Kreativ

ŠTÍTEK: Svratka

Fotbalisté Břeclavi (v bílých dresech) remizovali se Startem Brno 2:2.

PODÍVEJTE SE: Břeclav zachránila bod se Startem Brno v poslední minutě

Divokou pětiminutovku nabídl závěr sobotního utkání 24. kola Moravskoslezské fotbalové divize D mezi Břeclaví a Startem Brno. Čtyři minuty před koncem zápasu poslal Brňany do vedení Petr Musil, domácí však v 90. minutě vyrovnali zásluhou střídajícího Kryštofa Petráska na konečných 2:2. „Do vápna už šel i náš gólman Tadeáš Sova. Hráli jsme vabank a vyšlo to. Poté se hrálo ještě pár minut nastavení, v němž mohly oba týmy vstřelit další branky. Utkání bylo opravdu hektické, proto bod bereme všemi deseti,“ řekl břeclavský kouč Vladimír Malár.

Redaktor Deníku Rovnost Oldřich Haluza.

Co s kácením sakur?

Každý rok na jaře přináší pastvu pro oči. Cacovickou ulici v Brně-severu lemuje alej sakur, japonských ozdobných třešní.

Výstavu s názvem Krajinou řeky Svratky představil sám autor, pan Stanislav Bělík, nejstarší vystavující malíř v České republice

Rekord v Počátkách. Svá díla představil nejstarší vystavující malíř

Je mu sto dva let a jeho vitalitu by mu mohly závidět i mnohem mladší ročníky. A tak není divu, že se Stanislav Bělík v neděli osmého května v Počátkách postaral o rekord, když jako nejstarší vystavující malíř zahájil výstavu svých prací. Že ani vysoký věk nemusí být překážkou pro aktivní život, se můžete přesvědčit v Galerii Herčíka do 19. června.

Biotop v Horních Heršpicích. Ilustrační foto.

Brňané se v horkých dnech ochladí v novém přírodním biotopu u Svratky

Koupání, ale i vyjížďky na lodích umožní Brňanům nový přírodní biotop v brněnské čtvrti Dolní Heršpice v jižní části města. Rozsáhlý rekreační areál se zelení a parkem vznikne přímo u břehu řeky Svratky. Biotop bude navíc plnit funkci protipovodňové ochrany města. Vodní plochu dělníci rozdělí na tři části.

Golf Club Svratka 1932 oslavil o víkendu turnajem 90. výročí založení klubu.

OBRAZEM. Golfový klub ve Svratce oslavil devadesáté výročí založení turnajem

Nejstarším golfovým klubem u nás je Golf Club Svratka 1932. Na víkendovém turnaji si čtyřiačtyřicet účastníků připomnělo devadesáté výročí jeho založení. Zápolení v atraktivním prostředí zalesněného areálu přálo i teplé slunečné počasí, které podtrhlo příjemnou golfovou idylu. Tu můžete alespoň částečně nasát v naší fotogalerii.

Část dopravních omezení podél řeky Svratky na Poříčí kvůli výstavbě protipovodňových opatření zůstala, řidiči před zúžením musí počítat se silným provozem.

Zbytečná omezení na Poříčí v Brně: trubky vedou jinudy, část značek zůstala

Kvůli jinému vedení inženýrských sítí, než se původně předpokládalo, se zkomplikoval projekt výstavby protipovodňových opatření v Brně. Práce na jeho části sice dělníci zastavili, dopravní omezení na vytížené silnici ale ještě na čas zůstalo v plném rozsahu. Řidičům tato situace způsobila čekání v dlouhých kolonách. Jasno o dalším postupu má být do několika týdnů.

Část dopravních omezení podél řeky Svratky na Poříčí kvůli výstavbě protipovodňových opatření zůstala, řidiči před zúžením musí počítat se silným provozem.

Patová situace. Část zúžení v ulicích u Svratky je pryč, řidiči v Brně dál trpí

Řidiči čekající v kolonách před dopravním omezením, kvůli němuž mohli následně jet pouze po polovině silnice. V uzavřené části vozovky pak prakticky pusto a prázdno, protože tam dělníci nepracovali. Takový byl přes dva měsíce obrázek na frekventované silnici v brněnských ulicích Bauerova a Poříčí podél řeky Svratky. I když část omezení vytvořených kvůli výstavbě protipovodňových opatření silničáři nedávno odstranili, zácpy se tam v menším měřítku kvůli zúžení tvoří dál. Veškeré omezující značky z místa ale zmizet nemohou.

Bauerova ulice v Brně, 8. května 2021.

Na podzim začne další část VMO: u výstaviště. Vyrostou i parkoviště

Letos na podzim začnou práce na stavbě velkého městského okruhu v Bauerově ulici okolo brněnského výstaviště. Součástí zakázky za předpokládaných 577 milionů korun bez daně bude i navazující část dopravní infrastruktury plánované multifunkční haly. Hledání zhotovitele ve středu odsouhlasili městští radní. Kromě Brna se na projektu podílí také Ředitelství silnic a dálnic a místní teplárny.

Boskovičtí fotbalisté (v modrém) porazili v sobotu vedoucí Bohunice na jejich hřišti 1:0 díky brance Jana Nováka.

Dává rozhodující góly a vede tabulku střelců. Mám dobrý výběr místa, říká Novák

Při jejich zápasech se příznivci nejméně na jaře gólové přestřelky nedočkají, přesto boskovičtí fotbalisté mají v kádru kanonýra, který patří mezi adepty na korunu pro krále střelců krajského přeboru. Útočník Jan Novák vstřelil v tomto soutěžním ročníku už čtrnáct branek. „Musím zaklepat, že tuhle sezonu se mi daří. Jsem hlavně rád, že jsem dal i vítězné góly a pomohl týmu k nějakým bodům. Kluci se na mě můžou spolehnout,“ prohlásil Novák.

Golf Club Svratka 1932 má na Vysočině nejvíce členů. Na Žďársku jich je registrovaných téměř šest set.

Nejstarší golfový klub Moravy. Ve Svratce je silná členská základna, těší Kunce

/ROZHOVOR/ Kořeny mají v Brně, sídlí ve Svratce na Žďársku. Golf Club Svratka 1932 se pyšní nádherným areálem, který je vyhledávaný nejen golfisty z Vysočiny. „Do roku 2004 jsme byli Golf Club Brno, a i nyní ve Svratce máme silnou členskou základu z Brna. Protože když je v Brně pětatřicet stupňů, u nás je sedmadvacet, což je pro hráče příjemnější,“ culí se manažer klubu Marek Kunc. Ve Svratce navíc drží jeden historický primát: „Náš klub je nejstarší na Moravě,“ připomíná v rozhovoru pro Deník Kunc.

Golf Resort Telč je největším na Vysočině.

Golf je konzervativní sport, ale také podléhá současným trendům, netají Matoušek

/ROZHOVOR/ Největším golfovým prostorem na Vysočině je Golf Resort ve Vanově u Telče na Jihlavsku. Areál byl otevřen v roce 2005 a má plnohodnotné osmnáctijamkové hřiště. Přestože se jedná o moderní sportoviště, vítáni jsou zde i úplní začátečníci. „Na nikoho nepohlížíme skrz prsty,“ zdůrazňuje manažer resortu Ondřej Matoušek.

Na Vysočině jsou tři golfové areály. Největší je osmnáctijamkové hřiště v Telči.

Golf na Vysočině? V kraji jsou jen tři hřiště, ale také nejstarší klub na Moravě

Sport gentlemanů. Golf podléhá od nepaměti určitým zvýšeným etickým normám. Přesto je velmi populárním sportem. Na Vysočině ale zatím příliš nezakořenil. V současnosti fungují v celém kraji pouze tři hřiště. „Je zde poměrně málo aktivních golfistů. Naše hřiště je jako jediné v kraji plnohodnotné, tedy osmnáctijamkové,“ přibližuje situaci Ondřej Matoušek, manažer Golf Resortu Telč.

Montáž mostního provizoria vedle současného mostu u Tomkova náměstí v Brně, který půjde na jaře k zemi.

Omezení před tunelem i poblíž Semilassa: rozkopané Brno potrápí řidiče

Poblíž maloměřického nádraží vznikají další a další části půlkilometrové estakády. Nedaleko u Tomkova náměstí staví mostní provizorium, kam se kvůli bourání sousední konstrukce přesune doprava. Mimo dlouhodobých komplikací kvůli vznikajícím částem velkého městského okruhu se řidiči v Brně letos musí připravit i na řadu dalších omezení.

Fotbalisté Ratíškovic (v modrých dresech) prohráli s lídrem soutěže 1:5.

PODÍVEJTE SE: Fotbalisté Ratíškovic nestačili na lídra soutěže z Bohunic

Fotbalisté Baníku Ratíškovice podlehli v sobotu na domácím hřišti Tatranu Bohunice 1:5.Utkání ovlivnilo vyloučení domácího Jakuba Nedorostka ze 49. minuty. Ratíškovicím vstup do jarní části vůbec nevychází. Ze tří odehraných zápasů mají pouze jeden bod za remízu se Svratkou Brno. To Bohunice byly úspěšné ve všech třech duelech a dál vládnou tabulce krajského přeboru před druhou Kuřimí.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Jihlavě.

Vysočina přijala přes čtyři tisíce uprchlíků, nahlédněte do jihlavského centra

Děti jsou jako vždy děti. Svět je pro ně jedno velké hřiště. Krajské centrum asistenční pomoci pro Ukrajinu nevyjímaje. To stisknuté čelisti matek, babiček a starších sourozenců; vyčerpání a zármutek v jejich obličejích prozrazují, že jejich domovinu odstřelují ruské rakety. A jejich muži, otcové, synové a bratři tam umírají.

První kvítka už slibují, že se dočkáme jara i na Vysočině.

Jaro se už hlásí o slovo i na Žďársku, podívejte se

I když podle teploměru i kalendáře si na ty pravé jarní dny ještě chvíli budeme muset počkat, první přísliby se objevují už nyní. Příroda pomalu posílá nad zem první květinové poklady. Pár takových objevila na svých toulkách podél řeky Svratky u Štěpánova nad Svratkou také paní Lenka Malá. Děkujeme jí za krásné fotografie.

I v únoru stojí za to vyrazit na pěší výlet krajinou Bystřicka.

Sníh i nesmělé jaro. Toulky Vysočinou zavedou do parku miniatur v Bystřici

V blízkém okolí Bystřice nad Pernštejnem se dá vyrazit na dvacetikilometrovou vycházku, na které můžete potkat rozhlednu, romantický kostel i miniautury staveb v údolí Svratky. Tereza Chytilová na svých cestách ještě stihla docela štědré pozůstatky sněhu, ale na některých místech už je vidět, že se o slovo nesměle hlásí jaro. Děkujeme za tip na výlet i pěkné fotografie.

Bakalovo nábřeží v Brně

Masivní kácení na Bakalově nábřeží: Byly to krásné a zdravé stromy, litují lidé

Poněkud pustě působí Bakalovo nábřeží podél řeky Svratky v Brně. Zástupci města nechali pokácet většinu stromů. Nedávno totiž začali odstraňovat dřeviny kvůli protipovodňovým opatřením. U hokejové Winning Group Areny vznikne jakožto součást ochrany proti velké vodě náplavka. První dvě etapy s názvem Poříčí potrvají do konce října příštího roku, projekt bude stát 1,7 miliardy korun.

Tomáš Čožík (na snímku vpravo) pokračuje v A týmu Ivančic i ve dvaačtyřiceti letech.

Úděl mít hokejové výsledky. Ivančice souží marodka, legenda zůstává

Sledovat jejich počínání se vyplatí. Fotbalisté Ivančic jsou známí svými divokými výsledky, které by se lépe vyjímaly v hokejové soutěži. Osmý tým krajského přeboru to dokazuje i v zimní přípravě. Naposledy hráči Ivančic přestříleli Třebíč 6:4, i v předešlých zápasech docházelo k podobným gólovým hodům. Svratku Brno porazily Ivančice 6:4, stejným výsledkem si poradily i se Zbraslaví, pouze s Vojkovicemi to skončilo „jenom“ 4:3.

Na Mendlově náměstí blízko pivovaru pokáceli kvůli pokračující rekonstrukci vzrostlé stromy. Nahradí je 30 nových dřevin, které vytvoří takzvaný městský les.

Po stromech zůstaly jen piliny: kácení na Mendlově náměstí pobouřilo lidi

/FOTO/ Rozhořčení vyvolaly mezi Brňany v uplynulých dnech pokácené vzrostlé stromy na Mendlově náměstí. Dělníci je odstranili kvůli pokračující obnově prostranství. Není jediným místem ve městě, na špatné zacházení se zelení upozornili lidé v pondělí dopoledne i na Bakalově nábřeží u řeky Svratky.

První den výrazných dopravních omezení kvůli výstavbě protipovodňových opatření u řeky Svratky. Kolony aut ucpaly provoz hlavně ve Veletržní a Křížkovského ulici podél výstaviště. Silný provoz byl i v Bauerově.

První den omezení u výstaviště v Brně: podívejte se, jaké problémy to způsobilo

/VIDEO/ Až na kruhový objezd v Bauerově ulici se v úterý ráno táhla kolona aut od Mendlova náměstí v Brně. Autobusy linky 44 nabíraly I čtyřicetiminutová zpoždění, některé spoje zamířily namísto popojíždění zacpanou Křížkovského do ulice Hlinky. V úterý začala první výrazná dopravní omezení kvůli výstavbě ochrany proti povodním na řece Svratce.

Od úterý začínají v blízkosti řeky Svratky první výrazná omezení kvůli výstavbě ochrany proti velké vodě. Výkres ukazuje uspořádání dopravy v okolí velodromu, kde uzavřou polovinu silnice podél břehu.

Špunt jako v Žabovřeské? Podél Svratky u velodromu zúží dopravu do jednoho pruhu

Pouze po polovině vozovky projedou od úterý řidiči podél řeky Svratky v Brně. Komplikace se týká úseku mezi velodromem a křižovatkou s Vídeňskou ulicí. V oblasti Bauerovy a Poříčí začínají první výrazná dopravní omezení kvůli výstavbě ochrany proti velké vodě. Vyžádá si kompletní uzavírku na Táborského nábřeží. Omezení v této podobě potrvá do 17. dubna.