Kreativ

ŠTÍTEK: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Bronzový nápis Moskva - Praha ve stanici metra Anděl v Praze. Nápis zůstává na zdi i po 35 letech od revoluce. Na snímku Jan Boháč, autor petice požadující odstranění nápisu z veřejného prostoru a umístění do muzea

Šestnáctiletý student bojuje za odstranění sovětské výzdoby v metru Anděl

Pražský student denně prochází cestou do školy kolem komunistické výzdoby v metru Anděl u nádraží Na Knížecí. U vstupu do metra vidí cestující několikametrový nápis Praha–Moskva a plaketu hlásající přátelské pouto mezi Českou republikou a Ruskou federací. Výzdoba mu přijde nevhodná, a tak se rozhodl za odstranění bojovat.

Výstavba metra linky D v úseku Pankrác–Olbrachtova.

Pro budoucí metro D už začíná ražba eskalátorových tras

Rovné dva roky uplynuly od zahájení výstavby modré linky D pražského metra, která má ulevit povrchové dopravě v jižní části metropole a zlepšit její spojení s centrem hlavního města. Prostřednictvím sociálních sítí to v neděli 21. dubna připomněl Dopravní podnik hl. m. Prahy.

Výstavba metra linky D v úseku Pankrác–Olbrachtova.

Policie prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k metru D

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města (DPP) možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Některým členům komise před rozhodováním o vítězi podle podniku dorazil nátlakový e-mail podepsaný smyšleným jménem. DPP v tendru nejprve loni vybral nabídku sdružení firmy Subterra, nedávno výběr po rozhodnutí antimonopolního úřadu (ÚOHS) zrušil a bude rozhodovat znovu.

Z venkovního veřejného fotografování čtyř typů souprav pražského metra.

Pražské metro převáží miliony cestujících už 50 let

/VIDEO, FOTO/ První úsek pražského metra byl uveden do provozu v roce 1974. U příležitosti 50. výročí si nejen Pražané připomínají zprovoznění podzemky, která každoročně přepraví bezmála 340 milionů cestujících.

Hudební vystoupení Nalaďte se v metru v prostorách pěti frekventovaných stanic – Kačerov, Můstek, Muzeum, Náměstí Republiky a Vltavská – se 10. dubna stala součástí oslav 50 let provozu podzemní dráhy v Praze.

„Hraní a zpívání“ ve stanicích metra se měnilo v nefalšované koncerty

/VIDEO, FOTO/ S mimořádným ohlasem se ve středu 10. dubna setkala hudební akce Nalaďte se v metru, již Dopravní podnik hlavního města Prahy připravil společně s Konzervatoří a VOŠ Jaroslava Ježka. Vystoupení rozmanitých uskupení ve vestibulech stanic podzemní dráhy má už tradici – tentokrát ale byla tato akce mimořádná svým rozsahem. Výjimečná byla rovněž tím, že se stala součástí programu oslav 50. výročí zahájení provozu metra v Praze.

Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje

Dozimetr v Kolíně: hejtmanka si nenechala líbit útoky krajského zastupitele

/VIDEO/ Jednání v kauze mezi středočeskou hejtmankou Petrou Peckovou a krajským zastupitelem Martinem Hermanem se uskuteční v úterý 9. dubna od 12.30 hodin u Okresního soud v Kolíně. Hejtmanka podala na opozičního zastupitele žalobu v souvislosti s tím, jak o ni na sociálních sítích informoval v rámci kauzy Dozimetr.

Strojvedoucí Petr Ježek.

Létal, ale teď je jeho životem podzemí. Petr 400x za den střídá světlo a tmu

Přesunul se z nebe do podzemí. Petr Ježek ukončil před lety svou práci stewarda v letadle a rozhodl se řídit metro. Už několik let převáží denně tisíce pasažérů na trase B. „Nejhorší jsou dobíhači,“ říká rodák z Humpolce, kterému létání vůbec nechybí. Naopak! V roli strojvedoucího na nejdelší podzemní trase se našel a změnu neplánuje.

Strojvedoucí Petr Ježek.

Létal, ale teď je jeho životem podzemí. Petr 400x za den střídá světlo a tmu

Přesunul se z nebe do podzemí. Petr Ježek ukončil před lety svou práci stewarda v letadle a rozhodl se řídit metro. Už několik let převáží denně tisíce pasažérů na trase B. „Nejhorší jsou dobíhači,“ říká rodák z Humpolce, kterému létání vůbec nechybí. Naopak! V roli strojvedoucího na nejdelší podzemní trase se našel a změnu neplánuje.

Dopravní podnik Ostrava, historické vozy, DPO, 130 let MHD v Ostravě, Ostrava-Martinov, 15. 3. 2024

VIDEO: MHD v Ostravě slaví 130 let. Do ulic města vyjede konvoj retro vozů

Městská hromadná doprava v Ostravě letos oslaví 130 let. DPO si připravil řadu akcí, které toto významné jubileum připomenou. Vše vyvrcholí na podzim, kdy do ulic města vyjede konvoj zhruba dvaceti historických vozů všech trakcí. Ulice města letos bude brázdit také speciální tramvaj s „časosběrným“ polepem.

Nová podoba vstupů do metra u Masarykova nádraží.

Vstupy do metra u Masaryčky mohou napodobit i jiná místa v Praze

Významné i pro pro proměnu prostranství v jiných částech Prahy se mohou stát nově upravené vstupy do stanice metra Náměstí Republiky u Masarykova nádraží. Tyto přístřešky na žluté lince B by totiž mohly posloužit jako inspirace pro rekonstrukci dalších stanic metra. Ba přímo za vzor.

Přání k MDŽ

Od Ďáblic po Venušinu. Ženám k jejich svátku popřály i pražské zastávky

Mezinárodní den žen, známý pod zkratkou MDŽ, zdaleka nepatří jen komunistické minulosti a vzpomínkám karafiáty rozdávané soudružkám funkcionáři ROH. Pro ty, kteří nepamatují: tak se kdysi označovala jednotná odborová organizace nazývaná Revoluční odborové hnutí. O tom, že MDŽ je dodnes živý svátek, podal v pátek jasný důkaz ruch v mnohých květinářstvích. Den žen se prostě v domácnostech slaví – a podle skladby zákazníků to rozhodně není jen doménou těch dříve narozených.

Nové vstupy do metra u Masarykova nádraží v sousedství nové stavby Masaryčky.

Podívejte se: Vstupy do metra u Masarykova nádraží prošly velkou proměnou

Novou podobu části vstupů do metra ve stanici Náměstí Republiky představila ve čtvrtek 7. března politikům z magistrátu i radnice Prahy 1 společnost Penta Real Estate. Podoba vstupů u Masarykova nádraží, jejichž úpravy jsou už těsně před dokončením, se mění v rámci rekonstrukce celého náměstí, ohraničeného ulicemi Havlíčkova, Na Florenci a budovami nádraží i novostavbou Masaryčky.

Uzavírka Libeňského mostu 12.1. 2024.

Demolice zavřené části Libeňského mostu začne na přelomu dubna a května

Silničáři začnou bourat nyní uzavřenou část pražského Libeňského mostu blíže k Palmovce na přelomu letošního dubna a května. Do konce února přeloží inženýrské sítě a rovněž začnou v této části odstraňovat tramvajové koleje. Na dnešním jednání výboru pro dopravu pražského magistrátu to řekl náměstek ředitele Technické správy komunikací (TSK) Jiří Hájek.

Demonstrace zemědělců v Praze

Provoz na magistrále je opět bez omezení. Zemědělci s traktory zamířili domů

/FOTO, VIDEO/ S rozedněním dorazily traktory a další zemědělské stroje protestujících zemědělců do centra metropole. Očekával se velký kolaps dopravy, ke kterému naštěstí nedošlo. Magistrálu po 15. hodině opustily všechny traktory a zemědělci s nimi zamířili k domovu. Nejhorší situace byla dopoledne u muzea, stála i Seifertova na Žižkově. Naopak některá, jindy v tuto dobu ucpaná místa, byla bez aut - řidiči se například preventivně vyhýbali Rašínovu nábřeží.

Rekonstrukce tramvajové trati na Hlávkově mostě v Praze.

Tramvaje přestaly kvůli opravám jezdit po Hlávkově mostě. Vrací se na Libeňský

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Plánovaná a nutná oprava tramvajové tratě na Hlávkově mostě v Praze 7. To je důvod, proč od sobotního rána došlo k výrazným změnám v trasách tramvají v části hlavního města. S uzavřením Hlávkova mostu pro tramvaje se naopak jejich provoz vrací na část Libeňského soumostí, konkrétně na trasu mezi zastávkami Maniny – Libeňský most, kam budou zajíždět tramvaje číslo 1 a 27.

Protestní akce moravskoslezských zemědělců, 6. února 2024, Horní Tošanovice.

Pondělní blokáda Prahy. Chystají se hasiči i popeláři

Pražské ulice se v pondělí promění v dějiště protestů zemědělců. Očekává se, že traktorové blokády způsobí dopravní komplikace nejen v centru, ale i na příjezdových cestách. Organizátoři i úřady radí veřejnosti, aby dali přednost veřejné dopravě a pokud možno zůstali doma. Na komplikace se chystají hasiči i popeláři.

Uzavírka Libeňského mostu 12.1. 2024.

Odborníci doporučili zbořit uzavřenou část Libeňského mostu u Palmovky

Odborníci doporučili zbourat nyní uzavřený tzv. inundační most u pražské Palmovky, který je součástí Libeňského soumostí. Silničáři počkají na platné stavební povolení a pak zahájí demolici mostu. Práce by mohly začít letos v dubnu. ČTK to řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. 

Revitalizace Václavského náměstí. Vizualizace.

Návrat tramvají na Václavák: od záměrů a plánů se stavba blíží realitě

Téměř „na spadnutí“ je na Václavském náměstí budování nové tratě pro tramvaje, které se vrátí do jeho horní části. Zahájení výstavby staronových kolejí ohlašoval pražský magistrát na letošní rok – nicméně 1. náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) nyní na twitterové platformě X upozornil, že už by to skutečně mělo být v dohledu.

Stanice metra linky A Jiřího z Poděbrad.

Plán za devadesát miliard. Metro C a D budou jezdit bez strojvedoucích

Bez strojvedoucích a s novými soupravami by se v budoucnu měli svézt cestující nejen na nové trase D pražského metra, ale také na céčku. Město i dopravní podnik si od toho slibují ušetření provozních nákladů a hlavně zkrácení intervalu a zvýšení počtu přepravených cestujících.

Pracovní setkání při příležitosti dokončení geologického průzkumu metra D a prohlídka dvou největších lokalit PAD4 a VO-OL včetně děl vytvořených v podzemí.

Vedení Prahy požaduje audit tendru na metro D, zakázku rušit nechce

Vedení Prahy požádalo dozorčí radu dopravního podniku (DPP), aby zadalo zpracování interního hloubkového auditu tendru na druhou část stavby metra D. Dnes to schválili radní města. Podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) není v plánu celou zakázku rušit, protože zadávací dokumentace je v pořádku.