Kreativ

ŠTÍTEK: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Napojení cyklostezky do ulice Budějovická na Praze 4

Z cyklostezky rovnou pod kola aut. Úřady podivná napojení na silnice hájí

Cyklista jede pražskou Budějovickou ulicí po chráněné stezce. Ta však zničehonic uhýbá a vyhazuje jezdce přímo na přeplněnou dvouproudou městskou tepnu. Podobná dopravní řešení přitom nejsou v Praze ojedinělá, další najdeme například na Letné, přímo před budovou ministerstva vnitra. Podle zodpovědných úřadů je vše v pořádku a podle pravidel, lidé na sociálních sítích však upozorňují na nebezpečí takového řešení a mluví o ústupcích automobilové lobby. Dle expertů jsou taková napojení zastaralá a dnes se již projektují jinak.

Soud, soudce - Ilustrační foto

Státní zástupce obžaloval v souvislosti s Dozimetrem policistu a dalšího člověka

Státní zástupce Pavel Prygl ve čtvrtek podal obžalobu na policistu a dalšího člověka v souvislosti s kauzou Dozimetr. Uvedl to v tiskové zprávě. Policistu žalobce viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněného přístupu k počítačovému systému, druhého člověka pak z toho, že policistu k trestným činům navedl. Případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 8. Podle serveru Novinky.cz se obžaloba týká bratrů Zakaríi a Karíma Nemrahových.

Den dětí v Braníku.

Vlaky, tramvaje i autobusy. Pražský dopravní den dětí láká na historické jízdy

Po čtyřech letech se opět uskuteční Pražský dopravní den dětí, který přivítá především rodiny s dětmi a fanoušky dopravy v sobotu 3. června 2023 od 9 do 17 hodin na vlakovém nádraží Praha-Braník. Těšit se návštěvníci mohou na jízdy historickými vlaky, tramvajemi a autobusy a na bohatý doprovodný program.

Měřící tramvaj "Pomeranč" na úseku mezi Palmovkou a Krejcárkem.

Po roce a půl vyjedou znovu tramvaje ze Žižkova do Libně. Opravy jsou dokončené

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Velká oprava 1,5 kilometru dlouhého tramvajového úseku mezi Ohradou a Palmovkou v Praze je téměř hotová. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes oznámil, že stavební práce skončí v pátek, tramvaje se na důležitou spojku na rozmezí Žižkova, Karlína a Libně vrátí po patnáctiměsíční výluce v sobotu 3. června. V úterý 30. května úsek testuje měřicí tramvaj přezdívaná Pomeranč.

Slavnostní zahájení provozu na nové tramvajové trati Sídliště Modřany - Libuš.

Trať z Modřan na Libuš se slavnostně otevřela. Je to tramvajový boom, řekl Hřib

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Cestující v hlavním městě se budou moci od soboty 27. května svézt tramvají z Modřan až na Libuš. Na 1750 metrů dlouhé trati bude jezdit linka číslo 17 a jsou na ní čtyři nové zastávky. Náklady na stavbu činily zhruba 304,2 milionu korun, většinu peněz získalo město z evropských fondů. Novinářům to dnes při slavnostním zahájení provozu řekli primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti) a generální ředitel dopravního podniku (DPP) Petr Witowski. DPP letos plánuje zprovoznit mimo jiné také trať do Holyně nebo na sídliště Dědina. DPP je největší městskou firmou a má na starosti MHD.

Kavka v metru Kobylisy.

Kavka z metra polapena. Vypuštění do přírody ji ale nyní nečeká, musí se dokrmit

/FOTOGALERIE/ O svoji ptačí atrakci, mezi cestujícími velmi vyhledávanou a budící pozornost, přišla v noci na pátek 19. května stanice metra Kobylisy. Podařilo se odchytit chráněnou kavku obecnou, která minimálně od prvního květnového čtvrtka v prostorách stanice posedávala a poletovala, přičemž občas zavítala i do tunelu.

Muzeum MHD.

Muzeum MHD slaví 30 let od založení. Dopravní podnik chystá novou výstavní halu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Muzeum MHD ve vozovně Střešovice oslaví v neděli 14. května 30 let od svého založení. V rámci oslav budou veřejnosti představeny více než čtyři desítky historických vozidel, další exponáty i speciální komentované prohlídky. K jubileu získalo Muzeum městské hromadné dopravy i cenný kompletní autobus Praga NDO z roku 1948 a zároveň chystá stavbu nové výstavní haly.

Úseku metra D Pankrác - Olbrachtova.

Nové vlaky v metru D a C už nebude řídit strojvedoucí. Pojmou více cestujících

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) chce v první polovině příštího roku vypsat velkou soutěž na dodávku nových vlaků pro pražské metro D a současně i trasu C. Aktuálně pracuje na zadávací dokumentaci . U příležitosti ročního výročí zahájení stavby metra D to řekl předseda představenstva Petr Witowski. Provoz vlaků bude plně automatický, tedy bez strojvedoucích. Nové vlaky by měly být dodány do roku 2029, kdy se plánuje zahájení provozu metra.

Prohlídka ražeb a infocentra prvního úseku metra D.

Otevření infocentra metra D. Stanice Pankrác a Olbrachtova dělí pár metrů tunelu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Zhruba před rokem začal Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) s výstavbou prvního úseku metra D Pankrác – Olbrachtova. K propojení těchto stanic zbývá prokopat 60 metrů tunelu. Na stavbě je už vykopáno zhruba 1,6 kilometru tunelů, což je polovina. Dokončena byla například ražba dvojkolejného tunelu, zahájena ražba propojovacího tunelu linek C a D nebo obratových tunelů a těch pro eskalátory. Dopravní podnik k úseku navíc otevřel Informační centrum, kde se může veřejnost dozvědět další podrobnosti o stavbě. 

Vítězný návrh na proměnu stanice Českomoravská.

Sklo a kapky vzduchu. Stanici metra Českomoravská čeká proměna interiéru

/FOTOGALERIE/ Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dokončil soutěž na graficko-výtvarné řešení interiéru stanice metra Českomoravská. Vítězem se stali Maxim Velčovský a edit! Architects. V rámci chystané rekonstrukce zmizí stávající keramické obklady a nahradí je skleněné desky se speciálním rastrem. Proměna stanice by měla začít příští rok, ještě letos plánuje DPP vypsat soutěž na zhotovitele.

Tramvaj.

O víkendu se přeruší provoz tramvají. Omezení se dotkne linek v centru města

/VIDEO, FOTOGALERIE/ K dvěma výlukám v provozu tramvají dojde od soboty 15. dubna od půlnoci do pondělí 24. dubna. Jedná se o dočasné přerušení provozu tramvají v úsecích Národní divadlo - Staroměstská a Strossmayerovo náměstí - Výstaviště. Tramvajové linky pojedou odklonem, změnám se nevyhnou ani zastávky autobusů.

Autobusy. Ilustrační foto.

Dopravní podnik koupí 140 autobusů na hybridní pohon. Za více než miliardu a půl

/FOTOGALERIE/ Pražský dopravní podnik (DPP) nakoupí 140 kloubových autobusů na hybridní pohon za zhruba 1,55 miliardy korun. Vozy typu Iveco Urbanway Hybrid 18M dodá podniku společnost Iveco Group. Sdělila to mluvčí DPP Aneta Řehková. S vítězem tendru uzavřel DPP tzv. rámcovou smlouvu, což znamená, že nebude muset nakoupit všechny vozy, ale v případě potřeby pouze část z nich. První autobusy se v metropoli objeví v příštím roce.

Zástupci stran Spolu, Pirátů a STAN při podpisu koaliční smlouvy na pražském magistrátu.

Pražský magistrát se začne řídit jako první úřad podle protikorupčního systému

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pražský magistrát se začne jako první úřad v Česku řídit podle protikorupčního systému. Cílem je prevence, zjištění a řešení úplatkářství a korupce. Protikorupční systém s označením ISO 37001 se zaměřuje mimo jiné na odpovědnost ve firmě, kontrolní mechanismy nebo plán postupu při podezření na korupci. Zároveň zohledňuje informace o případných dodavatelích a rizicích s nimi spojenými. Novinářům to ve středu 5. dubna řekl městský radní Adam Zábranský (Piráti). 

Ilustrační foto.

Znečištěné výtahy i špatná dostupnost s kočárkem. Matky kritizují pražskou MHD

Nejhorší výstup je na Smíchovském nádraží a výtahy jsou znečištěné od lidí bez domova. I přes možnost vyhledat si nízkopodlažní spoj má jízda pražskou městskou hromadnou dopravou (MHD) stále své mouchy. Ze zkušeností oslovených pražských matek vyplývá, že na cestu pomocí autobusů, metra a tramvají si chce vyčlenit čas a obrnit se trpělivostí. 

K 50. výročí zahájení provozu autobusové garáže Klíčov uspořádal Dopravní podnik hl. m. Prahy den otevřených dveří. V budoucnu zde mají převažovat parciální trolejbusy (i s bateriemi) a elektrobusy.

Autobusová garáž Klíčov slaví půl století existence. Nově sází na elektřinu

/FOTO, VIDEO/ Jestliže řidič autobusu zavře dveře dobíhajícímu cestujícímu před nosem a ujede mu, nemusí to být vždy dáno tím, že by nechtěl počkat, či mu takové počínání dokonce působilo potěšení. Možná o něm ani neví: dobře ho vidí, pokud se k autobusu blíží zepředu, ale zrcadla, která mají šoféři k dispozici, běžce na druhé straně vůbec nemusejí zachytit.

1. Novoborský ŠK: vítěz extraligové soutěže.

Medaile visela příliš vysoko. Tým GASCO dohrál extraligu jako šestý

Konečné šesté místo obsadili šachisté týmu GASCO Pardubice v nejvyšší domácí soutěží družstev. Není to výsledek na kdovíjaké jásání, protože ještě před závěrečným trojkolem konaným v Plzní měli Pardubičtí políčeno na medailové umístění, ovšem závěr sezony jim moc nevyšel.

Petr Hlubuček.

Vyšetřování kauzy Dozimetr je ukončené. Obvinění se seznámí se spisem

Kriminalisté ukončili vyšetřování v kauze Dozimetr, která se týká ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku (DPP). Obvinění, mezi nimiž je například bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček (dříve STAN) či tehdejší finanční ředitel DPP Matej Augustín, se začali seznamovat se spisem. Informoval o tom ve čtvrtek 30. března Deník N.

V Praze se konal Hervis 1/2 maraton (starší foto).

1/2 Maraton v Praze. Kvůli závodu budou neprůjezdné ulice i zákaz parkování

/FOTOGALERIE/ Řidiči musí počítat v centru města v sobotu 1. dubna s dopravními omezeními. Kvůli každoročnímu závodu 1/2 Maraton Praha 2023 budou dočasně neprůjezdné některé ulice a bude v nich platit zákaz parkování. Opatření se dotknou rovněž provozu MHD. Ve čtvrtek 30. března to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. V metropoli se uskuteční již 23. ročník závodu. Detailní informace k závodu jsou k dispozici na webu pořadatele a v souvislosti s MHD na stránkách dopravního podniku (DPP).

Návrh podoby stanice metra trasy D - Návrh podoby stanice metra trasy D - Olbrachtova

Stavba metra D pokračuje. Ulice Na Strži se na tři roky zcela uzavře

/FOTOGALERIE/ Stavba jižního vestibulu metra D Olbrachtova v ulici Na Strži v Praze 4, v úseku od křižovatky s ulicí Antala Staška po křižovatku s Radovou a Matěchovou ulicí, začne od soboty 1. dubna. Ulice Na Strži bude v tomto úseku obousměrně uzavřena po dobu tří let.

Malá Strana - Malostranské náměstí, obnovený provoz tramvají.

Dvouměsíční omezení končí. Na Malou Stranu se vrátil provoz tramvají

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v neděli 26. března se zahájením nočního provozu obnovil původní trasy tramvajových linek přes Malou Stranu. Končí dva měsíce trvající oprava tramvajové trati. Přes veškeré obavy z dopravního kolapsu kvůli uzavření této části Prahy 1 pro projíždějící auta nepřineslo omezení zásadnější komplikace v provozu.

Trolejbus Škoda Solaris 24 pro Prahu.

Dopravní podnik ukázal první 24 metrů dlouhý trolejbus pro linku na letiště

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dopravní podnik hl. m. Prahy představil první fotky nového trolejbusu Škoda Solaris 24. Dopravce snímky zveřejnil po kontrolním dnu v polském Bolechově. Praha bude druhým městem, kde tento velkokapacitní trolejbus bude jezdit. Náskok několika týdnů ve výrobě má stejný trolejbus pro Bratislavu.

Stavba tramvajové trati Sídliště Modřany - Libuš (březen 2023)

Tramvajová trať v úseku Libuš – Nové Dvory prošla posouzením vlivů na okolí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pražský dopravní podnik (DPP) posunul přípravu nové tramvajové tratě, která spojí Libuš a Nové Dvory. Plán hladce prošel posouzením vlivu na okolí (EIA), stačilo přitom pouze takzvané zjišťovací řízení. Odbor ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Prahy rozhodl, že záměr nemůže mít významný vliv na životní prostředí.