Kreativ

ŠTÍTEK: kultura

Z předchozích ročníků Kočího v Chotči, doslova rodinného festivalu hudby a divadla. Letošní vypukne v pátek 12. srpna.

FOTOGALERIE: Kočí opět v Chotči. Kultovní festival se v rodině dědí

Kořeny poutají rodinu Grohových k chotečské hospodě odnepaměti. Postavili na začátku minulého století, v devadesátých letech ji v restitucích získali zpět a v roce 1996 kolem ní Ladislav Groh postupně vybudoval dnes už kultovní hudebně divadelní festival Kočí v Chotči. Právě v těchto dnech vesnička mezi Novou Pakou a Lázněmi Bělohrad ožívá už 27. ročníkem festivalu. Motto festivalu alternativní kultury zní: "Alespoň jednou za rok je potřeba vykonat něco neužitečného."

Martin Rychlík

Svět je pestrý a my nejsme jeho pupek, říká etnolog Martin Rychlík

Etnolog Martin Rychlík se věnuje tomu, co je lidem na celé planetě, dnes i v minulosti, společné. Všichni totiž odjakživa stavíme obydlí, ohříváme jídlo, pečujeme o nemocné nebo se staráme o své vlasy. Děláme to ovšem po svém. A právě o odlišnostech v jednotě je Rychlíkova mimořádná kniha Dějiny lidí.

Oživení veřejného prostoru - Kostnické náměstí.

Blešák, koncert i projekce filmu. Praha radí, jak na zábor veřejného prostoru

/FOTOGALERIE/ Živé ulice, náměstí i parky jsou známkou zdravé metropole. Vyřídit si povolení na zábor veřejného prostoru je ale pro smrtelníka obtížné. Městská organizace Kreativní Praha, která má za úkol podporovat kulturu a kreativní dění v metropoli, proto spustila stránky, které žadatele provedou krok za krokem byrokratickým procesem.

Koncert Energie pro kulturu

VIDEO: Kapela Hrůzy, divadlo Ungelt i vědecká show. Kulturu dostala vzpruhu

Budějčáci si v krajské metropoli užili hudebně-divadelní festival Energie pro kulturu, který už třetím rokem podporuje živou kulturu, umělce a umělecké vzdělávací instituce v českých regionech. Podívejte se na fotky a video, jak to žilo na českobudějovickém Sokolském ostrově. Děkujeme Romaně Wišniewski za poskytnuté snímky. 

Scvrklé hlavy ve stálé sbírce Ye Olde Curiosity Shopu v Seattlu ve Washingtonu. Podle knihy Kate Duncanové 1001 kuriozit jde pravděpodobně o mix skutečných a falešných  Zakladatel obchodu J. E. Standley považoval za pravé všechny, ale nejspíše se mýlil

Jsou scvrklé hlavy v muzeích skutečné? Některé ne. Vědci vědí, jak to poznat

Nejsou větší než běžné jablko, mají zavřené oči, sevřené rty a často groteskní výraz. Je poměrně snadné brát je pouze jako kuriózní suvenýr. Jenže tyto scvrklé hlavy představují v mnoha případech pozůstatky skutečných lidí, kteří kdysi žili a dýchali. A vědci nyní přišli na způsob, jak tyto autentické produkty ztracené kultury odlišit od těch falešných.

Multižánrové oslavy odstartovaly předsednictví ČR v Radě EU.

Evropa prostě k ochutnání a pochutnání. Kraj startuje propagační kampaň

Velké „ochutnávání Evropy“, které potrvá až do poloviny října, rozjede středočeské hejtmanství v sobotu v Příbrami. Celokrajská kampaň k českému předsednictví v Radě EU nabídne poznávání gastronomie i kultury jednotlivých zemí, ale má přinést i hodně zábavy a soutěže. A konat se bude právě pod názvem Ochutnej Evropu.

Ilustrační snímek

Od dětských táborů k setkáním seniorů. Ústí má dotaci na ukrajinské uprchlíky

Přes jeden a půl milionu korun obdrželo město Ústí nad Labem od ministerstva vnitra. Peníze mají zaplatit projekty, které pomáhají ukrajinským běžencům zapojit se do běžného života v České republice. Ať už jsou to příměstské tábory pro děti s hravou výukou češtiny a seznamováním s českou kulturou nebo historií, nebo naopak setkání seniorů, která kromě jazyka a oboustranného kulturního obohacení vracejí starým lidem chuť do života, panuje o ně nebývalý zájem. Celkové náklady činí přes 1,6 milionu korun, ale magistrát se na nich podílí pouze pěti procenty z celkové sumy.

Festival Energie pro kulturu se blíží

Festival Energie pro kulturu i letos míří do Českých Budějovic

Dva dny plné hudby a divadla čekají návštěvníky již 28. a 29. července na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích, kam doputuje hudebně-divadelní festival Energie pro kulturu. Ten už třetím rokem podporuje živou kulturu, umělce a umělecké vzdělávací instituce v českých regionech. Děkujeme Romaně Wišniewski za příspěvek. 

Šramlfest nabídne už patnáctý ročník na prostranství Kára v centru Znojma.

Pohoda s výhledem. Patnáctý Šramlfest začne už v pátek

Už je to 15 let, co vznikl znojemský festival alternativní kultury Šramlfest. Festival, který krom zajímavé dramaturgie nabízí i jeden z nejkrásnějších výhledů v Česku, nabídne letos během dvou dní osm koncertů a dvě divadelní představení. Samozřejmostí je i program pro děti a také gurmánská nabídka.

Festival Energie pro kulturu.

Na Anetu Langerovou zadarmo. I to nabídne festival na náplavce v Mělníku

Muziky, divadla i doprovodného programu úplně zadarmo si počátkem srpna budou moci užívat obyvatelé a návštěvníci Mělníka. Ve čtvrtek 4. srpna, kdy festival začne dvě hodiny po poledni, a ještě v pátek tam bude mít jedinou středočeskou zastávku festival Energie pro kulturu, který republikou putuje už třetím rokem. Podporuje živou kulturu, umělce i umělecké vzdělávací instituce v regionech – a propojuje lokální umělce s těmi již známějšími, připomněla jedno z hlavních poslání PR konzultantka Romana Wišniewski.

Ladislav Hemrlík.

"Skotsko mám rád celý život," říká Ladislav Hemrlík z Clanu Orlických horalů

/ROZHOVOR/ Brašnář, sedlář a velký milovník Skotska - tím vším je Ladislav Hemrlík, který kus této kultury přenesl do Rokytnice v Orlických horách. Každoročně tu se svým Clanem Orlických horalů pořádá Skotské horalské hry. Po dvouleté covidové přestávce se jubilejní už desátý ročník uskuteční tuto sobotu 23. července.

Krátce po předání šeku, zleva ředitel Jedličkova ústavu Liberec Vladimír Ptáček a Jiří Hladík ze Sněženky.

Energie pro kulturu v Jablonci. Vyšlapalo se přes 103 tisíc korun pro potřebné

Dva dny plné hudby a divadla si mohli užít všichni návštěvníci festivalu Energie pro kulturu, který již třetím rokem podporuje živou kulturu, umělce i umělecké divadelní instituce. Všichni návštěvníci mohli v Jablonci nad Nisou první den festivalu minutou šlapání na Oranžových kolech – handbicích pomoci dvou organizacím – Jedličkův ústav Liberec a Evropské výtvarné centrum Sněženka Smržovka. Celkem se nakonec vyšlapalo 103 320 korun.

8. ročník RomFestu v Jičíně přitáhl do parku stovky lidí.

Tančete, Romale! Festival romské kultury ukázal svět v temperamentním rytmu

/FOTO/ "Jakýpak polotmavý? Světlý pivo si dám. Vždyť jsem černej dost!" Muž ve frontě u stánku s nápoji vyvolává svou lehce nekorektní průpovídkou salvu smíchu svých kamarádů a směje se i překvapená obsluha. Na RomFestu, který s podporou radnice pořádá Jičíňan s romskými kořeny Jiří Hudec, bylo v sobotu 16. července veselo celé odpoledne.

Pavel Nowak ukazuje africké hudení nástroje.

Afrika Pavlu Nowakovi učarovala, přivezl ji i do Opočna

/FOTO, VIDEO/ Zavřete oči a vychutnejte si tu atmosféru, jako byste se ocitli v tradiční africké vesničce s kulatými domečky oplácanými hlínou a s typickými rákosovými střechami. Z ní k vám doléhá bubnování a zvuk dalších, pro Evropany poněkud nezvyklých nástrojů. Ta hudba ale nezaznívá z africké vesnice, ale z nádvoří opočenského zámku.

Vědci zkoumají artefakty z naleziště Sanxingdui.

Poklad jako z filmu: Tisíce artefaktů skrývaly želví nádobu a obětní oltář

V jihozápadní čínské provincii Sečuán archeologové našli velmi cenný poklad. Ve dvou z šesti různých obětních jam objevili dalších 3155 artefaktů starých přes 3000 let. Většina z nich je ze zlata, bronzu a nefritu či jadeitu. Vědci doufají, že jim tento objev pomůže poodhalit více informací o tajemné kultuře Sanxingdui, o níž se nedochovaly žádné písemné památky. Na nález upozornila čínská média.

Pražský podnikatel a filantrop Jan Školník

Filantrop má ambiciózní plán. Chce z Broumova udělat hlavní město kultury

Broumovsko je region, který se v posledních letech začíná vracet na kulturní a společenskou mapu Česka. Velkou zásluhu na tom má i původem pražský podnikatel a filantrop Jan Školník. Ten se z čela Agentury pro rozvoj Broumovska zasloužil o rozsáhlou rekonstrukci zdejšího kláštera a mnoho rozvojových projektů. Teď Školník spřádá další ambiciózní plán: chce, aby se Broumov stal Evropským hlavním městem kultury 2028.

Energie pro kulturu v Liberci

Energie pro kulturu: Putovní festival ve městech spojí hvězdy s místními umělci

Česká města i letos ožijí hudbou a divadlem. Odstartoval třetí ročník festivalu Energie pro kulturu, který se opět zaměří na podporu kultury v regionech spojením známých umělců s místními uměleckými soubory. Na festivalu diváci objeví mnoho nových talentů a vedle nich si užijí vystoupení známých interpretů jako Tata Bojs, 7x3, Michal Hrůza, Aneta Langerová a mnoho dalších.

Unikátní nálezy archeologů z lokality Hořoviček a Hořesedel.

U D6 objevili archeologové sídliště zemědělců z dob pravěku. Žili tam Keltové

Velký úspěch slaví archeologové, kteří od března provádějí svůj výzkum poblíž budoucího úseku D6 v místě Hořesedel a Hořoviček, tedy jen asi dvacet kilometrů od Karlovarského kraje. Ve spodní partii se jim totiž podařilo zachytit sídliště prvních zemědělců z doby neolitu. Pozůstatky pocházejí z období neolitu 5500 až 4300 před naším letopočtem. Informovala o tom mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Dana Zikešová.

Oranžové kolo, Energie pro kulturu Děčín

FOTO: Lidé díky handbicům vybrali více než 100 tisíc korun

Dva dny plné hudby a divadla si mohli užít všichni návštěvníci festivalu Energie pro kulturu, který již třetím rokem podporuje živou kulturu, umělce i umělecké divadelní instituce. V Děčíně na Mariánské louce ve čtvrtek vystoupil například Olympic v pátek pak přijel Cirk La Putyka. 

Destrukce pece ze starší doby bronzové.

Ptačí spona i hrob: Archeologové odkryli nálezy u Hořoviček a Hořesedel

/FOTOGALERIE/ Bronzová ptačí spona, jehla s ouškem na šití, vzácný kostěný knoflík, ale i hrob nebo celý prostor na zpracování železa. Při záchranném výzkumu na staveništi budoucí dálnice D6 u Hořoviček a Hořesedel si archeologové v poledních týdnech a měsících připsali cenné nálezy.

Jan Kvasnička

Kvasnička: Kultura se rozvine sama. Město jen musí připravit vhodné podmínky

/ROZHOVOR/ Pořadatel festivalu KULT a dalších kulturních akcí, případně provozovatel hudebního klubu v někdejším Kladívku pod Národním domem. Tak se dostal do povědomí ústecké veřejnosti promotér a producent Jan Kvasnička. Nyní se přihlásil do výběrového řízení na post ředitele ústeckého Kulturního střediska namísto Ivana Dostála. U komise obstál.

Výplata, finance - Ilustrační foto

Části zaměstnanců ve veřejném sektoru chce vláda od září přidat deset procent

Od 1. září by měli dostat o deset procent přidáno nepedagogičtí pracovníci ve školství či lidé, kteří pracují v resortech, jako je kultura. Jde zhruba o 300 tisíc zaměstnanců. Po jednání na úřadu vlády to novinářům řekli ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Konečnou shodu na růstu platů ve veřejném sektoru však předsedové vládních stran s odboráři nenalezli. Znovu se sejdou 19. července.

V anketě Deníku k podzimním komunálním volbám odpovídaly osobnosti regionu.

Co rozhodne v Brně volby? Podpora kultury nebo konec hitparády snů, říkají lidé

/ANKETA/ Podpora kultury a konec hitparády snů, tedy nesplnitelných plánů co postavit a vybudovat, nebo elitářských sportovních klubů. Ale také dostatek parkovacích míst pro auta, na druhou stranu také stop jejich přílivu do města a podpora efektivních způsobů přepravy a pohybu. Právě toto budou podle lidí oslovených v anketě Deníku Rovnost hlavní témata nadcházejících komunálních voleb v Brně. Případně co dalšího je trápí a co podle nich rozhodne volby, nejen v Brně, ale i okolí? Podívejte se, jak na otázku odpovídají obyvatelé a známé osobnosti.

V anketě Deníku k podzimním komunálním volbám odpovídali lidé z Hodonínska.

Co rozhodne volby na Hodonínsku? Dostupnost bydlení nebo budoucnost zámku

/ANKETA/ Jak budou na radnicích postupovat v případě zdražujících se cen energií, co udělají s možnostmi a dostupností bydlení, novou výstavbou v obci nebo jak to bude s další budoucností zámku. To jsou témata, která podle oslovených lidí v anketě Deníku Rovnost rozhodnou o nadcházejících komunálních volbách na Hodonínsku. Co dalšího ještě voliči zmiňovali? Podívejte se do ankety.

V anketě Deníku k podzimním komunálním volbám odpovídali lidé z Blanenska.

Co rozhodne volby na Blanensku? Bezpečí na kolech i dopady cen energií

/ANKETA/ Chybějící cyklostezky, stavba lázní a sportovní haly nebo zvyšující se ceny energií. To jsou podle některých Deníkem Rovnost oslovených lidí témata, která rozhodnou o nadcházejících komunálních volbách na Blanensku. Co dalšího ještě voliči zmiňovali? Podívejte se do ankety.

Baník Ohníč oslaví 100 leté výročí.

Ohníč ve velkém oslaví sportem i kulturou kulaté stoleté výročí

TJ Baník Ohníč má narozeniny, slaví 100 let, proto v sobotu proběhne na hřišti a vedlejší ploše sportovně kulturní oslaba. "Od deseti hodin hrají přípravky, v poledne A tým proti béčku a a od 14.00 stará garda proti Arabela teamu složeného z herců a zpěváků. Po skončení sportovní části máme na vedlejší ploše kulturní prohram a soutěže a atrakce pro děti," řekl Jiří Křížek, předseda Baníku Ohníč.

Vysvědčení, které obdržela Rada města za plnění slibů v koaliční smlouvě

Rada Brna dostala vysvědčení: podívejte, jak si vedla v jednotlivých oblastech

Sliby občanům z koaliční smlouvy a jejich naplnění vyhodnotila veřejná iniciativa Brno kulturní. Na úterním zasedání zastupitelstva předali Radě vysvědčení za kulturu. Nejlépe si podle nich vedli radní v oblasti krizového managementu, nejhorší byli v investicích do infrastruktury. Kriticky hodnotilo sdružení také nezávislost brněnské kultury.

Broumov

Hudba, tanec i soutěže - na náměstí představí koncepci kultury na deset let

Na Mírovém náměstí v Broumově ve čtvrtek 23. června vyvrcholí posledním pátým dílem série "Ty tvoříš Broumov", která má za cíl přiblížit obyvatelům kandidaturu na Evropské hlavní město kultury 2028. Oslava, která má zároveň být také příležitostí k setkávání a poznávání sousedů, začne v 16 hodin a v centru města se bude tančit, hrát i soutěžit.

Ilustrační foto

Nová Koncepce kultury má určit Broumovu správný směr

Na svém posledním zasedání zastupitelé jednohlasně schválili novou Koncepci kultury Broumova. Ta se stane na dalších deset let vodítkem nejen pro vedení města, ale i pro kulturní instituce, pořadatele, podnikatele nebo umělce.