Kreativ

ŠTÍTEK: Svratka

Elektrárna Vír na Žďársku dostane novou turbínu;

Elektrárna Vír na Žďársku dostane novou turbínu

Malá vodní elektrárna Vír 1 u přehradní nádrže Vír na řece Svratce na Žďársku bude mít větší výkon a zároveň stabilizuje tok řeky. Třetího turbogenerátoru by se mohla dočkat ještě letos.

Mladí fotbalisté FC Svratka Brno v letošní nové sezóně začali hrát nejvyšší žákovskou soutěž.

Klub FC Svratka Brno začal hrát žákovskou ligu. Poprvé v historii

Historický úspěch slaví mladí fotbalisté FC Svratka Brno. V letošní nové sezóně totiž začali hrát nejvyšší žákovskou soutěž. „Je to pro náš klub obrovský úspěch. Žákovskou ligu od nové sezóny hrají žáci U12 až U15. Díky tomu se tak budou letos utkávat s těmi nejlepšími žákovskými týmy z jižní Moravy a Vysočiny. Tedy z Olomouce, Znojma, Kroměříže, Jihlavy, Havlíčkova Brodu, Vyškova, Znojma a dalších,“ uvedl člen výkonného výboru FC Svratka Brno Pavel Crhan.

Fotbalisté Krumvíře (ve žlutém) porazili Svratku Brno 3:2.

VIDEO: Drama v posledních minutách. Fotbalisté Krumvíře porazili Svratku

Povedené představení s černou kaňkou na závěr. Fotbalisté Krumvíře v páteční předehrávce sedmého kola krajského přeboru porazili Svratku Brno 3:2. Přestože domácí nepustili Brňany do hry a ještě dvě minuty před koncem základní hrací doby vyhrávali 3:0, Svratka dokázala využít zaváhání krumvířské defenzivy a upravila výsledek pro ni do té doby nevydařeného utkání na rozdíl jedné branky. „Po vypuštěném závěru cítím mírnou pachuť, do té doby jsme hráli dobrý fotbal. Především v první půli jsme hráli velmi dobře a vytvořili si náskok. Soupeře jsme přehrávali, prosazovali jsme se po krajích hřiště, takový byl i náš plán. Kluky musím pochválit,“ řekl po utkání krumvířský trenér Michal Škrabko.

Okolí dvou brněnských řek dozná v budoucnu změn. Důvodem je výstavba protipovodňových opatření, která má Brno ochránit před velkou vodou.

Záplavové území v Brně v novém: podívejte na proměnu břehů Svratky a Svitavy

/VIZUALIZACE/ Bezpečnější pocit získají Brňané v budoucnu u záplavového území Svratky a Svitavy díky novým povodňovým opatřením. Ta ochrání Brno, a konkrétně především Komárov a Trnitou, před velkou vodou, zároveň se tak promění nábřeží obou řek. Velkou část projektu by měly pokrýt dotace, proto je výstavba naplánovaná na léta 2024 a 2025.

Poznáte, jaká díla inspirovala přehlídku na letošním svrateckém Retrodnu?

Jak dobře znáte české filmy? Připomeňte si, jak ve Svratce cestovali časem

/HÁDANKA VE FOTOGALERII/ - Svratecké Retrodny asi není třeba příliš představovat. Jedná se vždy o skvělou akci, která potěší milovníky historických veteránů, dobové módy, televizní tvorby a ideálně všeho najednou. Nejinak tomu bylo i letos. Čtrnáctý ročník opět přilákal do hasičské a sokolské zahrady ve Svratce řadu návštěvníků a my tak rádi přinášíme bohatou fotogalerii z módní přehlídky i s filmovým a seriálovým programem. Všechny fotografie ale nejsou pojmenované. Vyzkoušejte si, jak jste na tom se znalostmi českého filmu i hudební scény. Za fotografie děkujeme ZO ČSŽ Svratecké Valkýry. 

Fotbalisté Ratíškovic (v modrých dresech) porazili v derby Mutěnice 1:0.

PODÍVEJTE SE: Sanitka a gól v 89. minutě. Ratíškovice v derby porazily Mutěnice

Fotbalisté Ratíškovic zvládli i druhé domácí utkání v nové sezoně krajského přeboru. Po vítězství 3:1 nad Svratkou Brno zapůsobilo domácí prostředí i v derby s Mutěnicemi. Přestože utkání spělo k dělbě bodů, minutu před koncem vstřelil vítěznou branku hlavičkou ratíškovický útočník David Marcián. Baník tak porazil svého okresního rivala 1:0. „Jsem nesmírně rád, že jsme zvítězili. Bylo to typické bojovné derby, které moc fotbalové krásy nepobralo. Hráči na obou stranách jezdili, nakonec se k nám přiklonilo i štěstí a dali jsme rozhodující gól,“ řekl po utkání ratíškovický trenér Petr Zemánek.

V krajském přeboru fotbalisté Svratky Brno (ve žlutém) remizovali s Ráječkem 2:2.

U Svratky se hrál fotbal s visačkou kvality

Ještě dlouho po skončení dramatického střetnutí Svratky s Ráječkem si oba trenéři přátelsky vysvětlovali postřehy a dojmy z utkání, které skončilo dělbou bodů po výsledku 2:2. Rychle a bojovně vedené střetnutí mělo velmi dobrou úroveň, hra byla plynulá, chyběly zdržující přihrávky směrem dozadu a na hřišti se stále něco dělo. „Měli jsme velmi dobrý nástup, hned v úvodu gólovou střelu našeho Ondřeje Šedivého vytáhl gólman David Záleský na roh,“ litoval domácí kouč David Kříž.

Dechová hudba - ilustrační foto.

Chlumětín zve na oslavy, od jeho založení uplynulo už 630 let

Velké oslavy v sobotu 27. srpna čekají Chlumětín nedaleko Svratky. Od devíti ráno do šesti hodin odpoledne si bude v sále Obecního úřadu možné prohlédnout fotografie obce a ve staré hasičské zbrojnici zase výstroj a vybavení hasičů. Samotné slavnosti začnou v deset hodin mší svatou a posvěcením křížku u kapličky. V jednu hodinu odpoledne následuje položení věnce k pomníku padlých a průvod vesnicí s dechovou hudbou Hlinečanka. Bohatý program nabídne i odpoledne. 

V Komíně vzniklo nové schodiště k řece Svratce

Přístupnější koupání v Brně: nové schody v Komíně vedou až k řece Svratce

/FOTO/ Pohodlný přístup k vodní hladině, lepší podmínky pro pořádání lokálních akcí a s tím spojená podpora komunitního života. To vše od úterý zajišťuje nově vybudované schodiště k řece Svratce v brněnském Komíně. „Cílem projektu bylo umožnit snadný a bezpečný přístup k hladině řeky vybudováním pevné břehové hrany a přístupových schůdků," uvedl navrhovatel projektu Tomáš Němec.

Na sedmnáctý ročník memoriálu Františka Proseckého sen přijelo do Bystřice nad Pernštejnem na čtyři sta veteránů

OBRAZEM: Memoriál v Bystřici: Stovky veteránů, jedenáct dvouválcových Tater

Na sedmnáctý ročník memoriálu Františka Proseckého sen minulý týden přijelo do Bystřice nad Pernštejnem velké množství veteránů. Zájemci o historická vozidla mohli napočítat na čtyři sta exponátů, z nichž bylo velké množství předválečných. Z dvaačtyřiceti předválečných Tater bylo dokonce jedenáct dvouválcových typů 11, 12 a 13. Nechte na sebe dýchnout atmosféru starých časů v galerii. Děkujeme za fotografie. 

Na sedmnáctý ročník memoriálu Františka Proseckého sen přijelo do Bystřice nad Pernštejnem na čtyři sta veteránů.

Čtyři sta veteránů, jedenáct dvouválcových Tater. To byl memoriál v Bystřici

Na sedmnáctý ročník memoriálu Františka Proseckého sen minulý týden přijelo do Bystřice nad Pernštejnem velké množství veteránů. Zájemci o historická vozidla mohli napočítat na čtyři sta exponátů, z nichž bylo velké množství předválečných. Z dvaačtyřiceti předválečných Tater bylo dokonce jedenáct dvouválcových typů 11, 12 a 13. Nechte na sebe dýchnout atmosféru starých časů v galerii. Děkujeme za fotografie. 

Ilustrační foto.

VIDEO: Boj o život v řece Svratce v Brně, muže zachránil strážník bez uniformy

Do Svratky se v úterý na druhou hodinu ráno skulil šestatřicetiletý muž v brněnském Jundrově. Na příkrém břehu mu podklouzla noha. „Svědkem situace byl naštěstí jeho známý, který šel právě vedle něho a hned vyhodnotil, že mohutnějšího kamaráda sám z vody nedostane. Strážníkům na lince 156 popsal, kde přesně se nacházejí. Zároveň dodal, že šli s kamarádem z restaurace, kde popíjeli pivo i tvrdý alkohol,“ informoval mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba.

Vizualizace nové prodejny Lidl v Židlochovicích.

Nový supermarket pro Židlochovice: podívejte se, jak bude vypadat

/VIZUALIZACE/ Obyvatelé Židlochovic na Brněnsku se mohou těšit na otevření nového supermarketu. Obchodní řetězec Lidl postaví novou prodejnu na ploše čtrnáct set metrů čtverečních u výjezdu na Brno. Projektová dokumentace je již hotová, zástupci řetězce čekají pouze na vynětí pozemků z aktivní záplavové zóny. Stavba má být hotová příští rok.

Fotbalisté Svratky (ve žlutém) vítězným gólem v závěru zkazili Kunštátu návrat do krajského přeboru.

Svratka až v závěru vydřela výhru nad nováčkem z Kunštátu

Po dlouhých devatenácti létech se fotbalisté Kunštátu vrátili do krajského přeboru, aby v premiéře smolně podlehli domácí Svratce 1:2. Diváci v úvodu od nováčka spíš očekávali opatrnost a nervozitu, ten však začal nebojácně a do domácích se pustil s vervou a nadšením. „Kunštát mě nepřekvapil, hráči jsou dlouho pohromadě, v rychlé hře mají zažité automatismy, mají i kvalitního trenéra. Naši hráči v první půli příliš drželi míč a brzdila nás i nepřesnost,“ hodnotil poločas trenér Svratky David Kříž.

Svratecký Retroden 2019.

Retroden ve Svratce opět pozve účastníky do minulosti

Ve Svratce se v sobotu uskuteční oblíbený Retroden. Začíná ve čtrnáct hodin srazem historických vozidel, od téže hodiny bude možné svézt se historickým autobusem Škoda 706 RTO a Karosa ŠL 11. O půl třetí vystoupí duo Kamélie, ve čtyři hodiny začne retro módní přehlídka s překvapením. V šest hodin následuje koncert kapely The Kredenc CCR a od půl deváté začíná večerní čaj aneb diskotéka s hity šedesátých a osmdesátých let. Občerstvení zajištěno, retro oblečení vítáno.

Ředitel pro správu povodí Povodní Moravy Antonín Tůma

Povodně 1997: Vysočinu na Svratce zachránila Vírská nádrž, vzpomíná expert

/ROZHOVOR, VIDEO/ Desítky mrtvých a škody sahající do miliard korun. Povodně, které jižní Moravu zasáhly v roce 1997, byly zosobněnou definicí přírodní katastrofy. „Voda rvala železnici, domy byly do metru a půl zanesené pískem, přičemž hladina vody se vyšplhala do tří metrů. Bohužel, lidé zapomínají," podotýká ředitel pro správu povodní Povodí Moravy Antonín Tůma.

Ukrajinské děti se na táboře na Špilberku učí o moravské historii i českému jazyku.

Podívejte, jak se baví děti z Ukrajiny: na Špilberku poznávají historii

/FOTO/ Úsměvy jsou vidět ve středu odpoledne ve tvářích ukrajinských dětí po otázce, jak se jim líbí na dětském táboře na brněnském hradě Špilberk. V doprovodu takzvané ukrajinské babičky a dalších dvou českých dobrovolníků podnikají o letních prázdninách celodenní akce, například vyráží na výlety do okolí. Pobyt na táboře jim pomáhá v učení českého jazyka.

Červencové povodně roku 1997 na Břeclavsku na stránkách Nového života.

Vojáci v pohotovosti. Stoletá voda se vtiskla na stránky Nového života

Sto letá voda i na Břeclavsku. Nemilosrdná válka Moravy s Moravou postupuje na jih. Podluží bez pitné vody. Ministři jsou zděšeni. Morava volá o pomoc, prezident na dovolenou. Vodní živel míří na Slovensko. Očekávejte hejna komárů. Tyto titulky mapující situaci na Břeclavsku přitahovaly čtenáře na stránky týdeníku Nový život během povodňového července roku 1997.

Fotbalisté Bohunic

Bohunice po oslavách remizovaly s posledním, derby zvládly Bosonohy

Fotbalisté Bohunic už před utkáním v Moravském Krumlově věděli, že po nečekané prohře Kuřimi s Krumvířem nemohou být bodově dostiženi a před předposledním kolem jsou už jistým postupujícím z krajského přeboru do divize. Zápas v Krumlově pojali velmi volně a na hřišti posledního celku tabulky hráli jen 1:1.

Park u Staré Ponávky v Brně.

Další část okolí Staré Ponávky v Brně ožije: nový park zpřístupní dvě lávky

Prodírání mezi neudržovanou zelení v okolí říčky Stará Ponávka se pro Brňany brzy stane minulostí. Zvelebení čeká okolí Škrobárenské ulice v Brně-jihu, kde jsou nyní přípravné práce v plném proudu. V uplynulém týdnu svěřili městští radní investici do rukou Veřejné zeleně města Brna, na úpravu prostoru pošlou organizaci pětadvacet milionů korun.

Fotbalisté Tatranu Bohunice stále vedou v tabulce krajského přeboru.

Lídr krajského přeboru větrnou loterii zvládl, Bystrc zaskočila favorita

Ve fotbalovém krajském přeboru se v Brně odehrály o víkendu dva zajímavé zápasy. Na hřišti Svratky vedoucí celek Bohunic zdolal domácí 2:0 a čtyři kola před koncem udržel pětibodový náskok před Kuřimí. Ve druhém utkání Bystrčtí porazili třetí mužstvo tabulky Boskovice 1:0 v zápase, v němž na obou stranách došlo k mnohonásobnému vraždění šancí.