Kreativ

ŠTÍTEK: Lenora

Přejezd v Lenoře je vinou havárie uzavřen pro veškerou dopravu.

Přejezd v Lenoře je uzavřený, doprava je vedena jen přes Vimperk

V pondělí 17. srpna v sedm hodin ráno byl pro veškerou dopravu uzavřen železniční přejezd na silnici I/39 v Lenoře. Ten byl podle informací Martina Grožaje ze Správy a údržby silnic v Prachaticích poškozen přívalovou povodní a je nutné ho okamžitě opravit. 

Pohřeb. Ilustrační snímek

Naposledy jsme se rozloučili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

Na Vltavu se po dešti vydali vodáci.

OBRAZEM: Vltava po deštích přitáhla vodáky

Po nočním a půldenním vytrvalém dešti se zaplnila koryta Teplé Vltavy na horním toku. Soumarské tábořiště mělo stav vody přes sedmdesát centimetrů, splouvalo se tedy bez průvodce.

Ilustrační snímek.

Opustili nás

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

Romantická procházka.

OBRAZEM: Romantická procházka

Romantickou procházku po dešti zachytil Miroslav Pecka z Lenory. Máte také snímky z přírody? Zašlete je na adresu: leona.frohlichova@denik.cz a my je rádi zveřejníme.

Ilustrační foto.

Šumavská toulání

Je nová kniha od Jaroslava Pulkrábka, která se objevila loni na Šumavě liteře ve Vimperku.

Jana Vandlíčková - váš člověk v Deníku.

To, co se odehrálo v Lenoře, nechce zažít nikdo

Beznaděj a strach loni v říjnu panovaly v Lenoře po ohlušujícím výbuchu bytovky. Dodnes vzpomínám, jak vystrašení lidé bojovali s myšlenkami, co s nimi bude dál. Ti z jednatřicítky děkovali „všem svatým“, že si zachránili holé životy.

Bytovku, která zůstala, výbuch a požár také poničily. Je zateplená a její nájemníci mohou klidně spát.

OBRAZEM: Lenorští stále řeší následky výbuchu

Dva byty bude mít podle Antonína Chrapana, starosty Lenory, k dispozici obec v bývalém zdravotním středisku. Jde o byty o velikosti 2+1. „Tedy pokud vše bude bez problémů,“ upřesnil s tím, že byty obsadí dva nájemníci ze zdemolovaného domu čp. 31.

Franklin V. Canatsey.

Američtí vojáci umírali také u Soumarského mostu

Jedna z bitev během osvobozování Československa v roce 1945 proběhla také u Soumarského mostu. Svedli ji američtí vojáci z 2. pěšího pluku 5. pěší divize s německým vojskem, jež využilo naše předválečné opevnění na břehu Vltavy. Průběh bitvy byl již dříve dobře popsán, jména padlých osvoboditelů však až dosud zůstávala neznámá.

Ilustrační foto.

Kdo se narodil v písecké porodnici?

Díky dobré spolupráci s píseckou porodnicí zveřejňujeme každou středu v Píseckém deníku seznam aktuálně narozených miminek. Ten najdete každé úterní odpoledne také na našem webu. Vždy v sobotu pak můžete vidět v Píseckém deníku také fotografie narozených miminek, které následující den zveřejňujeme na webu.

Čtyřproudá silnice a bobří hráz – neobvyklá kombinace jen kousek od hranic s Německem.

Bobři se usadili v národním parku hned u čtyřproudé silnice

Bobři v šumavském národním parku obsadili novou lokalitu. A to poměrně nezvyklou. Postavili si totiž dva hrady na Řasnici nedaleko hraničního přechodu Strážný jen zhruba deset patnáct metrů od frekventované čtyřproudé silnice, která tu má parametry podobné dálnici. Mladá bobří rodina je tu proto pod dozorem ochránců přírody a silničářů.

Vernisáž výstavy zahájil Vít Vavřinec Pavlík, starosta města Volary, který krátce pověděl o zajímavé výstavě, která připomíná Rosu Tahedl.

Osobnost Volar připomíná výstava

Nová výstava s názvem Rosa Tahedl začala ve Volarech. Vernisáž výstavy zahájil Vít Vavřinec Pavlík, starosta města Volar, který krátce pověděl o zajímavé výstavě, která připomíná Rosu Tahedl. Jde o volarskou osobnost, která se narodila před sto lety a je důležité si připomenout tuto dámu, která našemu městu je blízká, i když nám málo známá. "Výstava je pokračováním přibližování málo známých osobností našeho města a věřím, že ji navštíví nejen volarští, ale i další návštěvníci," uvedl starosta.