Kreativ

ŠTÍTEK: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Stavba nové tramvajové tratě z Barrandova do Holyně byla slavnostně zahájena 11. června 2021.

VIDEO: Začala stavba prodloužení tramvajové tratě z Barrandova do Slivence

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil stavbu první části prodloužení tramvajové tratě ze zastávky Sídliště Barrandov do Slivence. Trať bude dočasně končit v Holyni, měřit bude zhruba jeden kilometr a budou na ní dvě zastávky. Dostavěna by měla být za deset měsíců. Náklady jsou zhruba 170 milionů korun. Novinářům to dnes řekli primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě) a ředitel DPP Petr Witowski. Po dokončení první části vybuduje podnik koleje do Slivence. 

Parciální trolejbus Ekova Electron 12T.

Nové trolejbusové linky v metropoli vyjdou na miliardu korun

Plány na elektrizaci části autobusového provozu v Praze nabírají konkrétní podobu. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) poslal do povolovacího procesu plány na výstavbu trolejí mezi zastávkami Na Knížecí a U Waltrovky. Autobusy linky 137 by zde v budoucnu měl nahradit trolejbusový spoj číslo 52.

Karlovo náměstí je 46. plně bezbariérovou stanicí pražského metra.

Karlovo náměstí má nový výtah, jde o nejdelší výstup z metra

/FOTOGALERIE/ Ten, kdo nemůže či nechce použít jezdící schody, může se nyní ze stanici metra Karlovo náměstí dostat pohodlnější cestou. Dopravní podnik hlavního města v úterý zprovoznil dvě dvojice nových výtahů z metra Karlovo náměstí ústící do Václavské ulice u vstupu do stejnojmenné pasáže. Nahoru se tak dá dostat celkem deseti výstupy.

Dopravní podnik zahájil rekonstrukci tramvajové tratě mezi Hlavním nádražím a Husineckou. Opravu využije také k napojení kolejí do Opletalovy ulice.

OBRAZEM: Opletalova ulice se znovu napojí na tramvajovou síť

Opuštěné torzo tramvajové trati v Opletalově ulici u hlavního nádraží v Praze bude znovu napojeno na tramvajovou síť. Spojku na křižovatce s Bolzanovou ulicí vybuduje Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v návaznosti na aktuální opravu trati mezi Senovážným náměstím a zastávkou Husinecká. Výluka začala minulý týden ve středu a potrvá měsíc. Bude to zárodek chystané tramvajové spojky skrze Vrchlického sady kolem hlavní nádražní budovy až do Vinohradské ulice.

Prázdné ulice Prahy a lidé s rouškami 18. března 2020. Cestující v MHD s rouškou.

Tramvaje a autobusy otevřou příští týden přední dveře

Nástup a výstup z a do vozidel městské hromadné dopravy se zjednoduší. Od příštího pondělí budou moci lidé nastupovat do autobusů a tramvají i předními dveřmi, sednout si také budou moci na přední řadu sedadel za řidiče. Dopravní podnik a ostatní dopravci v rámci Pražské integrované dopravy tak reagují na uvolňování opatření proti šíření nemoci covid-19.

Ilustrační foto.

Tramvaje v Praze zrychlují. Lví podíl na tom má preference na křižovatkách

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve spolupráci s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy (TSK) plánují zavést preferenci tramvají na dalších pražských křižovatkách. Dosud funguje na téměř 89 procentech signalizačních zařízeních. Toto opatření výrazně přispívá ke zrychlení tramvajové dopravy v metropoli. 

Ilustrační foto.

Tramvaje v Praze zrychlují. Lví podíl na tom má preference na křižovatkách

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve spolupráci s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy (TSK) plánují zavést preferenci tramvají na dalších pražských křižovatkách. Dosud funguje na téměř 89 % signalizačních zařízeních. Toto opatření výrazně přispívá ke zrychlení tramvajové dopravy v metropoli. 

Tramvajová trať mezi Ohradou a Palmovkou byla uvedena do provozu v listopadu 1990. Dopravní podnik chystá její rekonstrukci.

Estakáda zajímala komunistu Štěpána, pásku stříhala Kolářová. Trať čeká oprava

Dopravní podnik hlavního města (DPP) vypsal soutěž na rekonstrukci tramvajové trati mezi Ohradou a Palmovkou. Zrod estakády se udál během převratných změn v tehdejším Československu. Trať funguje od listopadu 1990 a s výjimkou opravy v roce 2010 od té doby neprošla zásadnější rekonstrukcí. Odhadovaná cena zakázky je 230 milionů korun. Cestující se tak musí připravit na rok a půl trvající přerušení provozu mezi Žižkovem a Libní.

Ilustrační foto.

Korupce z obou stran zákona? Soud se má zakousnout do kauzy Bereta

Bez účasti veřejnosti, která má s výjimkou zástupce veřejnoprávní České tiskové kanceláře vstup do jednací síně zapovězen v rámci opatření proti šíření koronaviru, začne v pondělí u Okresního soudu pro Prahu-východ projednávání případu údajného vynášení informací z trestních řízení, což mělo být spojeno i s úplatky.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) prodloužil tramvajovou trať až ke stanici metra Pankrác. Zatím tu však mohou parkovat auta.

Konec parkování na nové tramvajové trati. Na Pankrác vyjede obnovená linka

Do pražských ulic se začátkem června po letech vrátí tramvajová linka číslo 19. S jejím zavedením Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) zprovozní i nový úsek tratě na Pankráci k ulici Hvězdova, který byl dokončen už loni na podzim. Definitivně tak v místě skončí éra parkování na tramvajovém pásu, které si prosadila Praha 4.

Výsledky výtvarné soutěže Mural Art Vltavská 2021. 1. místo: Jakub Tytykalo.

Vydá se někdo po nakreslených schodech? Vltavská dostane novou výzdobu

Druhý ročník výtvarné soutěže Mural Art Vltavská vyhlásily Městská část Praha 7 a pražský dopravní podnik letos v únoru. Umělci se do soutěže mohli zapojit do 12. března. Porota složená ze zástupců sedmé městské části, dopravce a odborné veřejnosti posuzovala 23 přihlášených návrhů a vybrala vítěze.

Trolejbusy mají jezdit z Prahy do Středočeského kraje. Ilustrační foto.

Troleje povedou až do středních Čech, odsouhlasili radní

Radní hlavního města udělali další krok v plánu na zavedení trolejbusového provozu mezi metropolí a některými místy ve Středočeském kraji. Úsek do Staré Boleslavi má vyjít na 566 milionů korun, do Kostelce nad Labem na 385 milionů.

Respirátory v pražském metru. Ilustrační foto.

ODS se nelíbí „promořování“ v metru. Kritizuje i respirátory od výrobce tofu

Od poloviny týdne přistoupil magistrát hlavního města k „prázdninovému“ jízdnímu řádu pražského metra. Kvůli úbytku cestujících při lockdownu souvisejícím s koronavirovou nákazou a slabé vytíženosti spojů se prodloužily intervaly. Zástupci opoziční ODS však tento krok kritizují, bojí se „promořování“ cestujících. Pochyby vyvolaly také respirátory, které prodává dopravní podnik ve stanicích metra a jimiž se chlubil také primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Denisa Králová

Řidička Denisa: Rekonstrukce hradišťského náměstí dopadla nad očekávání

Denisa Králová (29) do devatenácti let žila v Mnichově Hradišti. Poté ale odešla do Prahy, kde si našla dobrou práci u Dopravního podniku hlavního města Prahy. Za volantem autobusu je spokojená, v Praze také. Nevylučuje ale, že se do Hradiště, kde má rodiče, třeba jednou nevrátí. Své rodné město má ráda a pozitivně kvituje změny, které se zde v posledních letech udály.

I.P.Pavlova.

Od pátku nepojedou tramvaje v okolí Náměstí Míru. Zastaví se i lanovka

/INFOGRAFIKA/ Dopravní podnik v následujících týdnech opraví jednu z nejvytíženějších tramvajových tratí v Praze v Jugoslávské ulici, na náměstí Míru a ve Francouzské ulici po křižovatku s Blanickou. Celá akce bude rozdělena na dvě etapy. Práce budou zahájeny v pátek večer a provoz v celém úseku bude obnoven 1. dubna před půlnocí. V průběhu března z důvodu revize několik dní nepojede ani petřínská lanovka.

Pražský dopravní podnik nakoupí historicky první elektrobusy standardní délky, pro Prahu je vyrobí Škoda Electric.

Tiché a šetrné k ovzduší. Praha nakoupí první elektrobusy standardní délky

Cestující na linkách 154 a 213 se mohou na konci roku těšit na ekologické svezení. Dopravní podnik hlavního města (DPP) oznámil, že vítězem veřejné zakázky na nákup čtrnácti nových elektrobusů standardní délky se stala společnost Škoda Electric. Pražský magistrát zaplatí za vozidla Škoda E’City celkem 207 milionů korun.

Dopravní podnik hl. m. Prahy zveřejnil, jak postupují práce na výtahu ve stanici Karlovo náměstí.

OBRAZEM: Jak se staví výtah z metra. Nový výstup bude mít i stanice Vltavská

V polovině leden ukázal pražský dopravní podnik (DPP), jak pokračují práce na vybudování výtahu ze stanice metra Karlovo náměstí na lince B. Během prvního měsíce roku zároveň magistrátní radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) poodhalil plány také na stavbu druhého výstupu z Vltavské na „céčku“ v souvislosti se vznikem nové čtvrti Bubny-Zátory.

Minibus firmy Societa pro přepravu handicapovaných osob.

Praha znovu hledá firmy na přepravu cestujících s handicapem

Pražský organizátor dopravy ROPID zahájil další pokus zadat dlouhodobou smlouvu na přepravu handicapovaných cestujících. Po několika neúspěšných pokusech, kdy se nikdo se nepřihlásil, přitom vypsání tendru předcházely tržní konzultace. Vítěz (či vítězové) získá smlouvu na sedm let s opcí na další tři roky. Jako předpokládanou cenu maximálního plnění ROPID uvádí 364 milionů korun.

Revizor, díky kterému se podařilo zadržet agresora z metra.

VIDEO: Nejsme hrdinové, říká revizor, který pomohl zadržet násilníka z metra

Nejen pražskou veřejností otřásl případ brutálního napadení, které se odehrálo 6. ledna ve stanici metra Prosek. Když devadesátiletá stařenka požádala mladíka, aby by ji pustil sednout, ten vstal a začal ji tlouct pěstmi do hlavy. Policie stále hledá svědky události. Ve středu 13. ledna po pachateli pražští policisté vyhlásili pátrání, o den později byl ve stanici metra Nemocnice Motol zadržen díky všímavosti revizora dopravního podniku, jenž poskytl Pražskému deníku rozhovor.

Trolejbus.

Za pět let mají jezdit trolejbusy do obcí na Praze-východ, ale i dál na Mělnicko

Zajišťovat spojení s hlavním městem by mohly trolejbusy pro cestující hned ze dvou středočeských oblastí severně od metropole. Upozornila na to Helena Frintová z krajského úřadu. Od roku 2025 by mohly vozit cestující nejen z Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi, kde se o tom již hovořilo, ale také z Kostelce nad Labem na Mělnicku.

Cestující si 1. 9. 2020 zase museli nasadit roušky ve vozech pražské MHD.

VIDEO: Tlačenice a „mastné tyče“? Praha chce cestující do MHD přilákat zpět

Politické špičkování mezi vládními představiteli a vedením metropole kvůli situaci s virózou covid-19 se vyostřuje. Po premiéru Andreji Babišovi (ANO) zaútočil na pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) rovněž „superministr“ Karel Havlíček (za ANO). Hřibovi vyčítají hlavně stav městské hromadné dopravy. Dopravní podnik hlavního města (DPP) však navzdory kritice spouští reklamní kampaň s cílem zbavit veřejnost strachu z koronavirové nákazy v MHD a vrátit tak cestující zpět do metra, tramvají a autobosů.