Kreativ

ŠTÍTEK: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Ze zahájení provozu a slavnostní jízdy na nové tramvajové trati Divoká Šárka – Dědina.

Podívejte se: Plány na dva kilometry kolejí na Dědinu zrály čtyřicet let

Vlastina, Sídliště Na Dědině, Ciolkovského a Dědina. To jsou nové tramvajové zastávky, které od pondělí 23. října mohou využívat cestující v běžném provozu, Nahrazení autobusů tramvajemi má přinést veřejnou dopravu bez výfukových zplodin z dieselových motorů, která bude méně závislá na dopadech okolního provozu.

Řidička historických tramvají Karolína Hubková.

Fantasy na kolejích. Tramvajačka Karolína bude psát pohádky o tramvajích

/FOTO, VIDEO/ Jako malá říkala, že chce být tramvajačkou nebo prezidentkou. První sen se jí splnil, druhý asi neklapne, i když u této drobné akční blondýny člověk nikdy neví. Karolína Hubková, známá jako Tramvajačka, se stala nepřehlédnutelnou postavou pražského dopravního podniku. Objevuje se v rádiu i v televizi, nedávno vydala knihu Deník tramvajačky a její instagramový profil sleduje přes 16 tisíc fanoušků. Většinu života prožila v Praze, poslední rok a půl jsou s mužem Pepou a synem Josífkem doma v Rakovníku.

Řidička historických tramvají Karolína Hubková.

Fantasy na kolejích. Tramvajačka Karolína Hubková bude psát pohádky o tramvajích

/FOTO, VIDEO/ Jako malá říkala, že chce být tramvajačkou nebo prezidentkou. První sen se jí splnil, druhý asi neklapne, i když u této drobné akční blondýny člověk nikdy neví. Karolína Hubková, známá jako Tramvajačka, se stala nepřehlédnutelnou postavou pražského dopravního podniku. Objevuje se v rádiu i v televizi, nedávno vydala knihu Deník tramvajačky a její instagramový profil sleduje přes 16 tisíc fanoušků. Většinu života prožila v Praze, poslední rok a půl jsou s mužem Pepou a synem Josífkem doma v Rakovníku.

Slavnostní zprovoznění tramvajové tratě Holyně-Slivenec.

Zahájení provozu tramvají. První vozy projely po trati z Holyně do Slivence

Pražský dopravní podnik (DPP) v pátek 13. října slavnostně uvedl do provozu dokončené prodloužení tramvajové trati z Holyně do Slivence. Asi půl kilometru dlouhý úsek naváže na trať ze zastávky Sídliště Barrandov do Holyně, kterou podnik zprovoznil loni v dubnu. Stavba měla vyjít podle dřívějšího vyjádření zástupců DPP na 233,1 milionu korun bez DPH. V neděli 22. října se DPP chystá zprovoznit také prodlouženou trať z Divoké Šárky na sídliště na Dědině.

Studie počítá s pěší zónou v části ulice Palackého. Široké chodníky budou s kolejištěm v jedné výškové úrovni, navrženo je stromořadí. Smíšený provoz pěších a cyklistů.

Pěší zóna v Palackého? Oprava tramvajové trati má radikálně proměnit ulice

Pěší zóna se širokými chodníky a zelení v části ulice Palackého a s tím související nové napojení na Hynaisovu. Samostatné pásy pro cyklodopravu či stromořadí po obou stranách Litovelské ulice. To vše by měla přinést připravovaná rekonstrukce zhruba kilometrového úseku tří ulic od náměstí Hrdinů po Pražskou, kde dopravní podnik potřebuje zmodernizovat tramvajovou trať s bezbariérovou úpravou pro cestující.

Pražské metro - ilustrační foto.

O víkendu nepojede metro mezi Můstkem a Dejvickou. Náhradu zajistí tramvaje

Poměrně značné komplikace může uživatelům metra na lince A způsobit víkendové přerušení provozu z Můstku až na Dejvickou, a to v obou směrech. Metro nepojede po celou sobotu 30. září a neděli 1. října. Nebude obsluhovat stanice Hradčanská, Malostranská a Staroměstská. Z Dejvické bude podzemní dráha jezdit pouze směrem do Motola a z Můstku jen do Hostivaře. Důvodem komplikací je plánovaná oprava tratě. Dopravní podnik nabízí několik variant, jak si s omezením poradit.

Prohlídka ražeb a infocentra prvního úseku metra D.

Porr se tvrdě brání vyloučení z tendru na metro D. Zveřejnil své pochybnosti

Stavební konsorcium vedené firmou Porr zveřejnilo své námitky proti vyřazení z tendru na druhou část stavby metra D. Pražský dopravní podnik (DPP) na začátku měsíce vybral jako vítěze skupinu vedenou firmou Subterra, přestože nabídla až druhou nejnižší cenu. a byla přitom vyšší o 2,2 miliardy. Zdůvodnil to nedostatečným vysvětlením příliš nízké ceny nabídnuté Porrem a dalšími nedostatky nabídky. Zároveň DPP podal trestní oznámení na ovlivňování členů hodnotící komise.

Příslušníci vojenské policie před budovou Generálního štábu Armády ČR, 19. září 2023, Praha

Policie zasahovala na Generálním štábu Armády ČR. Zadržela 10 lidí

Policie v úterý zadržela deset lidí v kauze veřejných zakázek ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. O podání případných návrhů na vzetí obviněných do vazby rozhodne státní zástupce ve středu. Na webu to uvedlo pražské vrchní státní zastupitelství. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli případu zasahovala v několika armádních objektech. Policejní zásah podle armády nesouvisí s akvizičními projekty modernizace a přezbrojení a vyšetřované skutky se vztahují na období před nástupem současného vedení.

Návrh podoby stanice metra trasy D - Návrh podoby stanice metra trasy D - Nové Dvory.

Dopravní podnik uspěl. Soutěž na druhý úsek metra D je v pořádku

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) uspěl u předsedy antimonopolního úřadu Petra Mlsny s rozkladem týkajícím se druhého úseku metra D. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), které rušilo zadávací řízení na úsek metra z Olbrachtovy na Nové Dvory, Mlsna zrušil. ÚOHS musí nyní zadávací řízení posoudit znovu a musí zohlednit právní názor svého předsedy. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Zadávací řízení u antimonopolního úřadu napadla společnost Metrostav DIZ.

Návrh podoby stanice metra trasy D - Návrh podoby stanice metra trasy D - Olbrachtova

Členy hodnotící komise stavby metra D vydíral anonym. DPP podal trestní oznámení

V souvislosti s údajným pokusem o vydírání členů hodnotící komise v zakázce na zhotovitele stavby druhého úseku metra D, od stanice Olbrachtova po Nové Dvory, podal Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) trestní oznámení na Vrchní státní zastupitelství. Podle podniku neznámý pachatel pod smyšleným jménem tlačil na členy hodnotící komise, aby jednali ve prospěch sdružení vedeného společností PORR.

Patrik Nacher.

Pražská plynárenská má nového člena dozorčí rady. Vedení města zvolilo Nachera

Vedení hlavního města zvolilo novým členem dozorčí rady městské společnosti Pražská plynárenská (PP) Patrika Nachera, který je předsedou zastupitelského klubu ANO. Vyplývá to z dokumentů, které dnes schválili radní. Dozorčí rada PP má 12 členů. Firma dlouhodobě patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje asi 425.000 odběrných míst.

Nimrod v proměnách času...

Legendární Nimrod už není, místo po výletní kavárně zůstává tajemné i prázdné

/VIDEO, NIMROD V POMĚNÁCH ČASU/ Pojďme se podívat a připomenout si krásu i zmar budovy uprostřed lesů mezi rašeliništi severně nad Mariánskými Lázněmi. Vařili tam vynikající kávu, a dortíky musely být lahodné chuti. Nimrod byl cílem pro poutníky, lázeňské hosty, pocestní se zastavili na kus řeči a něco dobrého. Když se Nimrod stal ruinou, lidé před troskami zapalovali svíčky a vzpomínali na krásy doby dávno zašlé.

Návrh podoby stanice metra trasy D - Návrh podoby stanice metra trasy D - Nové Dvory.

DPP vybral firmy na stavbu druhého úseku metra D. Smlouvu však uzavřít nemůže

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) dnes schválilo vítěze tendru na druhý úsek metra D z Olbrachtovy na Nové Dvory, uspělo sdružení vedené firmou Subterra s nabídnutou cenou zhruba 30 miliard korun bez DPH. ČTK o tom v tiskové zprávě informoval vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík. Vedení podniku zároveň pro zásadní nedostatky v nabídce vyloučilo z tendru sdružení firem vedené společností PORR. Stavba metra D začala loni v úseku mezi Pankráci a Olbrachtovou.

Jiří Pospíšil

Pražská TOP 09 odmítá výzvu Prahy Sobě rozpustit svou buňku

Pražská TOP 09 odmítla výzvu Prahy Sobě, aby strana rozpustila svou buňku v hlavním městě. Zároveň odmítla jakékoliv pochybení náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09) a jeho účast v kauze Dozimetr. Předsednictvo TOP 09 Praha zásadně odmítá útok uskupení Praha Sobě, které v rozporu s elementární demokratickou kulturou vyzývá svou politickou konkurenci k vlastnímu zrušení pražské organizace, sdělil v pátek v tiskové zprávě krajský manažer Lukáš Svěchota.

Víte, jak se bývalé lázně u Šluknova jmenují?

FOTOHÁDANKA z Děčínska: Poznáte bývalý lázeňský komplex v malebné přírodě?

Kdysi se sem sjížděli lidé z celého světa, aby strávili několik dní ve věhlasných slunečních a vzdušných lázních. Dnes zchátralý komplex ve stejnojmenné lokalitě zachraňují jeho majitelé a dobrovolníci. Víte, jak se toto místo jmenuje? Redakce Děčínského deníku si připravila další díl seriálu, ve kterém hádáte známá i méně známá místa z Děčínska i jeho okolí.

Lanovka na Petřín, vizualizace

Lanovku na Petřín čeká rekonstrukce. Od jara se provoz na rok zcela zastaví

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) v dubnu vypsal soutěž na zhotovitele nových vozů na Petřín, vítězem se nakonec stala společnost DOPPELMAYR lanové dráhy, spol. s.r.o. V letošním roce vyhlásí DPP soutěž i na rekonstrukci tělesa lanovky a stabilizaci svahu. Práce mají započnout na jaře příštího roku, aby mohla být lanovka na jaře roku 2025 opět v otevřena pro veřejnost. 

Dopravní podnik Praha. Ilustrační foto.

Soud schválil dohodu v kauze spojené s Dozimetrem, Nemrahovi přijali podmínky

Obvodní soud pro Prahu 8 dnes schválil dohodu o vině a trestu v případu Zakaríi a Karíma Nemrahových, který souvisí s kauzou Dozimetr. Oba obžalovaní se se státním zástupcem dohodli na podmíněných trestech. Rozhodnutí je pravomocné. Policista Karím Nemrah v neveřejných policejních systémech podle dohody neoprávněně lustroval poznávací značky vozidel, v některých případech na popud svého bratra Zakaríi, který je obviněný v hlavní větvi kauzy Dozimetr.

Průvod Prague Pride v sobotu 12. srpna 2023.

Desetitisíce lidí dorazily duhovým průvodem na Letnou. Vystoupila i zpěvačka LP

/VIDEO, FOTO/ Třináctý ročník tradičního duhového průvodu hrdosti vyrazil z dolní části Václavského náměstí na Letnou po půl jedné odpoledne. Účastníci se na místě řadili ještě před polednem. Tradiční průvod zakončuje týdenní lidskoprávní festival o životě leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT+), jehož letošním tématem byly tradice a jejich význam pro fungování společnosti s mottem Tradičnější, než si myslíte. Mezi účastníky panovala přátelská atmosféra. Bylo slyšet skandování hesel „manželství pro všechny“ a „rovná práva“. 

Rekonstrukce tramvajové trati Ječná - Jugoslávská.

Cestující, pozor. Mezi Karlovým náměstím a I.P. Pavlova nejezdí tramvaje

Oprava tramvajové tratě v Ječné ulici a na náměstí I.P. Pavlova zkomplikuje po dobu deseti dnů hromadnou dopravu v centru Prahy. Kvůli opravám je od pátku 11. do neděle 20. srpna přerušen provoz tramvají v úseku Karlovo náměstí - I.P. Pavlova. Pro cestující je zavedena náhradní autobusová doprava. 

Primátor Bohuslav Svoboda

Vedení Prahy vyměnilo dozorčí radu městských společností TSK a TCP

Pražští radní v pozici valné hromady městských společností Technická správa komunikací (TSK) a Trade Centre Praha (TCP) vyměnili část členů dozorčích rad firem. V případě TSK vedení města odvolalo dva členy z devíti a nově zvolili tři členy. V TCP se to týká tří členů ze sedmi, do funkce zvolili stejný počet členů. Vyplývá to z dokumentů, které schválili radní. TSK se stará především o údržbu a opravy silnic v metropoli a TCP o správu vybraných městských nemovitostí či náplavek.

Cestující v tramvaji. Ilustrační foto.

Zdražení jízdného v Praze je nevyhnutelné, řekl šéf dopravního podniku

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Praze hrozí, že náklady na hromadnou dopravu budou tvořit většinu rozpočtu města, jízdné by mělo zdražit. V rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) to řekl ředitel pražského dopravního podniku (DPP) Petr Witowski. Připomíná, že výše jízdného není v kompetenci dopravního podniku, o zdražení rozhodují politici. V metropoli naposledy zdražily jednotlivé jízdenky v roce 2021. Cena ročního kuponu se neměnila osm let, stojí 3650 korun. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) v dubnu ČTK řekl, že vedení hlavního města zdražovat jízdenky MHD ani předplatní kupony neplánuje.

Návrh podoby stanice metra trasy D - Návrh podoby stanice metra trasy D - Nové Dvory.

Anketa: Pražští politici reagují na problémy se stavbou metra D

Stavbu metra D provází další komplikace. Antimonopolní úřad zrušil vyhlášenou soutěž na zhotovitele stavby metra v úseku Olbrachtova – Nádraží Krč – Nemocnice Krč – Nové Dvory. Vyhověl tak stížnosti společnosti Metrostav, které vadila pasáž týkající se požadavků na dodavatele výtahů, který musel mít zkušenosti s výtahy pro dopravní stavbu o hloubce 28 metrů. Podle společnosti Metrostav DIZ byl tento požadavek diskriminační. Zeptali jsme se pražských politiků, co na zrušení tendru říkají a jak chtějí problém dále řešit.

Dopravní podnik Praha. Ilustrační foto.

Policie stíhá tři firmy v nové části korupční kauzy Dozimetr spojené s DPP

V nové části korupční kauzy Dozimetr stíhá policie v souvislosti se zakázkami pražského dopravního podniku (DPP) tři firmy. Uvedl to dnes Deník N s tím, že obvinění se týká dodavatelských či subdodavatelských společností Analogia, Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group. Základem kauzy Dozimetr je stíhání skupiny kolem podnikatele Michala Redla, o níž policisté tvrdí, že systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení.

Slavnostní uvedení prvního vodíkového autobusu, vozidla Škoda H’CITY, do zkušebního provozu s cestujícími v Praze.

V pražské MHD bude jezdit poprvé autobus na vodík. Vyjede na linku č. 170

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V pražské MHD bude jezdit poprvé autobus poháněný vodíkem. V pilotním provozu bude vůz Škoda H´City v následujících dvou letech na lince číslo 170 z Jižního Města na Barrandov. Novinářům dnes vůz představili zástupci hlavního města, dopravního podniku (DPP) a společností Škoda Group a Orlen Unipetrol.

Spuštění fotovoltaické elektrárny umístěné na střechách výrobních hal a skladů Pražské strojírny.

Pražská strojírna spouští svou fotovoltaickou elektrárnu, pokryje roční spotřebu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Prážská strojírna spustila provoz fotovoltaické elektrárny, kterou nechala umístit na střechy svých výrobních hal a skladů ve Vinoři. Díky ní bude strojírna schopna pokrýt svou celkovou roční spotřebu elektrické enerigie. Podle Pražské strojírny se jedná o největší střešní instalaci tohoto druhu v Praze.

Bývalé lázně Karlovo údolí uspěly v anketě pivovaru Krušovice a jejich majitelé získali na obnovu kdysi oblíbeného místa půl milionu korun.

Manželé zachraňují Karlovy lázně u Šluknova, pomůže i půl milionu od Krušovic

FOTO/ Rybníčky, stoleté rododendrony, potůčky, místo po altánu a zarostlá fontána. Ale také hroutící se hlavní budova. Tak vypadlo kdysi oblíbené vycházkové místo Šluknovských Karlovo údolí. Když jej před sedmi lety Ema a Martin Bilinski viděli, okamžitě si jej zamilovali a nakonec jej koupili. Po malých krůčcích se snaží vyhlášenému místu vrátit zašlou krásu a obnovit zde vzdušné lázně. Kromě dobrovolníků jim v tom pomáhají také dotace a dary. Ten poslední, půlmilionový od pivovaru Krušovice, jim pomůže s obnovou střechy hlavní budovy.

Nová tramvaj v národních barvách na podporu Ukrajiny.

Praha vypravila tramvaje v barvách Ukrajiny. První den měla jedna z nich nehodu

/FOTOGALERIE/ Hlavní město Praha ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. města Prahy (DPP) se symbolicky připojila k projektu #RIDEFORUKRAINE, který upozorňuje na ukrajinskou vládní fundraisingovou platformu UNITED24. V rámci spolupráce byla ve středu 21. června v Opletalově ulici vypravena souprava tramvají s designem v ukrajinských národních barvách a QR kódem odkazujícím právě na web UNITED24.