Kreativ

ŠTÍTEK: Svratka

Šlágrem sedmého kola druhé ligy byl zápas Orla (v modrém) s Žabanty.Ti v přímém souboji uhájili vedoucí příčku, když ale svého soupeře zdolali jen těsně 4:3.

Benjamin si buduje na vedoucí pozici náskok

Po dalším kole je situace na čele obou soutěží Žďárské ligy malé kopané o něco jasnější. Oba lídři totiž aktuálně mají shodně čtyřbodový náskok před svými pronásledovateli.

Novým trenérem Radešínské Svratky je její dlouholetý kapitán Martin Mužátko (vpravo).

Fotbalisté Radešínské Svratky mají nového kouče

Nějakou chvíli to trvalo, ale nakonec se přece jen dočkali. Necelý týden už polykají fotbalisté Radešínské Svratky tréninkové dávky pod vedením nového trenéra Martina Mužátka. „Rád bych, abychom se na hřišti prezentovali daleko organizovaněji,“ sdělil novopečený kouč účastníka krajské 1. A třídy.

Nový servisní stojan pro cyklisty u stezky podél řeky Svratky na křížení s Renneskou třídou v Brně.

Novinka pro cyklisty v Brně: na stezce využijí červený servisní stojan

Zcela nová servisní stanice poutá od čtvrtka pozornost brněnských cyklistů na stezce podél řeky Svratky. Stojan umístěný na křížení cyklostezky s Renneskou třídou v Brně využijí nejen lidé na kole, ale také matky s kočárky nebo vozíčkáři pro dohuštění nebo seřízení kol.

Hráči rezervy Velké Bíteše (ve žlutých dresech) se připravují společně s divizním áčkem.

Na fotbalisty Svratky i béčka Bíteše čeká turnaj

Když dělají dva totéž, nemusí to pokaždé znamenat totéž. Názorným aktuálním příkladem mohou být dva účastníci nejnižší krajské fotbalové soutěže na Vysočině ze žďárského okresu. Jak fotbalisté Svratky, nováček letošního ročníku 1. B třídy, tak i hráči rezervy Velké Bíteše, odehrají v červnu přípravné zápasy jen v rámci turnaje, kterého se zúčastní.

BOJ O MÍČ. Bohunice (v bílém) v úvodním utkání turnaje zdolaly líšeňskou rezervu 5:1.

Fotbaloví amatéři znovu do akce. Do turnaje se zapojí i Ráječko

Fotbalový půst je u konce. Profesionální české soutěže po nucené pauze kvůli pandemii koronaviru opět odstartovaly, ovšem amatérům letošní sezona skončila definitivně. Tedy ne všem. Pětice jihomoravských celků pořádá turnaj, jiní zase plánují přípravná utkání.

BOJ O MÍČ. Bohunice (v bílém) v úvodním utkání turnaje zdolaly líšeňskou rezervu 5:1.

Fotbaloví amatéři znovu do akce. Bohunice zvládly úvod turnaje

Fotbalový půst je u konce. Profesionální české soutěže po nucené pauze kvůli pandemii koronaviru opět odstartovaly, ovšem amatérům letošní sezona skončila definitivně. Tedy ne všem. Pětice jihomoravských celků pořádá turnaj, jiní zase plánují přípravná utkání.

Ilustrační foto.

Tipy na víkend: Děti oslaví svůj den v písku, mezi vozítky i zvířaty

Ve znamení Dne dětí se převážně ponese víkend na Vysočině. Program plný zábavy a aktivit na písečné pláži čeká například na rodiny v Pelhřimově. Spoustu zábavy zažijí malí oslavenci také v jihlavké zoo nebo v tamní galerii. Hned na dvou místech regionu se konají farmářské či řemeslné trhy.

Úvodním kolem v sobotu odstartovala jarní část Žďárské ligy malé kopané.

Kozel Team si na úvod jara pořádně zavařil

I za přísných hygienických opatření v sobotu zahájila prvními duely jarní část letošního čtyřiatřicátého ročníku Žďárská liga malé kopané. A nutno dodat, že se na začátku děly věci.

Vítězslav Nezval.

Vyprávějí o Svratce i o brněnském krokodýlovi. Básníci Nezval a Mikulášek slaví

Na břehu řeky Svratky kvete rozrazil, na břehu řeky Svratky roste nízká tráva. Tak začíná jedna ze známých básní významného českého spisovatele Vítězslava Nezvala. Narodil se přesně před sto dvaceti lety v Biskoupkách na Brněnsku. Významné výročí slaví také básník Oldřich Mikulášek, od jehož narození v úterý uplynulo přesně sto deset let.

Cyklostezka, ilustrační foto

Cyklostezku pod Anthroposem mají osvítit lampy. Hloupost, říkají obyvatelé Brna

Vlnu nevole vzbudil u obyvatel brněnské Kamenné čtvrti záměr představitelů města osvětlit cyklostezku v úseku mezi Kamennou ulicí a parkem Anthropos. Městské zastupitele nedávno vyzvali, aby záměr nepodpořili. Politici bod z jednání nakonec stáhli s tím, že o něm budou s místními jednat. Zatím se tak ale podle obyvatel nestalo.  

Cyklostezka, ilustrační foto

Cyklostezku pod Anthroposem mají osvítit lampy. Hloupost, říkají místní

Vlnu nevole vzbudil u obyvatel brněnské Kamenné čtvrti záměr představitelů města osvětlit cyklostezku v úseku mezi Kamennou ulicí a parkem Anthropos. Městské zastupitele nedávno vyzvali, aby záměr nepodpořili. Politici bod z jednání nakonec stáhli s tím, že o něm budou s místními jednat. Zatím se tak ale podle obyvatel nestalo.  

Po podzimní části Žďárské ligy malé kopané jsou v 1. lize v nejtěsnějším vedení fotbalisté týmu BKS. Jarní odvety tak slibují pořádné drama.

Žďárská liga malé kopané zahajuje jarní část

Pro všechny zúčastněné mančafty a jejich hráče je to velice příznivá zpráva. Jarní část letošního ročníku Žďárské ligy malé kopané se odehraje v průběhu května a června. Tedy skoro v původním termínu. „Doufám, že tohoto rozhodnutí nebudeme litovat,“ sdělil člen štábu Žďárské ligy Martin Němec.

Zrevitalizovaný úsek Staré Ponávky u komárovského sídliště v Brně se zcela novým parkem.

Okolo Staré Ponávky vznikl nový park. Vodní tok půjde přejít po kamenech

Nevzhledné místo s parkovištěm a zarostlými břehy Staré Ponávky nahradil nový park s volným přístupem k vodnímu toku. U sídliště Komárov získali Brňané po revitalizaci prvního úseku náhonu další možnosti trávení volného času. Lidé mají možnost vodní tok přebrodit přes obdélníkové kameny nebo se na něj podívat z nové terasy.

Foto 1

Své Milovské perníčky peče Petra Kovaříková s láskou

Domácnost Petry Kovaříkové z Českých Milov je provoněná skořicí a dalším kořením používaným při pečení perníčků. Právě tam totiž vzniká speciální pečivo nazvané Milovské perníčky. A spolu s nimi i perníkové pralinky a další dobroty.

Uzavřeli nebezpečný přechod i k němu vedoucí lávku přes Svratku

Lávku přes Svratku přejdou až v příštím roce. Chybí bezpečnější křižovatka

Už přes půl roku brání lávku k ulici Poříčí betonové zátarasy. Na možnost přejít v tomhle místě Svratku si ale Brňané minimálně dalšího půlroku počkají. Zástupcům města, kteří ji loni na podzim po smrtelné nehodě na navazujícím přechodě pro chodce uzavřeli, chybí projekt. A to přestože původně se už teď mělo na bezpečnějším řešení pracovat.

Hokejový útočník Petr Štěpánek v dresu anglického Peterborough Phantoms.

Šmatlák se porve a hned je z něj hvězda zápasu, popisuje Štěpánek ostrovní hokej

Už druhou sezonu v řadě, třetí celkově, si letos v dresu anglického hokejového týmu Peterborough Phantoms odkroutil Petr Štěpánek. Urostlý odchovanec ze Žďáru nad Sázavou v rozhovoru pro Deník popsal své pocity z uplynulého ročníku v tamní druhé nejvyšší soutěži, zhodnotil styl hokeje na Britských ostrovech, ale vyjádřil se také k současné situaci. „Na ostrovech dlouho vůbec nic neřešili, teprve až teď svůj postoj přehodnocují,“ všiml si zanedlouho třicetiletý hokejista.

Na slabou produktivitu dojeli v přípravném utkání proti Rozsochatci fotbalisté Radešínské Svratky (v modrých dresech).

Radešínku zradila mizerná koncovka

Druhý zápas, a znovu porážka. Fotbalistům Radešínské Svratky se v herních testech zimní přípravy příliš nedaří. Po debaklu 0:5 od Křižanova podlehli v sobotu Rozsochatci 1:4.  

Novoroční koupání otužilců na Boleváku

Plzeňští otužilci přivezli z moravské metropole bronz

Úspěšně si na 49. ročníku mistrovství České republiky v zimním plavání v Brně vedla čtyřčlenná výprava otužilců KSO Plzeň. Největšího úspěchu dosáhla Eva Krupičková, která ve své kategorii Masters C vybojovala na trati 250 metrů bronzovou medaili v čase 6:15,54 minuty.

Muzeum Svratka

Z Oudoleně až ..na Svratku

Devět z deseti dětí jedlo mák, válelo se ve sněhu, topilo v kamnech a vstupovalo do pohádek při projektových lednových dnech. Společnost jim dělaly tři starší sudičky, které je při aktivitách doprovázely. V úterý 28. ledna vyrazili čtvrťáci a páťáci z oudoleňské školy do Žďáru nad Sázavou. V místní knihovně se zabývali pohádkami a dokonce si jednu zkusili vymyslet.