Kreativ

ŠTÍTEK: Lenora

Pečení v nové peci ve Volarech.

Jako v 19. století. Muž ze Šumavy zachránil řemeslo veřejných pekařů

Kdo byl veřejný pekař? Ten, komu hospodyně přinesla připravený chleba a on ho upekl ve veřejné peci. Toto řemeslo v Čechách a na Slovensku žilo až do 50. let minulého století a pak ho vytlačilo průmyslové pečení. Ožilo však na Šumavě v Lenoře, kde mu vrátil jeho slávu Augustin Sobotovič.

Ilustrační foto.

Pil a řídil

Horní Vltavice - Hornovltavičtí policisté kontrolovali v sobotu 3. srpna po čtrnácté hodině řidiče s osobním vozidlem Peugeot, který jel ve směru z Lenory na Houžnou.

Pečení v nové peci ve Volarech.

Zachránil řemeslo veřejných pekařů. Kdo na něj naváže?

Jižní Čechy - Kdo byl veřejný pekař? Ten, komu hospodyně přinesla připravený chleba a on ho upekl ve veřejné peci. Toto řemeslo v Čechách a na Slovensku žilo až do 50. let minulého století a pak ho vytlačilo průmyslové pečení. U nás na jihu Čech ale ožilo na Šumavě v Lenoře, kde mu vrátil jeho slávu Augustin Sobotovič.

Křest nové filharmonické tramvaje

Do ulic vyjela tramvaj orchestru

Brno – Tramvají se při křižování městem rozléhají tóny smyčcového kvarteta. Nevšední zážitek v hromadné dopravě čekal na milovníky vážné hudby v nové, už třetí, tramvaji brněnských filharmoniků po jejím slavnostním křtu.

Ilustrační foto

Pomozte policistům vyřešit dvě nehody

Prachaticko - Prachatická policejní mluvčí Martina Joklová žádá řidiče, kteří se v době od pondělí 24. června od 18 hodin po úterka 25. června do 18 hodin ozvali.

Zakončení školního roku v Lenoře.

OBRAZEM: Ukončení školního roku v Lenoře

Lenora - Poslední červnový pátek patřil školákům a hlavně předávání vysvědčení. Již tradičně odchází nejstarší žáci do učebních, či středoškolských oborů, žáci pátých tříd končí první stupeň a na mnoha místech se vítají předškoláci mateřských škol, kteří v září půjdou hrdě poprvé do školy. Jeden takový konec školního roku se udál i v šumavské Lenoře.

Převzít vysvědčení a hurá na prázdniny.

Převzít vysvědčení a hurá na prázdniny

Jižní Čechy - Školáci v pátek ráno vyrazí naposledy do školy, aby si převzali účet za své celoroční snažení v podobě vysvědčení a pak už je čekají dva měsíce báječných prázdnin. 

Ilustrační foto.

Řidič opakovaně nadýchal

Horní Vltavice - Policisté z obvodního oddělení v Horní Vltavici zastavili v obci Vlčí Jámy řidiče osobního vozidla značky Seat, který jel od obce Lenora.

Hasiči kvůli nočním bouřkám vyjížděli asi čtyřicetkrát. Nejčastěji kvůli zatopeným sklepům.

Přívalové deště potrápily Česko: zatopily sklepy, v Brně blesk zasáhl školu

Silné bouřky provázené přívalovým deštěm řádně potrápily Česko také v noci. Hasiči měli kvůli čtvrtečním bouřkám v Česku více než 300 zásahů. Nejvíce v Praze, Středočeském, Jihočeském a Jihomoravském kraji. Na jihu Čech byla po čtvrtečních deštích rozvodněná Blanice. Přívalový déšť v noci na dnešek zatopil také rodinný dům v obci Bílsko na Strakonicku. V brněnské Bystrci se sesunul svah.

Kolona aut u odbočky na Soumarský most.

Řidiči pozor: Silnici u Soumarského mostu blokuje nehoda

Soumarský most - Zhruba v půl šesté odpoledne v středu 5. června na hlavním tahu silnice z Volar na Lenoru a hraniční přechod Strážný u odbočky na silnici třetí třídy na Soumarský most havarovalo osobní auto. Zůstalo na střeše.

Ilustrační foto

Policisté hledají svědky dopravních nehod

Prachatice - Dopravní policisté žádají svědky o informace k dopravní nehodě, ke které došlo v době od 20 hodin v pondělí 13. května do 4.50 hodin v úterý 14. května.

Lenora. Ilustrační foto

Kamiony Lenorou až do června neprojedou

Lenora – V Lenoře, na hlavním tahu silnice od hraničního přechodu Strážný na Prachatice, řemeslníci opravují komunikaci. Projedou jen řidiči osobních aut.

Pokračovaly okresní soutěže ve stolním tenise. Ilustrační foto.

Stolní tenis na Prachaticku řečí výsledků

Prachaticko – Soutěže stolních tenistů v okrese mají za sebou další zápasy, nicméně nešvary s neopodstatněnými odklady zápasů přetrvávají, a tak jsou tabulky stále nepřehledné.

Pokračovaly okresní soutěže stolních tenistů. Ilustrační foto

Stolní tenisté v okrese o mistrovské body

Prachaticko – Okresní soutěže stolních tenistů mají za sebou další zápasy, nicméně tabulky jsou hodně nepřehledné z důvodu nestejného počtu sehraných zápasů. Tomu měla zamezit dohoda oddílů na schůzce před startem soutěže o tom, že se v ojedinělých případech mohou zápasy sehrát maximálně do 14 dní po jejich oficiálním datu.

Seriál karetních turnajů na Prachaticku pokračoval bulkou v Lenoře. Ilustrační foto

Turnaj v bulce pro Alfréda Munze

Lenora – Další z karetních turnajů v bulce se hrál v lenorské hospodě U Grobiána a zúčastnilo se ho třiatřicet vyznavačů této hry.

Ve společenské místnosti hotelu Bobík ve Volarech se uskutečnil pátý ročník Volarské bulky.

Karbaníci usedli k bulce

Volary - Ve společenské místnosti hotelu Bobík se uskutečnil pátý ročník Volarské bulky. Pořadatelé v čele s bratry Vladimírem a Václavem Bajčíkovými a Jaroslavem Mikešem přivítali třicet hráčů natěšených na tuto jihočeskou specialitu. Bulka totiž dle internetových stránek vyznívá jako Jihočeská.

Další turnaj v budějovickém mariáši se hrál v prachatickém Šenku u růže.

Mariášníkům kraloval Miroslav Draslar

Prachatice – V šenku U Růže v Prachaticích se konal další z tradičních turnajů v budějovickém mariáši na Prachaticku. Sešlo se osmnáct hráčů, kteří sehráli u šesti stolů tři kola na osmdesát minut.

Běžkaři mohou šlápnout do stopy.

Stopy vysávají rozpočty šumavských obcí

Šumava – Až patnáct tisíc korun stojí obecní kasu ve Stožci najetí běžeckých stop v okolí obce a jejich napojení na Volary, Lenoru a Strážný. Čtyřiapadesát kilometrů totiž obecní rolba jede zhruba deset hodin, jedna motohodina vychází na 1500 korun.

Hynek Tišer.

Hynda už není

Jičín - Když se jezdívala krkonošská sedmdesátka na starý dobrý klasický způsob, vysílal Jičín tři desetičlenná družstva. Velitelem třetího, to bylo družstvo starých pánů, býval Hynda. Hynek Tišer, lyžař, horolezec, cyklista. Lékař, primář. Jičínský všesportovec, jak bývalo zvykem.

Na Země živitelce bude jako každý rok připraven program i pro ty nejmenší.

Události, které tento týden čekají Jihočechy

Jižní Čechy – V pondělí v 17 hodin bude v parku u Tabačky v Táboře odhalen „Nezapomník“, kamenný objekt připomínající 50. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy.