Kreativ

ŠTÍTEK: Svratka

Foto 2

Vlasta a Ivan Řádkovi sestavují rodokmeny. Už deset let

Vlasta a Ivan Řádkovi ze Svratky tvoří rodokmeny. Se svým koníčkem začali poté, co odešli oba do důchodu, a pokračují v něm už deset let. Začalo to v podstatě úplně nevinně, to když jednou doma objevili staré dopisy z Ameriky.

Propast Macocha i celý Moravský kras láká obrovské množství turistů nejen z České republiky ale i ze zahraničí.

Déšť zvedl hladiny řek. V Moravském Krasu zastavili plavbu na loďkách

Deštivý začátek února možná znechutil milovníky bílé zimy, zato vykouzlil mírný úsměv na rtech vodohospodářům. Díky srážkám se zvedla hladina vodních toků v celém kraji. „S ohledem na panující sucho situaci vítáme. Ještě minulý týden byly toky na dvaceti až padesáti procentech dlouhodobého normálu. To znamená, že v nich tekla jenom pětina až polovina vody, která by v nich v tomto období měla být,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Ilustrační foto.

V investičním plánu má Nové Město Fotbalové hřiště i smuteční síň

Novoměstská radnice hodlá pořídit plán investičních akcí až do roku 2030. V něm budou zaneseny nejdůležitější projekty, které chce město postupně zrealizovat. Patří mezi ně například dům se zvláštním režimem. Na tomto projektu město spolupracuje s Diakonií Českobratrské církve evangelické, středisko v Myslibořicích. Dům by sloužil lidem s demencí a Alzheimerovou chorobou. V současné době se čeká na vypsání dotačního titulu.

Opeřence se zlomeným křídlem odchytili ve středu dopoledne ve Svratce v brněnském Komárově hasiči specializující se na záchranu zvířat.

Ve Svratce našli labuť se zlomeným křídlem. Skončila v záchranné stanici

/VIDEO/ Krušné chvíle si prožila labuť se zlomeným křídlem, která se ve středu dopoledne trápila v řece Svratce v brněnském Komárově. Opeřenec se marně pokoušel dostat z vody na ostrůvek. Strážníky na něj upozornilo několik volajících, kteří si všimli, že je pravděpodobně zraněný.  

Tisková konference se starostkou městyse Štěpánov nad Svratkou Šárkou Kunčíkovou a zástupcem veterinární správy Milanem Novákem.

Další vzorky byly negativní, plošné vybíjení drůbeže se nekoná

Přestože byly informace o výsledcích vzorků z dalších chovů drůbeže ve Štěpánově nad Svratkou avizovány až na středu, již v pondělí večer se vedení městyse dozvědělo, že tam ptačí chřipka prokázána nebyla. „Včera večer mi bylo oznámeno, že výsledky testů sousedních chovů už byly dokončeny a jsou naštěstí negativní. Kdyby tomu bylo naopak, museli bychom ve čtvrtek přistoupit k vybíjení,“ potvrdila v úterý ráno starostka Štěpánova nad Svratkou Šárka Kunčíková.

Nový trenér fotbalistů Tatranu Rousínov Roman Zavřel má tým na jaře vyvést ze sestupových vod krajského přeboru.

Už třetí trenér v sezoně. Záchranu přeboru má Rousínovu zařídit kouč Zavřel

Taktovku fotbalistů Tatranu Rousínov třímá v této sezoně už třetí muž. Po Tomáši Kovandovi a Petru Kalouskovi zahájil s mužstvem zimní přípravu Roman Zavřel. Důvod změny je nad slunce jasný. Tradičně přední mužstvo tabulky krajského přeboru přezimuje na dvanáctém místě a s dvanácti body je jen o jediný před posledním Moravským Krumlovem.

Koncert v Kameničkách byl vskutku výjimečný.

Koncert v Kameničkách byl vskutku výjimečný

V Kameničkách sestoupilo nebe a mezifarnostní Břízův chrámový sbor TO poslal dál… A pravděpodobně oslavil i 40. výročí svého založení, jak vtipně zmínil během famózního Vánočního koncertu, dvorní dirigent sboru, ing. Kincl.

Ilustrační foto.

Okresní přebor slibuje drama až do konce

Žďársko – Bez jasného aspiranta postupu, ale také bez vyloženého outsidera. Tak budou vypadat jarní odvety fotbalového okresního přeboru Žďárska. Podzimní tabulka je totiž extrémně vyrovnaná a na obou svých pólech nemá nikdo nic jistého.

Ve čtvrtek zástupci města slavnostně otevřeli novou cyklostezku, která spojí Žebětín s oborou Holedná.

OBRAZEM: Ze Žebětína na kole bezpečně. Po cyklostezce

Brno – Cestu na kole či pěšky z brněnského Žebětína k nedaleké oboře Holedná považovala až dosud řada lidí za příliš nebezpečnou. Jak prozradila obyvatelka městské částí Lucie Poláková, třeba většina místních si na ni kvůli úzké a rozbité silnici netroufla. Nyní je to jinak, ve čtvrtek tam oficiálně otevřeli stezku pro pěší a cyklisty. „V této části Žebětína rozhodně chyběla,“ konstatovala žena.

Fotbalistům Moravce (v černožlutém) letošní podzim totálně nevyšel. Jen o něco málo lépe jsou na tom v tabulce hráči Radešínské Svratky (v modrých dresech).

Trojlístek bojuje o záchranu

Žďársko – V našem hodnocení celků ze žďárského okresu v I. A třídě – skupině B jsme se dostali k těm méně úspěšným fotbalovým klubům v dosavadním průběhu soutěžního ročníku 2019/2020.

Petra Žilková.

O nových šatech i hecování. V Brně se chci ukázat, říká statistička Lvů Žilková

/ROZHOVOR/ Její život je spjatý s Brnem – narodila se tam, vystudovala vysokou školu a nyní touží dokázat, že i to cítění volejbalu na soutoku řek Svratky a Svitavy pochytila správně. Statistička pražských Lvů Petra Žilková má zkrátka před sobotním extraligovým utkáním lužinského výběru v největším městě Moravy zvýšenou motivaci. „V Praze jsem spokojená. Neměnila bych. Kdykoli ale jedu do Brna, vím, že se vracím domů,“ přiznává Žilková.

Halový turnaj O pohár předsedy se stal kořistí starších žáků fotbalového klubu z Velkého Meziříčí (na snímku).

Fotbal: Pohár předsedy bralo Meziříčí

Žďár nad Sázavou – Předposlední listopadovou sobotu se uskutečnil ve sportovní hale v Novém Veselí druhý ročník fotbalového turnaje kategorie mladších žáků O pohár předsedy OFS Žďár nad Sázavou. Z pozvaných deseti mužstev, působících v okresním přeboru, jich dorazil půltucet.

Okolí Křižánek.

Křižánky lákají blízkostí skal i zaniklou slávou pilníkářů

Křižánky – Vycházka okolím Křižánek přibližuje nejen nedaleké vyhlášené skalní vrcholy, ale i tamní dlouholetou tradici výroby pilníků. Vesnicí protéká řeka Svratka, která ji rozděluje na českou a moravskou část, což dokládají i historické hraniční kameny. Historické jádro Křižánek je vesnickou památkovou rezervací, největší v kraji. Obec se skládá z Moravských Křižánek, Českých Křižánek a Českých Milov.

Setkání s hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem.

Chyba je na straně státu, myslí si o rušení spojů novoměstský starosta

Vysočina, Nové Město na Moravě – Nový systém dopravy, který připravuje Kraj Vysočina ve spolupráci s jednotlivými dopravci, bedlivě sledují i představitelé měst a obcí. „Pozitivní výsledek vidím v tom, že by člověk mohl jezdit jen na jednu jízdenku. To bude velkou výhodou. Průšvih by ale byl, kdyby se nepodařilo integrovat všechny spoje. Každá taková výjimka by pak působila chaos. Systém musí být jednotný,“ okomentoval plány kraje novoměstský starosta Michal Šmarda.

Ilustrační foto.

Půlmistrem se staly Počítky

Vysočina – Neuvěřitelně vyrovnaná je zatím I. A třída skupina B. Na prvním místě přezimuje nováček z Počítek, ale jen díky tomu, že nastřílely více branek než Dobronín. Sedmé Jemnicko, které dlouho vedlo, ztrácí tři body a desáté Dukovany jen šest bodů!  

Ani Petru Kalouskovi se nepodařilo zastavit pokles fotbalistů fotbalistů Tatranu Rousínov.

Mužstvo je kvalitní, ale mělo by obnovit rousínovskou duši, říká trenér

Rousínov /ROZHOVOR/ - Ani výměna trenéra Tomáše Kovandy Petrem Kalouskem po devátém kole krajského přeboru nezastavila klesající trend výsledků fotbalistů Tatranu Rousínov. Ještě pod Kovandovým vedením Tatran v devátém kole porazil Svratku Brno a od té doby nevyhrál. Ze šesti zápasů vydoloval pouze dva body remízami v Mutěnicích a doma s Ivančicemi. „Určitě jsem si to i já všechno představoval jinak,“ přiznává v rozhovoru pro Vyškovské noviny rousínovský odchovanec a rovněž odstupující trenér Petr Kalousek.

Jan Havlíček, hrající trenér fotbalistů FC Boskovice krajský přebor.

Bohunice na jaře honit nebudeme, říká hrající trenér fotbalistů Boskovic

Boskovice /ROZHOVOR/ - Po pomalejším rozjezdu se fotbalisté Boskovic v krajském přeboru málem vyšplhali na stejnou příčku, kterou po podzimu zaujímali loni. Tehdy vedli tabulku, letos budou přezimovat na druhém místě. O bodově lepší výchozí pozici pro jaro je připravila porážka od Tatranu Bohunice na domácím hřišti v posledním kole a na tohoto lídra soutěže tak ztrácejí devět bodů. „Bohunice postoupí a jde jen o to, s jakým náskokem,“ komentoval možnost bojovat na jaře o postup do divize hrající trenér FC Boskovice Jan Havlíček.

Kalendář je k mání ve Žďáře, ve Sněžném i v Novém Městě.

Malířka Helena Puchýřová vydala kalendář plný půvabných krajinek

Novoměstsko – Jaro na Blatinách, zima v Kadově, tání nad Daňkovicemi nebo výhledy od Spělkova do údolí řeky Svratky – to vše a ještě mnoho dalšího bude majitele nového kalendáře malířky Heleny Puchýřové, která má svůj ateliér v Rokytně na Novoměstsku, provázet po celý příští rok.