Kreativ

ŠTÍTEK: Lenora

Úklid, do kterého se pustili dobrovolníci a následky výbuchu v bytech.

Tisíce jdou do Lenory

Rekordní částku dvě stě tisíc korun se podařilo vybrat sestrám Raduš a Jituš při tradiční benefiční akci. Byly tak úspěšné, že pomohly nejen vimperskému spolku Slunečnice, pro které byla akce původně určená, ale také Lenorským, kteří 3. října přišli o všechno při výbuchu a následném požáru bytového domu.

Barevná Šumava.

Šumava maluje podzim

Šumava namočila štětec do všech barev podzimní palety. Podzimní náladu zachytil Miroslav Pecka z Lenory.

Úklid, do kterého se pustili dobrovolníci a následky výbuchu v bytech.

KOMENTÁŘ JANY VANDLÍČKOVÉ: Lze se semknout i bez tragédie?

/ANKETA/ Existuje jen pár událostí, které dokáží spojit lidi napříč generací, profesí a vším, co vůbec může lidi spojovat. V uplynulých dnech spojila Prachaticko tragická událost v Lenoře. Lidé nejen z jihu Čech poslali téměř okamžitě Lenorským základní věci, aby se s přicházející zimou měli do čeho obléknout.

Ilustrační foto.

Opravy silnic na Prachaticku končí

S podzimem si oddechli řidiči na Prachaticku. Skončily totiž zásadní uzavírky, které je řadu měsíců omezovaly. Volně už projíždějí Husincem, Zdíkovcem, nebo obcí Stachy. Podle Martina Grožaje z prachatické Správy a údržby silnic, stále stále trvá uzavírka silnice Svatá Maří – Trhonín a částečné uzavírky v Hradčanech, Františkově a ve Strunkovicích nad Blanicí.

Pomoc pro Richarda Němce z Lenory. Zleva Pavlína Jirková, Karel Předota a Richard Němec.

Odboráři pomohli kolegovi ze zničeného domu v Lenoře

Devadesát tisíc korun jako rychlou finanční pomoc v nouzi předali v pátek 11. října zástupci Odborového svazu KOVO (OS KOVO) svému kolegovi Richardu Němcovi, kterého ve čtvrtek 3. října připravila o veškerý majetek ničivá exploze bytového domu v Lenoře na Prachaticku. Mnoho nechybělo a sedmapadesátiletý seřizovač prachatické strojírenské firmy Reinfurt – ČR přišel o život.

Výbuch v Lenoře zdemoloval obytný dům.

Peníze do Lenory

Přes dva miliony korun už se podle posledních informací sešlo na sbírkových účtech pro Lenorské. A to na účtu, který založila obec a účtu, která zřídil Jihočeský kraj.

Volarští slavili kulatiny železnice.

Volarská železnice slavila kulatiny

Stifterův Pošumavský železniční spolek pořádal v sobotu 12. října ve Volarech na vlakovém nádraží oslavu 120 let železnice ve Volarech.  

Ukončení moto sezony v Prachaticích - Jízda pro Lenoru.

OBRAZEM: Prachatičtí motorkáři uzavřeli sezonu pro Lenoru

František Binka, Gabriela a Michal Kubičkovi a Petr Lebeda jsou už mnoho let aktéři zahájení a ukončení sezony pro motorkáře na Prachaticku. Pro ukončení sezony 2019 vybrali sobotu 12. října a výběr data byl více než výborný. Motorkáři se tradičně sjeli na nástupišti vojáků v bývalém areálu kasáren v Prachaticích, kde František Binka provozuje obchod a servis motocyklů. Tam se posilnili kávou a koupili tradiční placku, která letos jasně avizovala, že jde o „Jízdu pro Lenoru“. Výtěžek totiž půjde prostřednictvím Raduš a Jituš na pomoc postiženým výbuchem bytového domu.  

Nová pila a výpomoc pracovníků z pily staré v roce 1978.

Jak jsme žili: Dřevařské závody ve Volarech

Ještě před rokem 1945 bylo ve městě Volary sedm malých pilařských provozoven a další pak také v okolí. V Želnavě, Nové Peci, Stožci, Lenoře, Zbytinách či Horní Vltavici. Všechny měly něco společného: zastaralé zařízení, které práci nijak neuhlečovalo.

Úklid, do kterého se pustili dobrovolníci a následky výbuchu v bytech.

Kdo je mrtvý muž, policie neví

Devět zraněných osob a jeden mrtvý. To jsou následky výbuchu a následného požáru bytového domu v Lenoře ve čtvrtek 3. října.

Výbuch v Lenoře zdemoloval obytný dům. Foto: Deník/Stanislav Falář

Lenorským pomůže i krajské město

Rada města v pondělí schválila poskytnutí peněžitého daru ve výši 20 000 korun do veřejné sbírky organizované Jihočeským krajem určené na zmírňování a odstraňování následků výbuchu plynu v obytném domě v obci Lenora.

Dýně rodiny Strapkových z Lenory.

Dýním se letos daří

Obří dýně vyrostla na zahradě rodiny Strapkových z Lenory. Fotografii nám zaslala Monika Strapková.

Chrobolští hasiči přispěchali s materiální pomocí pro Lenoru. Foto: Deník/Barbora Vaníčková

Obyvatelům Lenory pomáhá, kdo může

Tragédie, která se stala v uplynulém týdnu v Lenoře, spojuje lidi z celého Prachaticka. Rodinám, které přišly po výbuchu a následném požáru bytového domu o všechno, míří pomoc ze všech stran.

Podzimní koncert v Horní Vltavici.

OBRAZEM: Lenorský sbor zpíval v kostele

Malí zpěváčci z pěveckého kroužku při Základní škole v Lenoře připravili pro své rodiče a kamarády Podzimní koncert. Ten se uskutečnil v sobotu odpoledne v kostele Svaté rodiny a sv. Jana Nepomuckého v Horní Vltavici.

Provizorně opravená okna.

Smutný návrat do bytů v Lenoře po tragickém výbuchu

První lidé ze tří domů poničených čtvrtečním tragickým výbuchem v Lenoře se v neděli dopoledne mohli začít vracet do svých bytů. Zatím jde jen o obyvatele domu číslo 33, který je od epicentra výbuchu vzdálen nejvíce. Lidé z domu číslo 32 budou čekat na vyklizení domu speciální firmou a prakticky zničený dům 31 bude stržen.

Ilustrační foto.

Odstartovaly okresní soutěže stolních tenistů na Prachaticku

Okresní soutěže stolních tenistů odstartovaly novou sezonu. Hned v jejím úvodu některé týmy nabírají zápasový skluz, přestože na předsezonní schůzce oddílů bylo rozhodnuto, že musejí být zápasy dohrány do termínu určeného v rozpise soutěže.  

Literární večer ve Volarech.

Jan Lakosil besedoval ve Volarech o historii

V dalším pokračování volarského Literárního večera se besedovalo o nástupu fašismu a příchodu wehrmachtu do Volar. Besedovat přijel Jan Lakosil, který je milovníkem historie a spisovatelem.

Chrobolší sbírají věci pro oběti požáru v Lenoře.

Chrobolší a Lheničtí pomáhají Lenoře

Lidé z několika obcí Prachaticka se rozhodli, že pomohou těm, kteří přišli ve čtvrtek 3. října o střechu nad hlavou vinou výbuchu plynu a následného požáru bytového domu v Lenoře.

Úklid, do kterého se pustili dobrovolníci a následky výbuchu v bytech.

V Lenoře začal po tragickém výbuchu úklid. Přijeli dobrovolníci

V šumavské Lenoře v sobotu ráno začal úklid trosek po čtvrtečním tragickém výbuchu bytového domu u místní historické pece. Obec svolala dobrovolníky, kteří se dali do úklidu kolem domů a také uvnitř ve společných prostorách. Dorazily sem rovněž firmy, které se pokusí zprovoznit v jednom z domů topení a elektřinu.

Výbuch v Lenoře zdemoloval obytný dům.

První hotovost v Lenoře už mají

První peníze poskytl v pátek těm, kteří přišli o své věci při čtvrtečním výbuchu a následném požáru v Lenoře, Úřad práce. Jeho zástupci se vydali na schůzku s obyvateli, která se v dopoledních hodinách konala v prostorách Obecního úřadu v Lenoře.

Výbuch v Lenoře zdemoloval obytný dům.

Výbuch v Lenoře: První obyvatelé se vrátí do svých bytů o víkendu

Čtvrtečním výbuchem nejvíce zasažený objekt v Lenoře na Prachaticku musí být stržen. Dva další domy, které navazují na budovu zasažené čtvrtečním výbuchem a požárem, nebude třeba bourat. Rozhodl o tom v pátek statik. Novinářům to potvrdil starosta obce Antonín Chrapan, který zároveň odpovídá na další otázky.  

Hasiči hlídají zničený dům.

Výbuch plynu v Lenoře: Poškozený dům čeká demolice, sousední jsou v pořádku

Dva domy, které stojí v Lenoře na Prachaticku vedle budovy zasažené čtvrtečním výbuchem a požárem, nebude třeba bourat. Rozhodl o tom dnes statik. Novinářům to řekl starosta Lenory Antonín Chrapan. Hasiči dnes ukončili zásah a uklidili silnici I/39, u níž poškozený dům stojí. Vozovka byla od čtvrtka uzavřená, nyní je opět zprovozněna. Při čtvrtečním neštěstí zahynul jeden člověk a devět lidí bylo zraněno. Zasažený objekt stržen bude.

Výbuch v Lenoře zdemoloval obytný dům.

Je rozhodnuto, k zemi půjde jen zdemolovaná bytovka

Ve čtvrtek 3. října jen pár minut po čtvrté hodině ráno vzbudila Lenoru a okolí ohlušující rána. V panelovém domě v těsné blízkosti historické pece u hlavní silnice vybouchl plyn. Jeden člověk zemřel, devět je jich zraněných. Dva z toho mají velmi vážné popáleniny.

Pohled na výbuchem zničený bytový dům v Lenoře na Prachaticku. Při tragické události jeden člověk zemřel a devět lidí se zranilo, z toho dva těžce.

Výbuch plynu v Lenoře: Někteří museli opustit byty oknem, popsal svědek

Sedmapadesátiletého Svatopluka Pevného z Lenory na Prachaticku shodila ve čtvrtek krátce po čtvrté hodině ráno tlaková vlna po výbuchu z postele. „Bouchlo to ve čtyři hodiny ráno. První rána byla obrovská a okamžitě šlehaly plameny. Pak padly ještě další dvě rány,“ popsal Svatopluk Pevný ranní tragédii. 

Na místo přijeli rovněž jihočeští kriminalisté, kteří budou spolu s odborníky hasičského záchranného sboru zjišťovat přesné příčiny a okolnosti vzniku požáru.

Byla vyhlášena sbírka pro Lenorské

Nejen bez střechy nad hlavou, ale vlastně bez všeho zůstali ve čtvrtek ráno obyvatelé lenorských bytových domů. Poté, co zcela shořel dům s číslem popisným 31, ze kterého byli všichni obyvatelé převezeni do nemocnice, zůstalo bez bydlení i devatenáct obyvatelů sousedních bytovek.

Policejní automobil - ilustrační foto

Auto řídil přes soudní zákaz

Lenora – Před soud zamíří řidič, který nerespektoval soudem uložený zákaz řízení. Podezřelý řídil v neděli před půl osmou večer v obci Lenora osobní vozidlo Škoda Octavia, ve kterém ho kontrolovali hornovltavičtí policisté.

Vodňany - Letní pohár v metané ve Vodňanech.

Metaná pobavila hráče i diváky

Vodňany - Svištění kotoučů po celou poslední srpnovou sobotu znělo v prostorách sportovního areálu Blanice ve Vodňanech. Konal se zde totiž 33. ročník letního turnaje v metané. Letošního závodu se zúčastnilo 11 týmů, přičemž nechyběly týmy z Katovic, Lenory, Včelné i Německa a Rakouska.

Alkohol za volantem - Ilustrační foto

Cizinec popíjel a pak řídil

Lenora – Dopravní policisté sdělili podezření třicetiletému cizinci z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.