Kreativ

ŠTÍTEK: kultura

V rámci oslav svátku republiky ocenili ve slánském divadle významné osobnosti.

V rámci oslav svátku republiky ocenili ve slánském divadle významné osobnosti

/FOTOGALERIE/ U příležitosti 104. výročí vzniku republiky se v Městském divadle Slaný uskutečnilo slavnostní zasedání zastupitelstva. Tradičně byly na prknech divadla pamětními listy a plaketami oceněny významné osobnosti, které se zasloužily o rozvoj města v oblastech sportu, kultury, školství, zdravotnictví a občanské společnosti. 

Večer mongolské kultury v Brodě

Hrdelní zpěv i hadí žena: Broďáci poznávali mongolskou kulturu, podívejte se

Bituun je mongolsky tmavý měsíc, kdy lidé pečlivě uklidí své domy, aby důstojně přivítali Nový rok. Jak se baví Mongolové? Co vaří doma Vietnamci a co chutná Ukrajincům? To se mohou dozvědět jednou za měsíc návštěvníci Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě v rámci výstavy Národnostní menšiny na Havlíčkobrodsku a jejich svátky. Tento čtvrtek byl věnovaný Mongolům.

V historických prostorách Lobkowiczkého paláce na Pražském hradě se veřejnosti představí současné umění. Na výstavě, která je pro návštěvníky zdarma, se prezentuje celkem sedmnáct umělců z různých zemí světa a vystaveno bude více než 50 uměleckých děl.

Moderní se potkává s historií. Lobkowiczové vystavují Banksyho či Arshama

/Video, fotogalerie/ V historických prostorách Lobkowiczkého paláce na Pražském hradě se veřejnosti představí současné umění. Na výstavě, která je pro návštěvníky až do 13. listopadu zdarma, se prezentuje celkem sedmnáct umělců z různých zemí světa a vystaveno bude více než 50 uměleckých děl.

Theodor Pištěk mladší

Muž, který mohl být ve vatě. Oscarový Theodor Pištěk slaví 90 let

Tolik renesančních umělců vskutku nemáme. Theodor Pištěk mladší je jen jeden a jeho pozice v české kultuře neochvějná. Celosvětově respektovaný kostýmní návrhář, scénograf a nejdražší žijící malíř má kreativní záběr jako málokdo. Také ho baví auta a vaření. V úterý 25. října oslaví 90. narozeniny. Není to na něm ale vůbec vidět.

Pavel Vodseďálek.

Populisté si přivlastnili naši práci i voliče, tvrdí šéf KSČM v Ústí

/ROZHOVOR/ Komunisté v Ústí nad Labem poprvé od revoluce v roce 1989 zaznamenali volební neúspěch. Otázku, co je jeho příčinou, si klade nejeden jejich příznivec. Pavel Vodseďálek roky vedl KSČM na Ústecku. V politice pracoval před, ale i po roce 1990. Jako jednu z příčin prohry vidí nejen konkurenci SPD a ANO, ale i nedostatečnou propagaci práce své a svých kolegů.

Pavel Vodseďálek.

Populisté si přivlastnili naši práci i voliče, tvrdí šéf KSČM v Ústí

/ROZHOVOR/ Komunisté v Ústí nad Labem poprvé od revoluce v roce 1989 zaznamenali volební neúspěch. Otázku, co je jeho příčinou, si klade nejeden jejich příznivec. Pavel Vodseďálek roky vedl KSČM na Ústecku. V politice pracoval před, ale i po roce 1990. Jako jednu z příčin prohry vidí nejen konkurenci SPD a ANO, ale i nedostatečnou propagaci práce své a svých kolegů.

Rektor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Petr Michálek.

Raději bych byl, kdybychom Ovčáčka psát nemuseli, říká rektor JAMU v Brně

Ze zlínského divadla přešel na rekotrát Janáčkova múzického umění v Brně. Dostal nelehký úkol: provést školu časy krize. "Kultura je až absurdně podfinancovaná. Přitom je tím, co nám připomíná naše morální hodnoty," říká autor dnes již kultovní divadelní hry Ovčáček čtveráček a rektor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Petr Michálek.

Evropské hlavní město kultury

Soutěž o hlavní město kultury má finalisty. Postupují Broumov a České Budějovice

Bylo krátce před pátečním odpolednem, kdy předsedkyně Mezinárodní poroty Else Christensen-Redzepovic vytáhla na ministerstvu kultury z papírové urničky na linkovaném papíru jména dvou postupujících, kteří se ve finálovém klání utkají o titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. O něm stále mohou snít v Broumově a Českých Budějovicích. Bude to tak vlastně souboj sedmi tisícového Davida v podobě Broumova s takřka sta tisícovým Goliášem z Českých Budějovic.

Vašut, Budař i Přeučil. Slavné herce můžete potkat na festivalu na jihu Čech

/GALERIE, VIDEO/ Slavná herecká jména jako je Marek Vašut, Jan Přeučil a Jan Budař přilákal do Písku pátý ročník festivalu hraných, dokumentárních a animovaných filmů – Filmový Písek, který se ve městě koná do neděle 16. října 2022. Jeho součástí jsou mimo jiné i prezentace studentských filmů a besedy se zajímavými osobnostmi.

Evropské hlavní město kultury

JE TO TAM: Broumovský sen o kulturní metropoli Evropy trvá

David porazil Goliáše. Skvělá zpráva doputovala dnes kolem poledne z Prahy do Broumova. Sedmiapůltisícové město postoupilo do finále v kandidatuře o titul Evropské hlavní město kultury 2028. Zde se utká o pořadatelství s Českými Budějovicemi. Broumov vyřadil z boje další dvě přihlášená a mnohem zvučnější města - Brno a Liberec.

Setkání skautů v Klatovech.

Klatovští skauti se připravují na světové setkání, na které se vydají

O víkendu se v Klatovech sešli skauti z celého Plzeňského kraje a části Prahy, kteří společně o prázdninách vyrazí na největší skautské setkání světa - skautské jamboree do Koreje. Výprava na akci obnáší velké přípravy, protože všichni účastníci jsou zároveň i reprezentanty své kultury a kraje.

Představitelé kraje si prohlédli jednotlivé stanové vesničky.

Barevný region oživil Městské sady v Ústí nad Labem

Městské sady v Ústí nad Labem opět po roce zaplnil festival Barevný region, jehož cílem je představit široké veřejnosti tradice, kulturu i gastronomii národů, jejichž příslušníci žijí na území Ústeckého kraje. Letošní sedmý ročník se opět konal v rámci multietnického festivalu Barevná planeta. Zahájení se ujala předsedkyně Výboru pro národnostní menšiny Zastupitelstva Ústeckého kraje Karolína Žákovská.

Nadace ČEZ přivezla na Energii pro kulturu Oranžová kola. Vyšlapalo se 101 tisíc korun.

Oranžová kola na Energii pro kulturu. Vyšlapalo se přes 100 tisíc korun

Dva dny plné hudby a divadla si mohli užít všichni návštěvníci festivalu Energie pro kulturu, který již třetím rokem podporuje živou kulturu, umělce i umělecké divadelní instituce. V Kadani na Nábřeží Maxipsa vystoupili Cirk La Putyka, ZUŠ Kadaň, Pískomil se vrací, Poetika a Tatabojs. Všichni návštěvníci mohli minutou šlapání na Oranžových kolech – handbicích pomoci dvou organizacím – ZUŠ Klementa Slavického Kadaň a Domov pro seniory Kadaň. Celkem se nakonec vyšlapalo 101 083 korun.

V závěru srpna soubor Ondráš vystoupil při Mezinárodním festivalu vojenských hudeb v Olomouci s pořadem Ondrášovské putování.

Soubor Ondráš a Ústřední hudba Armády ČR představují v Nizozemsku českou kulturu

Vojenský umělecký soubor Ondráš společně s Ústřední hudbou Armády České republiky budou reprezentovat naši zemi, její kulturu a tradice na vojenské hudební přehlídce The Netherlands Military Tattoo v nizozemském Rotterdamu. Vystoupí celkem pětkrát v termínu 9. až 11. září v Ahoy Areně. V závěru srpna se soubor Ondráš představil při šestnáctém ročníku Mezinárodního festivalu vojenských hudeb v Olomouci s pořadem Ondrášovské putování. Za krásné fotografie a video z Olomouce děkujeme Marii Nezbedové.

Carmina Vetera bude v podání Pražského komorního baletu v Mostě.

Carmina Vetera bude v podání Pražského komorního baletu v Mostě

Pražský komorní balet uvede tuto neděli 11. září od 17 hodin v Městském divadle v Mostě komponovaný program Carmina Vetera v choreografii renomovaného autora Petra Zusky. Ve večeru, jehož název v překladu znamená Staré písně, se objeví čtyři Zuskovy choreografie na motivy lidových písní a balad, které pocházejí z různých kultur, národností i časů, od Indie přes Ukrajinu a východní Slovensko až po Irsko: Ej Lásko, Lyrická, Růže a dívčí sólo Fo(u)r One.

Kadaň dnes a zítra hostí dvoudenní festival Energie pro kulturu. Vystoupí na něm i kapela Tata Bojs.

Kadaň dnes a zítra hostí dvoudenní festival Energie pro kulturu

Hudebně - divadelní festival Energie pro kulturu, který vznikl za účelem podpořit živou kulturu, umělce a umělecké vzdělávací instituce, se dnes a zítra podívá do Kadaně. Těšit se můžete na kapelu Tata Bojs či Cirk La Putyku. Dnes, tedy ve středu, i zítra, tedy ve čtvrtek, se na Nábřeží Maxipsa Fíka začíná ve 14 hodin.

Noví provozovatelé Biografu Kotva.

Biograf Kotva bude sloužit městu. Chceme kino otevřít všem, říkají noví nájemci

Od 1. září začne českobudějovické městské kino Kotva provozovat nový nájemce Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců (AJAT). Vystřídá bývalého provozovatele Jana Turinského, který řídil kino dlouhých 17 let. Nájem kina nově město určilo ve výběrovém řízení, v němž AJAT zvítězil, na sedm let. Důvodem byla podle prvního náměstka Juraje Thomy, který má na starosti i kulturu, motivace.

Archeologové zkoumají na poli u Litomyšle unikátní rondel. Našli tu i úlomky keramiky nebo sekeromlat.

Pole u Litomyšle vydalo tajemství. Archeologové našli nejstarší rondel v Čechách

/FOTOGALERIE/ Na poli v Nedošíně u Litomyšle vedle silnice I/35 „rozbili“ stan archeologové z Regionálního muzea v Litomyšli a Slezské univerzity v Opavě. Pokračují ve výzkumu z minulého roku, kdy právě tady objevili sídliště kultury s lineární keramikou a o něco mladší, avšak unikátní rondel patřící kultuře s vypíchanou keramikou. Zatímco dnes je tu jen pole, kolem roku 5100 před naším letopočtem tady na sídlišti žili lidé, kteří své nádoby zdobili rytými ornamenty v podobě linek a tzv. notových značek. Později tu vznikl i rondel, speciální kruhovitý příkopový útvar, který je snad nejstarší v Čechách.

Archeologové zkoumají na poli u Litomyšle unikátní rondel. Našli tu i úlomky keramiky nebo sekeromlat

Pole u Litomyšle vydalo tajemství. Archeologové našli nejstarší rondel v Čechách

Na poli v Nedošíně u Litomyšle vedle silnice I/35 „rozbili“ stan archeologové z Regionálního muzea v Litomyšli a Slezské univerzity v Opavě. Pokračují ve výzkumu z minulého roku, kdy právě tady objevili sídliště kultury s lineární keramikou a o něco mladší, avšak unikátní rondel patřící kultuře s vypíchanou keramikou. 

Festival Energie pro kulturu v Třebíči 2022

Festival Energie pro kulturu zavítal na Podzámeckou nivu do Třebíče

/VIDEO, FOTO/Třetí ročník dvoudenního putovního festivalu Energie pro kulturu se postupně vydává do devíti českých regionálních měst. Opět představuje známé umělce ve spojení s lokálními divadly, kapelami a jinými kulturními institucemi. Sedmou zastávkou festivalu byla návštěva města Třebíč, kam zavítal ve čtvrtek 25. srpna a v pátek 26. srpna na Podzámeckou nivu. Za fotografie a video z festivalu děkujeme Marii Ovčáčkové.

Komárovické oslavy 75. výročí Indické republiky a odhalení bust indologa Vincence Lesného a spisovatele Rabíndranátha Thákura.

VIDEO: Nenápadnou vesnici na Třebíčsku uctívají Indové. Dorazil i velvyslanec

Po parketu se v orientálním rytmu prohání nefalšovaná indická tanečnice, které do rytmu hraje indická hudba. Ne, to není výjev z Bombaje či Kalkaty – jsme na Moravě, přesněji v Komárovicích na Třebíčsku. Obci, která má něco málo přes sto obyvatel. A k dovršení všeho tuto tanečnici sledují nejen místní, ale i početná indická delegace v čele s velvyslancem Indie v České republice Hemantem Harishchandrou Kotalwarem.

Komárovické oslavy 75. výročí Indické republiky a odhalení bust indologa Vincence Lesného a spisovatele Rabíndranátha Thákura.

Indové uctívají nenápadnou vesnici na Třebíčsku. Přečtěte si proč

Po parketu se v orientálním rytmu prohání nefalšovaná indická tanečnice, které do rytmu hraje indická hudba. Ne, to není výjev z Bombaje či Kalkaty – jsme na Moravě, přesněji v Komárovicích na Třebíčsku. Obci, která má něco málo přes sto obyvatel. A k dovršení všeho tuto tanečnici sledují nejen místní, ale i početná indická delegace v čele s velvyslancem Indie v České republice Hemantem Harishchandrou Kotalwarem.

Energie pro kulturu 2022 - vědecká show

Do Třebíče míří festival Energie pro kulturu

Hudební a divadelní zážitky čekají malé i velké návštěvníky v areálu Podzámecké nivy už 25. a 26. srpna. V Třebíči má i letos jednu z letních zastávek hudebně-divadelní festival Energie pro kulturu. Ten už třetím rokem podporuje živou kulturu, umělce a umělecké vzdělávací instituce v českých regionech. 

Velké Karlovice hostí Týden kultury.

Týden kultury začíná: divadlo v šapitó, grilování i hudební program

Devět divadelních představení během sedmi dnů pod šapitó uprostřed Beskyd, grilované speciality i živá muzika - to vše nabídne šestý ročník charitativního festivalu Týden kultury na Valašsku, jenž se opět stane symbolickou tečkou za letní sezónou v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Uskuteční se od 18. do 24. srpna a jeho výtěžek opět poputuje na dobročinné účely.

Folklorní festival v Červeném Kostelci

Kam ta kulturou? Na folklorním festivalu vystoupí 4TET i soubor z Kapverd

V Červeném Kostelci se mezi 17. a 21. srpnem uskuteční 68. ročník mezinárodního folklorního festivalu. Pozvání letos přijaly soubory nejen z Česka a Slovenska, divákům se představí také Poláci, Portugalci i soubor z Kapverdských ostrovů. Součástí programu bude i vyhlášení Mistra tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje.

Folklorní festival v Červeném Kostelci

Kam ta kulturou? Na folklorním festivalu vystoupí 4TET i soubor z Kapverd

V Červeném Kostelci se mezi 17. a 21. srpnem uskuteční 68. ročník mezinárodního folklorního festivalu. Pozvání letos přijaly soubory nejen z Česka a Slovenska, divákům se představí také Poláci, Portugalci i soubor z Kapverdských ostrovů. Součástí programu bude i vyhlášení Mistra tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje.

Folklorní festival v Červeném Kostelci

Kam ta kulturou? Na folklorním festivalu vystoupí 4TET i soubor z Kapverd

V Červeném Kostelci se mezi 17. a 21. srpnem uskuteční 68. ročník mezinárodního folklorního festivalu. Pozvání letos přijaly soubory nejen z Česka a Slovenska, divákům se představí také Poláci, Portugalci i soubor z Kapverdských ostrovů. Součástí programu bude i vyhlášení Mistra tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje.

V Hradišti zahájili výstavu osmi výtvarníků z pěti zemí. Na zahájení nechyběl žádný z nich.

Mezinárodní výstavu zahájilo v Hradišti osm výtvarníků z pěti zemí

Hojná účast veřejnosti a skvělá nálada provázely páteční vernisáž VIII. Mezinárodního malířského sympozia v uherskohradišťské Galerii Vladimíra Hrocha. Českou republiku reprezentují Pavoľ Stručka, Roman Hudziec a Adam Procházka, Slovensko Jozef Chrena a Jana Čepa, Polsko Anna Waligórska, Bělorusko Genadij Govorcova a Ukrajinu Ljuba Kushpitova.