Kreativ

ŠTÍTEK: Svratka

Čeněk Gregor

Čeněk Gregor stavěl i Národní divadlo. Pocházel ze Svratky na Vysočině

Čeněk Gregor byl český stavitel a politik. Narodil se jako syn hrnčíře a svrateckého starosty Jiřího Gregora. Vystudoval obecnou školu ve Svratce, pak hlavní školu v Poličce a poté studoval na reálkách ve Vysokém Mýtě a Kutné Hoře. Již jako student pracoval ve veřejném životě svého rodiště, stal se spoluzakladatelem divadelního spolku Kollár.

Na chatu k řece Svitavě jezdí František Novák z Adamova celý rok. Je tu krásně, říká důchodce.

FOTO: Na chatu k řece jezdí celý rok. Je tu krásně, říká důchodce z Adamova

Původně chtěl František Novák postavit chatu u řeky Svratky nedaleko Poličky. V šedesátých letech minulého století však dostal pracovní nabídku v Adamovských strojírnách a s celou rodinou se přestěhoval. A chatu postavil jinde. V roce 1963 u řeky Svitavy na tehdejší Sokolské louce mezi Adamovem a Bílovicemi nad Svitavou.

Kahničky mandarínské

Brno má nejvíce kachniček. Pravděpodobně kdysi unikly z chovu

Brno se stalo největším zimovištěm kachničky mandarínské v České republice. Vyskytuje se v něm kolem padesáti jedinců. Výjimečnou lokalitou je pro kachničky zejména řeka Svratka, kde hnízdí pravidelně už celou dekádu. Jde tak o jedinou pravidelně hnízdící populaci v republice.

Údolí Chlébského potoka.

Chodníky a lávka zlepší pohyb turistů v přírodní rezervaci Chlébského

Rada kraje Vysočina odsouhlasila vybudování chodníků a opravu lávky v údolí chráněné přírodní rezervace. Aby nebyly zbytečně přetěžované boční přístupové cesty, nechá kraj Vysočina v místě opravit dřevěnou lávku a vybuduje zde také dva chodníky. Ty návštěvníkům jasně vymezí, kde se mohou pohybovat. Turisté totiž využívali boční přístupové cesty a tím ohrožovali chráněnou bleduli jarní, která zde roste.

Bohunka Zemanová

Bohunka Zemanová: Budeme řeku uklízet, dokud tam budou odpadky

Bohunka Zemanová je široké veřejnosti známá zejména jako ředitelka obecně prospěšné společnosti Posázaví. A je to právě ona, která už patnáct let organizuje akci Čistá řeka Sázava. Inspirovali se podle ní i „uklízeči“ Berounky, Jizery, Moravy, Svratky, Ohře, Vltavy, Bečvy, Úpy, Kamenice, Labe, Ploučnice, Svitavy nebo Dyje. Uklízejí se už také lesy, okolí silnic, veřejná prostranství v obcích a městech.

Formu jako hrom měl na podzim v dresu Kozlů Marek Houba (na snímku).

Podzim ve Žďárské lize malé kopané: Houba kraloval mezi kanonýry

První polovina pětatřicátého ročníku Žďárské ligy malé kopané je za námi. Na rozdíl od jiných soutěží neregistrovaných sportovců se v ní podařilo sehrát všechny naplánované zápasy. „Podzim proběhl naprosto bez problému, bez větších omezení. Některá hygienická opatření sice byla, ale na ty už jsme byli z jara připraveni,“ sdělil člen řídícího štábu soutěže Martin Němec.

Lidé z Brodku u Přerova pokračovali 18. října 2020 v úklidu následků nedávných záplav

Záplavy v Česku: Hladiny řek nadále klesají, pohotovost trvá na třech místech

Hladiny vodních toků, které začaly stoupat po vytrvalých úterních a středečních deštích a dostaly se až na třetí povodňový stupeň značící ohrožení, dál klesají. Dnes odpoledne platil druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost, už jen na třech místech. Na některých tocích ještě přetrvával stav bdělosti, tedy první povodňový stupeň, který byl ale na několika místech ovlivněn odpouštěním přehrad. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu či jednotlivých povodí.

Rozvodněná řeka. Ilustrační snímek

Záplavy na jižní Moravě: Stále platí několik druhých povodňových stupňů

V Jihomoravském kraji platily dnes ráno už pouze tři 2. povodňové stupně značící pohotovost. Na řece Moravě ve Strážnici a v Lanžhotě hladina klesá, setrvalá je na Svratce v Brně-Poříčí. Ve Zlínském kraji nadále platil druhý stupeň na řece Moravě ve Spytihněvi na Zlínsku. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

Vytrvalý déšť ve Zlínském kraji zaplavil cesty, zvedl hladiny řek. Řeka Morava nedaleko přístavu Otrokovice.

Hladiny v kraji se zklidňují. Hasiče nejvíce zaměstnalo čerpání vody ze sklepů

Vytrvalý déšť, který od úterý vydatně skrápěl celé naše území, vyvolal rychlý vzestup hladin potoků a řek. Řada z nich vystoupala během středy na druhý i třetí povodňový stupeň. Hasiči ve Zlínském kraji během středy přijali celkem 166 oznámení o zatopených sklepech, ucpaných propustcích či popadaných stromech.

Páteční ráno na řece Dyji v Bulharech, kde je aktuálně vyhlášený druhý stupeň povodňové aktivity.

Velká voda na jižní Moravě zatopila sklepy i silnice. V pátek má opět stoupat

/NOVÉ FOTOGRAFIE/ Klidnější mohou být lidé ve čtvrtek, kdy postupně po deštích předchozích dní začaly opadávat hladiny řek na jižní Moravě. Zvedlé hladiny řek Jihomoravany od úterý pořádně potrápily, hasiči vyjížděli k téměř devadesáti událostem. Zcela vyhráno ale ještě lidé nemají, podle předpovědi má v pátek opět začít pršet a hladiny toků se tak budou zase zvedat.

Bohunka Zemanová

Bohunka Zemanová: Budeme řeku uklízet, dokud tam budou odpadky

Bohunka Zemanová je široké veřejnosti známá zejména jako ředitelka obecně prospěšné společnosti Posázaví. A je to právě ona, která už patnáct let organizuje akci Čistá řeka Sázava. Inspirovali se podle ní i „uklízeči“ Berounky, Jizery, Moravy, Svratky, Ohře, Vltavy, Bečvy, Úpy, Kamenice, Labe, Ploučnice, Svitavy nebo Dyje. Uklízejí se už také lesy, okolí silnic, veřejná prostranství v obcích a městech.

V sobotním duelu mezi fotbalisty rezervy Žďáru (v bílém) a Herálcem (v modrých dresech) viděli diváci dva góly a tři červené karty.

Vyhrocené derby nabídlo tři červené karty

V osmém kole východní skupiny 1. A třídy došlo na derby mezi domácím béčkem Žďáru nad Sázavou a Herálcem. V nervózním duelu se ze zisku tří bodů radovali hráči FC Žďas.

Fotbalisté Alka (v zelených dresech) si vyšlápli na vítěze předchozího ročníku Žďárské ligy malé kopané. Benjamin (v pruhovaném) zdolali výsledkem 5:3.

Jediným stoprocentním je už jen Kozel

V obou soutěžích Žďárské ligy malé kopané je již pouze po jednom stoprocentním mančaftu. První lize vládne po čtyřech zápasech Kozel Team. Ten o víkendu nadělil Radoxu sedm branek a celku BKS ještě dokonce o gól více.

Fotbal, ilustrační foto

Deset branek a drama. Dorost Slovanu porazil Břeclav

Drama až do konce. To předvedli starší dorostenci Havlíčkova Brodu na domácí půdě s Břeclaví. Přestřelka skončila 6:4, když pojistku vstřelil až v nastavené první minutě. Mladší dorostenci naposledy vyhráli v prvním kole. Druhé vítězství si připsali až nyní v šestém kole. Břeclav porazili 4:2.