Kreativ

ŠTÍTEK: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Lanová dráha na Petřín.

Lanová dráha na Petřín přeruší svůj provoz. Důvodem je pravidelná údržba

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) provede během následujících třech týdnů pravidelnou jarní údržbu lanové dráhy Újezd – Petřín, proto na ní bude od pondělí 20. března do čtvrtka 6. dubna 2023 přerušen provoz. Lanovka mezi Újezdem a Petřínem bude opět jezdit od pátku 7. dubna 2023 v čase od 8:00 do 23:00.

Midibus v Praze - ilustrační foto.

Midi a minibusy v PID slaví dvacet let. Výročí připomene Ikarus i výstava

Mini a midibusové linky MHD v Praze si letos připomínají 20 let fungování. Celkem jich je v rámci Prahy nyní v provozu 34, v rámci Pražské integrované dopravy (PID) 67. První zavedl v roce 2003 Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP), který 18. dubna zahájil provoz midibusů Ikarus E91 na lince č. 291 (v současnosti 148). 

Pražské Malostranské náměstí.

Tramvaje se na Malou Stranu vrátí o týden dříve. Opravu se povedlo zkrátit

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Provoz tramvají se na pražskou Malou Stranu vrátí v pondělí 27. března, téměř o týden dříve proti plánu. Opravu frekventované trati z Klárova na Újezd se podařilo díky dobrým klimatickým podmínkám zkrátit. Informovala o tom mluvčí dopravního podniku (DPP) Aneta Řehková. Původně měla být trať zprovozněna v sobotu 1. dubna.

Zástupci stran Spolu, Pirátů a STAN při podpisu koaliční smlouvy na pražském magistrátu.

V dozorčích radách pražských městských firem bude mít nově zástupce opozice

V dozorčích radách pražských městských firem bude mít oproti minulému volebnímu období vždy alespoň jednoho zástupce opozice. Případné změny v dozorčích radách společností budou mít na starosti jednotliví radní, do jejichž kompetence ta která firma spadá. V pondělí 6. března to sdělili primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti) a předseda zastupitelů Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Tomáš Portlík (ODS).

Primátor Bohuslav Svoboda

Radní Prahy budou projednávat složení dozorčí rady dopravního podniku

Pražští radní se v pondělí 6. března od svého zvolení v polovině února sejdou na svém druhém řádném zasedání. Podle zveřejněného programu se však z větší části budou zabývat dokumenty, o kterých nediskutují, ale pouze hlasují. Zároveň by se rada mohla změnit ve valnou hromadu dopravního podniku (DPP) a projednat její nové složení. 

Záchranáři zasahují v pražské Jindřišské ulici, kde tramvaj srazila dvě dívky, 3. března 2023

Tramvaj srazila devítiletou dívku, ta přišla o nohu. Zraněná je i další školačka

Při srážce s tramvají v centru Prahy se odpoledne zranily dvě dívky. Jedna přišla o nohu. Na twitteru to oznámila pražská zdravotnická záchranná služba. Při záchraně vážně zraněné dívky pomohl podle záchranářů i lékař, který šel náhodou kolem. Nohu zaškrtil páskem. Kvůli nehodě byl přibližně na půl hodiny přerušen provoz několika linek tramvají.

Vizualizace budoucího náměstí Nové Dvory.

V Nových Dvorech vyroste nová městská čtvrť. Situovaná bude u stanice metra D

/FOTOGALERIE/ Až dva tisíce nájemních městských bytů, administrativní a maloobchodní centrum s obchody a službami i školy, sportovní haly, venkovního hřiště či komunitní centrum s knihovnou. To vše by měla zahrnovat nová městská čtvrť, jejíž výstavba se plánuje v okolí stanice metra trasy D Nové Dvory.

Leguán - Ilustrační foto

Zapomenuté poklady v pražské MHD. Mezi nálezy byl i párek leguánů

Cestující v pražské hromadné dopravě nahlásili během loňského roku rekordní počet zapomenutých či ztracených předmětů, bylo jich téměř 8500. Výčet ztrát a nálezů byl velmi rozličný, vedle tradičních tašek, mobilních telefonů či dokladů, zapomněli lidé v dopravních prostředcích třeba krabici chlebíčků, kulečníkové tágo, záchodové prkénko nebo domácí mazlíčky, raritou byl párek leguánů. V tiskové zprávě to sdělila mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) Aneta Řehková.

Oprava tramvajové trati na Malé Straně v Praze.

Oprava tramvajové trati na Malé Straně probíhá rychleji. Třetí etapa začne dříve

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne už 28. února se třetí etapou rekonstrukce tramvajové trati na Malé Straně. Stavební práce se podařilo zkrátit již o čtyři dny. Pro cestující MHD se nic nemění, všechna dosavadní dopravní opatření zůstávají v platnosti včetně náhradní autobusové dopravy X20 v trase Malostranské náměstí – Malostranská – Malostranské náměstí. Předpokládané ukončení všech prací na opravě tramvajové trati na Malé Straně je 31. března 2023.

Tunel na stanici Jiřího z Poděbrad

Dělníci dokončují ve stanici Jiřího z Poděbrad ražbu pro bezbariérový vstup

/FOTOGALERIE/ Dělníci dokončují ve stanici pražského metra A Jiřího z Poděbrad ražbu tunelů a šachet pro nový bezbariérový přístup. Nyní prorazili přístup do stanice, ražební práce budou zcela hotovy asi za měsíc a půl. Ve stanici se demontovaly obklady a vymontovaly eskalátory. Ve čtvrtek 23. února to řekli vedoucí projektu Jan Panuška a stavbyvedoucí Petr Velička. Dopravní podnik (DPP) stanici kompletně opravuje. Rekonstrukce vyjde na 1,29 miliardy Kč a skončí v únoru 2024. Bezbariérový přístup bude zprovozněn v květnu. Stanice byla otevřena na konci roku 1980. Vlaky kvůli opravě stanicí nyní jen projíždějí.

Pražské metro. Ilustrační foto.

Oprava na Florenci přerušila o víkendu provoz linky metra C v centru Prahy

Kvůli opravě stropní desky ve stanici metra Florenc je v sobotu a v neděli v Praze dočasně přerušen provoz linky metra C v úseku Hlavní nádraží – Vltavská. Oznámil to na svém webu Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP). Kvůli výluce bude zavedena náhradní tramvajová doprava. Oprava desky omezí provoz metra v tomto úseku také o několika dalších víkendech v letošním roce.

Slavnostní zahájení výstavby infrastruktury pro trolejbusovou trať na Letiště Václava Havla. Zúčastní se pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS), starostka Prahy 17 Alena Kopejtková (ODS), generální ředitel pražského dop

Na Veleslavíně začala stavba trolejbusové trati na Letiště Václava Havla

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Na pražském Veleslavíně začala v úterý 14. února stavba trolejbusové trati na Letiště Václava Havla v Ruzyni. Práce potrvají zhruba 15 měsíců a vyjdou na 354,5 milionu korun. Trolejbusy pojedou část trasy připojeny k troleji, část na baterii. Novinářům to při slavnostní zahájení stavby řekli zástupci magistrátu, dopravního podniku (DPP), Prahy 6 a stavebníků.

Revitalizace Václavského náměstí. Vizualizace.

Návrat tramvají na Václavák se komplikuje. Zájemci o zakázku mají příliš dotazů

/FOTO/ Zahájení stavby nové tramvajové trati na Václavském náměstí ještě letos se jeví jako stále méně reálné. Dopravní podnik hl. m. Prahy aktuálně už poosmé odložil uzávěrku pro podání nabídek v tendru na zhotovitele. Soutěž byla vypsána 12. září a původně se měla pro zájemce uzavřít 24. října. Aktuální termín je 3. března.

Výluka tramvajové dopravy - Újezd - Malostranská v Praze.

Oprava tramvajové trati bude zkrácena. Malá Strana se pro řidiče zcela uzavře

/VIDEO, FOTOGALERIE/ O tři dny se Dopravnímu podniku hl. m. Prahy (DPP) podařilo zkrátit první etapu opravy tramvajové tratě na Malé Straně. Práce aktuálně probíhají v Letenské ulici, od pondělí 13. února se přesunou do Karmelitské. Namísto původního omezení do příštího čtvrtka 16. února tak dojde ke změně dopravního režimu a omezení již v pondělí.

Stanice a mapa pražského metra D

Městský soud zamítl žalobu proti stavebnímu povolení na metro D

Městský soud v Praze zamítl žalobu proti stavebnímu povolení na metro D. Proti rozhodnutí lze podat už pouze kasační stížnost. Informaci sdělil ve středu 8. února dosluhující primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). Žalobu podali odpůrci stavby ze sdružení Pankrácká společnost v reakci na rozhodnutí ministerstva dopravy, které zamítlo jeho odvolání proti vydání povolení.

Pan Příhoda mezi vozidly zaparkovanými v Chomutově

Projekt muzea Praga v Chomutově končí. O osudu unikátní sbírky se bude jednat

Podruhé během několika let se pravděpodobně opět budou stěhovat historická vozidla značky Praga a statisíce dokumentů, které jsou součástí unikátního dědictví kdysi největší české automobilky. Termín, kdy si exponáty z vlastnictví pana Příhody bude moci prohlédnout veřejnost, se tedy opět odsouvá na neurčito.

Ze slavnostního představení první tramvaje K2 (ev. č. 7000) v pravidelném provozu v Praze, vozovna Střešovice.

Zrenovovaná historická tramvaj K2 v neděli poprvé sveze cestující po Praze

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Historická tramvaj Tatra K2 začne v neděli 5. února poprvé vozit cestující po Praze. Tramvaj, která se v Praze sice vyráběla, ale nikdy v hlavním městě nejezdila s cestujícími, je posledním přírůstkem do flotily historických tramvají Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Vozidlo, které DPP koupil v Bratislavě a prošlo renovací v Brně, se ve čtvrtek 2. února dočkalo slavnostního křtu.

Výstavba tramvajové trati na Evropské třídě v Praze.

Obrazem: Začala výstavba tramvajové trati na Evropské třídě. Doprava je omezena

Praha se od středy 1. února potýká se zásadním dopravním omezením na Evropské třídě. Důvodem je stavba nové tramvajové trati na Dědinu. Na zhruba 600 metrech od křižovatky s Vlastinou ulicí po křižovatku s ulicí Za Vokovickou vozovnou je uzavřen jeden jízdní pás. Zároveň je přerušen provoz tramvají mezi smyčkou Divoká Šárka a zastávkou Vozovna Vokovice.

Šachová extraliga.

Dvě vítězství pro šachisty, jsou stále ve hře o extraligovou medaili

O prvním lednovém víkendu byla na programu další dvě kola nejvyšší české šachové soutěže. Extraliga se přehoupla do své druhé poloviny a pomalu se začínají rýsovat celky bojující o medaile. Mezi nimi je i tým GASCO Pardubice, který je po dalších dvou výhrách průběžně třetí.

Slavnostní zahájení provozu na trolejbusové lince Letňany - Čakovice (15. října 2022).

Dopravní podnik Praha hledá projektanty dalších trolejbusových tratí z Holešovic

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) pokročil s plány na elektrizaci další části městské hromadné dopravy. Začal hledat projekční firmu na zpracování technické studie, dokumentace pro studii na vliv stavby na životní prostředí (EIA) a pro stavební povolení na elektrifikaci autobusových linek 112 a 201. Jde o linku z Nádraží Holešovice na Černý Most (201) a z Nádraží Holešovice k zoo a Podhoří.

Stanice pražského metra Jiřího z Poděbrad před rekonstrukcí.

V sobotu se zavře stanice metra Jiřího z Poděbrad. Oprava potrvá přibližně rok

/FOTOGALERIE/ Pražský dopravní podnik (DPP) v sobotu 14. ledna pro cestující uzavře jednu ze zelených stanic metra A – Jiřího z Poděbrad. Rozsáhlá rekonstrukce, která zahrnuje výměnu eskalátorů a zasazení nových bezbariérových výtahů, potrvá necelý rok. Z části také ovlivní povrchovou dopravu. Metro bude stanicí pouze projíždět.

Buspruh na Strakonické.

Podpora plynulejší MHD v Praze. Vznikly více než čtyři kilometry buspruhů

Praha udělala letos další krok k plynulejší povrchové veřejné dopravě. Městským organizacím se podařilo loni prosadit a dokončit celkem čtyři kilometry vyznačených buspruhů a proměnit 26 křižovatek tak, aby jimi rychleji projely autobusy či tramvaje. Vyplývá to z přehledu, který zveřejnil Ropid.

Ilustrační foto.

Napůl úspěšní šachisté. V utkání proti nováčkovi byla znát jejich zkušenost

Nejvyšší šachová soutěž České republiky měla na programu další dvě kola. Dominanci potvrdil hlavní favorit Nový Bor, který kráčí sezonou bez jediné zápasové prohry se skórem 23,5 bodu! Tuzemská šachová extraliga patří mezi nejsilnější dlouhodobé soutěže na světě, čehož si jsou vědomí také jediní východočeští zástupci mezi elitou, hráči GASCO Pardubice.

Vánoční výzdobou ozvláštnila toaletářka veřejné záchodky u stanice metra Kobylisy. Podobné ozvláštnění chystá i k jiným příležitostem během roku.

Svátky dorazily i na záchodky. Ukazuje to výzdoba i kostým toaletářky

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Svátečně naladěný může člověk zůstat, i když si na veřejnosti potřebuje ulevit. Stoprocentně to platí na přestupním terminálu v pražských Kobylisích, kde lze navštívit skutečně neobvyklé toalety. Není u metra mnoho veřejných záchodků, které nejsou bezbariérové, ale návštěvníci musí zdolat schody – zde je ale nyní k nepřehlédnutí i vánoční výzdoba. Bohatá je hned u vchodu – avšak vánoční motivy nechybějí ani dole.

Autobusy v Praze. Ilustrační foto.

Výpadky autobusů nebyly problém. Informace v nich dostupné ano

Nejlepší služby cestujícím v metropoli a ve středních Čechách poskytují Dopravní podnik hl. m. Prahy a dopravce Martin Uher z Mníšku pod Brdy, jezdící ponejvíce na Praze-západ, Příbramsku a v Praze. Ukazuje to aktuální hodnocení kvality v rámci systému PID neboli Pražské integrované dopravy za třetí čtvrtletí. 

Ilustrační foto

Revoluce v dopravě: Řidiči nebudou prodávat jízdenky, lidé nastoupí všemi dveřmi

Myšlenka, že do autobusů příměstské dopravy ve středních Čechách nebudou cestující nastupovat výhradně předními dveřmi, ale všemi, jako je tomu v městské hromadné dopravě, už není jen zvažovaným záměrem, o němž se diskutuje: od čtvrtka 15. prosince je to plán schválený radou kraje. A skutečností se má stát za dva roky: v roce 2024.

Čtvrteční nakládání zrekonstruované tramvaje K2 ve vozovně v brněnských Medlánkách na cestu do Prahy.

Opravenou K2 ve čtvrtek v Brně nakládali na cestu. Tramvaj bude jezdit po Praze

/VIDEO/ Z Brna se přesune do Prahy. Opravenou historickou tramvaj K2 evidenčního čísla 7000 naložili pracovníci ve čtvrtek ve vozovně dopravního podniku v brněnských Medlánkách po desáté hodině dopoledne na silniční návěs. „Po nakládce bude návěs s tramvají odstavený v medláneckém areálu, po jedenácté hodině večer se vydá na cestu do Prahy, skládání v Praze, v ústředních dílnách Hostivař, bude v pátek ráno," informovala mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Doležalová.