Kreativ

ŠTÍTEK: Svratka

V okolí Svratky a Křižánek naleznete množství zajímavých skalních útvarů. Foto: Horácké muzeum

Kde se svatebčané propadli do země. Znáte tajemství Zkamenělého zámku?

Okolí Svratky a Křižánek je poseto několika zajímavými skalami. Rybenské a Milovské Perničky, Čtyři palice a nebo právě mnoha legendami Zkamenělý zámek. Jeho tajemství se rozhodli poodkrýt v novoměstském Horáckém muzeu. Děkujeme autorům za možnost sdílet velmi zajímavé video o tomto nevšedním místě.   

Lávka u křižovatka Poříčí a Rybářské ulice v Brně je stále uzavřená a zůstane tak až do své demolice.

Smrtelné místo na Poříčí v Brně: semafory jsou nachystané, přechod chybí

Křížení dostalo semafory i odbočovací pruh. Nový přechod pro chodce přes frekventovanou silnici v Poříčí v křižovatce s Rybářskou na Starém Brně dosud chybí, i když světelná signalizace pro pěší je připravená. Původní nedaleké přecházení se stalo v říjnu 2019 místem smrtelné nehody, úředníci jej proto zavřeli. Stejně tak i přilehlou lávku přes řeku Svratku. Přemostění se mělo chodcům alespoň dočasně otevřít, což se nestane.

Biatlonistka Eliška Teplá v cíli sprintu IBU Cupu ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě.

Biatlonistka Teplá si prošla cestu od Párkových závodů až do Světového poháru

/FOTOGALERIE/ Představila se doma. Dva závody biatlonového IBU Cupu se odehrály v minulém týdnu v Novém Městě na Moravě. Ve Vysočina Areně se představila v českém dresu také domácí reprezentantka Eliška Teplá. Čtvrteční závod jí vyšel, když skončila jako nejlepší Česka dvaadvacátá. Sobotní repríza byla už povedená méně, doběhla až čtyřiapadesátá. „Hrozně moc jsem chtěla uspět, byla jsem až přemotivovaná,“ přiznala v cíli po prvním závodě.

Zbývající soukromé pozemky potřebné pro nové hlavní nádraží u řeky Svratky v Brně získal nedávno do vlastnictví miliardář Daniel Křetínský.

Klíčový hráč v plánu nového nádraží v Brně: pozemky získal miliardář Křetínský

Zbývající soukromé pozemky potřebné pro nové hlavní nádraží u řeky Svratky v Brně získal nedávno do vlastnictví miliardář Daniel Křetínský. Zástupci města, kteří o ně neúspěšně usilovali od roku 2014, s ním musí jednat. Do prostoru mají vést linky městské hromadné dopravy, jež lokalitu spojí s historickým centrem města. Parcely jsou důležité i kvůli protipovodňovým opatřením.

Pozemky u brněnského dolního nádraží mají nového majitele, firmu EP Real Estate patřící do holdingu miliardáře Daniela Křetínského. Jsou klíčové pro budoucí nové hlavní nádraží a protipovodňová opatření u řeky Svratky.

Háček v plánu na nové nádraží v Brně: Klíčové pozemky vlastní Křetínský

Zbývající soukromé pozemky potřebné pro nové hlavní nádraží u řeky Svratky v Brně získal nedávno do vlastnictví miliardář Daniel Křetínský. Zástupci města, kteří o ně neúspěšně usilovali od roku 2014, s ním musí jednat. Do prostoru mají vést linky městské hromadné dopravy, jež lokalitu spojí s historickým centrem města. Parcely jsou důležité i kvůli protipovodňovým opatřením.

Výsadba zeleně, ilustrační foto

Na zeleň v Brně poputují víc než dva miliony. Přečtěte si, jaké lokality zvelebí

Zvelebovat nábřeží řek společné zelené prostory pomáhají brněnské ekologické dotace s názvy Nábřežít! a Vnitroblok! již několikátým rokem. Městští radní doporučili ve středu zastupitelům schválení desítky nových projektů. Patří mezi ně například ozelenění areálu svatoanenské nemocnice nebo revitalizace zeleně v brněnské Ostružinové ulici.

I okolí Pasecké skály láká k zimním procházkám.

Ledové království a zasněžená skála. Vydejte se na procházku zimním Novoměstskem

Ledopády jsou oblíbeným zimním cílem turistů. Zima ale umí s vodou čarovat i v mnohem menším měřítku. Podívejte se, jaké ledové útvary vyrostly na potoce Bezděčka na Novoměstsku. A také jak pěkná může být procházka v okolí Pasecké skály, když krajinu pokryje sněhová peřina. Za fotografie z výletů na Žďársku děkujeme Peetu Vollebregtovi.  

Zapadlý kamion na zasněžené silnici. Ilustrační foto

Solit, nesolit: obce na Žďársku se nad zimní údržbou silnic hádají už léta

Sníh na silnicích a rozhádané obce. Žďárské vrchy už několik let rozděluje spor o solení silnic. Někde se solí moc, někde zase málo. Ani po udělení výjimky od Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy se situace nezlepšila a spor se opakuje každou zimu. Ve Svratce jsou se solením spokojeni. Ve Sněžném zvýšené užívání soli vadí. Názory obcí i jednotlivců na četnost sypání jsou různé. Cíl je ale jediný. Bezpečnost pro řidiče.

Budoucí podoba mimoúrovňové křižovatky u prodejny Uni Hobby na pomezí brněnské Bystrce a Komína. Vznikne přestavbou současného, nevyhovujícího křížení.

Úprava křižovatky u Uni Hobby v Brně na mimoúrovňovou: takto bude vypadat

/VIZUALIZACE/ Současné křížení silniční a tramvajové dopravy blízko prodejny Uni Hobby na pomezí brněnské Bystrce a Komína skončí. Místo nepřehledné křižovatky vznikne mimoúrovňová, jež tramvaje i chodce s cyklisty oddělí od ostatního provozu. Její budoucí podobu ukazují nové vizualizace.

Vlasta a Stanislav Bělíkovi z Doubravníku na Brněnsku.

Unikát z Doubravníku: nejstaršímu manželskému páru v republice je celkem 202 let

Vlasta a Stanislav Bělíkovi z Doubravníku na Brněnsku jsou pravděpodobně nejstarším žijícím manželským párem v České republice. Součet jejich věku je 202 let, Vlastě Bělíkové bude 100 let v dubnu, Stanislav Bělík loni v říjnu oslavil 102. narozeniny. Zástupci Agentury Dobrý den, která spravuje českou databázi rekordů, dnes manželům předali titul Rekordman roku v kategorii Senioři jako nejstaršímu páru v Česku.

Model nového brněnského nádraží.

Lidé si prohlédnou 3D model nového nádraží v Brně, dozví se i odpovědi

/FOTO, VIDEO/ 3D model vítězného návrhu nového brněnského nádraží uvidí návštěvníci Galerie Vaňkovka v Brně, dozví se i zajímavosti o jeho výrobě. V sobotu tam začíná výstava věnovaná právě novému vlakovému nádraží. „Galerie Vaňkovka je svou polohou s brněnským nádražím úzce spjatá, vystavit model nového nádraží právě zde se proto vyloženě nabízí,“ sdělil ředitel tohoto brněnského nákupního centra Tomáš Knop.

Nikdy nedokončená železniční poliklinika na Štýřickém nábřeží v Brně.

Poliklinika duchů jde do rukou Brna. Po sanaci se místo změní v povodňový park

/FOTO/ Nikdy nedokončená železniční poliklinika na brněnském Štýřickém nábřeží získá nového majitele, který ji co nejdřív zbourá. Od železničářů objekt i s okolními pozemky odkoupí představitelé Brna. V lokalitě vybudují park i s dalšími opatřeními proti velké vodě. Nabytí parcel od Správy železnic schválili ve středu brněnští radní.

Nikdy nedokončená železniční poliklinika na Štýřickém nábřeží v Brně.

Poliklinika duchů jde do rukou Brna. Po sanaci se místo změní v povodňový park

/FOTO/ Nikdy nedokončená železniční poliklinika na brněnském Štýřickém nábřeží získá nového majitele, který ji co nejdřív zbourá. Od železničářů objekt i s okolními pozemky odkoupí představitelé Brna. V lokalitě vybudují park i s dalšími opatřeními proti velké vodě. Nabytí parcel od Správy železnic schválili ve středu brněnští radní.

Lidé míří k Brněnské přehradě ve volném čase často. Ještě více tomu bylo v pandemické době, kdy bylo omezené cestování. Doprava v místě pak často kolabovala. Ilustrační foto.

Dopravu u Brněnské přehrady čekají úpravy. Návrh autoři předloží do půl roku

Rekordní sezonu má za sebou lodní doprava na Brněnské přehradě. Počet cestujících dosáhl na 286 tisíc. Řada dalších lidí mířila k vodní nádrži kvůli koupání a další rekreaci. Místo se navíc stane ještě přívětivějším. Vyhledávaná lokalita má do roku 2030 nabídnout lepší dopravní obslužnost. Návrh na její zkvalitnění vypracuje v nejbližším půlroce brněnský Atelier Era.

Postavit betlém nějakou dobu trvá. Svratečtí s tím většinou začínají už na začátku adventu.

Poprvé jim spadl. Už jsme se poučili, říkají stavitelé betlému ve Svratce

/VIDEO/ Když byly mé dcerce Toničce tři roky, pan farář ji při slavnostním otevírání betléma popadl a strčil do ohrady kozám. Ona z toho měla úplný záchvat, protože ji v létě v zoologické zahradě potrkala ovce. „Farář ke kozám strčil“, křičela na celé kolo, vzpomíná dnes už s úsměvem na traumatický zážitek dcery Irena Pešková ze Svratky. Je jednou z těch, kteří rok co rok připravují pro místní obyvatele tu pravou vánoční atmosféru. Skupina nadšenců tam staví betlém v životní velikosti. Se svatou rodinou i s živými zvířaty.

Včelař Jiří Zavřel z Radešínské Svratky je už letos bez medu.

Na vánoční výstavu vyplenil včelař ze Svratky své poslední zásoby medu

/FOTO/ Na výstavě v novoměstském Horáckém muzeu nemohli se svými výrobky chybět ani včelaři. Jejich nabídka byla ale letos o něco skromnější, než na jakou jsou návštěvníci vánoční přehlídky řemesel běžně zvyklí. „Musel jsem si na výstavu nějaké zboží odložit. Hlavně med. Už mám všechno pryč,“ říká Jiří Zavřel, včelař z Radešínské Svratky.

Nádherná příroda, vyhlídková místa a skvělá kuchyně. Na to lákali Šťastní z Víru turisty ze široka daleka. Upravovali cesty a vydávali pohlednice.

Šťastní lákali na výlety do Víru. Na vyhlídky i vyhlášený hostinec

/FOTO/ Nádherné výhledy i výlety do okolí. Tím se dodnes může pochlubit obec Vír na Žďársku. O prvopočátky tamních turistických stezek a vyhlídkových míst se na přelomu 18. a 19. století postarali otec a syn Šťastní, oba Františkové. Ti ve Víru provozovali pohostinství a jako správní a podnikaví hostinští se rozhodli svou klientelu přilákat na to, co se jednoduše nabízelo.

Budoucí podoba nábřeží Svratky v úseku mezi Riviérou a mostem u Uhelné ulice.

Klíčová pro rozvoj části Brna: ochrana proti povodním promění okolí Svratky

Zásadní proměna víc než tříkilometrového nábřeží řeky Svratky v Brně začne asi ještě před Vánocemi. Dělníci v úseku toku mezi koupalištěm Riviéra a mostem u Uhelné ulice vybudují ochranu proti povodním. Městští radní na posledním jednání vybrali zhotovitele stavby za půldruhé miliardy. Stalo se jím sdružení firem OHLA ŽS, Hochtief a Firesta-Fišer, rekonstrukce, stavby.

Ilustrační_Josef Lička.

Fotbalový servis. Import z Brna. Vyškov veze bod, Rousínov všechny tři

Po páteční remíze vyškovských fotbalistů se Zbrojovkou se v Brně ještě lépe vedlo Tatranu Rousínov, kteří tam zvítězili nad FC Svratka. V okresním přeboru se do trháku dostává Slavkov u Brna. První soutěží, která uzavřela svůj podzimní program, je B skupina IV. třídy.

Brazilský útočník Dario Aoki se stal novou posilou fotbalistů Radešínské Svratky. Už za sebou má také vítěznou premiéru v dresu účastníka krajské 1. A třídy.

K vidění bude brazilská samba. Fotbalisté Radešínky hlásí hodně exotickou posilu

Zdá se, že také do krajských fotbalových soutěží na Vysočině začíná pronikat duch internacionalismu. Zkraje této sezony přivedli dvě posily z Ukrajiny fotbalisté Rapotic. Na ně nyní navázala Radešínská Svratka, jejíž dres minulou neděli premiérově oblékl brazilský hráč s japonskými kořeny Dario Aoki. „Moc jsem nevěřil, že se jeho příchod podaří uskutečnit, ale stalo se,“ usmíval se trenér Radešínky Martin Mužátko.

Instagramová stezka

Vysočina je plná přírodních fotokoutků. Podívejte se na Instagramovou stezku

Pokud si z výletu rádi doveze krásnou fotku a sdílíte zážitky s ostatními, vyzkoušejte Instagramovou stezku, která vede Vysočinou. Nabízí krásná neokoukaná zákoutí, které vytvoří ideální kulisy pro vaše fotografie, kterými pak můžete inspirovat své přátele. Fotit se na této stezce samozřejmě není podmínkou, můžete si užít krásu zdejší krajiny i bez mobilů či fotoaparátů. Bylo by možná ale škoda, vzpomínky na krásnou krajinu neuchovat.

Studna z roku 1853 byla objevena dělníky při výkopových pracích během stavby tramvajové trati na Plotní ulici. Stojí před domem na Svatopetrské 18.

VIDEO: Svatopetrská studna už zdobí Komárov. Málem ji zasypali

Historická studna zdobí Svatopetrskou ulici v brněnském Komárově. Dělníci ji objevili náhodou při výkopových pracích. Cenný nález dostal jméno Svatopetrská po ulici, na které stojí. Při výjimečných událostech se lidé dostanou i do jejích útrob. Její umělecké zpracování symbolizuje povodí tří tamních řek.