - 24. Mistrovství České republiky se koná se ve dnech 13. - 15. května 2022 v Klubu kultury v Uherském Hradišti.

Smutek v Boskovicích. Hudební srdce dotlouklo, zemřel František Hlaváček. Na snímku před dvěma lety v Boskovicích při udílení Ceny města za kulturu.

Smutek v Boskovicích: hudební srdce dotlouklo, zemřel František Hlaváček

/FOTO/ Loni v lednu velká sláva a významné životní jubileum. Květiny, gratulanti z radnice, záplava přání. Tento týden však přišla z Boskovic velmi smutná zpráva. V úterý totiž zemřel František Hlaváček, který třicet let působil jako ředitel tamní hudební školy. Dožil se jednadevadesáti let. „Předloni obdržel Cenu města Boskovice za kulturu v kategorii Cena za celoživotní přínos v oblasti kultury. Čest jeho památce,“ uvedl mluvčí boskovické radnice Jaroslav Parma.

Ceny Jantar za rok 2021. Eva Šeinerová.

Ceny Jantar pro umělce z MS kraje rozdány, pátý ročník byl ve znamení změn

Ceny Jantar mají upozornit na nejvýraznější umělecké výkony v Moravskoslezském kraji. V pondělí 25. dubna byly v ostravské aule Gong ceny rozdány už popáté. Bilancoval se rok 2021 v kultuře, v divadelních kategoriích byla ocenění udělena najednou za roky 2020 a 2021. Cenu Jantar za celoživotní přínos získali ostravský fotograf Viktor Kolář a zakladatelka karvinského Permoníku, sbormistryně Eva Šeinerová.

Na Prvomájovou výstavu zvou Vinaři Mařatice

Slovácký deník ocení přírodně sladká vína

Jak jsme již informovali, připravují Vinaři Mařatice po dvouleté covidové přestávce svoji tradiční výstavu vín. Bude to již 42. ročník, tentokrát proběhne jako regionální, ovšem nikoli (jako v minulých letech) na zimním stadionu, ale v útulnějším prostředí velkého sálu Klubu kultury v Uherském Hradišti, tradičně 1. května v době od 9 do 16 hodin. Vína budou podávána z chladicích boxů, k příjemné pohodě zahraje cimbálová muzika Bálešáci ze Starého Města, k dispozici bude bufet.

Státní opera Praha. Ilustrační foto.

Kultura pro turisty? Dotace se v Praze budou řídit podle excelentnosti nabídky

Nejen jako umění, ale i jako oblast významnou pro ekonomický rozvoj nebo pro sociální soudržnost. Tak představuje ředitel neziskové organizace Kreativní Praha kulturní politiku hlavního města na následujících osm let. Na zásadách, které ještě musí posvětit zastupitelé, pracoval magistrát spolu s odborníky a kulturními aktéry i širokou veřejností přibližně rok. Mezi pilíře podpory kulturního života dokument řadí i mezinárodní atraktivitu, ekologickou udržitelnost nebo oživení částí města mimo centrum.

Ilustrační foto

Plzeňské pivo míří do UNESCO

Český svaz pivovarů a sladoven chce, aby byla česká pivní kultura zapsána do nehmotných památek UNESCO. Podal proto přihlášku v Plzeňském kraji, jako kolébce vzniku českého ležáku, který zde byl poprvé uvařen před 180 lety.

Jaroslav Václav Staněk

K nedožitým stým narozeninám Jaroslava Václava Staňka

Letos uplyne 100 let od narození Jaroslava Václava Staňka, jedné z nejvýraznějších kulturních osobností města Uh. Hradiště a regionu Slovácka druhé poloviny XX. století, zakladatele souboru Hradišťan, primáše jeho muziky, uměleckého vedoucího a choreografa… A připomenout je třeba i jeho výtvarnou tvorbu.

Lidem voní různé vůně.

Vědci odhalili, jaká je nejkrásnější vůně na světě. A také nejhorší smrad

Na tom, co voní, a co naopak zapáchá, se shodnou lidé z celého světa, bez ohledu na to, odkud jsou, zjistili vědci. Svým výzkumem vyvrátili dosud panující názor, že přístup k tomu, jak lidé vnímají různé pachy, je dán kulturou, ze které pocházejí. Odborníci také odhalili, jaká je nejkrásnější vůně a nejhorší smrad světa. 

Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) usiluje o zapsání českého piva na prestižní seznam světového dědictví UNESCO

Levná „nálevna“ Evropy? Ne, české pivo chce do UNESCO

Jak si lépe užít pobyt v České republice než nad půllitrem oroseného piva. Jeho věhlas je znám daleko za hranicemi, ale zatím jen v ústním podání. Změnit to chce Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS), který usiluje o zapsání českého piva na prestižní seznam světového dědictví UNESCO.  

Kamil Macek starosta města Brumov-Bylnice

Starosta Kamil Macek: Chceme maximální komfort pro naše obyvatele

ROZHOVOR/ Především snaha o to, aby mladí lidé zůstávali ve městě v Brumově – Bylnici. Aby zde vychovávali své děti. Aby měli dostupnou infrastrukturu, občanské vybavení, sportovní a kulturní vyžití, aby si lidé zde mohli koupit to, co potřebují. To je snaha vedení brumovské radnice v čele se starostou Kamilem Mackem.

Již dvanáctý ročník Dnů polské kultury nabídne nejen Brňanům řadu zajímavých přednášek, filmů nebo ochutnávek tradiční polské kuchyně.

Dny polské kultury v Brně: Návštěvníci ochutnají i tradiční plněné pirohy

Ochutnají tradiční plněné pirohy, pokochají se divadelními představeními i filmy nebo si odpočinou u poslechu klasické hudby. Širokou škálu kulturního programu nabízí od pondělí už dvanáctý ročník festivalu nesoucího název Dny polské kultury, který zájemci navštíví hned na několika brněnských místech. Kulturu sousedního národa budou nejen Brňané poznávat až do konce měsíce.

Druhé nejzápadnější město v České republice slaví 150 let od doby, kdy se stala městem. Významné jubileu se slaví ve velkém stylu po celý rok. Podílet se na kulturním programu stále může každý, kdo má chuť přispět svou kreativitou.

Folklór, literatura i dobré jídlo. Mariánky chtějí turisty lákat i na kulturu

V letní sezoně 2022 čeká Mariánské Lázně bohatý kulturní program. Město si tak chce vynahradit plonkové dva roky, kdy kultuře dal na frak covid. „Snažíme se přilákat české turisty nejenom na výjimečné přírodní krásy a procedury, ale i na kulturní zážitky, kterými byly historické lázně vždycky proslulé,“ řekla nám ředitelka Informačního centra Mariánských Lázní Barbora Tintěrová.

Italské fotografie Pala Koppa jsou v olomoucké galerii Biblio k vidění od 30. března až do 28. dubna 2022

Kouzlo Itálie přiblíží fotografická výstava v Olomouci

Nejen rozdíly, ale i styčné plochy Itálie a České republiky zachycuje nová výstava nazvaná Paralely fotografa Pavla Koppa. Vernisáž proběhne ve středu 30. března od 17 hodin v galerii Biblio ve Vědecké knihovně v Olomouci. Akce se koná ve spolupráci s olomouckou pobočkou Společnosti přátel Itálie.